Kruche z budyniową pianką i borówkami składniki na ciasto; 3 szkl mąki tortowej 1 szkl cukru 1 cukier waniliowy Dr .Oetkera 8 g 5 żółtek 1 kostka margaryny Kasi 2 łyżeczki proszku pianka; 6 białek 1/2 szkl cukru pudru 2 budynie waniliowe Winiary 35 g 1/2 szkl oleju 150 g borówki amerykańskiej Blaszka o wym 30/ 30 Wykonanie(...)jedna mam być trochę większa. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut. Wykonanie pianki ; Białka ubić z cukrem pudrem , dodać budynie i wymieszać. Nadal mieszając wlewamy cienką stróżką olej. Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do formy. Piec w temp 180 st około 30/35 minut na złoty kolor. Ciasto odstawić do przestygnięcia. Na zimne ciasto wyłożyć piankę
Sama słodycz i szczypta chiliKlasyczny suflet to znane danie francuskie, które podaje się na ciepło zaraz po upieczeniu. Przygotowałam go w wersji deserowej, z białym serem. Wbrew obiegowej opinii przygotowanie
e-PrzepisyKulinarneKlasyczny suflet to znane danie francuskie, które podaje się na ciepło zaraz po upieczeniu. Przygotowałam go w wersji deserowej, z białym serem. Wbrew obiegowej opinii przygotowanie
e-PrzepisyKulinarnejajka 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 1 cukier waniliowy rodzynki półkruchy spód: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/2 kostki margaryny 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany Przygotowanie: Składniki na ciasto mieszamy(...)wylepiamy blachę Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na pianę Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dolewamy mleko, olej, wsypujemy budyń, cukier waniliowy oraz rodzynki, dodajemy ser. Masę serową wylewamy na ciasto i pieczemy w temp. 160'C przez około 40 minut, 10- 15 minut przed końcem pieczenia, kiedy ser już się zetnie wylewamy na wierzch pianę
Luźna Kuchniakrupczatki Z mąki, margaryny, śmietany, żółtka i octu zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na parę godzin (ja do zamrażarki na 1 h); podzielić na 2 części. Po tym czasie ciasto cieńko rozwałkować, posługując się dwoma arkuszami papieru do pieczenia, przełożyć wraz z papierem na blaszkę( 35x23 cm) i piec w temperaturze 200-220ºC przez około 20 - 25 minut. Uważać(...)użyć miksera aby składniki się lepiej połączyły). Tak zmiksowaną mieszankę wlać do wrzącego mleka, energicznie mieszając, gotować około 5 min, by otrzymać bardzo gęsty budyń. Gorący budyń przestudzić, wylać na jeden płat ciasta i przykryć drugim. Płaty ciasta przenosić bardzo ostrożnie, ponieważ są bardzo kruche. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Napoleonka jest najsmaczniejsza po paru godzinach. polecam
Mia Cucina Sofietapieczenia - 2 łyżki kakao masa - 1 kg sera (podwójnie zmielonego) - 1 kostka margaryny - 500 g cukru pudru - 10 jajek - 1 budyń śmietankowy (bez cukru) - 2 łyżeczki domowego ekstraktu cytrynowego lub olejku cytrynowego Przygotowanie: Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. 1/4 część ciasta wkładamy do zamrażarki a pozostałym wyklejamy blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm. Margarynę ucieramy(...)cukrem pudrem stopniowo dodając po jednym żółtku. Do utartej masy dodajemy zmielony ser, budyń śmietankowy oraz ekstrakt cytrynowy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając. Masę wylewamy na ciasto a na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę
Zainspirowana w kuchnijajko, 50 g serka mascarpone, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, 50 ml śmietanki 30%, 1 łyżeczka budyniu waniliowego lub śmietankowego, ponadto: 3 łyżki cukru trzcinowego, 3 mini morele, sok ½ cytryny, masło do wysmarowania foremek, cukier biały na karmel. Przygotowanie: Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier, jajko i sól. Całość siekamy nożem do połączenia się składników i zagniatamy(...)przestygnięcia. Masa: Banana miksujemy, dodajemy cukier, cukier z prawdziwą wanilią i ponownie miksujemy tylko tyle, żeby powstała jednolita masa. Dodajemy jajko, mascarpone, budyń, śmietankę i całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Masę przelewamy na przestudzone ciasta i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C., w tej temperaturze pieczemy 5 min, następnie skręcamy do 180°C i pieczemy
Moniki SmakołykiSzukałam szybkiego ciasta – znalazłam na blogu Kwestia Smaku. Przepis sprawdził się świetnie, chociaż trochę musiałam czekać zanim budyń ostygł (ale był upał i przez to trwało to dość długo). Smak zrekompensował długie czekanie – wszystkim bardzo smakowało ; ) Do przygotowania ciasta potrzebujemy (na blachę o wymiarach 20 x 30 cm): 600 g herbatników maślanych 200 g miękkiego masła(...)planetarnym się to nie do końca powiodło) po czym porcjami dodajemy budyń. Ja dodałam jeszcze ok 2 garście wiórek kokosowych. Na wyłożoną papierem blachę wykładamy ciastka i przekładamy je kremem. Na wierzchu powinien znaleźć się krem, na którym ja rozsypałam niedbale kulki rafaello a resztę posypałam kokosem. Ciasto wsadziłam do lodówki na ok 2-3 h. Smacznego
