Mleko z cukrem zagotować, kiedy zawrze, wlać mleko z mąką, gotować do uzyskania konsystencji budyniu. Do gorącego budyniu dodać 15 dag masła i mieszać, aż budyń wchłonie cały tłuszcz. Gorący krem wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim plackiem miodowym i lekko docisnąć. 4. Ciasto odstawić przynajmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny. Można wierzch posypać cukrem pudrem lub oblać polewą
Kuchnia domowa Anismalcu 10 dag margaryny 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kwaśna śmietana (tyle ile zabierze ciasto) szczypta soli masa serowa 1 kg zmielonego białego sera 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 budynie 1/2 szklanki mleka 3 jajka niepełna szklanka cukru 1/2 kostki masła 1 cukier waniliowy Wykonanie: Ciasto Mąkę z tłuszczem posiekać, dodać cukier roztrzepany(...)pieczenia, sól, wyrobić ciasto, wstawić do lodówki na 1/2 godziny. Ciasto podzielić na 3 części i upiec oddzielnie na zloty kolor. Masa serowa Do sera dodać masło, jajka, cukier, cukier waniliowy, dobrze wymieszać, podgrzewać ciągle mieszając, aż masa będzie lejąca. Następnie dodać roztrzepaną na mleku mąkę z budyniem, wymieszać i zagotować. Masą przekładać placki. Ja placki jeszcze mocno nawilżam przegotowaną
Pychotkaaaorzechowa Masło z cukrem oraz miodem rozpuścić w rondelku.następnie dodać rozdrobnione orzechy i smażyć ok.3 minuty.trzecią część ciasta przełożyć na blaszkę i ciasto posmarować gorącą masą orzechową. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec ok 15 min w 180 stopniach. Masa jabłkowa Żelatynę namoczyć w połowie szklanki zimnej wody. Jabłka obrać,zetrzeć na tarce o dużych oczkach(...)zimnego mleka wymieszać mąki,żółtka i cukier. wlać na gotujące się mleko. Ugotować budyń i wystudzić.następnie masło utrzeć z cukrem waniliowym,dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i ucierać na puszystą masę. Przełożenie Ciasto−masa jabłkowa−ciasto−krem−ciasto z orzechami
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaprzesianej mąki 1 szklanka śmietany 18% do smarowania rozbełtane jajko i cukier do posypania masa 2 budynie śmietankowe 2 płaskie łyżki maki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 żółtko 250 g masła 1 l mleka Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie ciasto Na stolnicę wsypujemy mąką, sól następnie na tarce trzemy masło i drożdże, dodajemy śmietanę i wszystko zagniatamy. Ciasto(...)rurkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy jak ciasto francuskie w rozgrzanym piekarniku bez termoobiegi do 20 minut, jak zobaczycie, że ciasto się zarumieni to gotowe :) masa 3/4 mleka mieszamy z jajkiem dodajemy dodajemy budyń, mąkę i cukier, wszystko ładnie mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy i łączymy ze sobą tak jak gotujemy budyń. Masę zagotowujemy, zdejmujemy z palinka
Niezły Młynektortowej 150 g masła pokrojonego w kostkę 3 łyżki cukru pudru 1 duże jajko 1 łyżka śmietanyszczypta soli Składniki na krem budyniowy: 1 budyń waniliowy200 ml mleka100 g masła w temparaturze pokojowej+ ulubione owoce Ciasto: Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pokrojone w kostę masło, szczyptę soli, cukier puder i wbijamy jajko. Składniki wyrabiamy w dloniach aż do uzyskania(...)mąką. Wycinamy kółka, troszkę wieksze niż nasze foremki. Ciastem wykładamy foremki, nożem usuwamy nadmiar ciasta. Nakłówamy ciasto widelcem. Pieczemy przez około 20 - 25 minut na złoty kolor. Następnie kruche babeczki studzimy. W tym czasie przygotowujemy krem budyniowy. krem: Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, ale dodając mniejszą ilość mleka niż jest zalecane w przepisie (czyli około
