sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku ) 15 dag masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 5 jajek 1 szklanka ajerkoniaku 10 dag wiórek kokosowych ( 2 łyżki dajemy do ciasta ) Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej mąką pszenna do posypania stolnicy kolorowa posypka według uznania kilka łyżek ajerkoniaku(...)przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy, wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i ucieramy. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i wlewamy ajerkoniak. Całość dokładnie
Izabelawkuchnipewno każdy będzie zaskoczony, gdy zimą uraczymy go takim pysznym kawałkiem ciasta :) Ciasto: 3 ½ szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 250g masła lub margaryny Masa rabarbarowa: 1kg obranego rabarbaru (około 1,2 kg całego) 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru) Masa bezowa: 5 białek ¾ szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)soku i rozpuszczamy w nim dwa budynie. Resztę soku zagotowujemy, wlewamy do niego rozpuszczone budynie i mieszamy, do zagotowania. Gdy budyń jest gotowy, zdejmujemy go z ognia, dodajemy do niego rabarbar i jeszcze raz mieszamy. Gotową masę przekładamy na ciasto, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika. Ciasto pieczemy około 20 minut w 180 ⁰ C. Po upływie 10 minut ubijamy białka
Smakowy Rajkardamonu opcjonalnie Składniki na piankę -5 białek -szczypta soli -180 g cukru pudru - 2 łyżeczki cukru wanilinowego -2 budynie np.malinowe, wiśniowe bez cukru -120 ml oleju -500 g malin, borówek ,brzoskwiń, jeżyn lub innych owoców Wykonanie Ze wszystkich składników na ciasto, wyrobić w robocie lub ręcznie, lśniącą kulę. Uformować wałek i podzielić na dwie części, w proporcjach(...)minut. Ciasto ma mieć złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do CAŁKOWITEGO PRZESTYGNIĘCIA. Kiedy ciasto jest zimne, zabieramy się za piankę. Ubijamy białka ze szczypta soli, na sztywno i powoli , ciągle miksując, dodajemy cukier. Następnie dodajemy budyń i cukier wanilinowy. Nie przerywając miksowania, wlewamy olej cienką strużką. Piankę wykładamy na podpieczony spód i wyrównujemy łopatką. Wsypujemy maliny
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: CIASTO KRUCHE: mąka tortowa 300 gram, żółtka 2 sztuki "L", cukier 100 gram, margaryna 200 gram SERNIK: jajka 4 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, rabarbar 70 dag, cukier 1 łyżka, cukier puder - ile potrzeba składniki do sernika temperatura pokojowa = mąkę przesiać do miski większej metalowej lub na stolnicę(...)durszlak, sok z rabarbaru można wykorzystać do herbaty jajka mikserem utrzeć do białości z cukrem, dodać twaróg z wiaderka (temperatura pokojowa), wsypać budyń, kaszkę manną i krótko połączyć mikserem składniki formę wyjąć z lodówki i na ciasto wyłożyć masę serową, na wierzchu rozłożyć rabarbar, z 1/4 reszty ciasta palcami odrywać kruszonkę na rabarbar piekarnik na 180 C, grzanie góra
W Mojej Kuchni LubięNastępnie wyłóż na nie przekrojone na pół truskawki (2 szklanki). Wyjmij kawałek ciasta z zamrażarki i zetrzyj go na tarce lub pokrusz w palcach. Wyłącz dolne grzanie i piecz ciasto kolejne 20-25 minut, aż wierzch się przyrumieni. Po wyjęciu lekko przestudź deser. Połóż na nim pokrojone w ćwiartki truskawki (1 szklanka) i posyp cukrem. Przepis bierze udział w akcji(...)połowę ciasta na tortownicę, a do reszty dodać karob i wymieszać. Wylać na jasne ciasto. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni(sprawdzić stan ciasta drewnianym patyczkiem). Przestudzić. Warstwa budyniowa: 1 duży budyń 3 łyżki ksylitolu 750 ml mleka Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu - w cześci mleka rozpuścić proszek budyniowy i dodać ksylitol, mieszankę wlać do gotującego się
