szklanki mąki pszennej tortowej -8 łyżek oleju -8 łyżek wody CIASTO CIEMNE -4 jajka -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -3/4 szklanki cukru -1 szklanka i 1 kopiasta łyżka mąki pszennej tortowej -1 łyżka kakao -8 łyżek oleju -8 łyżek wody MASA -3,5 szklanki mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -1,5 łyżki mąki pszennej(...)szklanki mleka mieszamy składniki. Wylewamy na gotujące się mleko i dokładnie mieszamy. Powstały budyń studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy. Masy idealnie starcza na przełożenie całego ciasta i posmarowanie. Ostudzone ciasta kroimy na równe kromki Najpierw bierzemy kromkę ciemną smarujemy masą, przyklejamy kromkę jasną, potem znów ciemną i tak dalej. Polecam zrobić sobie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCzechach. Postanowiłam zrobić ją w wersji z dodatkiem masła orzechowego i cynamonu. Składniki: I. Ciasto: 150 g masła 250 g cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka (płaska) sody oczyszczonej 2 jajka 700 g mąki II. Masa: 1 niesłodzony budyń waniliowy 500 ml mleka 3,2% 3 łyżki przyprawy do deserów "Karmel i wanilia(...)masy kajmakowej 250 g prawdziwego, miękkiego masła 150 g masła orzechowego (użyłam z kawałkami orzechów) III. Do przybrania: drobno zmielone skrawki ciasta temperowana czekolada (opcjonalnie) lukier królewski (opcjonalnie) lukier plastyczny (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Najpierw robimy masę. Gotujemy budyń z pół litra mleka, doprawionego przyprawą "Karmel i wanilia". Schładzamy. Masło ucieramy z masą kajmakową i masłem orzechowym. Stopniowo dodajemy ostudzony budyń
DominikaDolciprawdziwą wanilią Masa serowa: 1/2 kg twarogu zmielonego 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka miękkiego masła 1 budyń śmietankowy 1/2 szklanki mleka 4 krople miętowe Zielony barwnik-opcjonalnie zależy jaki efekt chcemy uzyskać Sposób przygotowania: Ciasto: Masło, cukier, cukier waniliowy i kakao podlewamy 5 łyżkami wody i gotujemy około 3-4 minut. Zdejmujemy z ognia studzimy(...)masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszać do ciasta wcześniej ubitą na sztywno pianę z białek, tak przygotowane ciasto wylać na wyłożoną pergaminem formę. Zmielony twaróg miksujemy z jajkami, mlekiem, masłem, cukrem, oraz budyniem na jednolitą masę-krótko tylko do połączenia, na sam koniec wlewamy zielony barwnik i krople miętowe, miksujemy. Masę serową wylewamy
Wanilia i Kardamonpieczenia skórka z połowy cytryny masło do wysmarowania formy bulka tarta Krem: 1 budyń waniliowy 500ml mleka 100g cukru 250g masła 4 łyżki spirytusu 1 łyżka aromatu rumowego Orzechowy krokant: 200g posiekanych orzechów włoskich 100g cukru 2 łyżki masła Dodatkowo: 240g konfitury wiśniowej Wykonanie: 1. Ciasto Masło utrzeć z cukrami na puch, dodać jajka, skórkę z cytryny, sól i dalej(...)kominem natłuścić masłem, wysypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 50 minut. Po tym czasie wystudzić ciasto i przekroić w poziomie na 4 części. 2. Krem Budyń rozrobić w połowie szklanki mleka a resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń i zagotować. Gotowy budyń przykryć folią (żeby
Szalona Kuchnia Ewelinymoże być nieco mylące, gdyż nie jest to „masa” jako taka, a ubite białka wymieszane z dodatkiem kaszy manny oraz budyniu i śmietany. „Masę” tą zapiekamy razem z pysznym, kruchym ciastem z dodatkiem cynamonu oraz ze śliwkami:) Ja jestem zachwycona i to już drugi rok z rzędu jak z przyjemnością wracam do tego przepisu:) Kruche ciasto(...)szkl. cukru 3/4 szkl. kaszy manny 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 330 g gęstej, kwaśnej śmietany 18% Dodatkowo: 800 g śliwek (np. węgierek) cukier puder Na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon. Dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło, cukier i żółtka. Całość siekamy nożem, a następnie energicznie zagniatamy. Powstałe ciasto dzielimy na dwie części. Jedną porcją wylepiamy
