mnie! Jest idealne, kto lubi kremowe przekładańce myślę, że go wypróbuje- u mnie znajdzie się po raz kolejny na świątecznym stole. Polecam. Składniki: Ciasto krówka: Blaszka o wym 25/30 cm 4 jajka 1 duży budyń o smaku krówki (na 750 ml mleka) ¾ szklanki drobnego cukru ¾ szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżki kakao Poncz: 60 ml likieru(...)pianę, dodając w trakcie nie przerywając miksowania cukier, a na końcu żółtka, mąkę tortową przesiewamy z proszkiem do pieczenia, budyniem oraz kakao i dodajemy do masy, mieszamy ręcznie rózgą miksera aż do połączenia, robimy to delikatnie, aby piana nie opadła. Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki , wkładamy do zimnego piekarnika, pieczemy 25 minut w temp 170*c-do suchego patyczka
Wanilia i Kardamonmleko z roztopionym i wystudzonym masłem oraz jajko i uformuj kulę z cista. Pozostaw do wyrośnięcia 1,5 -2 godziny w ciepłym miejscu. W międzyczasie przygotuj budyń ze składników podanych na opakowaniu. Gdy ciasto wyrośnie, uformuj z ciasta 8 kulek. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie zrób w bułeczkach dziurki (prawie do dna) a powstałe dziurki
WYSPA SZCZĘSLIWAjabłek 4 duże, dojrzałe brzoskwinie kilkanaście malin 6 białek 1 szklanka cukru 1 duże opakowanie budyniu śmietankowego 2 łyżki oleju Dodatkowo: cukier puder do posypania Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto, zawinąć w folię i umieścić na godzinę w lodówce. Jabłka i brzoskwinie obrać, pokroić w kostkę, wymieszać. Formę(...)Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, dodać budyń i jeszcze chwilę miksować. Pod koniec ubijania wlać olej. Dodać pokrojone owoce, delikatnie wymieszać. Wyjąć podpieczone ciasto i od razu wylać przygotowane nadzienie. Wyrównać, ułożyć maliny (nie za dużo aby nie zdominowały smaku, a dodały koloru). Na wierzch
Praktyczna plcukru waniliowego z wanilią 2 łyżki cukru 2 jajka 50 g drożdży świeżych sól morska szczypta Sos budyniowy 750 ml mleka 1 budyń waniliowy na 0,5l b/c 2 łyżki cukru waniliowego z wanilią cukier puder Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Mleko podgrzać w kruszyć drożdże dodać łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Dobrze wymieszać i odłożyć by drożdże ruszyły i zrobił się(...)Wyjąć i ostudzić. Sos budyniowy: Z mleka odlać pół szklanki mleka i rozmieszać budyń. Resztę mleka zagotować z cukrami, wlać rozmieszany budyń i mieszając zagotować. Gorący sos przykryć folią spożywczą by nie zrobił się kożuch i ostudzić. Zimne ciasto oprószyć delikatnie cukrem pudrem i podawać ze sporą ilością sosu budyniowego
Ala piecze i gotujeproszkiem do pieczenia oraz sodą. Na końcu dodaję kakao. Ciasto wykładam na blaszkę i piekę około 45 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Masa chałwowa: Z budyni, mąki, cukru i mleka gotuję budyń. Odstawiam do przestudzenia. Masło oraz margarynę ucieram na jednolitą masę. Dodaję pokruszoną chałwę i razem ucieram. Następnie dodaję po troszeczku(...)budyniu. Ucieram. 3. Na połowę biszkoptu wykładam część masy chałwowej (1/3). Na masie układam bezy i wykładam kolejną część masy (1/3). Przykrywam drugą połową biszkoptu. Wierzch ciasta cienko smaruję pozostałą masą i posypuję startą gorzką czekoladą. Ciasto schładzam godzinę w lodówce
