sera białego, 1 jajko, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1,5 łyżki cukru, 1,5 łyżki masła, 1 łyżka budyniu śmietankowego, Kruszonka: 1,5 łyżki masła, 50 g cukru, 50g mąki kokosowej premium Ol'Vita, Dodatkowo: 20 dag porzeczek czerwonych. PRZYGOTOWANIE : 1. Ciasto: W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże oraz cukier. Dodaję jajko, sól, mąkę oraz rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto łyżką(...)Ciasto odstawiam na 45 minut do wyrośnięcia. 2. Masa serowa: Masło ucieram z cukrem, cukrem waniliowym oraz jajkiem. Dodaję ser oraz budyń. Ucieram. 3. Kruszonka: Z masła, mąki kokosowej oraz cukru zagniatam kruszonkę. 4. Porzeczki obieram. Wyrośnięte ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 28cm. Na ciasto wykładam masę serową. Na masie serowej układam porzeczki. Wierzch ciasta posypuję kruszonką. Piekę około
Tradycyjna kuchnia Kasipieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej 4 łyżki mleka 5 jajek 2 płaskie łyżki kakao 3-4 gruszki Krem: 2 budynie waniliowe/śmietankowe 3 szklanki mleka 200 g masła Dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe polewa czekoladowa Sposób przygotowania: 1. Ciasto: masło ucieramy z cukrem na gładka masę. Dodajemy po 1 jajku dalej ucierając. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz(...)wody. Studzimy. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch upieczonego i wystudzonego ciasta. Dobrze jest "pomóc" galaretce dostać się w szpary pomiędzy gruszki a ciasto (gruszki podczas pieczenia nieco się kurczą). Wstawiamy do lodówki. 3. Budynie gotujemy w 3 szklankach mleka. Studzimy. Masło ucieramy na puszysto, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Ucieramy na gładką masę. Masę budyniową wykładamy na galaretkę
Na Ciasteczkowych Papierachszklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego Składniki na masę jogurtową: 1000g jogurtu greckiego 6 białek 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru – po 40g szczypta soli 200g dżemu z czarnej porzeczki *** Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukry, szczyptę soli i wbijamy żółtka. Masło (lub margarynę) kroimy na kosteczki, dodajemy do reszty(...)ubijamy wszystko tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana zrobi się lśniąca i gładka. Do masy dodajemy dwa budynie (sam proszek) i wszystko miksujemy *** *** Do masy dodajemy jogurty greckie i całość delikatnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy na ciasto *** *** Na wierzch ścieramy lub kruszymy ciasto z zamrażarki *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez
Blog z Apetytemproszku do pieczenia 2 łyżki cukru 5 żółtek Pianka 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 2 budynie śmietankowe 1/2 szklanki oleju 250 dag owoców ( najlepsze są owoce sezonowe) Wykonanie: Na stolnicę przekładamy wszystkie składniki na ciasto. Łączymy ze sobą wyrabiając dokładnie ciasto, dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta mrozimy. Drugą część wykładamy na blaszkę(...)wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier wymieszany z cukrem wanilinowym. Gdy piana będzie szklista zmniejszamy w mikserze obroty, wsypujemy następnie budyń, cały czas miksując wlewamy powoli olej. Tak ubitą piankę wykładamy na wystudzone ciasto, układamy na wierzch pianki owoce, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach zamrożoną drugą część ciasta. Placek wkładamy do nagrzanego piekarnika
kgwjanczewołyżeczki żelatyny50 g gorzkiej czekolady + 1 łyżka mleka65 ml wodyWYKONANIE:Spód: Ciasta pokruszyć drobno.Roztopić masło i dodać do ciastek. Ja miałam formę o średnicy 27 cm.Masę wykładamy do formy, dociskamy łyżką i układamy do formy na wysokość około 2 cm.Wkładamy do lodówki.Budyń:W rondelku gotujemy mleko. W osobnym naczyniu(...)łączymy mąkę ziemniaczaną, cukier, żółtka. Gdy mleko się zagotuje dodajemy wymieszane wcześniej składniki. Mieszamy intensywnie, aż uzyskamy konsystencje budyniu. Odstawiamy na ostygnięcia.Do zimnego budyniu dodajemy miękkie masło i mieszamy (można mikserem).Wykładamy na spód ciasta i wkładamy do lodówki.Wypełnienie:Kroimy banany w kostkę i wyciskamy do nich cytrynę, aby banany zachowały swój naturalny kolor i miały lekko kwaśny