Bon Appetit Małgorzatykawy (sypkiej) Wszystkie składniki ciasta (poza kawą) siekamy i krótko wyrabiamy ciasto. Blaszkę 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód blaszki wykładamy ciastem i posypujemy je kawą. Składniki na ciasto orzechowe: 5 jajek 5 łyżek cukru 150 g orzechów włoskich zmielonych 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je dodając stopniowo cukier(...)jajka 350 g cukru 1 budyń śmietankowy 1 szklanka mleka Budyń rozpuszczamy w mleku. Jajka i żółtka ubijamy, dodajemy do nich pozostałe składniki łącznie z budyniem i mieszamy. Masę serową wylewamy na ciasto orzechowe, które zacznie powoli wypływać do góry, dlatego szybko wkładamy całą blaszkę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (grzałka góra-dół). Serowiec pieczemy około godziny. Warto
Trzeci talerzUpiekłam dwa biszkopty z 6 jajek każdy i pokroiłam każdy na 8 części. W trakcie przekładania zrezygnowałam z ostatniej warstwy i cztery paski zostały mi nie wykorzystane. Stwierdziłam,że ciasto jet już wystarczająco wysokie. Zużyłam też cały przygotowany krem i galaretkę.3. Galaretka: po 2 opakowania w różnych kolorach. Galaretki różnego koloru rozpuścić oddzielnie w 3,5 szklanki gorącej(...)litra mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Ugotować budyń, wystudzić. Masło z margaryną utrzeć, dodawać porcjami wystudzony budyń.Na dnie blaszki ułożyć cztery paski ciasta, przerwy między ciastem wypełniać na przemian truskawkami zalanymi tężejącą galaretką i kremem. Ułożyć następne warstwy tak, aby na przekroju powstała szachownica. Na wierzch wylać cienką warstwę
Praktyczna plwyrośnięty rozczyn, wbijamy jajka, wsypujemy cukier puder, przesianą mąkę, szczyptę soli oraz wymieszane przyprawy, wyrabiamy ciasto, pod koniec wyrabiania wlewamy olej. Wyrobione ciasto odstawiamy na 1 godz do wyrośnięcia. W szklance mleka roztrzepujemy żółtka dodajemy budyń cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną dokładnie wszystko mieszamy wlewamy do zagotowanej szklanki mleka, gotujemy masę budyniową (masę budyniową można zastąpić owocami). Wyrośnięte
kgwjanczewogram zimnego masła Masa twarogowa: 500 gram twarogu na sernik 4 łyżek cukru 2 żółtka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 4 krople aromatu waniliowego Dodatkowo: 1 gruszka szklanka piwa Somersby konfitura z rabarbaru 2 kłącza rabarbaru Składniki na ciasto zagniatamy razem tak długo aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni... Zawijamy w folię(...)Gruszkę kroimy w cienkie plasterki i zalewamy piwem. Żółtka ucieramy z cukrem. Twaróg sernikowy przekładamy do miski dodajemy dwa budynie i aromat waniliowy oraz utarte żółtka i wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. Na ściereczce ( żeby łatwiej nam było przenieść ciasto na blachę) układamy nasze ciasto i rozwałkowujemy na taką szerokość by przykryć całkowicie naszą blachę na tarte ewentualnie tortownice
NaKońcuJęzykaprzeglądając swój zeszyt z przepisami zauważyłam, że dawno nie piekłam. I oto jest pyszne ciacho. Składniki: Ciasto: 6 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1 szklanka wiórek kokosowych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 budyń waniliowy 3 żółtka 3 łyżki mąki 1/2 l mleka 250 g masła 1/2 szklanki cukru Polewa 100 g czekolady mlecznej(...)zgęstnieniu masy odstawić z palnika i ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać zimny budyń cały czas ucierając. Polewa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać mleko i masło i mieszać do połączenia się składników. Na spód ułożyć ciasto, a następnie wyłożyć warstwę kremu. Na kremie ułożyć biszkopty, polać czekoladą. Na każdym biszkopcie ułożyć rodzynkę
O kuchni z uczuciemPrzygotować blaszkę o wymiarach 23 x 28 cm. Wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać najpierw jasne ciasto, następnie ciasto z kakao a na wierzch wyłożyć wiśnie (fot.1). Piec około 30 minut w temp. 180ºC. Dobrze wystudzić. Przygotować krem. Do garnka wlać mleko, wsypać budyń i cukier. Wszystko wymieszać na jednolitą masę, zagotować na małym ogniu, cały czas(...)mieszając, aż do momentu, kiedy całość zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie powoli, po łyżce dodawać wystudzony budyń i cały czas miksować. W międzyczasie dolewać stopniowo sok z cytryny. Na ostudzone ciasto wyłożyć krem (fot.2). Wstawić do lodówki do stężenia kremu, najlepiej na całą noc. Przygotować polewę. Rozpuścić w rondelku 200 g margaryny. Wsypać szklankę
Świat Ciastapochodzący z książki Siostry Anastazji, pt: 103 ciasta Siostry Anastazji. W oryginale z bezą z białek z wiórkami kokosowymi, u mnie z bitą śmietaną:) Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki mąki pszennej 8 łyżek cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa: 1 puszka ananasów 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego Piana: 1/2 litra kremówki(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok 40 min w temp. 160'C. Z ananasów odlewam sok. Na soku gotuję budyń. Przestudzony wykładam na spód biszkoptowy. Śmietanę ubijam z cukrem na sztywną pianę, przykrywam tym wierzch ciasta i schładzam
Ciasteczkowy Potwórpodawać z tymi ciasteczkami albo biszkoptami lub też wcinać zupełnie solo. Po dokładnym wystudzeniu sprawdzi się też jak masa do przekładania ciast. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE KREM POMARAŃCZOWY Składniki: 1 budyń waniliowy 1 galaretka pomarańczowa 1/2 litra soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciskanego) 1/2 tabliczki białej czekolady 100 g masła lub margaryny(...)mieszamy wszystko do dokładnego połączenia margaryny i czekolady z budyniem. Lekko przestudzony krem podajemy posypany kandyzowaną skórką pomarańczową lub płatkami migdałowymi. Zupełnie zimny budyń (zrobi się gęsty) można używać jako masę do przekładania ciast
Bon appetit mon amiemasę jabłkową: 1,5 kg jabłek 2 opakowania galaretki cytrynowej 2 łyżki cukru na masę budyniową: 400 ml mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 łyżki cukru 150 g masła dodatkowo: 4 herbatniki 4 kostki białej czekolady Ciasto: Masło, cukier i miód postawić na ogniu w dość dużym garnku. Mieszając powoli gotować aż składniki się rozpuszczą i połączą. Sodę wymieszać(...)pieczenia na placki wielkości blaszki (ciasto będzie bardzo cienkie, należy wałkować je szybko, bo ciasto twardnieje i coraz ciężej będzie na nim pracować). Piec placki około 10-12 minut w 180*C aż będą brązowe ( po wystudzeniu będą twarde). Masa budyniowa: Budyń z cukrem ugotować na mleku, wystudzić. Miękkie masło utrzeć z budyniem. Masa jabłkowa: Jabłka zetrzeć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamleko i wyrobiłam ciasto. Powinno mieć miękką i elastyczną konsystencję. Pozostawiłam je na ok. 1,5h do wyrośnięcia w misce oprószonej mąką. Budyń: dokładnie taki sam jak tutaj, przygotowany pozostawiłam do wystudzenia Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 8 równych części i z każdej zrobiłam kuleczkę, które umieściłam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (należy zostawić dość spore odstępy między(...)50st. Gdy bułeczki wizualnie powiększyły swoje rozmiary, na środku każdej zrobiłam wgniecenie za pomocą dna szklanki, aż do samej blaszki. W tak uformowany środek nałożyłam przygotowany wcześniej budyń. Całość zapiekałam przez 15 min. w 180st. do zabrązowienia się bułek. Tak wyglądały chwilę przez zapiekaniem... Lukier: 1 łyżka cukru 1 łyżeczka gorącej wody wiórki kokosowe Cukier rozpuściłam w wodzie
bastalena