ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:209/780)

Ciasto z masą chałwową i bezami 483

proszkiem do pieczenia oraz sodą. Na końcu dodaję kakao. Ciasto wykładam na blaszkę i piekę około 45 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Masa chałwowa: Z budyni, mąki, cukru i mleka gotuję budyń. Odstawiam do przestudzenia. Masło oraz margarynę ucieram na jednolitą masę. Dodaję pokruszoną chałwę i razem ucieram. Następnie dodaję po troszeczku(...)budyniu. Ucieram. 3. Na połowę biszkoptu wykładam część masy chałwowej (1/3). Na masie układam bezy i wykładam kolejną część masy (1/3). Przykrywam drugą połową biszkoptu. Wierzch ciasta cienko smaruję pozostałą masą i posypuję startą gorzką czekoladą. Ciasto schładzam godzinę w lodówce

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wiśniowa pychotka 294

ciasto o intensywnym wiśniowym smaku. Na pewno będzie hitem na każdej imprezie. Pychotka Składniki: Biszkopt:     6 jajek     1,5 szklanki mąki pszennej tortowej     0,75 szklanki cukru     1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia     szczypta soli Masa wiśniowa: 1l soku wiśniowego (z kartonu) 3 budynie śmietankowe(...)wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni C aż ciasto lekko zarumienieje a patyczek włożony do ciasta będzie suchy. Studzimy Na soku wiśniowym ugotować budyń z dodatkiem cukru. Jeszcze gorący wylać na biszkopt. Na masie wiśniowej ułożyć delicje (jeszcze gdy masa jest ciepła). Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Śnieżki ubić

Cukiernia Pychotki
Kruchy sernik 189

Składniki: kruche ciasto * 60 dag mąki * 35 dag cukru * 25 dag margaryny * 2 jaja * 2 łyżeczki sody sernik * 1 kg twarogu mielonego * 20 dag margaryny * 3 jaja * 2 budynie śmietankowe * szklanka cukru pudru * 25 dag rodzynek polewa * tabliczka gorzkiej czekolady * galaretka o dowolnym smaku * 13 dag masła * 5 łyżek kwaśnej śmietany Sposób przygotowania:  Składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy(...)ucieramy z jajkami i z cukrem za pomocą miksera. Margarynę rozpuszczamy w garnku. Do gorącego tłuszczu dodajemy twaróg. Mieszamy. Dodajemy rodzynki i dwa suche budynie. Podgrzewamy tak długo, aż masa zacznie gęstnieć. Układamy warstwami kruche ciasto, sernik, kruche ciasto, sernik, kruche ciasto. Przygotowujemy polewę. Galaretkę rozpuszczamy w  szklance wody. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku razem z tłuszczem. Dodajemy tężęjącą galaretkę

Pobite gary Barbary
Ciasto styropian z truskawkami 196

szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego   Składniki na masę śmietanową: 1000g gęstej śmietany 18% 6 białek 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru – po 40g szczypta soli 30 – 40dkg truskawek     *** Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukry, szczyptę soli i wbijamy żółtka. Margarynę (lub masło) kroimy na kosteczki, dodajemy(...)wszystko tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana zrobi się lśniąca i gładka. Następnie do masy dodajemy dwa budynie (sam proszek) i wszystko miksujemy *** *** Następnie do masy dodajemy śmietanę i całość delikatnie mieszamy łyżką *** *** Masę przelewamy na ciasto. Na wierzchu układamy połówki truskawek – przecięciem do góry *** *** Na wierzch ścieramy lub kruszymy ciasto z zamrażalki *** *** Ciasto wkładamy

Blog z Apetytem
Ciasto kokosowe bez pieczenia 61813

smaczne ciasto z wiórków kokosowych i kremu budyniowego. Takie ciasto najlepiej zrobić wieczorem, aby przez noc zmiękły herbatniki i można było dobrze pokroić.  Składniki: (na foremkę o wymiarach 14 cm x 28 cm x 7 cm) 2 szklanki wiórków kokosowych  250 g masła  2 budynie śmietankowe lub waniliowe (80 g)  1 szklanka cukru(...)mleka  2 łyżki masła  1 łyżeczka miodu naturalnego Składniki odmierzam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml Przygotowanie ciasta kokosowego bez pieczenia: Żółtka roztrzepać i połączyć z rozmieszanym w 100 ml mleka budyniem.  Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dodać wiórki kokosowe i gotować, aż masa zacznie lekko gęstnieć. Do gęstniejącej masy dodać budyń rozmieszany