Serce zamknięte w formie pysznościpieczenia ½ opakowania budyniu śmietankowego 200 ml kremówki 1 śmietan fix 1 łyżka cukru pudru truskawki do dekoracji 1. Szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody. Zblendować na gładką masę. 2. Jajka ubić z cukrem dodać oliwę, proszek do pieczenia, mąkę i delikatnie wymieszać. Na samym końcu dodać szpinak i dokładnie połączyć z masą. Ciasto wylać do prostokątnej formy(...)piec przez 25 minut. 3. Gotowe ciasto wyjąć z formy i wykroić w nim kółka z pomocą szklanki. Z ciasta które pozostałe ściąć wierzchnią przyrumienioną warstwę i pokruszyć na drobno. 4. Połówkę budyniu ugotować w ¾ szklance mleka i ostudzić, a następnie zmiksować. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem a następnie dodać roztrzepany budyń
Jadło i czytadłocukru 200 g masła 3 żółtka 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego 200 g masła 1 szklanka cukru cukier waniliowy 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 2 budynie waniliowe wykonanie: Składniki na kruche ciasto łączę na stolnicy i zagniatam do powstania gładkiego, jednolitego ciasta. Formuję kulę, dzielę na pół. jedną część ciasta wkładam do zamrażalnika, a drugą wylepiam dno blaszki
babka w formieproszkiem do pieczenia i wymieszane z orzechami. Całość mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok.21x32cm dół formy) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy do zrumienienia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę budyniową z kawą: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka ziemniaczanej 4-6 łyżek cukru(...)gotujemy na małym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy z kawą na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na jednolitą masę. wykonanie ciasta: Jeden z biszkoptów nasączamy 1/2 cz. naparu z kawy. Wykładamy na niego 1/2 cz. masy, układamy ciasto z orzechami. Rozsmarowujemy pozostałą część masy i układamy drugi
Domowy Smak Jedzeniamargaryna palma 1 szklanka cukru 1 jajko 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 1/2 proszku do pieczenia 2 budynie śmietankowe 3 szklanki mleka 1 łyżka masła 600 g rabarbaru cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, jajko, żółtka, 3/4 szklanki cukru, margarynę, oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto, odkrawamy 1/4 część(...)zamrażarki na 1 godz. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rabarbar oczyszczamy, kroimy w kawałki, rozkładamy równomiernie na ciasto. Do rondelka wlewamy 2,5 szklanki mleka, w pozostałym mleku rozrabiamy budyń z cukrem. Gotujemy budyń pod koniec gotowania dodajemy masło, gorący budyń wykładamy na rabarbar. Na wierzch trzemy zamrożone ciasto.Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika
kgwjanczewoproszku do pieczenia masa serowo-dyniowa: 1 kg białego twarogu (niemielony) 2 pełne szklanki puree z dyni 5 jajek 1,5 szklanki cukru 3 budynie waniliowe (proszek) 350 g gęstej śmietany 18% Podane składniki na ciasto muszą być mocno schłodzone. Zagniatam kruche ciasto i schładzam w lodówce w trakcie przyrządzania masy. Biały ser traktuję blenderem, aby pozbyć się grudkowatych drobinek(...)cukru. Z pozostałą ilością cukru ucieram żółtka, dodaję do sera z dynią i dokładnie miksuję. Wsypuję budynie waniliowe, łączę razem. Na samym końcu, delikatnie za pomocą szpatułki, łączę masę z pianą z białek. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. 3/4 ciasta przeznaczam na spód, którym wylepiam natłuszczoną, nie wysypaną niczym blaszkę (format mniej więcej
