robiłam również na tortownicę 22 cm z 1 kg sera. Składniki: Kruche ciasto szklanka mąki 3 łyżki masła 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 jajko 3 łyżki kakao Ser: 1,5 kg sera 2 budynie śmietankowe 2 jajka szklanka cukru aromat waniliowy cukier wanilinowy mleko 3 łyżki skrobi pół kostki masła Polewa: Tabliczka(...)swobodnie można było wymieszać budyń ale nie za dużo! Ser powoli podgrzewać ciągle mieszając. Gdy ser będzie gorący powoli dodać budyń i energicznie mieszać bez przerwy. Gorący ser wylać na spód z kruchego ciasta który znajduje się w tortownicy. Całość schłodzić do temperatury pokojowej. Czekoladę połamać na mniejsze okienka rozpuścić w garnuszku wraz masłem lub margaryną. Gdy sernik będzie
Pychotkaaapieczenia 1/3 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru Składniki na masę: 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku 7 jajek 2 budynie waniliowe 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru ½ szklanki oleju proszek do pieczenia (1/3 łyżeczki) rodzynki Przygotowanie (20 min): Ciasto: Zaczynamy od oddzielenia żółtek od białka. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i ubijamy. W osobnej misce mieszamy(...)pieczenia i dodajemy do masy (w mniejszych porcjach np. po łyżce) i mieszamy. Margarynę należy rozpuścić i ciepłą dolać do ciasta. Dokładnie wymieszać i wylać na brytfankę. Masa sernikowa: Do miski przekładamy ser twarogowy i dodajemy budynie, proszek do pieczenia, mleko. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z 1/3 szklanki cukru i dodajemy do masy serowej. Miksując dodajemy olej. Białka
PastelFoodZlitowałam się i zrobiłam z niej spód do tarty i to był strzał w 10! Krucha, słodka - z budyniem i karmelizowaną gruszką smakowała świetnie. Zachęcam Was gorąco do spróbowania :) Cykl przepisów słodzonych stewią! Składniki na formę ok. cm: Ciasto: 1 puszka cieciorki gotowanej na parze Bonduelle 1 jajko 3 łyżeczki stewii Kilka kropel aromatu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)mąki ziemniaczanej 1 żółtko Aromat waniliowy 4 łyżeczki stewii Dodatkowo: 4 małe gruszki Cynamon Przygotowanie: Ciasto: Ciecierzycę zbenderować z resztą składników. Wyłożyć masę na sylikonową formę do pieczenia i piec ok. 10 min w 200 stopniach. Budyń: 1/2 szkl. mleka wlewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu. Resztę dokładnie mieszamy z mąką, żółtkiem, stewią i aromatem. Dodajemy
Czarnawisienkakakaowe zrobiłam jednak według własnego przepisu. Blaszka o wymiarach: (może być nawet nieco większa, bo ciasta wychodzi sporo) Składniki: Ciasto : 3 szklanki mąki 250 g masła 1 szklanka cukru 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany Masa serowa: 2 białka 100 g cukru(...)jajka 200 g mleka 1 budyń waniliowy 500 g twarogu 75 g oleju czereśnie - około 50 dag Czereśnie obrać, umyć i wydrylować. Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części w stosunku 60% do 40%. Mniejszą część włożyć do zamrażarki a większą do lodówki. Po godzinie czasu wyjąć większą część ciasta i wyłożyć nim blachę. Ciasto podpiec przez
My simple kitchenbudyń śmietankowy z cukrem(40g) 400ml mleka 150g masła w temperaturze pokojowej 1 łyżka cukru pudru Polewa: 3 łyżki gorącego mleka 3 łyżki cukru pudru 3łyżki kakao 100g masła Przygotowanie: Ciasto: Białka ubić(...)300ml mleka i zagotować a w pozostałym mleku rozprowadzić budyń. Ugotować budyń i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać do budyniu po łyżce masła. Masę budyniową nie miksować długo, ponieważ może się zważyć. Na wystudzone ciasto wyłożyć masę budyniową i wyrównać. Włożyć do lodówki na około 2 godziny. Polewa: Do garneczka wlać 3 łyżki gorącego
Amatorka kuchennazdrowie też mogą iść w parze ;) Zachęcam do pieczenia. Rabarbarowo-jabłkowe ciasto waniliowe. Przepis ze starego rodzinnego zeszytu z przepisami z moimi zmianami. Składniki: (na tortownice 24 cm lub mniejszą) 1 duża łodyga rabarbaru 2 małe jabłka 4/5 szklanki cukru + 2 łyżki do owoców 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek) 1 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 1/2 szklanki mąki pszennej(...)paseczki. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Rabarbar i jabłka przekładamy do miski i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Do miski wbijamy jajka, dodajemy 4/5 szklanki cukru i 1 łyżkę budyniu. Całość miksujemy do uzyskania puszystej masy jajecznej. Następnie dolewamy olej i znów miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, najpierw mieszamy
Słodkie okruszkiMieszane łyżką ciasto budyniowe ze śliwkami, to proste do wykonania ciasto, niedrogie i bardzo smaczne. Faktycznie wystarczy je wymieszać łyżką i to wystarczy. Można je zrobić z dowolnymi ulubionymi owocami, ja tym razem upiekłam ze śliwkami. Polecam, jest bardzo smaczne mimo swojej prostoty. Składniki: 2 szklanki mąki 3 łyżeczki budyniu waniliowego lub śmietankowego 2 łyżeczki [...] Artykuł Ciasto budyniowe ze śliwkami
Pieprzyć z Fantazjąbudynie śmietankowe (40 g) szczypta soli ok 1 szklanki jagód Białka ubijamy z solą, a gdy piana będzie gęsta wsypujemy partiami cukier. Następnie delikatnie mieszamy z budyniami i olejem. Piankę wykładamy na kruche ciasto, a na niej rozkładamy równomiernie jagody. Na jagody ścieramy drugą część ciasta. Całość pieczemy przez ok 40 minut w 180 st. C. Przed podaniem można dodatkowo
