obecne również w innych obszarach Skandynawii. Różnią się od znanych nam drożdżówek dodatkiem kardamonu. Budyń przygotowałam sama, bo taki wydaje mi się najlepszy, ale można spokojnie użyć tego z paczki. Natomiast do lukru dodałam soku z cytryny, aby trochę przełamać słodki smak. Lubię wypieki z ciasta drożdżowego, ale dla mnie najlepsze są tego dnia, w którym zostały przyrządzone. Dzisiaj były(...)mokrymi. Wyrobić dobrze ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje i uformować kule. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między bułkami odstępy. Znowu pozostawić do wyrośnięcia. W każdej wyrośniętej bułce zrobić wgłębienie, dociskając np. dnem szklanki. Powstałe zagłębienie wypełnić budyniem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15-20 minut w temperaturze
zadanie-gotowaniewiaderka) 5 jajek 150 g cukru 200 g masła 20 g budyniu waniliowego lub śmietankowego Instrukcje Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia ciasta umieszczamy na stolnicy, siekamy i zagniatamy ciasto, ew. wrzucamy do misy miksera i wyrabiamy. Ciasto dzielimy na pół i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na 2-3 godziny do zamrażarki. Białka oddzielamy(...)cukrem na puszystą masę. Dodajemy miękkie masło chwilę miksujemy tylko do połączenia składników i partiami dodajemy ser oraz budyń. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę i całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy, aż do połączenia się składników. Część ciasta ścieramy na tarce na blachę o wymiarach 26X30 cm wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie i równomiernie rozkładamy. Na ciasto wylewamy
To co lubię - gotuję i polecamciasto rozłożone w blasze, wyrównuję, układam wydrylowane i dobrze odsączone z kompotu wiśnie. Przykrywam drugim plackiem ciasta. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180*C i piekę przez 25 - 30 minut do lekkiego zrumienienia. Powinny wyjść trzy trójwarstwowe blaty. W jednej szklance rozrabiam budynie, resztę mleka doprowadzam do zagotowania. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę budyniową(...)gotuję aż do zgęstnienia budyniu. Pozostawiam do ostudzenia. Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Do utartego masła dodaję po łyżce zimny budyń i miksuję do otrzymania puszystego kremu. Pierwszy blat ciasta z pianą smaruję połową kremu, przykrywam drugim blatem, wykładam resztę masy. Na wierzch kładę ostatni blat ciasta i posypuję cukrem pudrem. Wstawiam do lodówki
Cukiernia Pychotkiwtedy możemy dodać odrobinę zielonego barwnika spożywczego. Następnie ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C. Pieczemy około 40 min. Sprawdzając pod koniec patyczkiem czy już jest upieczone. Odstawiamy do wystudzenia. Składniki na sernik; 70 dag mielonego twarogu op. budyniu(...)dałam bananowy , może być tez ś mietankowy) ok 50 ml. mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej ok 3/4 szkl. cukru pudru (słodkość ciasta dostosujcie do siebie) 3 jajka kolorowe cukrowe ozdoby Przygotowanie; Ser miksujemy z mąką, budyniem(proszkiem), mlekiem i cukrem a także 3 żółtkami. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą serową. Zielone szpinakowe ciasto
Radość kipiąca uśmiechem.żółtka 1 op. cukru wanilinowego 200g margaryny Kasi 3/4 szkl. cukru 0,5 szkl. mąki pszennej 1 budyń śmietankowy bez cukru (40g) Pianka: 0,5 l śmietany 30% 1,5 łyżki żelatyny 0,5 szkl. gorącej wody 2 łyżki cukru pudru Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem do momentu powstania białej puszystej masy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao(...)całkowitego rozpuszczenia się margaryny. Pozostałe składniki miksujemy w połowie szklanki mleka i wlewamy na gotujące się mleko z margaryną. Mieszamy do uzyskania gładkiego budyniu. Zdejmujemy z ognia i od razy wykładamy na ciasto. Wyrównujemy i studzimy. Pianka: Ubijamy śmietanę i dodajemy cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody. Studzimy i dodajemy do ubitej śmietany miksując na najwyższych