Tradycyjna kuchnia Kasiciasto o intensywnym wiśniowym smaku. Na pewno będzie hitem na każdej imprezie. Pychotka Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 0,75 szklanki cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa wiśniowa: 1l soku wiśniowego (z kartonu) 3 budynie śmietankowe(...)wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni C aż ciasto lekko zarumienieje a patyczek włożony do ciasta będzie suchy. Studzimy Na soku wiśniowym ugotować budyń z dodatkiem cukru. Jeszcze gorący wylać na biszkopt. Na masie wiśniowej ułożyć delicje (jeszcze gdy masa jest ciepła). Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Śnieżki ubić
Cukiernia PychotkiSkładniki: kruche ciasto * 60 dag mąki * 35 dag cukru * 25 dag margaryny * 2 jaja * 2 łyżeczki sody sernik * 1 kg twarogu mielonego * 20 dag margaryny * 3 jaja * 2 budynie śmietankowe * szklanka cukru pudru * 25 dag rodzynek polewa * tabliczka gorzkiej czekolady * galaretka o dowolnym smaku * 13 dag masła * 5 łyżek kwaśnej śmietany Sposób przygotowania: Składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy(...)ucieramy z jajkami i z cukrem za pomocą miksera. Margarynę rozpuszczamy w garnku. Do gorącego tłuszczu dodajemy twaróg. Mieszamy. Dodajemy rodzynki i dwa suche budynie. Podgrzewamy tak długo, aż masa zacznie gęstnieć. Układamy warstwami kruche ciasto, sernik, kruche ciasto, sernik, kruche ciasto. Przygotowujemy polewę. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku razem z tłuszczem. Dodajemy tężęjącą galaretkę
Pobite gary Barbaryszklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego Składniki na masę śmietanową: 1000g gęstej śmietany 18% 6 białek 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru – po 40g szczypta soli 30 – 40dkg truskawek *** Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukry, szczyptę soli i wbijamy żółtka. Margarynę (lub masło) kroimy na kosteczki, dodajemy(...)wszystko tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana zrobi się lśniąca i gładka. Następnie do masy dodajemy dwa budynie (sam proszek) i wszystko miksujemy *** *** Następnie do masy dodajemy śmietanę i całość delikatnie mieszamy łyżką *** *** Masę przelewamy na ciasto. Na wierzchu układamy połówki truskawek – przecięciem do góry *** *** Na wierzch ścieramy lub kruszymy ciasto z zamrażalki *** *** Ciasto wkładamy
Blog z Apetytemsmaczne ciasto z wiórków kokosowych i kremu budyniowego. Takie ciasto najlepiej zrobić wieczorem, aby przez noc zmiękły herbatniki i można było dobrze pokroić. Składniki: (na foremkę o wymiarach 14 cm x 28 cm x 7 cm) 2 szklanki wiórków kokosowych 250 g masła 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (80 g) 1 szklanka cukru(...)mleka 2 łyżki masła 1 łyżeczka miodu naturalnego Składniki odmierzam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml Przygotowanie ciasta kokosowego bez pieczenia: Żółtka roztrzepać i połączyć z rozmieszanym w 100 ml mleka budyniem. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dodać wiórki kokosowe i gotować, aż masa zacznie lekko gęstnieć. Do gęstniejącej masy dodać budyń rozmieszany
Kuchcik gotujecukrowo, z mnóstwem czerwonych serc. Zamiast tego lekki tort, coś szybkiego i coś cudownie czekoladowego... Może znajdziecie jakieś inspiracje?Na razie wstęp do pierwszego przepisu. Zanim zabierzecie się za ciasto właściwe, trzeba przygotować curd... Ale to nie problem - curdy bowiem przygotowuje się szybko i bezproblemowo, a są tak pyszne, że nie można się oprzeć wyjadaniu ich prosto z miseczki. Przynajmniej(...)zimowy, świąteczny wręcz, bo z mandarynek. Ma śliczny, żółtko-pomarańczowy kolor, dzięki dodatkowi soku z cytryny nie jest zbyt słodki ani mdły, smakuje jak mandarynowy budyń. Pycha! Koniecznie spróbujcie, nawet jeśli nie planujecie ciasta z jego udziałem - jestem pewna, że nic się nie zmarnuje...Curd mandarynkowySkładniki:(na 400 g curdu)sok z 5 mandaryneksok 1 1/2 cytrynyskórka otarta