Szybko Tanio Smaczniesoku rozrobić mąkę, wlać na gotujące się porzeczki. Gotować ok 2 minut na małym ogniu. Lekko przestudzić i rozsmarować na podpieczonym cieście. Masa serowa: 1/2 kg serka waniliowego z wiaderka, 125g masła, 125g cukru, 2 jajka, budyń śmietankowy, skórka z 1/2 cytryny, 100g mlecznej(...)czekolady. Masło utrzeć z cukrem na puch-ok. 7 minut. Dodać skórkę z cytryny oraz kolejno dodawać jajka. Dodać serek oraz sproszkowany budyń. Masę rozsmarować na musie. Resztę porzeczek posiekać pozostałym ciastem, tworząc kruszonkę. Posypać wierzch ciasta. Piec ok. 45min w temp. 190st. Ostudzić, udekorować stopioną czekoladą
Z miłości do słodkości200g masła, Dodatkowo: ½ słoiczka powideł śliwkowych, 50g orzechów włoskich. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem i miodem. Dodaję jajka, cukier, przyprawę korzenną oraz sodę. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie części. Każdą z części rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wym. 24cm x 35 cm. Piekę około 15 minut w temp. 170 stopni. 2. Biszkopt ciemny: Białka(...)wlewam na gotujące się mleko. Budyń gotuję około 2 minut, cały czas mieszając. Odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Dodaję budyń. Ucieram. 4. Na jedno z ciast piernikowych wykładam połowę masy budyniowej. Wyrównuję. Układam biszkopt ciemny. Wykładam pozostałą masę, wyrównuję. Na masie układam drugie ciasto piernikowe. Wierzch ciasta smaruję powidłami śliwkowymi i posypuję posiekanymi
Tradycyjna kuchnia KasiCycki Murzynki Składniki: Ciasto- 6 jajek- 1 szklanka cukru-1 szklanka mąki przennej- 1 szklanka maku- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa- budyń śmietankowy/waniliowy- 1 kostka masła (200g).- biszkopty (najlepiej okrągłe) Polewa- 1 całe jajko -5 łyżek cukru- 3 łyżki kakao-3-4 łyżki mleka - pół kostki margaryny Sposób przygotowania: 1.Ciasto:Jajka(...)mąki i proszek do pieczenia. Połączone składniki wylać na blachę. Piec przez 30-35min w 175C.2.Masa:Budyń robimy według przepisu.Odkładamy do wystygnięcia.Zimny budyń ucieramy z kostką masła.Następnie wylewamy na ciasto gotową masę i układamy biszkopty (rzędami) nasączone w ponczu lub herbacie. 3.Polewa:Jajko utrzeć z cukrem i dodać mleko, wlać do garnka i dodać margarynę
Gotuj Z Muzykącukru brązowego 200 ml wody 3 gałązki tymianku Masa serowa: 250 gr białego sera 5 łyżek cukru pudru 2 jaja 2 dkg masła 2 łyżki budyniu śmietankowego 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli Ciasto składniki: 3 jaja 200 gr mąki 100 ml soku morelowego szczypta soli 150 gr masła bądź margaryny 12 dkg cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)biały ser, po nim ekstrakt waniliowy oraz budyń śmietankowy. Masło rozpuścić, wystudzić i drobnymi strużkami wlewać do masy serowej. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, delikatnie domieszać do masy tuż przed jej wylaniem na blachę do pieczenia. Na blachę o wymiarach 20 na 30 centymetrów, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, wylać ciasto. W cieście robić delikatne otwory łyżką
mecooksłyżeczkami cukru, odstawić na kilka minut. MASA BUDYNIOWA Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Następnie dodać budyń, wymieszać. Na samym końcu cienkim strumieniem wlać olej, dokładnie wymieszać. Blachę do ciasta wysmarować tłuszczem, wyłożyć pierwszą część ciasta, startą na tarce. Wylać masę budyniową na ciasto, ułożyć na masie rabarbar i zetrzeć resztę ciasta. Piec przez
Kuchnia Danusizarówno w smaku jak i w wyglądzie. Możemy zafundować rodzince takie ciasto. Może na świata. SKŁADNIKI: Spód ciasta: 150 g ciastek maślanych ciemnych 6 łyżek masła 16 g cukru waniliowego Masa wiśniowa: 1/2 kg mrożonych wiśni drylowanych; 1 l soku wiśniowego; 3 budynie wiśniowe; 2 galaretki wiśniowe; Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 1 galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru pudru(...)Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier, śmietan-fix i zimną galaretkę. Miksujemy, by wszystko połączyć. Wykładamy 3/4 bitej śmietany na spód ciasta. Wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy masę wiśniową 3/4 l soku wiśniowego zagotowujemy. W pozostałym soku rozpuszczamy budynie i dodajemy je do gotującego się płynu. Zagotowujemy. W gorącym budyniu rozpuszczamy galaretki. Dodajemy mrożone wiśnie. Mieszamy. Masę wykładamy na biszkopt, zostawiamy
W kuchennym oknie Ewy