ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:221/780)

Eklerki 223

moim stole :) Składniki: ciasto: 4 jajka, 125 g masła, 250 ml zimnej wody, 200 g mąki pszennej, szczypta soli, krem:  2 budynie waniliowe Dr Oetker, 500 ml mleka, 200 g masła. Przygotowanie: ciasto: W garnku gotujemy wodę i dodajemy masło, żeby się w niej roztopiło. Dodajemy szczyptę soli i szybkim ruchem wsypujemy mąkę. Ciasto mieszamy energicznie łyżką na małym(...)ogniu, aż powstanie kulka. Wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach (grzanie od dołu bez termoobiegu) i kolejne 15 minut w 160 stopniach. Po ostudzeniu przekrawamy na wzdłuż. krem: Budynie gotujemy (tak jak na opakowaniu) na mleku. Zostawiamy gotowy budyń do ostudzenia

Aga w kuchni
PRINCESSA KOKOSOWA 186

wiórki kokosowe do obsypania METODA: Ciasto: Wszystkie składniki ze sobą wymieszać ( masło pokroić na mniejsze części ). Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części. Włożyć do woreczka i do zamrażarki. Masa I: Połowę mleka wlać do garnka. W drugiej połowie rozrobić budyń z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń oraz dodać wiórki kokosowe. Mieszać energicznym ruchem, aż masa zgęstnieje(...)Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier puder i dalej miksować, ale na niższych już obrotach. Następnie wsypać budyń i wlać strużką olej. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe.  Pieczenie: Blachę wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem. Jedną część ciasta rozwałkować ( podsypując mąką ) i wyłożyć na blachę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni

Kuchnia Paulettes
Metrowiec 226

szykuję ciasto ciemne, tylko do mąki dodaję  jeszcze kakao i ponownie piekę w natłuszczonej formie do keksu. Oba ciasta odstawiam do wystygnięcia. Z mleka odlewam ok 1/2 szklanki, resztę mleka gotuję, a w pozostawionym mleku rozrabiam dwa opakowania budyniu i wlewam na gotujące mleko. Gotowy budyń przykrywam na wierzchu folią spożywczą, aby nie wytworzył się(...)kożuch i odstawiam w chłodne miejsce, by ostygł zupełnie. Masło ucieram z cukrem na pianę i dodaję po łyżce zimny budyń. Na końcu wlewam sok z cytryny i mieszam, aż połączy się z masą. Zimne ciasta kroję na jednakowe plastry i smaruję  masą raz ciasto jasne, raz ciemne. Układam na deseczce tworząc długi rząd naprzemiennych kolorów. Ciasto

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto „Dziwaczek” z bakaliami, ptasim mleczkiem i kremem kawowym 929

Ciasto ciekawie się prezentuje i stąd nazwa „dziwaczek”. Troszkę się przy nim napracujemy, ponieważ do upieczenia są dwa biszkopty, do tego gotujemy budyń kawowy i na samym końcu ubijamy śmietankę, ale uważam, że warto go przygotować. Ciasto radzę wyciągnąć z lodówki na 30 minut przed podaniem, krem maślany wtedy zmięknie i ciasto lepiej się będzie kroiło. Bardzo polecam… (inspiracja(...)mikserem ustawionym na najwyższe obroty (ucierać przez około 3 minuty). Następnie stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Mieszać, aż powstanie gładki krem (patrz FILM ). 12. Biszkopt w blaszce (Biszkopt I) posmarować połową kawowego kremu. Na wierzchu poukładać ptasie mleczko i zalać je tężejącą galaretką. Wyrównać i ciasto wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje. 13. Drugi biszkopt wyciągnąć z blaszki i ściągnąć papier

Mała Cukierenka
Ciasto „Dziwaczek” z bakaliami, ptasim mleczkiem i kremem kawowym 2643

Ciasto ciekawie się prezentuje i stąd nazwa „dziwaczek”. Troszkę się przy nim napracujemy, ponieważ do upieczenia są dwa biszkopty, do tego gotujemy budyń kawowy i na samym końcu ubijamy śmietankę, ale uważam, że warto go przygotować. Ciasto radzę wyciągnąć z lodówki na 30 minut przed podaniem, krem maślany wtedy zmięknie i ciasto lepiej się będzie kroiło. Bardzo polecam… (inspiracja(...)mikserem ustawionym na najwyższe obroty (ucierać przez około 3 minuty). Następnie stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Mieszać, aż powstanie gładki krem (patrz FILM ). 12. Biszkopt w blaszce (Biszkopt I) posmarować połową kawowego kremu. Na wierzchu poukładać ptasie mleczko i zalać je tężejącą galaretką. Wyrównać i ciasto wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje. 13. Drugi biszkopt wyciągnąć z blaszki i ściągnąć papier

Mała Cukierenka
Ciasto Świętego Jakuba 689

pieczenia Beza: 6 białek 3 opakowania kisielu wiśniowego 6 łyżek cukru 2 litrowe słoiki wiśni w kompocie (wydrylowanych) Krem: 1 litr mleka 3 opakowania budyniu śmietankowego 4 łyżki cukru 200 g masła Składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na 6 równych części. każdą musimy rozwałkować na osobnym papierze do pieczenia na prostokąty tej samej wielkości. Białka ubijamy  z cukrem(...)następnymi płatami ciasta, odwracając je papierem do góry i delikatnie go zdejmując. Ma być trzy placki : ciasto kruche - pianka wiśniowa - ciasto kruche.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 20 minut (można piec razem lub osobno). Budynie i cukier rozmieszać w połowie mleka i ugotować na pozostałym mleku gesty budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem

kruche babeczki
Koszyczki wielkanocne z kremem budyniowym 185

Pyszne domowe koszyczki ptysiowe z aksamitnym kremem na bazie budyniu Winiary. Przypominają mi smak dzieciństwa. Krem budyniowy to mój ulubiony. Powiew świąt pod postacią deseru. ciasto ptysiowe: 1 szklanka mąki 50 g masła 250 ml wody 3 jajka szczypta soli krem budyniowy: 1 budyń waniliowy bez cukru  250 ml mleka 100 g masła 3 łyżki cukru dekoracja: migdały oblane(...)stopniowo, nie od razu. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka i wyciskam na papierze do pieczenia kółka. Żeby gniazda były wyższe robię dwa piętra i spód. Osobno robię rączki. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół i piekę 25 minut. krem: Do garnka wlewam połowę mleka zagotowuję, w reszcie rozrabiam budyń z cukrem i wlewam

wesoła kuchnia
RAJSKIE CIASTO – ciasto cytrynowe z galaretką mango, owocami i białą czekoladą 214

pewnością wszystkich wielbicieli egzotycznych smaków i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! Spróbujcie i Wy! Polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 26 cm ) UCIERANE CIASTO CYTRYNOWE: * kostka Kasia – 250 g * cukier – 1 szkl * jajko L – 3 szt * budyń śmietankowy – 40 g ( 1 op ) * mąka pszenna – 2 szkl * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * sok i skórka z cytryny(...)żelatyna – 1 łyżka * borówki + kandyzowana cytryna Ps. używam szklanki o pojemności 250 ml   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: UCIERANE CIASTO CYTRYNOWE: Kasię ucieramy stopniowo z cukrem. Dodajemy po jednym jajku. Gdy masa będzie roztarta wsypujemy mąkę przesianą z budyniem i proszkiem do pieczenia. Wciskamy sok z cytryny i dodajemy startą skórkę. Pieczemy ok. 40 minut w 170C. Studzimy. GALARETKA MANGO: Żelatynę

Ostra na Słodko
Placek drożdżowy z warstwą serową i śliwkami 164

masła 0,5 szkl. mleka 1 łyżka cukru 2 żółtka 30g drożdży 500 g śliwek Masa serowa 2 jajka 2 białka 750 g sera białego 1 budyń śmietankowy 100 g cukru Sposób przygotowania Ciasto Z mleka, drożdży i cukru zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia na 15-20min. Masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka

Mieszam w Garnku
SERNIK ZEBRA (kakaowo-waniliowy) 756

Blog "Przepisy Aleksandry" ma już 4 lata! To dzięki stronie poznałam świetnych ludzi (czytelników i innych blogowiczów), nauczyłam się lepiej piec i gotować, a

Przepisy Aleksandry
ciasto francuskie z masą malinową 381

Przekładamy o wyłożonej papierem do pieczenia blaszek i pieczemy przez ok. 15 min. w 180 st. C, aż ciasto się zrumieni. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. składniki na masę malinową: ok. 12 łyżek musu malinowego 500 ml mleka 2 budynie(...)waniliowe cukier do smaku 250 g masła wykonanie: Z mleka, cukru i budyniu gotujemy budyń i odstawiamy do schłodzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo budyń oraz mus, miksujemy na gładką masę. Gotowe ciasta przekładamy masą malinową. Odstawiamy w chłodne do stężenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. (inspiracja z przepisu s. Anastazji

Domowy Smak Jedzenia
Jogurtowa babka cytrynowa 208

Wielkanoc i na co dzień - pachnąca, delikatna, wilgotna, jogurtowa babka cytrynowa. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 budynie waniliowe bez cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii (polecam Skworcu ) 4 jajka szczypta soli 200 g cukru 150 g jogurtu naturalnego 50 g oleju skórka otarta z 1 cytryny Ponadto: Masło, bułka tarta lub mąka(...)bułką tartą lub mąką. Składniki rozdzielamy do miseczek w następujący sposób: Oddzielamy białka od żółtek. Białka wbijamy do dużej miski, w której wykonamy całe ciasto. Do białek dodajemy szczyptę soli. W niewielkiej misce łączymy: mąkę, budynie, proszek do pieczenia, wanilię mieloną. Całość dokładnie mieszamy. Oddzielnie odmierzamy cukier. W niedużej misce łączymy jogurt, olej, otartą skórkę cytryny. Nie trzeba ich mieszać

Smak mojego domu
Sernik kakaowy z rosą 255

formy MASA SEROWA: kakao- 2 łyżki 3 jajka + 1 żółtko cukier - 3/4 szkl ser trzykrotnie mielony - 4 kostki budyń śmietankowy - 1 opakowanie sok z 1 cytryny olej - 1/2 szkl mleko - 2 szkl BEZA 1/2 szkl cukru 3 białka jaj   PRZYGOTOWANIE: CIASTO Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  Dodać pokrojoną na kawałki margarynę(...)posiekać.  Następnie dodać oba cukry i żółtka, zagnieść ciasto.  Blachę o wymiarach 25 x 36 cm. wysmarować tłuszczem  Ciastem wyłożyć spód i boki blachy.  MASA SEROWA  Do miski wyłożyć zmielony ser, dodać budyń, sok z cytryny, olej i mleko.  Następnie wybić jajka, dodać cukier i żółtko , zmiksować składniki.  Podzielić masę na 2 części

Kuchnia Danusi
Ciasto bounty 343

ciastem oczarowani. Oboje uwielbiamy batoniki, które posłużyły za wzór i muszę przyznać że chętnie poeksperymentuję z innymi batonami. ;) Potrzebne nam: - opakowanie gotowego ciasta na tartę - 400 ml mleka - 200 g wiórek kokosowych - 2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie) - budyń waniliowy - 1/2 szklanki cukru - 80-90 g masła * polewa: - 3 łyżki śmietany 18% - 100 g masła - 5 łyżek cukru - 2-3 łyżki(...)kakao - łyżeczka żelatyny - 2 łyżki mleka Przygotowanie: Ciasto przekładamy do formy i nakłuwamy spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 25-30 minut. Gotowe ostudzić.    Pół szklanki mleka wymieszać z budyniem, resztę mleka zagotować z cukrem. Do gorącego mleka dodać wiórki kokosowe, likier oraz rozrobiony budyń. Gotować na małym ogniu mieszając. Na koniec dodać masło pokrojone

W poszukiwaniu inspiracji
PYSZNA Sernikowa Szarlotka 607

żółtka i wymieszać łyżką, następnie zagnieść rękoma ciasto. 2. Ciasto podzielić na 3 równe części, każdą troszkę spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na około 30 minut. 3. Jeden kawałek schłodzonego ciasta wyjąć z lodówki, zdjąć folię i podsypując mąką wałek oraz stolnicę, rozwałkować ciasto na wielkość blaszki 25x35cm. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia(...)minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Należy uważać, aby ciasta nie przypalić, dosyć szybko się piecze. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. 5. Tak samo pieczemy pozostałe dwa blaty ciasta, każdy kawałek schłodzonego ciasta wyciągamy z lodówki, wałkujemy i pieczemy. Otrzymamy trzy blaty kruchego ciasta. Masa jabłkowa: 6. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki

Mała Cukierenka