Doskonałe połączenie delikatnej śmietankowej pianki, soczystych śliwek i chrupiącego kakaowego ciasta. Ciasto naprawdę warte wypróbowania. Polecam :) Ciasto kakaowe: 2,5 szkl maki pszennej 1 i 1/3 szkl cukru 2 op. budyniu czekoladowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)soli 200 g margaryny 5 żółtek 2 łyżki śmietany 18% Masa śmietankowa: 5 białek 1,5 szkl cukru 500 ml śmietany 18% 1 budyń śmietankowy 2/3 szkl kaszki manny 500 g śliwek cukier puder do posypania ciasta Ciasto: wszystkie składniki posiekać i zagnieść na gładkie ciasto. 2/3 ciasta wylepić foremkę wyścieloną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i odstwaić do lodówki
Smakołyki Asipiknikach. Na takie wędrówki warto zabrać coś smacznego, coś co sprawdzi się jako słodka przekąska. Polecam te babeczki. Są niezwykle aromatyczne. Ciasto: kostka miękkiego masła 2 jajka cytryna 3/4 szkl cukru 2/3 szkl 100g budyniu waniliowego w proszku (2,5 opakowania) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do dekoracji: cukier puder do posypania skórka(...)jednym jajku. Cytrynę umyć, zetrzeć z niej skórkę i odcisnąć sok. Dodać do masy maślanej i wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia i budyń przesiać. Łyżką wymieszać z utartymi składnikami. Foremki na babeczki lub papierowe papilotki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić, posypać cukrem pudrem. Można udekorować melisą i skórką otartą z cytryny
Smakołyki Asidodajemy cukier i żółtka. Wiórki kokosowe dokładnie mieszamy z makiem, mąką i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy z ubitą pianą. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w w 180 stopniach C przez ok. 30 minut. Budynie przygotowujemy rozpuszczamy w szklance mleka. Resztę mleka zagotowujemy z 10 łyżkami cukru. Dodajemy mieszankę budyniową. Gotujemy do czasu aż zgęstnieje(...)Studzimy. Masło ucieramy mikserem. Powoli dodajemy budyń. Wykładamy na biszkopt. Masę budyniową wykładamy na biszkopt. Wykładamy delicje. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto. Ilość porcji: ok. 20 Czas przygotowania: ok. 2,30 h Koszt przygotowania
Pobite gary BarbaryPolecam bardzo:) Składniki ( blaszka 25x36): Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki miękkiej margaryny Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego w kostkach lub z wiaderka* 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mleka 3,2% budyń śmietankowy bez cukru (35 g) 2 jajka(...)żółtka Piana: 6 białek 1 szklanka cukru *jeśli ser z wiaderka ma rzadką konsystencję (najlepiej wybrać gęsty - ja używam z Włoszczowej), polecam dodać dwa budynie w proszku zamiast jednego. Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagnieść, owinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Piekarnik z funkcją pieczenia góra-dół rozgrzać do temp. 180 stopni
Maślane ciasteczkojest banalnie proste w przygotowaniu a daje maksymalną rozkosz dla podniebienia .polecam do wypróbowania . składniki na dużą formę ciasta masa budyniowa 1/2 l mleka 1 duży budyń śmietankowy 2 żółtka 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)herbatniki lekko przestudzony budyń i dokładnie rozprowadzamy. Na budyń nakładamy kolejną warstwę herbatników, na nie rozprowadzamy masę krówkową. Na masę krówkową układamy ostatnią warstwę herbatników a na niej rozprowadzamy dżem z czarnej porzeczki . 2 opakowania śmietany śnieżki ubijamy na sztywno według przepisu na opakowaniu i nakładamy na warstwie dżemu, na wierzch ciasta ścieramy na tarce gorzką czekoladę .Ciasto wkładamy
