Szybkie w wykonaniu ciasto bez pieczenia, na czekoladowych herbatnikach, z kajmakiem, masą z batonikami Lion i polewą z mlecznej czekolady. Najlepsze po dniu leżakowania w lodówce, gdy ciastka zmiękną. Polecam! :) Składniki Masa opakowanie budyniu śmietankowego na 750 ml mleka 600 ml mleka 3,2% 200 g miękkiego masła 5 batonów Lion Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)mleka należy go przygotować na 600 ml; jeśli budyń jest z cukrem to więcej go nie dodawać). Wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem, dodawać stopniowo po 1 łyżce budyniu, cały czas ucierając. Batoniki pokroić na kawałki, dorzucić do masy i wymieszać wszystko łyżką. Dodatkowo paczka herbatników kakaowych (250 g) puszka masy kajmakowej Blaszkę o wym. 21x26 cm wyłożyć folią aluminiową
Słodkie inspiracjeczyli serek mascarpone i 3 łyżki jogurtu greckiego. Składniki: - 1200g twarogu- 250g mascarpone- 3 łyżki jogurtu greckiego- 8 jaj- 1,5 szklanki drobnego cukru- 2 budynie waniliowe bez cukru- ekstrakt waniliowy- barwniki do ciasta- worek do pieczenia na tortownicęSpód:- 180g herbatników- 75g roztopionego masła Herbatniki rozdrabniamy blenderem, dodajemy roztopione masło – mieszamy łyżką. Dno i boki tortownicy smarujemy masłem. Ponieważ(...)się nie zsuwał. Masę z herbatników wykładamy do tortownicy i rozkładamy równomiernie. Świeży twaróg domowy nie wymaga mielenia. Po przełożeniu do miski, przy użyciu robota twaróg ucieramy. Dodajemy dwa budynie, dalej ucierając. Następnie w kolejności – cukier oraz po 1 jajku (każde dodane miksujemy 30 sek.) Na samym końcu dodajemy ekstrakt waniliowy. Masę serowa dzielimy na równe porcje. Ilość zależy
mojewypiekiinietylkodłużej potrzymamy je w temperaturze pokojowej tym słodszy będzie mieć smak. Owoc kaki bardzo fajnie skomponował się z masą serowo-dyniową, która to właśnie jest głównym elementem tegoż ciasta. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Świąteczny sernik dyniowy z persymoną Składniki. Spód: 5 dkg cukru pudru 15 dkg płatków(...)biały. Robić to stopniowo, cały czas miksując składniki. Kolejno, również partiami dodać ser mascarpone i puree z dyni. Następnie dodajemy pozostałe składniki tj. mąkę ziemniaczaną, budyń śmietankowy, wanilię i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na formę do pieczenia uprzednio wyłożoną płatkami owsianymi. Piana z białek i kokosa powinna zostać przygotowana w momencie gdy nasze ciasto jest już w piekarniku. Białka
mecooksprzygotować takie pyszne ciasto z orzechami, masą budyniową, warstwą herbatników, krakersów, masy krówkowej po prostu mniam :) Zapraszam :) Składniki: 1 kostka margaryny Kasia 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy Marysia POLO-market 3 jajka 3 szklanki mąki + do podsypania 2 łyżki lejącego miodu 2 płaskie łyżeczki sody 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 l mleka 3 budynie waniliowe Winiary(...)odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i wykładamy na jeden placek. Placek z orzechami pieczemy w temperaturze 180 stopni około 18/ 20 minut ciasto bez orzechów trochę krócej. Do garnka wlewamy połowę mleka i zagotowujemy, w drugiej części rozpuszczamy cukier,budynie i mąkę. Wlewamy do gotującego mleka, gotujemy aż zgęstnieje. Następnie garnek przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia. Miękką margarynę ucieramy z budyniem
Sama słodycz i szczypta chiliwysmarowania formy 2 łyżki kakao 500 g twarogu 1 opakowanie budyniu wanilinowego Wykonanie: Jajka ubijamy z 180 g cukru w wysokiej misce. Dodajemy do miski olej oraz 125 ml wody i miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy: mąkę, proszek do pieczenia,kakao, miksować przez chwilę na najniższych obrotach. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej(...)olejem Twaróg dwukrotnie zemleć ( może być gotowy z wiaderka - polecam 500 g waniliowy). Przekładamy ser do dużej miski, dodajemy pozostały cukier i budyń i miksujemy aż składniki się połączą. Masę serową przekładamy do szprycy i wyciskamy na ciasto tworząc kratkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy przez 40 minut. Ciasto dla kogoś kto lubi np. murzynka
