Podobnie jak w serniku, znajdują się tam jajka, cukier, aromat (u mnie skórka pomarańczowa), a także coś, co zwiąże masę (w tym przypadku budyń w proszku).Taki sernik bez sera jest ciekawą alternatywą dla prawdziwych serników; ciasto smakuje podobnie, choć konsystencja jest bardziej piankowa. Piecze się go tak jak sernik, najlepiej w niezbyt wysokiej temperaturze i w tzw. kąpieli wodnej(...)papierem, gdyż sernik podczas pieczenia w pewnym momencie dość mocno wyrasta i mógłby nie zmieścić się w formie. Sernik z jogurtu greckiegoSkładniki:ciasto kruche80g mąki pszennej20g (2 łyżki) kakao50g margaryny50g cukru pudru1 żółtkomasa 500g jogurtu greckiego1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru3 jajka50g cukru pudru1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczyszczypta solipolewa 1 łyżka margaryny1 łyżka cukrusok wyciśnięty z 0,5 pomarańczy0
Smakołyki BerenikiZdecydowanie rabarbar najbardziej sprawdza się jako dodatek do najprostszego ciasta ucieranego. Ciasto jest pulchne, wilgotne i delikatnie kwaskowe. Po prostu pyszne! foremka 24x24cm Składniki: 4 jajka, 200g masła lub margaryny, 160g cukru, 200g mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 1 budyń śmietankowy (35g), 3 łodygi(...)rabarbaru, cukier puder do oprószenia. Wykonanie: Miękkie masło utrzeć z cukrem. Stale ucierając, dodawać kolejno całe jajka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia oraz sproszkowanym budyniem, dodać do ucieranej masy. Krótko zmiksować. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 24x24cm. Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Rozsypać na wierzchu ciasta, delikatnie wciskając
Z miłości do słodkościSkładniki Ciasto: 150 g margaryny 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 5 jajek Krem budyniowy: 3 szklanki mleka ¾ szklanki cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 250 g masła 1 łyżka mąki Wykonanie: Margarynę zagotować z wodą. Dosypać mąkę i gotować na bardzo małym ogniu ok 2 minut cały czas energicznie mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Następnie dodawać po jednym jajku(...)cukrem, w pozostałym mleku rozpuścić budynie z łyżką mąki. Ugotować budyń i odstawić do ostygnięcia. Następnie rozetrzeć masło i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Ucierać do momentu, kiedy otrzymamy kremową masę. Krem rozsmarować na jednym z ciast i przykryć drugim. Rozprowadzając krem powinno się zachować 2 cm wolnego miejsca od brzegów. Gotowe ciasto odstawić do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem
The Sweet Damselbazie kremówki i serka mascarpone. Leśny mech zdecydowanie smakuje tak jak wygląda, czyli pysznie i idealnie. Składniki: Ciasto: 200g świeżego szpinaku 4 jajka 0.5 szklanki cukru 200ml oleju 1op. cukru waniliowego (16g) 1.5 łyżki soku z cytryny 2 szklanki mąki pszennej 1op. budyniu waniliowego 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej Krem: 1op. galaretki przezroczystej, lub cytrynowej 330ml(...)jasną, puszystą masę. Nie przerywając miksowania, cienkim strumieniem wlewamy do masy olej i dodajemy szpinak. Mąkę dokładnie mieszamy z proszkiem, sodą i budyniem, partiami dodajemy do masy miksując całość cały czas na niskich obrotach. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy około godzinki. Ciasto studzimy. Po upieczeniu ciasto powinno mieć około 5cm wysokości, dzielimy
NiePieprz.plDodajemy wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy do ciasta i przy pomocy szpatułki delikatnie mieszamy. Z gotowego ciasta oddzielamy 1/3 do której dodajemy kakao, mieszamy a do pozostałej części dodajemy budyń, również mieszamy. Foremkę (keksówkę) smarujemy tłuszczem i obsypujemy np. kaszą manną. Do keksówki wlewamy naprzemiennie 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta. Pieczemy