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 250 gram margaryny 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Nesquik Masa serowa: 500 gram zmielonego twarogu 1 jajko 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1/2 kostki ostudzonego roztopionego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 puszka brzoskwiń Masa makowo-kokosowa: 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka maku 1 szklanka wiórek(...)Składniki na ciasto zagnieść podzielić na 3 części, zmrozić. Blaszkę o średnicy 24x34 cm wyłożyć papier do pieczenia, potarkować 2 części ciasta, równomiernie rozprowadzić na blasze. Brzoskwinie odsączyć z zalewy pokroić w kostkę. Ser zmiksować z jajkiem, budyniem, masłem, cukrem pudrem i 4 łyżkami soku z brzoskwiń. Dodać pokrojone brzoskwinie, delikatnie wymieszać łyżką, wyłożyć na ciasto. Białka ubić na sztywno
Darcia w kuchniMąż przywiózł truskawki. Miałam ochotę na wypiek, przy którym nie ma dużo pracy. Takim to sposobem do wieczornego kubka mleka mamy drożdżóweczki z budyniem i truskawkami. Zanim zaczniesz robić ciacho ugotuj jeden budyń wg przepisu na opakowaniu, dodatkowo dodaj jedno opakowanie cukru wanilinowego. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Składniki: 50 g drożdży 500 g mąki + 1 łyżka do rozczynu 2 łyżki(...)wyrobić ciasto. Gdy jajka są już wmieszane w ciasto dodać rozpuszczone, gorące masło i ponownie wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, lśniące i odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny, lub do podwojenia objętości. Gdy ciasto jest już wyrośnięte, rozwałkować je blacie przykrytym papierem do pieczenia (papier znacząco ułatwia zwijanie rolady), na prostokąt. Rozprowadzić budyń na całej powierzchni
Kocham CzekoladęMiałam ochotę na wypiek, przy którym nie ma dużo pracy. Takim to sposobem do wieczornego kubka mleka mamy drożdżóweczki z budyniem i truskawkami. Zanim zaczniesz robić ciacho ugotuj jeden budyń wg przepisu na opakowaniu, dodatkowo dodaj jedno opakowanie cukru wanilinowego. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Składniki: 50 g drożdży 500 g mąki + 1 łyżka do rozczynu 2 łyżki ciepłej wody(...)godziny, lub do podwojenia objętości. Gdy ciasto jest już wyrośnięte, rozwałkować je blacie przykrytym papierem do pieczenia (papier znacząco ułatwia zwijanie rolady), na prostokąt. Rozprowadzić budyń na całej powierzchni i ułożyć plasterki truskawek. Zwinąć ciasto jak roladę, delikatnie spłaszczyć górę. Kroić na kawałki, układać na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Posmarować drożdżówki mlekiem i odstawić na 20 min, żeby się
Kocham CzekoladęSkładniki:masa serowa:1 kg sera zmielonego w wiaderku,1 budyń wanilinowy,1 cukier wanilinowy,3/4 szklanki cukru,50 g margaryny,4 żółtka,4 białka,ciasto:2 czubate łyżki kakao,1/2 margaryny,1 szklanka mleka,3/4 szklanki cukru,2 szklanki mąki,3 białka,3 żółtka,4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy,łyżeczka sody.Przygotowanie: masa serowa: Zmielony ser przekładamy z wiaderka(...)dodajemy do niego miękką margarynę, wsypujemy cukier biały, cukier wanilinowy i budyń wanilinowy. Miksujemy mikserem na wolnych obrotach, by składniki się dokładnie połączyły. Kolejno dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Na sam koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie łączymy z masą serową.ciasto: w rondelku podgrzewamy mleko, margarynę, kakao, kawę i cukier. Tak długo
Aga w kuchnipieczenia fasola lub kulki ceramiczne do obciążenia ciasta Składniki na nadzienie: 900-1000g rabarbaru 9 łyżek cukru opakowanie galaretki truskawkowej szklanka mleka pół opakowania budyniu waniliowego 50ml śmietany kremówki łyżka cukru waniliowego Wykonanie ciasta: Mąkę przesiać dodając proszek do pieczenia. Dodać masło, cukier, jajko i masę marcepanową.Zagnieść na gładką masę, zawiną w folię i włożyć do lodówki(...)trzeba smarować blaszek masłem i posypywać bułką tartą). Na ciasto (na każdą tartaletkę) wyłożyć po kawałku folii aluminiowej, a na nią wrzucić po kilka ziaren fasoli, by obciążyć ciasto. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni. (Moje się trochę przychwyciły bo piekłam 20 minut). Ostudzić. Wykonanie nadzienia: Rabarbar umyć, oczyścić, a następnie obrać ze skórki i pokroić na kawałki
Mania Wypiekania