ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:242/780)

Francuskie rurki nadziewane 231

przesianej mąki 1 szklanka śmietany 18% do smarowania rozbełtane jajko i cukier do posypania masa   2 budynie śmietankowe 2 płaskie łyżki maki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 żółtko 250 g masła 1 l mleka Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie  ciasto Na stolnicę wsypujemy mąką, sól następnie na tarce trzemy masło i drożdże, dodajemy śmietanę i wszystko zagniatamy. Ciasto(...)rurkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy jak ciasto francuskie w rozgrzanym piekarniku bez termoobiegi do 20 minut, jak zobaczycie, że ciasto się zarumieni to gotowe :)  masa 3/4 mleka mieszamy z jajkiem dodajemy dodajemy budyń, mąkę  i cukier, wszystko ładnie mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy i łączymy ze sobą tak jak gotujemy budyń. Masę zagotowujemy, zdejmujemy z palinka

Niezły Młynek
Kruche babeczki owocowe z Żarłostacji vol. 3 670

tortowej 150 g masła pokrojonego w kostkę 3 łyżki cukru pudru 1 duże jajko 1 łyżka śmietanyszczypta soli Składniki na krem budyniowy: 1 budyń waniliowy200 ml mleka100 g masła w temparaturze pokojowej+ ulubione owoce Ciasto: Przesianą mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pokrojone w kostę masło, szczyptę soli, cukier puder i wbijamy jajko. Składniki wyrabiamy w dloniach aż do uzyskania(...)mąką. Wycinamy kółka, troszkę wieksze niż nasze foremki.  Ciastem wykładamy foremki, nożem usuwamy nadmiar ciasta. Nakłówamy ciasto widelcem.  Pieczemy przez około 20 - 25 minut na złoty kolor. Następnie kruche babeczki studzimy. W tym czasie przygotowujemy krem budyniowy. krem: Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, ale dodając mniejszą ilość mleka niż jest zalecane w przepisie (czyli około

Bon Appetit Małgorzaty
Serowiec ze Świętoniowej - kuchnia podkarpacka 1830

kawy (sypkiej) Wszystkie składniki ciasta (poza kawą) siekamy i krótko wyrabiamy ciasto. Blaszkę 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód blaszki wykładamy ciastem i posypujemy je kawą. Składniki na ciasto orzechowe: 5 jajek 5 łyżek cukru 150 g orzechów włoskich zmielonych 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je dodając stopniowo cukier(...)jajka 350 g cukru 1 budyń śmietankowy 1 szklanka mleka Budyń rozpuszczamy w mleku. Jajka i żółtka ubijamy, dodajemy do nich pozostałe składniki łącznie z budyniem i mieszamy. Masę serową wylewamy na ciasto orzechowe, które zacznie powoli wypływać do góry, dlatego szybko wkładamy całą blaszkę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (grzałka góra-dół). Serowiec pieczemy około godziny. Warto

Trzeci talerz
Szachownica z truskawkami i galaretką 168

Upiekłam dwa biszkopty z 6 jajek każdy i pokroiłam każdy na 8 części. W trakcie przekładania zrezygnowałam z ostatniej warstwy i cztery paski zostały mi nie wykorzystane. Stwierdziłam,że ciasto jet już wystarczająco wysokie. Zużyłam też cały przygotowany krem i galaretkę.3. Galaretka: po 2 opakowania w różnych kolorach.  Galaretki różnego koloru rozpuścić oddzielnie w 3,5 szklanki gorącej(...)litra mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałe mleko wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Ugotować budyń, wystudzić. Masło z margaryną utrzeć, dodawać porcjami wystudzony budyń.Na dnie blaszki ułożyć cztery paski ciasta, przerwy między ciastem wypełniać na przemian truskawkami zalanymi tężejącą galaretką i kremem. Ułożyć następne warstwy tak, aby na przekroju powstała szachownica. Na wierzch wylać cienką warstwę

