spód pieczemy ok 7 minut w 160 o C. Spody studzimy. Okrawki ciasta wałkujemy i kroimy na małe kwadraciki (posłużą nam do posypania ciasta). Pieczemy w ten sam sposób co płaty. Masa: Zaczynamy od ugotowania budyniu. 2 budynie rozrabiamy w 1 szklance mleka. 2 szklanki mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy. Rozczyn budyniu wylewamy na goujące się mleko, mieszamy(...)zgęstnienia. Studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Dodajemy masę kajmakową i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy ostudzony budyń. Każdy blat przekładamy masą. Ostatnią, górną warstwą ma być masa. Orzechy rozdrabiamy i łączymy wraz z zapieczonymi kawałkami ciasta. Posypujemy ciasto. Smacznego
Słodki Zakątekbita śmietana i wiórki czekoladowe - a jakże efektowny rezultat. Ciasto jest pyszne i orzeźwiające. Po prostu palce lizać! Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 torebka cukru waniliowego 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia brzoskwinie w puszce 2 torebki budyniu śmietankowego (każdy na dwie szklanki mleka) 2 szklanki soku pomarańczowego z kartonu(...)Proszek budyniowy mieszamy ze szklanką syropu brzoskwiniowego z puszki. Sok pomarańczowy podgrzewamy z pozostałym syropem. Mieszając wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy. Kremem budyniowym przykrywamy brzoskwinie i wyrównujemy. Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fix. Bitą śmietanę rozsmarowujemy na kremie budyniowym
Pyszności Słodkościsłodkimi winogronami.Kruche ciasto , masa z kaszy manny i owoce tworzą fantastyczną całość, która z całą pewnością zachwyci łasuchów!Polecam!SKŁADNIKI:( tortownica 18 cm )CIASTO:* mąka – 120 g* jajko – 1 szt* cukier – 50 g* masło – 50 gMASA :* budyń waniliowy – 3 łyżki* mleko – 250 ml* kasza manna – 4 łyżki* cukier – 3 łyżki* cukier wanilinowy – 1 op* śmietana 18% – 125 ml* jajko(...)winogrona – ok. 200 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO :Przesianą mąkę zagniatamy z jajkiem , cukrem i zimnym masłem na gładkie ciasto.Wstawiamy do lodówki.MASA :Połowę mleka gotujemy z cukrami , do drugiej dodajemy budyń.Do gotującego się mleka z cukrami wlewamy rozrobiony budyń i wsypujemy kaszę mannę.Na bardzo małym ogniu gotujemy aż zgęstnieje.Odstawiamy do przestudzenia na ok. 10 minut.Winogrona kroimy
Ostra na Słodkocóż dałam oleju tyle ile miałam czyli 1/2 szkl., ale dałam mniej mąki.Mimo nawet tego, że jogurt też nie był zbyt gęsty , jak widać ciasto wyszło idealnie.Polecam. 3 szkl. mąki tortowej 1 budyń waniliowy Cykoria 1 i 2/3 szkl. drobnego cukru 4 jajka 1 szkl.oleju rzepakowego 300 g jogurtu naturalnego greckiego lub naturalnego(...)olej , jogurt i krótko wymieszać łyżką. Włączyć piekarnik ustawiając go na 180 stopni C. Mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia- dodatkowo przesiać, następnie przesypać do płynnej masy i wymieszać dłonią [ ja mieszałam łyżką]. Przelać do formy- ciasto jest gęstawe.Maliny ułożyć na cieście, wcisnąć lekko [ zapomniałam] i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika
Moje domowe kucharzeniestopni (do suchego patyczka). 2. Ciasto ciemne: Ciasto ciemne przygotuję tak samo jak ciasto jasne, tylko dodaję jeszcze kakao. Piekę 50 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Krem: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam(...)gotujące się mleko. Cały czas mieszając gotuję przez 2 minuty. Budyń studzę. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Na końcu wlewam likier . Dokładnie ucieram. 4. Upieczone ciasta wyjmuję z foremek i kroję na kromki o grubości 1cm. Jasną kromkę smaruję masą i sklejam z kromką ciemną. Ciemną znów smaruję masą i sklejam
Tradycyjna kuchnia Kasiwiem dlaczego zwlekałam z tym ciastem tak długo, nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Wykonanie go można rozłożyć na dwa etapy, najpierw kajmak i budyń, a na drugi dzień bita śmietana. Ciasto jest mega słodkie, mi wystarczyły dwie łyżeczki, ale mojemu synowi nie wystarczyły. Był zachwycony! Jak widać ciasto prezentuje się całkiem ładnie, bałam się, że przy krojeniu będzie się(...)formy wyłożyłam herbatnikami. Masy krówkowe wyłożyłam do rondelka, podgrzałam lekko i wymieszałam razem. Wylałam je na spód z herbatników. Na kajmaku ułożyłam kolejną warstwę ciastek. Następnie zajęłam się budyniem. BUDYŃ: Dwie szklanki mleka zagotowałam razem z cukrem, masłem i ziarenkami z laski wanilii. Jedną szklankę mleka zmiksowałam z jajkami i mąkami. Do gotującego się mleka wlałam zmiksowane mleko z jajkami
Blondynka Gotujeschłodzone. Gorące naleśniki zaraz po przygotowaniu, będą się rozlewać i nie da się ich pokroić. Szybkie i sycące naleśniki z dżemem łowicz, zapiekane w budyniu, pod puchową pierzynką. Przepis zaczerpnięty z ruskiej strony. Składniki: Ciasto: 3 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka sól 1 łyżeczka cukru 3 szkl mleka tłuszcz do smażenia masło do wysmarowania formy Nadzienie(...)dżem truskawkowy Łowicz rodzynki Budyń: 2 budynie karmelowe 0,5 l mleka 2 łyżki cukru Pianka: białka - z 3 jaj cukier - 0,5 szkl kwasek cytrynowy- szczypta Przygotowanie: Ciasto: Do miski wlać mleko, dodać szczyptę soli i jajka, zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do mleka, zmiksować. Smażyć na tłuszczu naleśniki, smarować dżemem, zwijać w rulony