Kuchcik gotuje
Curd z mandarynek 136

cukrowo, z mnóstwem czerwonych serc. Zamiast tego lekki tort, coś szybkiego i coś cudownie czekoladowego... Może znajdziecie jakieś inspiracje?Na razie wstęp do pierwszego przepisu. Zanim zabierzecie się za ciasto właściwe, trzeba przygotować curd... Ale to nie problem - curdy bowiem przygotowuje się szybko i bezproblemowo, a są tak pyszne, że nie można się oprzeć wyjadaniu ich prosto z miseczki. Przynajmniej(...)zimowy, świąteczny wręcz, bo z mandarynek. Ma śliczny, żółtko-pomarańczowy kolor, dzięki dodatkowi soku z cytryny nie jest zbyt słodki ani mdły, smakuje jak mandarynowy budyń. Pycha! Koniecznie spróbujcie, nawet jeśli nie planujecie ciasta z jego udziałem - jestem pewna, że nic się nie zmarnuje...Curd mandarynkowySkładniki:(na 400 g curdu)sok z 5 mandaryneksok 1 1/2 cytrynyskórka otarta

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Karpatka z kremem orzechowo- budyniowym 273

szklanka mąki, 5 jajek, szczypta soli, Masa orzechowo- budyniowa: 200g orzechów włoskich, 2 szklanki mleka, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200g masła, Dodatkowo: ½ tabliczki gorzkiej czekolady, orzechy włoskie do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Margarynę razem z wodą przekładam do garnka i rozpuszczam. Stopniowo wsypuję mąkę z solą. Zaparzam ciasto przez około 5 minut, cały(...)mieszam budyń. Masę wlewam do gotującego się mleka. Budyń gotuję około 2 minut. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję budyń. Ucieram. Następnie dodaję masę orzechową. Wszystko razem ucieram. 3. Na jedno z upieczonych ciast wykładam masę orzechowo- budyniową. Wyrównuję. Przykrywam drugim ciastem. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Z rozpuszczonej czekolady robię na wierzchu ciasta esy floresy. Całość

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wiosenna szarlotka z budyniem na łaciatym biszkopcie 159

przy okazji Wielkanocy i postanowiłam go w końcu zrealizować. Mamy serniki pieczone i te na zimno, a ciasta z jabłkami głównie występują w tej pierwszej wersji. Ta propozycja jest trochę inna, lekka i świeża, w sam raz na wiosnę :) Wiosenna szarlotka z budyniem na łaciatym biszkopcie Łaciaty biszkopt: 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki(...)połowę ciasta na tortownicę, a do reszty dodać karob i wymieszać. Wylać na jasne ciasto. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni(sprawdzić stan ciasta drewninym patyczkiem). Przestudzić. Warstwa budyniowa: 1 duży budyń Delecta 3 łyżki ksylitolu 750 ml mleka Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu - w cześci mleka rozpuścić proszek budyniowy i dodać ksylitol, mieszankę wlać do gotującego

FitKot
Cztery smaki z masą serową 169

szklanki maku - 1/2 szklanki wiórków kokosowych masa - 800 g zmielonego białego sera - 1 szklanka cukru kryształu - 250 g masła - 4 żółtka - 2 budynie śmietankowe bez cukru - 1/2 szklanki mleka Przygotowanie: Na początku zabieramy się za upieczenia ciasta. Margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodając żółtka, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ubitą na sztywno pianę. Przygotowane ciasto dzielimy(...)zrobić masę. Masło topimy, dodajemy do niego ser wymieszany z cukrem i żółtkami. Zagotowujemy cały czas mieszając. W mleku rozpuszczamy budynie i wlewamy do gorącej masy serowej, cały czas mieszając. Całość zagotowujemy. Gorącą masę serową przelewamy na jedną część ciasta i przykrywamy drugą. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.     Źródło inspiracji: Wielka Księga Ciast Siostry Anastazji

Zainspirowana w kuchni
Ciasto z malinami i budyniową pianką. 185

zimnego masła 3 łyżki cukru pudru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Budyniowa pianka: 4 białka 3/4 szkl. cukru pudru 2 op. budyniu waniliowego 1/3 szkl. oleju słonecznikowego maliny mrożone Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagnieść, podzielić na dwie części (mniejszą i większą) i zamrozić. Zamrożoną większą część ciasta zetrzeć na tarce do formy wyłożonej papierem do pieczenia(...)Wystudzić. Ubić białka na sztywno, powoli dodawać cukier, cały czas miksując.  Następnie dodawać partiami budyń w proszku i na końcu cienką strużką olej, cały czas miksując. Ubitą masę przełożyć na wystudzony spód, na niej gęsto układać maliny. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec ok. 40 minut. Ciasto wystudzić i oprószyć