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanka mąki, 5 jajek, szczypta soli, Masa orzechowo- budyniowa: 200g orzechów włoskich, 2 szklanki mleka, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200g masła, Dodatkowo: ½ tabliczki gorzkiej czekolady, orzechy włoskie do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Margarynę razem z wodą przekładam do garnka i rozpuszczam. Stopniowo wsypuję mąkę z solą. Zaparzam ciasto przez około 5 minut, cały(...)mieszam budyń. Masę wlewam do gotującego się mleka. Budyń gotuję około 2 minut. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję budyń. Ucieram. Następnie dodaję masę orzechową. Wszystko razem ucieram. 3. Na jedno z upieczonych ciast wykładam masę orzechowo- budyniową. Wyrównuję. Przykrywam drugim ciastem. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Z rozpuszczonej czekolady robię na wierzchu ciasta esy floresy. Całość
Tradycyjna kuchnia Kasiprzy okazji Wielkanocy i postanowiłam go w końcu zrealizować. Mamy serniki pieczone i te na zimno, a ciasta z jabłkami głównie występują w tej pierwszej wersji. Ta propozycja jest trochę inna, lekka i świeża, w sam raz na wiosnę :) Wiosenna szarlotka z budyniem na łaciatym biszkopcie Łaciaty biszkopt: 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki(...)połowę ciasta na tortownicę, a do reszty dodać karob i wymieszać. Wylać na jasne ciasto. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni(sprawdzić stan ciasta drewninym patyczkiem). Przestudzić. Warstwa budyniowa: 1 duży budyń Delecta 3 łyżki ksylitolu 750 ml mleka Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu - w cześci mleka rozpuścić proszek budyniowy i dodać ksylitol, mieszankę wlać do gotującego
FitKotszklanki maku - 1/2 szklanki wiórków kokosowych masa - 800 g zmielonego białego sera - 1 szklanka cukru kryształu - 250 g masła - 4 żółtka - 2 budynie śmietankowe bez cukru - 1/2 szklanki mleka Przygotowanie: Na początku zabieramy się za upieczenia ciasta. Margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodając żółtka, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ubitą na sztywno pianę. Przygotowane ciasto dzielimy(...)zrobić masę. Masło topimy, dodajemy do niego ser wymieszany z cukrem i żółtkami. Zagotowujemy cały czas mieszając. W mleku rozpuszczamy budynie i wlewamy do gorącej masy serowej, cały czas mieszając. Całość zagotowujemy. Gorącą masę serową przelewamy na jedną część ciasta i przykrywamy drugą. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Źródło inspiracji: Wielka Księga Ciast Siostry Anastazji
Zainspirowana w kuchnizimnego masła 3 łyżki cukru pudru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Budyniowa pianka: 4 białka 3/4 szkl. cukru pudru 2 op. budyniu waniliowego 1/3 szkl. oleju słonecznikowego maliny mrożone Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagnieść, podzielić na dwie części (mniejszą i większą) i zamrozić. Zamrożoną większą część ciasta zetrzeć na tarce do formy wyłożonej papierem do pieczenia(...)Wystudzić. Ubić białka na sztywno, powoli dodawać cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać partiami budyń w proszku i na końcu cienką strużką olej, cały czas miksując. Ubitą masę przełożyć na wystudzony spód, na niej gęsto układać maliny. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec ok. 40 minut. Ciasto wystudzić i oprószyć
zadanie-gotowanie