Qlinarnie i Qlinarniewykonania, tradycyjna w smaku, delikatna, wilgotna. Jest zrobiona na śmietanie, dzięki czemu jest lżejsza od tradycyjnych bab maślanych. Zachęcam do zrobienia na święta :) Składniki: 220 g mąki pszennej 2 budynie śmietankowe bez cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka szczypta soli 200 g cukru 190 g śmietany 18% 40 g oleju(...)obsypujemy bułką tartą lub mąką. Składniki rozdzielamy do miseczek: Oddzielamy białka od żółtek. Białka wbijamy do dużej miski, w której wykonamy całe ciasto. Do białek dodajemy szczyptę soli. Do drugiej miski wsypujemy i mieszamy: mąkę, budynie, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Odmierzamy cukier. W niedużej misce łączymy produkty mokre: śmietanę, olej, olejek pomarańczowy. Nie trzeba składników mieszać. Wykonanie ciasta
Smak mojego domuformy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy w 180 C około 30 minut. Ciasta gotowe, więc pora na przygotowanie kremu. Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka oraz cukier, zagotowujemy. W drugim naczyniu mieszamy pozostałe mleko, budyń, mąkę oraz żółtka. Do gotującego się mleka wlewamy masę budyniową, gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając(...)budyń zgęstnieje. Następnie studzimy. Miękkie masło miksujemy i porcjami dodajemy przestudzony budyń. Brzoskwinie odcedzamy z zalewy, kroimy w drobną kostkę a następnie wrzucamy do masy. Delikatnie mieszamy. Galaretkę rozpuszczamy i studzimy. Gdy już mamy wszystko gotowe, możemy zabrać się za składanie ciasta. Na spód kładziemy sernik, na to masę, następnie ciasto orzechowe a na wierzch tężejącą galaretkę. Źródło inspiracji: Wielka
Zainspirowana w kuchniSkładniki: Ciasto murzynek: Polewa: 3/4 szklanki cukru 1 łyka cukru waniliowego 0,5 szklanki mleka 5 łyżek kakao 250 g margaryny Ciasto: 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 4-5 średnich jabłek Krem z masłem orzechowym: 2 opakowania budyni śmietankowych bez cukru 3/4 szklanki cukru 500 ml mleka 250 g margaryny 4 łyżki masła orzechowego(...)Krem z masłem orzechowym - 2 opakowanie budyni śmietankowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu
Ciastka - domowe słodkościdobrej jakości sera z wiaderka 1 / 2 szklanki kremówki 30% 5 jajek wielkości L 3 / 4 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego skórka starta z 1 / 2 pomarańczy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Piernikowe kruche ciasto: Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, kakao oraz przyprawą do pierników przesiać na stolnicę, wkroić zimne masło, posiekać dużym nożem. Na środku zrobić wgłębienie, wlać(...)oraz 2 łyżki mleka, dodać cukier i miód. Zagnieść ciasto – w razie potrzeby dodać trzecią łyżkę mleka. Ciasto podzielić na dwie równe części, obie oddzielnie zawinąć w folię spożywczą, jeden kawałek kruchego ciasta piernikowego włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut, drugi do zamrażarki. Po upływie 30 minut ciasto z lodówki rozłożyć równomiernie na dnie blachy ( 25/25
niecodziennikparymąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Piana: 6 białek 1 szklanka drobnego cukru Kisiel wiśniowy Krem: ½l mleka 2 budynie wiśniowe ½ szklanki cukru 2 żółtka 300g masła Dodatkowo: 2x czekolada mleczna 100ml śmietanki 30% Sposób przygotowania Ciasto z wiśniami: Składniki na kruche ciasto siekamy, a następnie szybko łączymy. Dzielimy na 3 części i schładzamy. Następnie wałkujemy dwie części(...)Studzimy. Krem: Połowę mleka gotujemy z cukrem. W drugiej połowie mieszamy żółtka oraz proszek budyniowy. Wlewamy na gotujące mleko. Zagotowujemy. Przestudzony budyń dodajemy stopniowo do ucieranego masła. Przełożenie: Placek z wiśniami - krem - biszkopt - krem- placek z wiśniami i ciastem na wierzchu- polewa (ja użyłam czekolady deserowej i niestety była zbyt gorzka, więc osłodziłam ją cukrem pudrem- Wam polecam użyć
Kuchnia w czekoladzieDawno już nie jadłam budyniu solo, a najczęściej występował jako jeden ze składników ciasta (nawet całkiem niedawno przy okazji przepisu na biszkopt kokosowy z jabłkami ). Mąkę z kasztanów chciałam już dawno wykorzystać w ten sposób i w końcu mi się udało. Budyń kasztanowy bez cukru co prawda nie wyszedł mi tak gęsty, jak ten tradycyjny, ale i tak to fajny
Fitkotprzygotowuje się je podobnie, lecz jako bazę używa się ciasta drożdżowego. W rezultacie otrzymujemy chrupiące ciasto z mięciutkim wnętrzem. Jest pyszne!!! Zastosowanie ma podobne jak ciasto francuskie, ja lubię je z nadzieniem z budyniu i owoców, mąż zachwyca się nad kopertami z serem. Do nadzienia można użyć również dżemu, owoców, kremu czekoladowego, farszu mięsnego, czy z pieczarkami i w każdej
Rozpustne gotowaniepulchniutkie w środku. Ja nadziałam je dżemem z aronii, lecz sprawdzi się również każdy inny dżem (najlepiej własnej roboty), powidła, krem czekoladowy, masa makowa, czy budyń. Wersji jest wiele, wszystkie przepyszne! Takie splatanie ciasta podpatrzyłam na blogu Cacina kuhinja , Svetlana potrafi wyczarować cuda!!!! Polecam!!! Składniki na ciasto "Drożdżowy kwiat": ROZCZYN: 40 g drożdży 0,5 łyżki cukru 1/3 szklanki
Rozpustne gotowaniepieczenia masa 3 jogurty greckie (każdy po 400 g) 6 jajek 1 szklank cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 budynie waniliowe Wykonanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać kakao, cukier, żółtka, szczyptę soli oraz zimne masło. Szybko zagnieść ciasto, podziellić na dwie części, zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do zamrażalki. W dużej misce utrzeć żółtka(...)cukrem waniliowym na kogiel-mogel, dodać jogurty, budyń i dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec powoli dosypywać cukier, cały czas ucierając. Dodać do masy jogurtowej, delikatnie wymieszać. Jedną połowę ciasta rozwałkować, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenai. Na spód wylać masę jogurtową i zetrzeć drugą część ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
magiczna kuchnia Kasicukier drobny – 270 g * jajko – 7 szt * kasza manna – 3 łyżki * bułka tarta – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * ekstrakt do ciast rumowy lub migdałowy – 1 łyżeczka KREM ŚMIETANKOWY Z LIKIEREM: * likier śmietankowy Baileys – 125 ml * żółtko – 3 szt * cukier – ok. 50 g * mleko – 170 ml * mąka pszenna(...)przygotowaną masę dodajemy do mleka wymieszanego z likierem i miksujemy na gładko. Stawiamy na ogień i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając, a ż krem uzyska konsystencje budyniu. Zdejmujemy, narywamy folią, studzimy całkowicie. Serek mascarpone miksujemy, a następnie łyżka po łyżce dodajemy całkowicie wystudzony krem – wszystko razem miksujemy na gładki krem. KREM KOKOSOWY: Odkładamy 1/4 mleka kokosowego, resztę
Ostra na Słodko