blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, rozsmarowujemy równomiernie ciasto, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w 210-220 stopniach, ciasto ma być wyrośnięte i mieć złoty kolor. MASA: • 500 ml mleka • 2 budynie waniliowe • 5-6 łyżek(...)cukru • 150 g masła Budynie przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, dodając cukier, odstawiamy do wystudzenia, na wierzch kładziemy folię, żeby nie zrobił się kożuch, zimny budyń miksujemy na najwyższych obrotach dodając stopniowo miękkie masło. Ciasto przekroić na pół, na jedną część rozprowadzić masę i przykryć drugą częścią, wzgórzami do góry, schłodzić w lodówce, przed podaniem posypać cukrem pudrem
KUCHNIA POLSKAwymieszać i wyłożyć na ciasto jasne. Jabłka obrać i podzielić na ćwiartki. Układać je na wierzchu ciasta, wciskając szerszą stroną delikatnie w ciasto. Piec w 180 stopniach C około 40 minut. Sprawdzić patyczkiem. Masa 2 budynie śmietankowe 5 łyżek(...)cukru 250 g masła 1/2 l mleka Na mleku ugotować budyń, a następnie wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę i dodawać po łyżce budyniu stale ucierając.. Wlać na upieczone i wystudzone ciasto. Polewa 100 g margaryny (dałam masło) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 2 łyżki mleka 100 g cukru pudru Wszystkie składniki polewy umieścić
O kuchni z uczuciempowstaną jakby grzywacze na wodzie. Piec ciasto w nagrzanym piekarniku do "suchego patyczka". Mi zajęło to prawie godzinę w temp. 180 stopni. Odstawić ciasto do ostygnięcia. Krem 1,5 szklanki mleka cukier waniliowy 6 łyżek cukru budyń śmietankowy kostka masła Szklankę mleka zagotować z cukrami. Mieszać od czasu czasu do czasu, żeby się nie przypaliło. Budyń rozpuścić w reszcie mleka(...)cały czas mieszać do zgęstnienia budyniu i do momentu bąbelkowania (budyń zacznie się gotować). Odstawić budyń do ostygnięcia. Masło zmiksować. Do masła dodawać stopniowo budyń. Zmiksować na gładką masę. Krem rozsmarować równo na cieście. Ciasto oprószyć startą gorzką czekoladą.Użyłam 25 g czekolady 100%. Ciasto Fale Dunaju A gdy przyrządzałam wczoraj masę na ciasto, za oknem pojawiła się piękna tęcza
Weekendy w domu i ogrodzieowinąć a folię spożywczą i włożyć na 30min do lodówki. Następnie wylepić dno przygotowanej tortownicy o śr. 24 cm, formując mały rant. Ciasto nakłuć widelcem. Nadzienie: 500g obranego miąższu z dyni, budyń waniliowy, 2 jajka, żółtko, 70g cukru, łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego(...)wody, około 10min, po czym odsączyć na sicie. Śmietanę wraz z przyprawami mocno podgrzać, lecz nie gotować. Jajka ubić z żółtkiem, sproszkowanym budyniem i cukrem. Wlać ciepłą śmietanę, dodać dynię. Dokładnie wymieszać i wylać na ciasto. Piec ok. 40minut w temp. 180st. Ostudzić, podawać oprószone cukrem pudrem
Z miłości do słodkościEkspresowe mocno jagodowe ciasto Składniki • 1 l jagód • 2 budynie • 5 łyżek cukru • 1 opakowanie 330 ml śmietany 30 % • 2 galaretki malinowe • 2 łyżki żelatyny • 16 ciastek czekoladowych kwadratowych Sposób przygotowania 1. Galaretki i żelatynę rozpuścić w 600 ml wody. Dno blachy10/30cm wyłożyć warstwę ciastek. 1/2 l jagód przełożyć do rondla zalać 1/2 l wody dodać 4 łyżki cukru(...)zagotowania, powstały budyń wlać na blachę. Ułożyć drugą warstwę ciastek zostawić wszystko do ostudzenia 2. Gdy galaretka zacznie tężeć ubić śmietaną z 1 łyżką cukru. Do ubitej śmietany wlewać powoli 1/2 galaretki i na koniec ubijania dodać połowę z pozostałych jagód, przemieszać delikatnie i wyłożyć na blachę Na górę ciasta wyłożyć resztę jagód i zalać
W królestwie smaków Beatygotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Masa śmietanowa : Żelatynę rozpuścić w małej ilości (ok. 1/4 szkl.) gorącej wody. Zimną śmietankę ubić, dosładzając cukrem pudrem do smaku ( nie jest to konieczne). Do ubitej śmietany