Praktyczna pl
Pyszne drożdżówki 183

wyrośnięty rozczyn, wbijamy jajka, wsypujemy cukier puder, przesianą mąkę,  szczyptę soli oraz wymieszane przyprawy, wyrabiamy ciasto, pod koniec wyrabiania wlewamy olej. Wyrobione ciasto odstawiamy na 1 godz do wyrośnięcia. W szklance mleka roztrzepujemy żółtka dodajemy budyń cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną dokładnie wszystko mieszamy wlewamy do zagotowanej szklanki mleka, gotujemy masę budyniową (masę budyniową można zastąpić owocami). Wyrośnięte

kgwjanczewo
Galette z rabarbarem i gruszką 246

gram zimnego masła Masa twarogowa: 500 gram twarogu na sernik 4 łyżek cukru 2 żółtka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 4 krople aromatu waniliowego Dodatkowo: 1 gruszka  szklanka piwa Somersby konfitura z rabarbaru  2 kłącza rabarbaru Składniki na ciasto zagniatamy razem tak długo aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do dłoni... Zawijamy w folię(...)Gruszkę kroimy w cienkie plasterki i zalewamy piwem. Żółtka ucieramy z cukrem. Twaróg sernikowy przekładamy do miski dodajemy dwa budynie i aromat waniliowy oraz utarte żółtka i wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. Na ściereczce ( żeby łatwiej nam było przenieść ciasto na blachę) układamy nasze ciasto i rozwałkowujemy na taką szerokość by przykryć całkowicie naszą blachę na tarte ewentualnie tortownice

NaKońcuJęzyka
Ciasto "Cycki Murzynki" 365

przeglądając swój zeszyt z przepisami zauważyłam, że dawno nie piekłam.  I oto jest pyszne ciacho. Składniki: Ciasto: 6 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1 szklanka wiórek kokosowych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 budyń waniliowy 3 żółtka 3 łyżki mąki 1/2 l mleka 250 g masła 1/2 szklanki cukru Polewa 100 g czekolady mlecznej(...)zgęstnieniu masy odstawić z palnika i  ostudzić. Masło utrzeć  na puszystą masę i stopniowo dodawać zimny budyń cały czas ucierając. Polewa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać mleko i masło i mieszać do połączenia się składników. Na spód ułożyć ciasto, a następnie wyłożyć warstwę kremu. Na kremie ułożyć biszkopty, polać czekoladą. Na każdym biszkopcie ułożyć rodzynkę

O kuchni z uczuciem
Fale Dunaju 244

Przygotować blaszkę o wymiarach 23 x 28 cm. Wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać najpierw jasne ciasto, następnie ciasto z kakao a na wierzch wyłożyć wiśnie (fot.1). Piec około 30 minut w temp. 180ºC. Dobrze wystudzić. Przygotować krem. Do garnka wlać mleko, wsypać budyń i cukier. Wszystko wymieszać na jednolitą masę, zagotować na małym ogniu, cały czas(...)mieszając, aż do momentu, kiedy całość zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie powoli, po łyżce dodawać wystudzony budyń i cały czas miksować. W międzyczasie dolewać stopniowo sok z cytryny. Na ostudzone ciasto wyłożyć krem (fot.2). Wstawić do lodówki do stężenia kremu, najlepiej na całą noc. Przygotować polewę. Rozpuścić w rondelku 200 g margaryny. Wsypać szklankę

Świat Ciasta
Ananasek 241

pochodzący z książki Siostry Anastazji, pt: 103 ciasta Siostry Anastazji.  W oryginale z bezą z białek z wiórkami kokosowymi, u mnie z bitą śmietaną:) Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki mąki pszennej 8 łyżek cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa: 1 puszka ananasów 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego Piana: 1/2 litra kremówki(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok 40 min w temp. 160'C. Z ananasów odlewam sok. Na soku gotuję budyń. Przestudzony wykładam na spód biszkoptowy. Śmietanę ubijam z cukrem na sztywną pianę, przykrywam  tym wierzch ciasta i schładzam

Ciasteczkowy Potwór
Krem pomarańczowy 221

podawać z tymi ciasteczkami albo biszkoptami lub też wcinać zupełnie solo. Po dokładnym wystudzeniu sprawdzi się też jak masa do przekładania ciast. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE KREM POMARAŃCZOWY Składniki: 1 budyń waniliowy 1 galaretka pomarańczowa 1/2 litra soku pomarańczowego (najlepiej  świeżo wyciskanego) 1/2 tabliczki białej czekolady 100 g masła lub margaryny(...)mieszamy wszystko do dokładnego połączenia margaryny i czekolady z budyniem. Lekko przestudzony krem podajemy posypany kandyzowaną skórką pomarańczową lub płatkami migdałowymi. Zupełnie zimny  budyń (zrobi się gęsty) można używać jako masę do przekładania ciast