Kuchnia Danusiodrobiną cierpliwości, gdyż jeśli chcemy, aby ładnie prezentowało się na talerzu, należy odczekać kilka godzin, aby masa budyniowa odpowiednio stężała. Nie raz jednak nie zachowywaliśmy tej zasady i pałaszowaliśmy ciasto od razu po przygotowaniu :) Zamiast herbatników można użyć krakersów, wtedy deser otrzyma ciekawą słoną nutę, która bardzo dobrze komponuje się z tym deserem. [embed]https://youtu.be/soMDXPP1tF4[/embed] Składniki (na blaszkę(...)układamy herbatniki, a na nie budyń, który powinien być jeszcze dość ciepły, ale nie gorący. Wyrównujemy go dokładnie i na nim układamy drugą warstwę herbatników. Ciasto posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia budyniu. Następnie napoleonkę wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby masa budyniowa zesztywniała i łatwo się kroiła. [caption id="attachment_7508" align="aligncenter" width="685"] Napoleonka
e-PrzepisyKulinarnekońcu wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Tak przygotowane ciasto wylać na wyłożoną papierem pergaminowym blaszkę o wym 25/30 cm.Upieczone zimne ciasto przekroić wzdłuż na połowę. Krem kokosowy: Mleczko kokosowe zagotowujemy z cukrem, w zwykłym mleku rozrabiamy budyń z mąką(...)ziemniaczaną, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszysto dodajemy po łyżce zimnego budyniu kokosowego miksujemy na gładki puszysty krem.Przekładamy biszkopt przykrywamy drugą warstwą ciasta. Pianka z białej czekolady: Śmietanę kremówkę podgrzewamy , dodajemy połamaną czekoladę, zostawiamy aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy mieszamy na gładką masę. Odstawiamy na całą
Wanilia i Kardamonsernik jest pyszny, taki pulchniutki i puszysty...przepis znalazłam tutaj .Ja miałam akurat budynie o smaku krówki i mój sernik jest ciemniejszy ,ale to nie zmieniło jego smaku, no ale wiadomo, każdy ma inne gusta. Przepis na dużą blaszkę około 22x35cm CIASTO 3/4 kostki margaryny lub masła 4 żółtka [białka odłożyć do piany] 2 płaskie łyżeczki(...)masy ) 1,5 szkl. cukru Wszystkie składniki na ciasto zmiksować. Blaszkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto. Ciasta nie wychodzi zbyt dużo, ale wystarczy na blaszkę i podczas pieczenia podrośnie. Żółtka utrzeć wraz z cukrem waniliowym , dodać ser, następnie budynie, oliwę i na końcu mleko, dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, dodać 1,5 szkl cukru
Moje domowe kucharzeniebudyniowy krem, brzoskwinie, bita śmietana i wiórki czekoladowe - a jakże efektowny rezultat. Ciasto jest pyszne, lekkie i orzeźwiające. Po prostu palce lizać! Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 torebka cukru waniliowego 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia brzoskwinie w puszce 2 torebki budyniu śmietankowego (każdy na dwie szklanki mleka) 2 szklanki soku pomarańczowego z kartonu(...)układamy osączone i pokrojone brzoskwinie. Proszek budyniowy mieszamy ze szklanką syropu brzoskwiniowego z puszki. Sok pomarańczowy podgrzewamy z pozostałym syropem. Mieszając wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy. Kremem budyniowym przykrywamy brzoskwinie i wyrównujemy. Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fix. Bitą śmietanę rozsmarowujemy na kremie budyniowym. Na tarce ścieramy czekoladę
Salonik smakówosobno w temperaturze 200°C ok. 15 minut. Grzanie góra- dół. W czasie gdy ciasta się pieką przygotuj krem budyniowy. 300 ml mleka wlej do garnka i zagotuj. W pozostałych 200 ml wymieszaj suchy budyń z cukrem. Gotową mieszankę wlej do gotującego się(...)mleka mieszaj aż masa zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia. Mikserem wymieszaj masło na puszystą masę i stopniowo dodawaj przestudzony budyń cały czas mieszając. Gotową masę przełóż na jeden upieczony i przestudzony płat ciasta. Następnie przykryj go drugą warstwą ciasta. W garnku umieść pokruszone orzechy miód i masło. Podgrzewaj do rozpuszczenia się
kuron.com.plproszku do pieczenia Masa serowa: 80 dag sera białego 2 jajka 10 dag masła 1/2 szklanki cukru 3 łyżki budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki krupczatki 35 dag jagód Piana: 6 białek 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej SKŁADNIKI: 1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę, łączę z margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części(...)zamrażalnika, a drugą rozwałkowuję i wykładam na blaszkę (wymiary 22×30 cm). 2. Masa serowa: Jajka ucieram z cukrem oraz masłem. Dodaję zmielony ser, budyń oraz mąkę krupczatkę. Dokładnie ucieram. Masę serową wykładam na ciasto na blaszce. Wyrównuję. Układam jagody. 3. Piana : Białka ubijam na sztywną pianę razem z cukrem i mąką ziemniaczaną. Pianę wykładam na ciasto. Wyrównuję. Na wierzch
Tradycyjna kuchnia Kasi