kuchcikowniaWalentynki. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: na karmel: po ćwierć szklanki cukru i wody 3 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na piankę: 250 ml śmietanki kremówki galaretka kiwi na krem: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki cukru 150 g masła dodatkowo(...)Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem i piec w 180*C około 25-30 minut. Wystudzić. Wyjąć z foremki i foremką do ciastek wyciąć z ciasta serduszka. Przygotować krem budyniowy: w połowie mleka rozpuścić budyń, mąkę i cukier. Ugotować na pozostałym mleku i wystudzić. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem. Galaretkę zieloną rozpuścić w połowie szklanki wrzątku. Czerwoną galaretkę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakomponuje się z całością. Można też oczywiście taką polewą pokryć całą powierzchnię górnej części ciastek. Polecam w trwającym jeszcze karnawale ( ale poza nim też ;) ). Budyń do kremu warto wykonać zaraz po pierwszym etapie przygotowania ciasta parzonego ( czyli po zagotowaniu wody z masłem i dodaniu mąki ), i jedno i drugie będzie bowiem potrzebowało czasu, aby całkowicie wystygnąć. Składniki na 15 sztuk(...)Ciasto parzone: 1 szklanka mąki pszennej ( 160 g ) 1 szklanka wody ( 250 ml ) 125 g masła 4 nieduże jajka, w temperaturze pokojowej Krem kokosowy: 500 ml mleka kokosowego * 1 budyń śmietankowy ( na 500 ml mleka, opakowanie 40 g ) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 100 g masła, w temperaturze pokojowej Polewa z białej czekolady: 60 g białej czekolady
Opowieści z piekarnikaDomowe połączenie dwóch kultowych ciast… sernika i brownie! Mniami! #bezmąkipszennej #bezdodatkucukru #czekoladowe Składniki na brownie: – 100 g gorzkiej czekolady – 100 g masła – 3 jajka – 70 g erytrytolu – 1/2 szklanki mąki orkiszowej – 1/4 szklanki mąki kukurydzianej – 1/4 szklanki mąki ryżowej – łyżeczka proszku do pieczenia – szczypta soli Składniki na sernik(...)dodawaj łyżkami przesianą mąką i proszek do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie łyżką połącz z masą czekoladową. Sernik: Twaróg zmiksuj z erytrytolem, jajkiem, budyniem i masłem na kremową konsystencję. Ciasto czekoladowe przelej do foremki z papierem do pieczenia i dokładnie rozsmaruj, na niej rozsmaruj kolejną warstwę masy serowej, a wierzch udekoruj dżemem wiśniowym. Ciasto piecz w piekarniku
Mrs. Endorfinamąki 4 żółtka kostka masła 1/2 szklanki cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 3 duże śmietany 18% 2 op. budyniu waniliowego Łyżeczka cukru waniliowego 1 szklanka cukru olejek cytrynowy 4 białka Sposób wykonania Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na dwie części. Umieścić w lodówce na około 1 h. Śmietany wymieszać z budyniami, oraz aromatem. Białka ubić na sztywno
Smaki Nataliimikserem dodając po jednej łyżce budyniu, na końcu dodać startą chałwę na tarce o grubych oczkach. Herbatniki wyłożyć na dno brytfanki, przykryć je cienką warstwą powideł a powidła połową masy chałowej. Wyłożyć herbatniki, na nie wyłożyć kolejną warstwę powideł i masy. Całość przykryć herbatnikami. Śmietanę ubyć na sztywno z cukrem, posmarować nią górę ciasta. Deser wstawić do lodówki
Pychotkaaasera twarogowego (użyłam włoszczowskiego z wiaderka) 4 jajka 3/4 szklanki cukru ½ kostki masła 1 budyń waniliowy 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki wiórek kokosowych Polewa: ¼ kostki masła, 3 łyżki mleka, 3 łyżki kakao, 3 łyżki mleka, 1 łyżka śmietany 18% WYKONANIE Ciasto: Masło i cukier rozpuszczamy w rondelku, dodajemy kakao, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Studzimy. Żółtka(...)wyłożoną pergaminem (24x38 cm). Masa serowa: Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy ostudzone masło, następnie dodajemy porcjami twaróg, na końcu dodajemy cukier waniliowy, budyń waniliowy oraz wiórki kokosowe. Masę serową wylewamy na przygotowane wcześniej ciasto. Pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze 15 minut w piekarniku. Ostudzone ciasto dekorujemy polewą. Polewa: Masło rozpuszczamy z mlekiem