Bon appetit mon amie
ciasto karmelowe z jabłkami 189

masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 2 opakowania galaretki cytrynowej 2 łyżki cukru na masę budyniową: 400 ml mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 łyżki cukru 150 g masła dodatkowo: 4 herbatniki 4 kostki białej czekolady Ciasto: Masło, cukier i miód postawić na ogniu w dość dużym garnku. Mieszając powoli gotować aż składniki się rozpuszczą i połączą. Sodę wymieszać(...)pieczenia na placki wielkości  blaszki (ciasto będzie bardzo cienkie, należy wałkować je szybko, bo ciasto twardnieje i coraz ciężej będzie na nim pracować). Piec placki około 10-12 minut w 180*C aż będą brązowe ( po wystudzeniu będą twarde).  Masa budyniowa: Budyń z cukrem ugotować na mleku, wystudzić. Miękkie masło utrzeć z budyniem.  Masa jabłkowa: Jabłka zetrzeć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Breakfast with you #2 (Not) just for kids 248

mleko i wyrobiłam ciasto. Powinno mieć miękką i elastyczną konsystencję. Pozostawiłam je na ok. 1,5h do wyrośnięcia w misce oprószonej mąką.  Budyń: dokładnie taki sam jak tutaj, przygotowany pozostawiłam do wystudzenia Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 8 równych części i z każdej zrobiłam kuleczkę, które umieściłam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (należy zostawić dość spore odstępy między(...)50st.  Gdy bułeczki wizualnie powiększyły swoje rozmiary, na środku każdej zrobiłam wgniecenie za pomocą dna szklanki, aż do samej blaszki. W tak uformowany środek nałożyłam przygotowany wcześniej budyń. Całość zapiekałam przez 15 min. w 180st. do zabrązowienia się bułek.  Tak wyglądały chwilę przez zapiekaniem... Lukier: 1 łyżka cukru 1 łyżeczka gorącej wody wiórki kokosowe Cukier rozpuściłam w wodzie

bastalena
Sernik z wiśniami na czekoladowym spodzie 233

twarogu (zmielonego trzykrotnie) 4 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 125 g masła 125 g cukru 100 ml śmietany 30% 1 op. budyniu waniliowego (40 g) Dodatkowo: 750 g wiśni (świeżych lub mrożonych – mrożone uprzednio rozmrażamy) Wykonanie: Ciasto czekoladowe: Gorzką czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, cukier oraz kakao(...)ucieramy razem z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po kolei jajka, twaróg, śmietanę oraz budyń. Krótko miksujemy (do połączenia). Okrągłą formę o średnicy ok. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Wylepiamy równomiernie spód częścią (ok. 3/4) ciasta czekoladowego. Masę serową wykładamy na ciasto. Na wierzchu rozkładamy wiśnie. Na owoce ścieramy na tarce resztę czekoladowego ciasta

MyCookBook.pl
Truskawkowo- serowa fantazja 519

mielonego białego sera, 5 jajek, 100g masła, 2/3 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki budyniu śmietankowego, Mus truskawkowy: 600g truskawek świeżych lub mrożonych, 2 opakowania galaretki truskawkowej, Dodatkowo: 1 szklanka śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru, truskawki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z margaryną. Dodaję żółtka, cukier puder oraz proszek(...)papierem do pieczenia. 2. Masa serowa: Masło ucieram razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz żółtkami na puszystą masę. Dodaję ser oraz budyń. Ucieram. Białka ubijam na sztywno. Pianę dodaję do masy serowej. Delikatnie mieszam. Masę wykładam na ciasto na blaszce. Wyrównuję. Piekę około godziny w temperaturze 170 stopni. 3. Mus truskawkowy: Truskawki miksuję blenderem na gładki mus. Mus przelewam

Tradycyjna kuchnia Kasi
DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI I SEREM 172

Idealny letni podwieczorek.         SKŁADNIKI Ciasto: 25 g drożdży 150 ml ciepłego mleka 3 łyżki cukru ok. 300 g mąki 2 jajka 1/4 szkl. oleju szczypta soli Kruszonka: 4 łyżki masła, 4 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 2 łyżki wiórek kokosowych Nadzienie: jagody, 200 g twarogu, 1 łyżka budyniu waniliowego, cukier do smaku, 2 łyżki śmietany Dodatkowo(...)układamy na każdym kółku. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W palcach zagniatamy składniki na kruszonkę. Ser mieszamy z budyniem i śmietaną, dosładzamy do smaku. Serem nadziewamy bułeczki,posypujemy jagodami i kruszonką. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 15-18 minut w 180 stopniach

słodki bratek