Cynamonowe szczęścieciasto z żurawinami. Zamieniłam tylko żurawinę na maliny i borówki. Ciasto jest wspaniałe w smaku, leciutkie, puszyste. Bardzo polecam :) Wymiary blaszki: tortownica średnica 24 cm Temperatura pieczenia : 180C Czas pieczenia : 50-50 minut Składniki: 200 g mąki pszennej 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 kostki miękkiego masła 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli(...)mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy na puszysty krem. Wsypujemy cukier i sól, dalej ucieramy. Stopniowo dodajemy po 1 jajku, nie przerywamy miksowania. Następnie wsypujemy budyń i ucieramy do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Owoce myjemy i osuszamy. Ja dla bezpieczeństwa posypałam lekko mąką i rozsypałam na rozlanym cieście
Różne smaki w kuchnisię mleka. Wszystko razem mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy masło i mieszamy, aż połączy się z budyniem. Gotową masę budyniową wykładamy na upieczone ciasto. Na wierzchy układamy owoce. Całość odstawiamy w chłodne miejsce aby masa budyniowa zastygła. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniaborówkami wzbogaciłam o krem z mascarpone i galaretkę. Klasyczne ciasto w nowym wydaniu. Bogatsza wersja tego, co lubi chyba każdy. *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 200 g mąki pszennej 1 opakowanie budyniu waniliowego lub 40 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru pudru 4 jajka 200 g masła szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka borówek amerykańskich(...)puszystą masę. Ucierając dodawać po jajku. Mąkę wymieszać z budyniem, solą i proszkiem, przesiać i dodać do masy. Zmiksować krótko do połączenia składników. Wyłożyć do blaszki. Na wierzchu rozłożyć owoce. Piec około 45 minut, wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno i połączyć z mascapone. Wyłożyć na ciasto. Na kremie także można ułożyć borówki. Galaretkę rozpuścić w szklance
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniafioletowe cudeńka i zrobiłam ciasto ucierane. Przepis prosty, a ciasto delikatne, wilgotne i doskonałe do gorącej herbaty. Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki (200 g) mąki pszennej 1 kostka (200 g) masła 4 jajka 1 szklanka (200 g) cukru 1 (35 g) budyń waniliowy 1,5 łyżeczki (6g) proszku do pieczenia 0,5 kg śliwek Dodatkowo: Cukier puder Przygotowanie: 1) Umyć(...)pół i usunąć pestkę. 2) Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. 3) Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie przesianą mąkę pszenną, budyń waniliowy oraz proszek do pieczenia. 4) Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem (można dodatkowo obsypać bułką tartą). 5) Na cieście ułożyć przygotowane śliwki. 6) Piec 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Fitsweet.metemu lepiej się kroiło, bez strzępienia i idealnie się nadało do wycinania foremką. *na 16 sztuk Składniki: na ciasto: 1 opakowanie mieszanki na biszkopt z mąki Szymanowskiej 4 jajka 4 łyżki wody na krem: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 4 łyżki cukru 200 g masła 5 kostek czekolady deserowej puszka mandarynek Mieszankę biszkoptową wsypać do miski(...)Budynie rozmieszać z cukrem i połową mleka. Resztę mleka zagotować, wlać rozrobione budynie i ugotować na gęsto i wystudzić. Zimny budyń utrzeć z masłem, na końcu dodać startą czekoladę. Krem przełożyć do szprycy. Na połowę kółeczek z ciasta wyciskać po kilka rozetek krem, ułożyć dwie cząstki mandarynki i przykryć resztą krążków. Na wierzch także wycisnąć krem i udekorować mandarynką. Przed
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszkl. mąki, 1 szkl. wody, 125 g margaryny, 4 jajka, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 ½ szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 1 kostka masła, 2 łyżki soku z cytryny WYKONANIE Ciasto parzone: Margarynę zagotowujemy z wodą, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, energicznie mieszamy aż ciasto zacznie odchodzić od garnka i zrobi(...)przekładamy do rękawa cukierniczego. Na pergaminie odrysowujemy kółka o średnicy 5 cm. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy ciasto na obrysowane kółka. Pieczemy 25-30 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu ostrym nożem przecinamy ptysie. Krem: 1 szkl. mleka zagotowujemy z cukrem. Budyń rozrabiamy w pozostałym mleku, dodajemy do gotującego mleka – studzimy. Ucieramy masło dodając budyń, a na końcu
słodki brateksera (ser z wiaderka Piątnicy) 0,5 kostki sera twarogowego, półtłustego (kostka = 250 g) 2 jajka 2 łyżki budyniu śmietankowego/waniliowego (w proszku) 125 g masła roślinnego (pól pudełka) 0,5 szkl. cukru 2 łyżki drobnych wiórek kokosowych cukier waniliowy PRZYGOTOWANIE Ciasto kakaowe. Margarynę, cukier, kakao i mleko rozpuścić na małym ogniu w rondelku. Gdy wszystkie składniki połączą się, zestawić(...)Masa serowa. Masło utrzeć do białości, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka i ser. Utrzeć dokładnie aż znikną kryształki cukru. Na końcu dodać budyń w proszku i wiórki kokosowe. Całość zmiksować. Gotową masę serową wyłożyć kupkami na ciasto kakaowe, tworząc łatki (stąd druga nazwa tego ciasta cielaczek :)). Pieczenie. Ciasto piec w temperaturze 180oC przez ok. 50 min. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.com