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: SERNIK: cukier 1 szklanka, aromat waniliowy 2 krople, jajka 6 sztuk, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 3 łyżki, gruszki 3 sztuki CIASTO: mąka tortowa 1 szklanka, herbatniki 150 gram, masło lub margaryna 150 gram, cukier 1/2 szklanki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki MASA: gruszki 4 sztuki, tortenguss rote 2 opakowania forma 30x25, wyłożona papierem(...)lodówki w robocie ubić jajka, cukier do białości na dużych obrotach z 5 minut dodać ser z wiaderka, budyń, kaszę manną, aromat i połączyć składniki bez długiego ucierania, wsypać pokrojone w kostkę gruszki i łyżką wymieszać sernik wylać na ciasto i piec w nagrzanym elektrycznym piekarniku na 190 C około 60 minut, do suchego patyczka, sernik wystudzić w blaszce tortenguss
W Mojej Kuchni Lubięłyżki kakao masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku Dr Oetker 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny Kasia 1 budyń waniliowy ( Winiary 60 g ) 1 cukier waniliowy 6 białek Sposób wykonania: Składniki na ciasto połączyłam, wyrobiłam jak na kruszonkę. Miękką margarynę utarłam z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodałam żółtka, następnie ser i budyń. Pianę
Darcia w kuchnizachwycił wszystkich! To ciasto zrobiło prawdziwą furorę i zdecydowanie na stałe zagości u mnie w domu. Jedno z najlepszych takich prostych ciast, jakie ostatnio jadłam! Spróbujcie i Wy! Polecam! SKŁADNIKI : ( 24×28 ) BISZKOPT BUDYNIOWY: * budyń śmietankowy – 5 op * cukier – 1 szkl * jajka L – 6 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * serek „Danio
Ostra na Słodkosera białego, 1 jajko, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1,5 łyżki cukru, 1,5 łyżki masła, 1 łyżka budyniu śmietankowego, Kruszonka: 1,5 łyżki masła, 50 g cukru, 50g mąki kokosowej premium Ol'Vita, Dodatkowo: 20 dag porzeczek czerwonych. PRZYGOTOWANIE : 1. Ciasto: W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże oraz cukier. Dodaję jajko, sól, mąkę oraz rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto łyżką(...)Ciasto odstawiam na 45 minut do wyrośnięcia. 2. Masa serowa: Masło ucieram z cukrem, cukrem waniliowym oraz jajkiem. Dodaję ser oraz budyń. Ucieram. 3. Kruszonka: Z masła, mąki kokosowej oraz cukru zagniatam kruszonkę. 4. Porzeczki obieram. Wyrośnięte ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 28cm. Na ciasto wykładam masę serową. Na masie serowej układam porzeczki. Wierzch ciasta posypuję kruszonką. Piekę około
Tradycyjna kuchnia Kasipieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej 4 łyżki mleka 5 jajek 2 płaskie łyżki kakao 3-4 gruszki Krem: 2 budynie waniliowe/śmietankowe 3 szklanki mleka 200 g masła Dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe polewa czekoladowa Sposób przygotowania: 1. Ciasto: masło ucieramy z cukrem na gładka masę. Dodajemy po 1 jajku dalej ucierając. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz(...)wody. Studzimy. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch upieczonego i wystudzonego ciasta. Dobrze jest "pomóc" galaretce dostać się w szpary pomiędzy gruszki a ciasto (gruszki podczas pieczenia nieco się kurczą). Wstawiamy do lodówki. 3. Budynie gotujemy w 3 szklankach mleka. Studzimy. Masło ucieramy na puszysto, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Ucieramy na gładką masę. Masę budyniową wykładamy na galaretkę