słodki brateksię skończył ;) ale jeść mamy co, nie tylko do kawy ;) chętnych zapraszam, póki nie zjedzone :) Składniki: Ciasto kruche: 2,5 szkl. mąki 1 kostka masła 2 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: około 1 kg mielonego twarogu 1 budyń waniliowy 1/2 szkl. cukru 1/2 kostki masła 4 żółtka rodzynki (120-150g) Beza: 6 białek(...)szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Owijamy folią i schładzamy w lodówce. W dużej misce ucieramy masło, dodajemy żółtka, miksujemy z cukrem, serem i budyniem. Rodzynki przelewamy wrzątkiem i oprószamy mąką. Wrzucamy do masy serowej i mieszamy. Schłodzone ciasto kruche rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy masę serową, na wierzchu układamy pokrojone brzoskwinie i lekko je wciskamy
Kolorowy PrzepisownikKruche ciasto : * 100g masła * 100g cukru pudru * 225g mąki pszennej * 1 jajko Masa serowa : * kg twarogu sernikowego * 150g masła * 200g cukru * 7 jajek * budyń waniliowy * 3 łyżki kakao * szczypta soli * sernix Przygotowanie : Zagnieść kruche ciasto, odstawić na godzinę do lodówki. Wyłożyć blaszkę i podpiec 20 minut w 180 stopniach. Z podanych składników wyszły dwa serniki. Jeden większy(...)twarogiem. Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z masą serową. Dodać budyń, sernix jeśli używamy. Masę podzielić na pół. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Podzielić na pół i delikatnie wymieszać z masami. Przelewać po 2-3 łyżki na podpieczone ciasto. Piec około godzinę i 20 minut. Sprawdzić patyczkiem, zostawić w piekarniku
Magiczne Życie MartyLekkie ciasto z pieczonego jogurtu i truskawkami to wyśmienita propozycja na szybki i prosty letni deser. Przepis na ciasto jogurtowe z truskawkami przyda się w sam raz na zakończenie sezonu truskawkowego. Składniki: 1,5 l jogurtu naturalnego szklanka cukru 3 budynie śmietankowe w proszku 3 białka ok 250 g truskawek łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie Do miski wkładamy jogurt, cukier(...)budynie w proszku. Krótko miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i przekładamy do masy jogurtowej. Delikatnie mieszamy łyżką. Truskawki czyścimy, odrywamy od nich szypułki, przekrawamy na pół i obsypujemy mąką ziemniaczaną. Masę jogurtową przekładamy na blaszkę (moja ma wym. 24×24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Truskawki układamy w na wierzchu w równych
e-PrzepisyKulinarnecukru -półtorej łyżeczki proszku do pieczenia -półtorej szklanki mąki -3 czubate łyżki kakao -ok 30 dag pierniczków w czekoladzie Krem -3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego -półtorej kostki masła -2 jasne galaretki (np. brzoskwiniowe, cytrynowe) Przygotowanie Ciasto: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, połączyć. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, a na końcu(...)Ostudzić, przekroić na dwa blaty. Krem: Budynie rozrobić w szklance wody. Ugotować na 1 litrze wody. Do gorącego budyniu wsypać galaretki, dokładnie wymieszać. Ostudzić. Masło utrzeć, dodając po łyżce masy budyniowej. Połowę masy wyłożyć na spodnie ciasto, ułożyć pierniczki. Posmarować resztą masy, przykryć biszkoptem. Źródło: 'Chwila dla Ciebie' Smacznego
Zielona Kuchniaobiad, kolację czy deser. Dziś u mnie są naleśniki na słodko w trochę odmienionej wersji...kakaowe z kremem z serka mascarpone i budyniu śmietankowego gotowanego na soku przecierowym. Palce lizać! Idealne na śniadanie lub deser. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 3 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 2 łyżki kakao 1-2 łyżki cukru kokosowego 2 szklanki mąki pszennej(...)łyżki oleju szczypta soli Nadzienie: 900 ml soku przecierowego z bananem (u mnie: banan-jabłko-brzoskwinia) 2 budynie śmietankowe 250 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru kokosowego cukier puder (do posypania) Wykonanie: Ciasto: Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem i wodą mineralną. W drugiej misce łączymy składniki suche: przesianą przez sitko mąkę z kakao, szczyptą
Kuchnia MagdaLeny