Smaki Na Talerzunich przygotować coś w rodzaju musu lub konfitury, którą smarujemy kruche ciasto. Taki owocowy mus dobrze zmiękcza ciasto przez co później ciasto kruche dobrze się kroi. Potrzebujemy: Kruche ciasto przepis: 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g mąki pszennej tortowej 4 żółtka 150 g cukru pudru 2 łyżki śmietany lub jogurtu Warstwa owocowa: garść suszonych owoców(...)śmietanki 36% 250 g kremowego serka lub mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Budyniowa pianka: 4 białka 100 g cukru pudru 1 opakowanie budyniu śmietankowego kilka kropel olejku cytrynowego Ciasto kruche przepis: Jak zrobić kruche ciasto? Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem mieszamy tworząc kopczyk. Na środek dodajemy żółtka i śmietanę oraz pokrojone w kostkę bardzo
MamaOskarkaowocami leśnymi i aksamitnym budyniem jest wyjątkowo lekka i krucha, ale z charakterem. Kolorowe owoce nadają jej uroku i nieco kwaśnego smaku, który równoważy słodki budyń waniliowy. To wszystko w połączeniu z maślanym, kruchym ciastem stanowi ucztę dla podniebienia. Aby spód był wyjątkowo kruchy nie wolno zapomnieć o użyciu dobrej jakości, prawdziwego masła, a także o schłodzeniu go przed pieczeniem(...)soli zagniatamy jednolite ciasto (można też wszystkie składniki włożyć do malaksera i pulsacyjnie wymieszać do połączenia). Wkładamy na 30 minut do lodówki. Pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia rozwałkowujemy ciasto. Wkładamy je do formy na tartę o średnicy 24-26 cm. Obkładamy je folią aluminiową i wsypujemy dowolne obciążenie, np. suchy groch, fasolę, ciecierzycę czy ryż. Pieczemy przez 15 minut
Poezja smakuSkładniki Biszkopt przepis znajdziesz na blogu Budyń waniliowy 2 budynie Mleko 800ml Cukier 3 łyżki Śmietana kremówka 100ml Galaretka wiśniowa 2 opakowania Woda 800ml Brzoskwinie w puszce 1 puszka (masa brzoskwiń bez syropu: 470g) Wykonanie: Up The post Ciasto z brzoskwiniami, kremem i galaretką appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeKrówka na krakersach to szybkie i łatwe ciasto bez pieczenia. Słodka masa krówkowa rewelacyjnie komponuje się ze słonymi krakersami. Składniki: około 200 g krakersów litr mleka 3 budynie śmietankowe 2 łyżki cukru puszka (400 g) masy krówkowej 100 g masła Przygotowanie W szklance mleka rozpuszczamy budynie. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy powoli rozpuszczony(...)ostygnięcia. Masło dokładnie ucieramy. Dodajemy 2/3 masy krówkowej, a następnie po łyżce budyniu. Ucieramy wszystko na puszystą masę. Spód formy (moja ma wymiary ok 24x24cm) wykładamy krakersami. Na nich rozsmarowujemy połowę masy, którą następnie przykrywamy krakersami. Czynność powtarzamy. Wierz krakersów smarujemy wcześniej odłożoną masą krówkową. Ciasto odkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. [caption id="attachment_7120" align="aligncenter
e-PrzepisyKulinarnePodkarpaciu, a można go znaleźć w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Ciasto herbatnik Składniki na foremkę 25x35 cm: Biszkopt kakaowy – składniki na 2 blaty: 10 jaj 10 łyżek cukru 10 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1 budyń śmietankowy 500 ml mleka (do budyniu) 250 g miękkiego masła 2 łyżki cukru(...)wierzchu nie powstała sucha warstwa. Masło miksujemy w misce, dodajemy cukier puder i stopniowo dodajemy po łyżce budyniu aż masa będzie gładka i puszysta. Budyń dzielimy na 3 części – jedna mniejsza do posmarowania wierzchu ciasta (powiedzmy 1/5 całego kremu), a pozostałe dwie części po równo (po 2/5 całego kremu). Pierwszy blat biszkoptowy smarujemy kremem budyniowym, układamy na nim obok siebie