Na Ciasteczkowych Papierachszklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego Składniki na masę jogurtową: 1000g jogurtu greckiego 6 białek 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru – po 40g szczypta soli 200g dżemu z czarnej porzeczki *** Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukry, szczyptę soli i wbijamy żółtka. Masło (lub margarynę) kroimy na kosteczki, dodajemy do reszty(...)ubijamy wszystko tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści, a piana zrobi się lśniąca i gładka. Do masy dodajemy dwa budynie (sam proszek) i wszystko miksujemy *** *** Do masy dodajemy jogurty greckie i całość delikatnie mieszamy łyżką. Masę wylewamy na ciasto *** *** Na wierzch ścieramy lub kruszymy ciasto z zamrażarki *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez
Blog z Apetytemproszku do pieczenia 2 łyżki cukru 5 żółtek Pianka 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 2 budynie śmietankowe 1/2 szklanki oleju 250 dag owoców ( najlepsze są owoce sezonowe) Wykonanie: Na stolnicę przekładamy wszystkie składniki na ciasto. Łączymy ze sobą wyrabiając dokładnie ciasto, dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta mrozimy. Drugą część wykładamy na blaszkę(...)wystudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier wymieszany z cukrem wanilinowym. Gdy piana będzie szklista zmniejszamy w mikserze obroty, wsypujemy następnie budyń, cały czas miksując wlewamy powoli olej. Tak ubitą piankę wykładamy na wystudzone ciasto, układamy na wierzch pianki owoce, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach zamrożoną drugą część ciasta. Placek wkładamy do nagrzanego piekarnika
kgwjanczewołyżeczki żelatyny50 g gorzkiej czekolady + 1 łyżka mleka65 ml wodyWYKONANIE:Spód: Ciasta pokruszyć drobno.Roztopić masło i dodać do ciastek. Ja miałam formę o średnicy 27 cm.Masę wykładamy do formy, dociskamy łyżką i układamy do formy na wysokość około 2 cm.Wkładamy do lodówki.Budyń:W rondelku gotujemy mleko. W osobnym naczyniu(...)łączymy mąkę ziemniaczaną, cukier, żółtka. Gdy mleko się zagotuje dodajemy wymieszane wcześniej składniki. Mieszamy intensywnie, aż uzyskamy konsystencje budyniu. Odstawiamy na ostygnięcia.Do zimnego budyniu dodajemy miękkie masło i mieszamy (można mikserem).Wykładamy na spód ciasta i wkładamy do lodówki.Wypełnienie:Kroimy banany w kostkę i wyciskamy do nich cytrynę, aby banany zachowały swój naturalny kolor i miały lekko kwaśny
Serce zamknięte w formie pysznościpieczenia ½ opakowania budyniu śmietankowego 200 ml kremówki 1 śmietan fix 1 łyżka cukru pudru truskawki do dekoracji 1. Szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody. Zblendować na gładką masę. 2. Jajka ubić z cukrem dodać oliwę, proszek do pieczenia, mąkę i delikatnie wymieszać. Na samym końcu dodać szpinak i dokładnie połączyć z masą. Ciasto wylać do prostokątnej formy(...)piec przez 25 minut. 3. Gotowe ciasto wyjąć z formy i wykroić w nim kółka z pomocą szklanki. Z ciasta które pozostałe ściąć wierzchnią przyrumienioną warstwę i pokruszyć na drobno. 4. Połówkę budyniu ugotować w ¾ szklance mleka i ostudzić, a następnie zmiksować. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem a następnie dodać roztrzepany budyń
Jadło i czytadłocukru 200 g masła 3 żółtka 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego 200 g masła 1 szklanka cukru cukier waniliowy 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 2 budynie waniliowe wykonanie: Składniki na kruche ciasto łączę na stolnicy i zagniatam do powstania gładkiego, jednolitego ciasta. Formuję kulę, dzielę na pół. jedną część ciasta wkładam do zamrażalnika, a drugą wylepiam dno blaszki
babka w formie