Smakowite Daniawanilinowy 1 opakowanie, serek twarogowy śmietankowy 1 kg, jogurt naturalny 200 ml, budyń waniliowy 1 opakowanie lub sernix, rabarbar 1/2 kg składniki do sernika o temperaturze pokojowej = zimną margarynę, mąkę, cukier, żółtka, śmietanę, proszek siekaczką lub nożem połączyć składniki, zrobić kulę, podzielić na 3/4 i 1/4 ciasta, większą zawinąć w folię i do lodówki, do mniejszej dać kakao i szybko(...)utrzeć do białości na dużych obrotach z 3 minuty dodać twaróg śmietankowy-nie trzeba mielić i połączyć z jajkami wsypać sernix lub budyń, dodać jogurt i krótko połączyć składniki forma 30x25 wyłożona papierem do pieczenia, jasne ciasto palcami wylepić na dnie, wlać masę serową, dodac pokrojony i obrany rabarbar, na tarce duże oczka zetrzeć ciemne ciasto na kruszonę na rabarbar
W Mojej Kuchni Lubięmasła 1 łyżka smalcu 35 dag cukru 3 jajka 2 cukry waniliowe 1 kg jabłek 1 budyń wiśniowy lub malinowy 1/3 szklanki orzechów włoskich tłuszcz do formy lody Wykonanie: Z mąki, żółtek, 10 dag cukru i smalcu zagnieść ciasto, zawinąć w folię i przenieść na pół godziny do lodówki. W międzyczasie obrać jabłka, cienko pokroić i rozgotować w małej ilości(...)zapiec przez 15 minut w temperaturze 175 stopni na jasny złoty kolor. Po przestudzeniu, posypać budyniem w celu zatrzymania soku z jabłek. Następnie wyłożyć jabłka. Białka jajek ubić na sztywno z cukrem, dodać pokruszone orzechy, delikatnie wymieszać i wylać na jabłka. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać pianę orzechową na szarlotce. Piec przez 25 minut
Tradycyjna Kuchniabiałego (dwukrotnie zmielonego) - 6 jajek ( białka ubijamy na sztywno) - 125 g margaryny - 150 g cukru pudru - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 budyń waniliowy - 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego Przygotowanie: W pierwszej kolejności zabieramy się za ciasto. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka, mleko, mąkę oraz proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem(...)serowej. Ser dwukrotnie mielimy. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo żółtka, ser, proszek do pieczenia, budyń oraz ekstrakt cytrynowy. Mieszamy dokładnie. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą serową. Na wysmarowaną blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm przekładamy ciasto, na to masę makową a następnie masę serową. Pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę
Zainspirowana w kuchnitłustego twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie 8 jajek 225 g drobnego cukru 200 g masła 35 g mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego 100 g drobnych rodzynek 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy oraz: 1 żółtko do posmarowania kratki z ciasta. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z 200 g cukru. Stopniowo dodawać ser i żółtka, po jednym. Ucierać(...)składniki połączą się. Dodać mąkę ziemniaczaną lub budyń. Wsypać rodzynki i skórkę. Wymieszać. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać pozostałe 25 g cukru. Delikatnie wmieszać ubitą pianę do masy serowej, mieszając całość łyżką lub szpatułką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 ° C. Wyłożyć masę serową na podpieczony spód. Wyrównać wierzch. Pozostałe ciasto cienko rozwałkować, wyciąć z niego nożem
maniapieczeniałyżeczkawiórki kokosowe 100 gbiałka jaj 6 sztcukier 3/4 szklPrzygotowanie:Z podanych składników zrobić kruszonkę, podzielić na 2 części.Formę do ciasta wysmarować tłuszczem, wysypać jedną częścią kruszonki.MasaZ białek i cukru ubić pianę na sztywno, dodać do piany budyń i wiórki kokosowe z proszkiem do pieczenia, wymieszać.Ubitą pianę dodawać stopniowo do śmietany, cały czas ubijając robotem.Masę wylać na kruszonkę
Kuchnia Danusibudyń waniliowy 4 jajka rodzynki Ser przekręcić przez maszynkę ,dodać żółtka ,roztopioną zimną margarynę -wyrobić to mikserem .Białka ubić z cukrem na końcu dodać budyń i wymieszać z serem łyżką . Teraz wyjmujemy ciemne ciasto z zamrażalnika i ścieramy na dżem .Na to dajemy masę serową . Ale to nie koniec bo teraz ubijamy 4 białka z 8 dag cukru kryształu
Moje Wyrobyproszek budyniowy, cukier i wlać do gotującego się mleka i gotować mieszając ok 3 minuty. Połowę budyniu wlać na herbatniki, następnie ułożyć odsączone brzoskwinie i zalać je reszta masy budyniowej. Na wierzchu przykryć herbatnikami. Wstawić do piekarnika i piec ok 35 minut. Wystudzone ciasto pokroić na kawałki i polać polewą czekoladową. Można posypac dowolną posypką
Camilla w kuchniBardzo lubię w zasadzie wszystkie szarlotki. Dziś przepis na jedna z pierwszych pieczonych przeze mnie szarlotek. Ciasto to jest łatwe do zrobienia i bardzo dobre. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki pszennej ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 - 1,5 kg jabłek cynamon Wykonanie: Jabłka obrać(...)Jabłka smażyć na suchej patelni razem z cynamonem do momentu aż nadmiar soku odparuje. Jajka, cukier i margarynę utrzeć na gładką masę, dodać obie mąki, budyń i proszek do pieczenia a następnie szybko wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę, nakłuć widelcem i podpiec w temperaturze 180 o C przez 10 minut
Mama Gotujemasła 150 g cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao 2 łyżeczki nescafe w proszku 1 budyń śmietankowy 3 żółtka 700 ml mleka Krem śmietankowy 400 ml śmietanki kremówki 50 g utartej czekolady złota posypka do ciasta 2 łyżki kakao 2 łyżki złotej posypki Nastaw piekarnik na 200ºC. Ubij jajka z cukrem i solą na puszysto. Ubijaj około(...)Będzie wtedy łatwiej wyjąć ciasto z formy. Rozprowadź równomiernie czekoladową masę. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 10 minut. Ciasto jest bardzo puszyste i miękkie. Nie wymaga nasączania. Upieczone spód wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Ugotuj budyń. Do garnka wlej 600 ml mleka, wsyp kawę i zagotuj. W reszcie mleka rozpuść budyń i wymieszaj z żółtkami. Wlej
codojedzeniamleka 6 żółtek 120 g cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 50 g mąki pszennej 1 laska wanilii budyń waniliowy 200 g masła 500 ml śmietanki 30% Dodatkowo: cukier puder do posypania kremówki Sposób przygotowania kremówki : Ciasto lekko posypujemy mąką i rozwałkowujemy. Dzielimy na dwie równe części i przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Przygniatamy foremkami(...)budyniu - odstawiamy do przestudzenia. Do miski wrzucamy masło i je rozcieramy, następnie dodajemy ostudzony budyń i mieszamy. Śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy ją stopniowo do masy. Na ostudzony francuski blat wykładamy krem a następnie przekładamy drugim blatem - lekko przyciskamy aby masa się wyrównała. Ciasto pozostawiamy w formie przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny - najlepiej
Słodkie Przyjemnościcytryny 1 olejek cytrynowy Masa budyniowa kakaowa: 2 budynie czekoladowe bez cukru (40 g) 3/4 szklanki cukru 1/2 l mleka 250 g margaryny 1 łyżka kakao 1 olejek spirytusowy rumowy Dodatkowo: posypka waflowa żółta białe perełki cukrowe pastelowe serduszka cukrowe (różowe, fioletowe, białe) Przygotowanie: Ciasto cytrynowe - mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy(...)mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać 1 łyżkę kakao i olejek spirytusowy rumowy. Dobrze wymieszać. Przełożenie: Ciasto cytrynowe najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. na dolny spód ciasta rozsmarować 3/4 masy kakaowej. Na wierzch położyć drugi
Ciastka - domowe słodkości