W Moim Magicznym Domukremówka toffi okazała się ciastem pysznym w smaku Składniki na blaszkę 25×25 cm: – duży blat ciasta francuskiego – 500 ml mleka – 2 łyżki cukru (lub cukier waniliowy) – 5 żółtek – 60 g mąki – 1 opakowanie budyniu w proszku waniliowego (60g) – 200 g masła – 300 ml śmietanki kremówki 36% – puszka kajmaku (zużyłam(...)trakcie pieczenia, gdy widziałam, że ciasto zbytnio się wybrzusza, otwierałam piekarnik i nakłuwałam dodatkowo wybrzuszone miejsce. Oba ciasta odstawiamy do ostudzenia. Teraz szykujemy krem. Mleko należy zagotować. Żółtka miksujemy z cukrem na jasny puch dodajemy do nich mąkę oraz budyń i dalej miksujemy do konsystencji pasty. Dodajemy do naszej pasty 100 ml gorącego mleka, żeby zahartować masę i ostatni
Relaxtimełyżka kakao 50 dag śliwek węgierek Masa serowa: 1 kg twarogu 1 szklanka cukru 1 duży budyń na 750 ml mleka 6 jaj 1 cukier waniliowy 10 dag masła 200 ml mleka aromat cytrynowy Dekoracja: Śliwki Cukier puder Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać z cukrem proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, Połączyć ze śmietaną ,wbić jajko, dodać(...)zapiec 10 minut. Masa: Twaróg zmielić, zmiksować z żółtkami ,aromatem cytrynowym,masłem i cukrami na puszystą masę,pod koniec wlać budyń rozpuszczony w mleku,oraz dodać ubitą na sztywno pianę z białek,delikatnie wymieszać. Na podpieczonym cieście ułożyć przekrojone na pół śliwki skórką do dołu-bez pestek, zalać masą serową i piec około 45 -50 minut w temp
Wanilia i Kardamonmielonego twarożku- 2 torebki cukru waniliowego- skórka otarta z jednej cytrynyBeza:- 2 białka- 1 łyżeczka cukruPrzygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy. Wylepamy nim wysmarowaną tortownicę i pieczemy 20 minut w temperaturze 200 C. Twaróg mieszamy z 6 żółtkami, budyniem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Do masy serowej dodajemy roztopione (wystudzone) masło oraz pianę ubitą z 6 białek
Zainspirowana w kuchniMleko z cukrem zagotować, kiedy zawrze, wlać mleko z mąką, gotować do uzyskania konsystencji budyniu. Do gorącego budyniu dodać 15 dag masła i mieszać, aż budyń wchłonie cały tłuszcz. Gorący krem wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim plackiem miodowym i lekko docisnąć. 4. Ciasto odstawić przynajmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny. Można wierzch posypać cukrem pudrem lub oblać polewą
Kuchnia domowa Anismalcu 10 dag margaryny 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kwaśna śmietana (tyle ile zabierze ciasto) szczypta soli masa serowa 1 kg zmielonego białego sera 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 budynie 1/2 szklanki mleka 3 jajka niepełna szklanka cukru 1/2 kostki masła 1 cukier waniliowy Wykonanie: Ciasto Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać cukier roztrzepany(...)pieczenia, sól, wyrobić ciasto, wstawić do lodówki na 1/2 godziny. Ciasto podzielić na 3 części i upiec oddzielnie na zloty kolor. Masa serowa Do sera dodać masło, jajka, cukier, cukier waniliowy, dobrze wymieszać, podgrzewać ciągle mieszając, aż masa będzie lejąca. Następnie dodać roztrzepaną na mleku mąkę z budyniem, wymieszać i zagotować. Masą przekładać placki. Ja placki jeszcze mocno nawilżam przegotowaną
