DOMOWY BUDYŃ MALINOWY – z bitą śmietaną i orzechami 315ciasta budyniowe uwielbiam to Wy wiecie, prawda? No wiecie, wiecie, bo przecież pisałam o tym milion piecet sto dziewięcet razy :D Od czasu do czasu lubię przekąsić zamiast ciacha zwykły budyń. Zazwyczaj robię z niego taką wersję, która nie tylko idzie mi w biodra ( bita śmietana i bakalie ) , ale też pieknie wygląda i wspaniale smakuje! Dziś mam dla Was przepis
Ostra na Słodko
Ciasto kruche z jabłkami i budyniem, inaczej szarlotka z budyniem 189Delikatne, ostatnio bardzo modne ciasto kruche z jabłkami i budyniem – smaczne i eleganckie. Moja szarlotka wygląda skromniutko, ale dzięki użyciu kolorowego budyniu można uzyskać ciekawy efekt wizualny. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edyty
łatwe, smaczne z budyniem czekoladowym muffinki.. 196długo 22 sztuki foremki silikonowe - budyń ugotować w 400 ml mleka z łyżeczką masła, 1 łyżką cukru i wystudzić - do foremek wkładać po czubatej łyżeczce budyniu i nakładać do pełna ciasta piekarnik nagrzać do 190C- włożyć muffinki na 2 poziom i piec około 20-25 minut, pod koniec sprawdzić patyczkiem stan ciasta, jeśli jest suchy to wyłączyć piekarnik muffinki zostawić
W Mojej Kuchni Lubię
Tort jabłkowy 205koniec ubijania dosypywać stopniowo cukry. Do ubitych białek dodać rozbełtane jajka i wymieszać łyżką. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno) i piec około 35 min w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka Po upieczeniu szybko wyjąć biszkopt i upuścić
Amatorka kuchenna
Popovers 261przez ok.20 minut, następnie obniżamy temperaturę do 180ºC i pieczemy dodatkowe 15 minut.Podajemy gorące! Ich smak można do woli zmieniać : - możemy zajadać z dżemem – nadziać budyniem – zrobić farsz pieczarkowy – do ciasta dodać ser żółty – zmieszać z ziołami – upiec na bazie musztardy … Wszystko zależy od naszej wyobraźni! Uwaga! Składniki do ich przyrządzenia powinny mieć temperaturę
Ostra na Słodko
Czekoladowe muffinki z kokosem i prażonymi migdałami 252Dawno nie muffinkowałam!Ostatnio tak mnie naszło , że narobiłam ich całą wielką blachę wymyślając przy tym coraz to inne smaki.Były o smaku twixa … były
Ostra na Słodko
Muffinki potrójnie czekoladowe 260Dziś mam coś specjalnie dla czekoladoholików ;)Przepyszne , mięciutkie , puszyste muffinki czekoladowe z polewą z białej czekolady.Mimo tej słodyczy absolutnie nie są zapychające.Wręcz przeciwnie – z
Ostra na Słodko
Krem cytrynowy 580Krem cytrynowy to rześka (i lżejsza) wersja kremu budyniowego. Świetnie nada się jako dodatek do cytrynowych babeczek (np. takich lub takich), a także do przekładania tortów, ciast czy tart. Składniki:1 budyń waniliowy1,5 szklanki mleka3 łyżki cukru1 kostka masłaskórka z połówki cytrynyaromat cytrynowyżółty barwnik spożywczy (opcjonalne) Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na mniejsze kawałki i odstawiamy
Ciastkozercy
Ciasto z owocami letnimi 202pasują do placków i ciast z owocami. Piotrek ma swój rewelacyjny przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką. A ja mam swoje przepisy na ciasta z owocami np. pyszny Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem waniliowym, obsypany płatkami migdałów i brązowym cukrem.Robiłam też ciasto z jabłkami (jabłecznik) dodając kakao i wiórki kokosowe. Ucierane Ciasto z owocami letnimi piekłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogaliki drożdżowe z musem jagodowym i kokosowym lukrem 258Przygotowanie :Drożdże rozetrzeć w wodzie z cukrem i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać , dodać pokrojoną w kostkę margarynę oraz drożdże i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować ciasto , wykroić trójkąty , nadziewać dżemem , budyniem , czekoladą i piec na złoty kolor. Polukrować
Magiczne Życie Marty