zadanie-gotowanie
SERNIK Z ROSĄ 201

Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu 6 jajek(2 całe i 4 żółtka) 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy 2 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju   Pianka: 1 szklanka cukru 6 białek 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej   Składniki na ciasto połączyć(...)zagnieść.Po wyrobieniu rozwałkować na stolnicy i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.   Zmielony twaróg utrzeć z cukrem,dodawać stopniowo jajka,budyń,olej i na końcu mleko.Powstałą masę o rzadkiej konsystencji wylać na ciasto i piec ok 60 min w temp 180stC.   Pozostałe z 6 jajek białka ubić na sztywną pianę ze szklanką cukru i dodać

Niespełnione zdolności kulinarne
Ciasto 3 BIT 157

okazji Światowego Dnia Pieczenia mam dla Was coś słodkiego :) Składniki: ciasto - 4 szklanki mąki pszennej - 4 żółtka - 250 g margaryny - 4 łyżki miodu - 1 łyżeczka sody - 1 szklanka cukru krem - 2 budynie waniliowe - 1/2 litra mleka - 1 galaretka cytrynowa - 200 g masła oraz - 1 puszka masy krówkowej - orzechy włoskie Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy(...)Budynie gotujemy na mleku i dodajemy galaretkę w proszku. Masło rozcieramy i stopniowo dodajemy przestudzony budyń. Na pierwszy placek wykładamy 3/4 puszki masy krówkowej, na to drugi placek, masę budyniową oraz trzeci placek. Wierzch ciasta smarujemy resztą masy krówkowej i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi

Zainspirowana w kuchni
karpatka 194

SZKLANKI WODY 1,5 SZKLANKI MĄKI PÓŁ KOSTKI MARGARYNY 5 JAJ  SZCZYPTA SOLI ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA MASA: 750 ML MLEKA 2 BUDYNIE ŚMIETANKOWE 9 ŁYŻEK CUKRU 300 GRAM MASŁA CUKIER WANILIOWY SPOSÓB WYKONANIA: CIASTO  ZAGOTUJ WODĘ Z MARGARYNĄ, DODAJ MĄKĘ ZMIESZANĄ ZE SZCZYPTĄ SOLI I PROSZKIEM DO PIECZENIA MIESZAJ , AŻ CIASTO ZACZNIE ODCHODZIĆ OD GARNKA. WYŁÓŻ(...)NICH ) KREM: 500 ML ZAGOTUJ Z CUKREM I CUKREM WANILIOWYM. W POZOSTAŁEJ CZĘŚCI MLEKA WYMIESZAJ BUDYŃ DODAJ DO GOTUJĄCEGO SIĘ MLEKA, CIĄGLE MIESZAJĄC DOPROWADŹ DO WRZENIA, GOTUJ PRZEZ CHWILĘ, WYSTUDŹ. SCHŁODZONĄ MASĘ MIKSUJ NA WYSOKICH OBROTACH DODAJĄC PO KAWAŁKI MIĘKKIEGO MASŁA. UPIECZONE CIASTO PRZEŁÓŻ KREMEM. ZOSTAW NA KILKA GODZIN W LODÓWCE. PRZED PODANIEM POSYP CUKREM PUDREM

Darcia w kuchni
JESIENNY TORCIK 140

układamy jabłka pokrojowe w plastry. Następnie na ułożone jabłka delikatnie wykładamy całe kakaowe ciasto, wyrównujemy wierzch. Na koniec układamy pozostałe jabłka pokrojone w plastry. Piec około 45-50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do tzw. "suchego patyczka". Masa waniliowa - 2 opakowania budyni waniliowych ugotować w 0,5 litra mleka(...)wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i cukier waniliowy - ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Na koniec dodać olejek spirytusowy waniliowy. Dobrze wymieszać. Przełożenie: Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Na wystudzone ciasto wyłożyć całą masę waniliową, wyrównać. Na koniec torcik udekorować według uznania startą gorzką czekoladą.  Przykładowa dekoracja - jabłka

Ciastka - domowe słodkości
Piernik delicjusz 174

wyłożonej folią aluminiową, naponczować mocną herbatą i posmarować powidłami. 2 opakowania budyniu wymieszać z 2 szklankami zimnego mleka. Pozostałe mleko, masło i cukier zagotować. Ugotować budyń. Gorący wylać na powidła i przykryć drugim blatem ciasta. Ostudzić. Masa orzechowa: Mleko, cukier i orzechy prażyć aż odparuje cały płyn, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując dodawać po łyżce uprażonych

Smakołyki Asi