Pyszności SłodkościSkładniki na krem śmietana kremówka 30%, 200ml serek twarogowy mielony, 200g śmietan-fix, 1 opakowanie cukier puder, 4 łyżki Składniki na polewę sok marchewkowy, 500ml budyń śmietankowy, 1 opakowanie galaretka pomarańczowa, 1 opakowanie Przygotowanie Ciasto: jajka ucieramy z cukrem i szczyptą soli. Dalej miksując dodajemy na przemian stopniowo olej i mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. Dodajemy(...)śmietan-fix. Kremem smarujemy dolny placek, przykrywamy górnym. Polewa: 300ml soku zagotowujemy. W 200ml soku rozrabiamy budyń i wlewamy go gotującego się soku. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Wystudzoną masę rozprowadzamy na cieście i odstawiamy do lodówki do stężenia
Gotowanie moimi oczamibudyniu śmietankowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200g masła, 3 łyżki cukru pudru, Polewa: 2 łyżki margaryny, 3 łyżki wody, 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru, orzechy włoskie do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1.Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaje żółtka oraz cukier. Mąki mieszam z orzechami i proszkiem do pieczenia. Dodaję do masy. Cienkim strumykiem wlewam olej. Ciasto wylewam(...)mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję około 2 minut. Studzę. Miękkie masło ucieram razem z cukrem pudrem. Dodaję budyń i razem ucieram. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję i przykrywam drugim blatem biszkoptu. 4. Polewa: Margarynę gotuję razem z cukrem, wodą i kakao
Tradycyjna kuchnia Kasiminut.Ostudzić i przekroić na dwie części.Ciasto kokosowe: 20 dag kokosu5 białek3/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem.Dodać kokos i proszek do pieczenia.Piec na złoty kolor w 170*C przez około 30 minut.Krem: 3 żółtkacukier waniliowy3 łyżki mąki pszennej1 budyń waniliowy2 szklanki mleka1/2 szklanki cukru1 kostka masła3 dag kawy cappuccino(...)proszku, o smaku waniliowym Mleko, cukier, budyń ,mąkę cukier waniliowy i żółtka wymieszać razem i ugotować budyń.Masło utrzeć na puch, dodawać powoli zimny budyń oraz kawę, ciągle ucierając.Przełożenie:Ciasto kakaowe-krem-ciasto kokosowe-krem-ciasto kakaowe-polewa
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniałyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek jaja Składniki na masę: 5 białek jaja 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe ½ szklanki oleju + maliny lub inne owoce (około 1 szklanka) Wykonanie ciasta: Z podanych składników wyrabiamy ciasto. 1/3 ciasta zamrażamy, a 2/3 wykładamy na przygotowaną średnią blachę i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut(...)Wykonanie masy: Białka ubijamy, dodajemy cukier i cukier waniliowy i budynie. Wyrabiamy masę mikserem na małych obrotach, dodajemy olej i jeszcze chwile miksujemy na małych obrotach. Masę wlewamy na przestygnięty spód, układamy owoce, a na górę trzemy ciasto z zamrażarki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Po upieczeni posypujemy cukrem pudrem
Tradycyjna KuchniaSkładniki: Biszkopt: 5 jajek 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 3-4 łyżki kawy cappuccino (proszek) 1 kostka masła 1 łyżka cukru 1/2 szklanki wiśni z syropu Poncz do nasączenia biszkoptów: 400 ml wrzątku 1 łyżka kawy rozpuszczalnej(...)proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę (36x24cm) i pieczemy w 180 st. C przez 30-40 minut. Po całkowitym wystudzimy kroimy ciasto na dwa blaty. 2. Mleko (część zostawiamy do wymieszania z budyniem) zagotowujemy z cukrami, dodajemy budyń rozmieszany w pozostały mleku. Gotujemy i mieszamy, aż zgęstnieje. Studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy, dodajemy stopniowo zimny budyń