Pychotkaaaorzechowa Masło z cukrem oraz miodem rozpuścić w rondelku.następnie dodać rozdrobnione orzechy i smażyć ok.3 minuty.trzecią część ciasta przełożyć na blaszkę i ciasto posmarować gorącą masą orzechową. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec ok 15 min w 180 stopniach. Masa jabłkowa Żelatynę namoczyć w połowie szklanki zimnej wody. Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach(...)zimnego mleka wymieszać mąki,żółtka i cukier. wlać na gotujące się mleko. Ugotować budyń i wystudzić.następnie masło utrzeć z cukrem waniliowym,dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i ucierać na puszystą masę. Przełożenie Ciasto−masa jabłkowa−ciasto−krem−ciasto z orzechami
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaprzesianej mąki 1 szklanka śmietany 18% do smarowania rozbełtane jajko i cukier do posypania masa 2 budynie śmietankowe 2 płaskie łyżki maki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 żółtko 250 g masła 1 l mleka Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie ciasto Na stolnicę wsypujemy mąką, sól następnie na tarce trzemy masło i drożdże, dodajemy śmietanę i wszystko zagniatamy. Ciasto(...)rurkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy jak ciasto francuskie w rozgrzanym piekarniku bez termoobiegi do 20 minut, jak zobaczycie, że ciasto się zarumieni to gotowe :) masa 3/4 mleka mieszamy z jajkiem dodajemy dodajemy budyń, mąkę i cukier, wszystko ładnie mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy i łączymy ze sobą tak jak gotujemy budyń. Masę zagotowujemy, zdejmujemy z palinka
Niezły Młynektortowej 150 g masła pokrojonego w kostkę 3 łyżki cukru pudru 1 duże jajko 1 łyżka śmietanyszczypta soli Składniki na krem budyniowy: 1 budyń waniliowy200 ml mleka100 g masła w temparaturze pokojowej+ ulubione owoce Ciasto: Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pokrojone w kostę masło, szczyptę soli, cukier puder i wbijamy jajko. Składniki wyrabiamy w dloniach aż do uzyskania(...)mąką. Wycinamy kółka, troszkę wieksze niż nasze foremki. Ciastem wykładamy foremki, nożem usuwamy nadmiar ciasta. Nakłówamy ciasto widelcem. Pieczemy przez około 20 - 25 minut na złoty kolor. Następnie kruche babeczki studzimy. W tym czasie przygotowujemy krem budyniowy. krem: Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, ale dodając mniejszą ilość mleka niż jest zalecane w przepisie (czyli około
Bon Appetit Małgorzatykawy (sypkiej) Wszystkie składniki ciasta (poza kawą) siekamy i krótko wyrabiamy ciasto. Blaszkę 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód blaszki wykładamy ciastem i posypujemy je kawą. Składniki na ciasto orzechowe: 5 jajek 5 łyżek cukru 150 g orzechów włoskich zmielonych 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je dodając stopniowo cukier(...)jajka 350 g cukru 1 budyń śmietankowy 1 szklanka mleka Budyń rozpuszczamy w mleku. Jajka i żółtka ubijamy, dodajemy do nich pozostałe składniki łącznie z budyniem i mieszamy. Masę serową wylewamy na ciasto orzechowe, które zacznie powoli wypływać do góry, dlatego szybko wkładamy całą blaszkę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (grzałka góra-dół). Serowiec pieczemy około godziny. Warto
Trzeci talerzUpiekłam dwa biszkopty z 6 jajek każdy i pokroiłam każdy na 8 części. W trakcie przekładania zrezygnowałam z ostatniej warstwy i cztery paski zostały mi nie wykorzystane. Stwierdziłam,że ciasto jet już wystarczająco wysokie. Zużyłam też cały przygotowany krem i galaretkę.3. Galaretka: po 2 opakowania w różnych kolorach. Galaretki różnego koloru rozpuścić oddzielnie w 3,5 szklanki gorącej(...)litra mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Ugotować budyń, wystudzić. Masło z margaryną utrzeć, dodawać porcjami wystudzony budyń.Na dnie blaszki ułożyć cztery paski ciasta, przerwy między ciastem wypełniać na przemian truskawkami zalanymi tężejącą galaretką i kremem. Ułożyć następne warstwy tak, aby na przekroju powstała szachownica. Na wierzch wylać cienką warstwę
Praktyczna pl