Kubanka 276tamta wersja ciasta jest na biszkopcie. Składniki na blaszkę 30 na 35 cm ciasto: 2 szklanki mąki kostka margaryny szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 4 jajka 3 łyżki śmietany 18% Krem czekoladowy: 0,5 l mleka 2 budynie czekoladowe 1/2 kostki masła 3 łyżki cukru Krem śmietanowy: 500 ml śmietany 3 łyżeczki(...)budyń się zetnie. Gotowy odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie mało ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gdy uzyskamy jednolitą czekoladowa masę przelewamy ją na ostygnięty biszkopt. Na ciasto układamy herbatniki, smarujemy je dżemem śliwkowym i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru pudru
ciastkarnia na kruchym spodzie
Makowa tarta z bezami 212BackMit 200 ml słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki cukru 200 ml śmietanki 30% budyń waniliowy 1 śmietan fix do śmietany 1 łyżka cukru pudru 150 g małych bez Wykonanie: Masło pokrój w drobną kostkę. Do miski wsyp mąkę, dodaj masło i 1 jajko - szybko wyrób ciasto. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. Zimne ciasto(...)wyłóż ciastem formę do tarty średnicy 25 cm. Do naczynia wlej śmietankę 18%, dodaj jajka i cukier - zmiksuj. Wsyp mak i zawartość torebki z budyniem waniliowym - dobrze wymieszaj. Masę makową wylej na ciasto. Piecz 40 minut w 160 stopniach C. Ostudź tartę. Śmietankę 30% ubij z fixem do śmietany i cukrem pudrem. Wyłóż na zimną tartę. Wierz udekoruj małymi
kolorowotorcikowo
Ciasto z brzoskwiniami, chałwą i kokosem 290chałwy. Jest łatwe, bardzo smaczne i ładnie się prezentuje. Ciasto: 25 dag margaryny 2 jajka + 5 żółtek 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka oleju Dodatkowo: 5 białek 0,5 szklanki cukru 10 dag kokosu 1 łyżka budyniu o smaku tofii 10 dag chałwy 1 puszka brzoskwiń cukier puder Margarynę(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę 23x32. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, wymieszać z budyniem i kokosem. Na końcu wkruszyć chałwę, lekko wymieszać. Gotową pianę wyłożyć na ciasto. Ułożyć odsączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Łyżeczką nakładać pozostałe cisto, lekko rozprowadzić. Piec w temperaturze 175 stopni przez 45 minut. Upieczone posypać
Praktyczna pl
Ciasto z suszonymi śliwkami 158czekoladę i suszone owoce! Polecam ten przepis smakoszm ciast z masami. Składniki na biszkopt kakaowy: 1 ½ szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 250g masła lub margaryny, 2 łyżki kakao, ¼ szklaki wody, 3 jaja, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 2 szklanki mąki. Składniki na krem budyniowy: 1 kostka masła, ½ l mleka, 2 budynie śmietankowe, niepełna szklanka cukru, 4 żółtka, 2 łyżki żelatyny(...)mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite białka, mieszamy delikatnie. Przelewamy do formy (ok 20x30cm) pieczemy 50 minut w 180 o C. Po wystygnięciu ciasto dzielimy na dwa placki. Krem : Budyń ugotować w ½ l mleka i ostudzić. Masło wymieszać z margaryną. Żółtka utrzeć z cukrem. Połączyć razem. Ciągle mieszając, dodawać budyń. Na koniec dodać namoczoną i roztopioną żelatynę
Słodki Zakątek
Kruche ciasto z jabłkami i budyniową pianką. 186pieczenia Nadzienie: 3 duże jabłka sok z cytryny 1 cukier waniliowy cynamon mielony według uznania Pianka: 2 białka pół szklanki cukru 1 budyń waniliowy Dodatkowo: 2 łyżki kaszy manny mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznego ciasta kruchego z jabłkami: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej pół godziny(...)waniliowym i cynamonem. 3. Pianka: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, na koniec wsypujemy budyń w proszku i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy na jabłka. 4. Do pieczenia: Mniejszą część ciasta skubiemy i układamy na piance. 5. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 40 minut. 6. Krojenie : Upieczone
Izabelawkuchni