Kuchnia domowa Aniszklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 wiaderko serka do serników (1kg) 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 1 budyń śmietankowy 4 białka Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. 1/3 włożyć do woreczka i do zamrażalnika, a 2/3 wyłożyć na przygotowaną blachę. 2. Ciasto podpiec w piekarniku w temperaturze(...)czasie żółtka do masy serowej dokładnie utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać serek i budyń. 4. W osobnej misce ubić na sztywno białka. 5. Ubite białka delikatnie wmieszać do masy serowej za pomocną łyżki lub szpatułki. 6. Gotową masę wylać na podpieczone ciasto, a na wierzch zetrzeć zamrożoną część ciasta. 7. Sernik piec ok. 50min - 1godz. ( na wierzchu powinien pojawić się
A Ty Smakuj Mnieblachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, rozsmarowujemy równomiernie ciasto, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w 210-220 stopniach, ciasto ma być wyrośnięte i mieć złoty kolor. MASA: • 500 ml mleka • 2 budynie waniliowe • 5-6 łyżek(...)cukru • 150 g masła Budynie przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, dodając cukier, odstawiamy do wystudzenia, na wierzch kładziemy folię, żeby nie zrobił się kożuch, zimny budyń miksujemy na najwyższych obrotach dodając stopniowo miękkie masło. Ciasto przekroić na pół, na jedną część rozprowadzić masę i przykryć drugą częścią, wzgórzami do góry, schłodzić w lodówce, przed podaniem posypać cukrem pudrem
KUCHNIA POLSKAwymieszać i wyłożyć na ciasto jasne. Jabłka obrać i podzielić na ćwiartki. Układać je na wierzchu ciasta, wciskając szerszą stroną delikatnie w ciasto. Piec w 180 stopniach C około 40 minut. Sprawdzić patyczkiem. Masa 2 budynie śmietankowe 5 łyżek(...)cukru 250 g masła 1/2 l mleka Na mleku ugotować budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i dodawać po łyżce budyniu stale ucierając.. Wlać na upieczone i wystudzone ciasto. Polewa 100 g margaryny (dałam masło) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 2 łyżki mleka 100 g cukru pudru Wszystkie składniki polewy umieścić
O kuchni z uczuciempowstaną jakby grzywacze na wodzie. Piec ciasto w nagrzanym piekarniku do "suchego patyczka". Mi zajęło to prawie godzinę w temp. 180 stopni. Odstawić ciasto do ostygnięcia. Krem 1,5 szklanki mleka cukier waniliowy 6 łyżek cukru budyń śmietankowy kostka masła Szklankę mleka zagotować z cukrami. Mieszać od czasu czasu do czasu, żeby się nie przypaliło. Budyń rozpuścić w reszcie mleka(...)cały czas mieszać do zgęstnienia budyniu i do momentu bąbelkowania (budyń zacznie się gotować). Odstawić budyń do ostygnięcia. Masło zmiksować. Do masła dodawać stopniowo budyń. Zmiksować na gładką masę. Krem rozsmarować równo na cieście. Ciasto oprószyć startą gorzką czekoladą.Użyłam 25 g czekolady 100%. Ciasto Fale Dunaju A gdy przyrządzałam wczoraj masę na ciasto, za oknem pojawiła się piękna tęcza
Weekendy w domu i ogrodzieowinąć a folię spożywczą i włożyć na 30min do lodówki. Następnie wylepić dno przygotowanej tortownicy o śr. 24 cm, formując mały rant. Ciasto nakłuć widelcem. Nadzienie: 500g obranego miąższu z dyni, budyń waniliowy, 2 jajka, żółtko, 70g cukru, łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego(...)wody, około 10min, po czym odsączyć na sicie. Śmietanę wraz z przyprawami mocno podgrzać, lecz nie gotować. Jajka ubić z żółtkiem, sproszkowanym budyniem i cukrem. Wlać ciepłą śmietanę, dodać dynię. Dokładnie wymieszać i wylać na ciasto. Piec ok. 40minut w temp. 180st. Ostudzić, podawać oprószone cukrem pudrem
Z miłości do słodkości