Trzeci talerzumieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty (ok. 23 cm). Dodatkowo naczynie możemy wyłożyć papierem do pieczenia. Nakłuwamy za pomocą widelca środek ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut do zrumienienia brzegów. Studzimy. Krem: 1,5 szklanki mleka zagotowujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozpuszczamy(...)ponownego zagotowania. Zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy. Masło ubijamy na jasną, puszystą masę (przez minimum 5 minut). Następnie ciągle ubijając stopniowo dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Masę budyniową wykładamy na kruche ciasto i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy tartę i wykładamy świeże owoce. Całość smarujemy tężejącą galaretką (wcześniej rozpuszczoną
Słodka Stronatakie tłuste jak tradycyjne wiec trochę mniejsze wyrzuty sumienia-Hihi :) Ale na pewnowarto wypróbować ten pomysł.Nadzienie może być dowolne,co lubicie-marmolada,dżem,nutella,ugotowany budyń. Spróbujcie koniecznie!! Składniki: (na ok.16 sztuk): CIASTO: 400g mąki pszennej, 50 g świeżych drożdży, 50g cukru, ½ szklanki mleka, 150g masła, ½ łyżeczki soli, 1 jajko, 2 żółtka, DODATKOWO: 1 żółtko+1 łyżka mleka(...)posmarowania pączków, Nadzienie np. marmolada, gesty dżem, powidła śliwkowe, nutella, czekolada, ugotowany budyń, Przygotowanie: Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 4-5 łyżek mąki. Mieszamy dokładnie do połączenia, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać gęsty roztwór (o gęstości śmietany). Przygotowany roztwór odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut aż podrośnie (pod przykryciem). Mąkę mieszamy
Swojskie jedzonkoWiększą część ciasta rozwałkować (ja to robię na macie silikonowej, ciasto przykrywam folią spożywczą i przez folię rozwałkowuję) i wyłożyć nim dno i boki tortownicy, nakłuć widelcem. Formę z ciastem schłodzić w lodówce. Nadzienie: Arbuza pokroić na małe kawałki (powinno wyjść ok. 2 l), usunąć pestki. Przełożyć do garnka z grubym dnem i za pomocą blendera dokładnie zmiksować(...)cynamon i (ciągle mieszając trzepaczką) stopniowo dosypywać mąkę ziemniaczaną. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, ciągle mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Masa będzie miała konsystencję budyniu. Wyjąć z lodówki formę z ciastem, przełożyć gorącą masę do formy. Na wierzch równomiernie zetrzeć (na tarce o dużych oczkach) pozostałą część ciasta. Przykryć nadmiarem ciasta z boków formy. Piec
Domowa Cookierenka AgiMąkę ,żóltka ,masło połączyć jak na kruche ciasto.Proszek wymieszać ze śmietaną i dodać do ciasta.Zagnieść.Gotowe ciasto podzielić na dwie części .Rozwałkować i na papierze wyłożyć blaszki -dwie jednakowe.Posmarowac powidłami sliwkowymi .Ubić piane na sztywno z białek ,dodając pod koniec 2 szkl.cukru.Piane gotowa wyłozyc na placki z powidłami i posypac startymi orzechami.PIEC 30-40 minut w 170 stopniach KREM(...)Mleko zagotować ,żółtka utrzeć z mąką .Masę żółtkową dodac do gotującego mleka,zagotowac ,ostudzić .Utrzeć masło,dodawac stopniowo ugotowany ostudzony budyń .Gotowy krem wyłożyć na jedno ciasto ,drugim zakrywając.Przepis z profilu"" Jesli chcesz dobrze zjeść""dziękuje za ten przepis osobie ,która go wstawila u siebie .CIASTO JEST bardzo kruchutkie ,delikatne w smaku a krem dodaje uroku i smaku .. TORTA
w mojej kuchnibudyniowym. Najlepsze na śniadanie lub podwieczorek. Obowiązkowo z kubkiem kakao:) Składniki (na 15 sztuk): na ciasto: 450 g mąki 1 jajko 180 ml mleka 35 g drożdży 80 g cukru 80 g masła szczypta soli na nadzienie: 1,5 szklanki mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 250 g sera białego 2 łyżki masła 100 g rodzynek(...)odstawić na godzinę. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut a następnie odcedzić. Z mleka, cukru i budyniowego proszku ugotować budyń. Zdjąć z ognia, dodać resztę składników i wymieszać. Wystudzić. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować nadzieniem. Zwinąć jak roladę. Ostrym nożem kroić ją na 3- centymetrowe plastry. Układać na blaszce do pieczenia odwracając nadzieniem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia