cukru pudru 5 żółtek Różowa pianka z rabarbarem: 5 białek szczypta soli 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 budynie malinowe (sam proszek) 3 łyżki oleju rzepakowego 4 duże łodygi rabarbaru 2 łyżki cukru z wanilią Wszystkie składniki na ciasto miksujemy w malakserze do połączenia lub zagniatamy na jednolite ciasto (pozostałe białka zostawiamy w temperaturze pokojowej). Ciasto dzielimy na dwie(...)sztywno ze szczyptą soli. Zaczynamy bardzo powoli dosypywać cukier, nie przestając ubijać. Na końcu wmiksowujemy wolno dosypywane budynie i olej. Piankę przekładamy na spód. Na wierzch delikatnie wykładamy rabarbar - układamy ciasno przy sobie nie żałujemy. Ścieramy na tarce jarzynowej ciasto z zamrażarki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na ok. 40 minut. Wystudzone kruche ciasto z rabarbarem możemy
Kubki smakubiszkopt 3 jajka 3/4 szkl mąki 3/4 szkl cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy lub esencja Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru 100-150 gr cukru ( zależy czy lubimy mniej słodkie czy bardziej słodkie ciasta) 500 ml wody razem z sokiem z grejpfruta 100 gr masła w temp. pokojowej 1 spory grejpfrut z miąższem czerwonym Masa(...)Studzimy ! Masło miksujemy na puch i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Możemy też dodać cząstki grejpfruta do masy. Kiedy biszkopt przestygnie, skrapiamy go woda z sokiem grejpfrutowym( możemy dodać tez cukru ) aby nie był suchy, następnie wykładamy masę budyniowo grejpfrutową i na czas przygotowania masy śmietanowej chowamy ciasto do lodówki. 3. Schłodzoną śmietankę miksujemy na sztywno, pod koniec miksowania dodajemy
Gotowanie...to proste !łyżeczki proszku do pieczenia masa śmietanowa: 2 kwaśne 18 % śmietany po 400 ml każda 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 4 białka Dodatkowo: 300 gram śliwek ( można użyć innych owoców ) Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiałam, dodałam żółtka, cukier, proszek do pieczenia i miękką rozdrobnioną margarynę, zagniotłam. Podzieliłam na 4 równe części, włożyłam(...)żeby się schłodziło. Masa śmietanowa: Śmietanę zmiksowałam dodając po kolei cukier, cukier waniliowy, budyń śmietankowy i mąkę ziemniaczaną. Białka ubiłam na sztywno, przełożyłam do masy śmietanowej, delikatnie wymieszałam łyżką. Śliwki umyłam , osuszyłam, wyciągnęłam pestki. Na blachę 24x33 wyłożyłam papier do pieczenia, potarkowałam trzy części schłodzonego ciasta. Przykryłam masą śmietanową na której wierzch położyłam połówki śliwek ( koniecznie skórką do dołu ). Całość
Darcia w kuchniciast jakie upiekłam. Jest delikatny i puszysty w dodatku polany masą kajmakową. Jeżeli szukacie pysznego przepisu na sernik to ten właśnie taki jest. SKŁADNIKI NA CIASTO : 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g margaryny 5 jajek 1 szklanka cukru 3 łyżki ciemnego kakao 1/4 szklanka mleka(...)mikserem z cukrem, następnie wlewamy mleko i ponownie mieszamy. Następnie ciągle ucierając dodajemy partiami ser, po zmiksowaniu wsypujemy budynie a na koniec ubitą pianę na sztywno z białek. Ser delikatnie mieszamy aż składniki się połączą. Wyciągamy z piekarnika podpieczone ciasto, wylewamy ser i ponownie pieczemy 60 minut w temperaturze 160-170 % C. Sernik studzimy około 1 godziny
Kulinarne Fantazje Marioliłyżki, SERNIK: jajka 4 sztuki, cukier 1/2 szklanki, kasza manna 1/2 szklanki, budyń waniliowy 1 opakowanie, proszek do pieczenia - szczypta, ser biały 1/2 kg, olej rzepakowy 2 łyżki, żurawina suszona Royal Brand 10 dag, cukier puder - ile potrzeba z podanych składników w robocie zrobić ciasto kruche jak na kruszonkę tortownica 22cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować(...)jajka ubić z cukrem z 8 minut w robocie na dużych obrotach na kogel-mogel następnie dodać kaszę manną, budyń, proszek do pieczenia, olej, ser z wiaderka 1/2 kg, żurawinę i masę serową tylko zmiksować do połączenia składników na ciasto kruche wylać masę serowa i na wierzch posypać kruszonką piec w 200C około 45 minut - zostawić w blaszce do wystudzenia
W Mojej Kuchni LubięMożna je zabrać również na piknik. Upieczcie koniecznie. Udadzą się każdemu, a z przepisu wychodzi aż dwie blaszki. Słodkich inspiracji Wam życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: półtorej szklanki mąki tortowej 20 dag masła lub margaryny 2 budynie czekoladowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) pół szklanki cukru pudru 1 jajko półtorej łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Dodatkowo(...)ciasta formujemy niewielkie kuleczki. 3. Do pieczenia: Następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy, bo urosną. 4. Pieczenie: Ciasteczka pieczemy około 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni. 5. Podanie: Ciasteczka studzimy i podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi dwie blaszki ciasteczek. Budynie
Izabelawkuchniblogu Searching for an Amaranth. Składniki na ciasto: 0,5kg mąki 40g świeżych drożdży 250ml mleka 2 żółtka 100-120g cukru 50g margaryny lub masła Składniki na nadzienie: 400g gładkiego twarogu 100-150g rodzynek 3 łyżki cukru do twarogu + 1,5 łyżki do budyniu 1 łyżka soku z cytryny 1 budyń smietankowy 400ml mleka(...)ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po przygotowaniu i wyrośnięciu ciasta wałkujemy je i wycinamy koła - do wycinania może posłużyć niewielka miseczka.Zostawiamy pod przykryciem na ok 20-30 minut do wyrośnięcia.Następnie spodem szklanki robimy w każdej bułce wgłębienie i nakładamy nadzienie: po 1-1,5 łyżki sera, budyniu i po kilka rodzynek. Można także połowę bułek przygotować z samym
Ze smakiem i z pasjąproszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 2 jajka pół szklanki mleka pół szklanki oleju Na masę: 350 ml. mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki maki 150 gram masła 2 łyzki cukru Wykonanie:Ciasto....Składniki suche mieszamy razem, a w oddzielnej misce mokre tj, jajka, mleko, olej. Następnie dodajemy mokre do suchych i mieszamy niezbyt dokładnie... Żeby
NaKońcuJęzykablaszkę, a następnie układać złożone biszkopty. Wlać pozostałą część ciasta i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 35-40 minut. Do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Masa budyniowa 1/2 l mleka 250 g masła 2 budynie waniliowe Budynie(...)wymieszać z mlekiem i zagotować, stale mieszając do momentu aż powstanie gęsty budyń. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę i dodawać stopniowo wystudzony budyń. Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu Składanie ciasta Upieczony biszkopt z ciasteczkami Masa budyniowa Ananas, środku każdego nakładamy powidła Galaretka biszkoptowy uśmiech
O kuchni z uczuciembudyniu śmietankowego b/c w proszkusok wyciśnięty z 1/2 cytryny1 łyżeczka cynamonu masa serowa550g gęstego twarogu z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego100g cukru2 jajka1 i 1/2 łyżki budyniu śmietankowego b/c w proszku1/2 łyżeczki cynamonuWykonanie:CIASTO KRUCHE- mąkę przesiać z cukrem i cynamonem, dodać sól, zimne masło i żółtka, składniki posiekać, następnie szybko zagnieść jednolite ciasto- ciasto zafoliować i schłodzić w lodówce przez
Smakołyki Berenikiciasto nie wymaga pieczenia i jest fantastycznym pomysłem do popołudniowej kawki. Delikatny krem serowy przełożony herbatnikami i pokryty prażonymi jabłkami sprawia , że ciężko oderwać się od talerza. Koniecznie wypróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: ( 22 x 24 ) * ser biały 3x mielony – 800 g * jabłka – 1,5 kg * mleko – 1 szkl * masło – 100 g * cukier – 100 g * budyń waniliowy(...)masłem i cukrem. Budynie mieszamy z 1 szklanką mleka, a następnie wlewamy do masy serowej – miksujemy. Całość gotujemy ok. 5 minut na małym ogniu cały czas mieszając, a następnie wylewamy na herbatniki. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Obrane jabłka kroimy w kostkę, podlewamy odrobiną wody i prażymy do miękkości. Do gorących wsypujemy galaretki, mieszamy, wylewamy na ciasto, pokrywamy resztą herbatników
Ostra na Słodkopowiadam...Możliwe! Można się objadać do woli, bo nawet nie jest zbyt słodki. Taka to moja propozycja w akcji "Ciasto na niedzielę", a tematem przewodnim był jogurt ;) Składniki: 2 jogurty greckie 4 jajka 2 budynie waniliowe 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy ok 300 gram kruchych ciastek, ja użyłam maślanych od firmy Brześć szczypta soli Przygotowanie(...)Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Żółtka natomiast miksujemy z jogurtem, cukrem, cukrem waniliowym oraz budyniami. Następnie do masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy drewniana lub plastikową szpatułką. Ciasta kruszymy na mniejsze kawałki i układamy w blaszce. Ja użyłam tortownicy o wymiarach 24 cm, a następnie zalewamy masą. Pieczemy
Życie zaczyna się w kuchniPołączenie słonych krakersów ze słodkim kremem budyniowym sprawia, że każdy z przyjemnością sięga po dokładkę. Smaki fantastycznie się komponują i tworzą ciacho, które zdecydowanie trafia na listę moich ulubionych ciast bez pieczenia. Ja jestem zachwycona! Wy też będziecie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 24X26 ) * krakersy – ok. 40 szt * masło – 20 g * jajko – 1 szt * żółtko – 4 st * mąka(...)litra mleka gotujemy z cukrem i ziarenkami wanilii. Pozostałe mleko miksujmy z całym jajkiem , żółtkami, oraz przesianymi mąkami. No gorące mleko wlewamy mieszankę i na wolnym ogniu gotujemy gesty budyń. Studzimy. Masło ucieramy, do utartego łyżka po łyżce dodajemy budyń. Na blachę układamy porcje krakersów, przykrywamy kremem – tworzymy 3 warstwy. Odstawiamy na kilka godzin ( najlepiej noc ) do lodówki. Smacznego
Ostra na Słodkoproszku do pieczenia Składniki na masę serową : 90 dag twarożku kanapkowo- sernikowego Wieluń- Mój Ulubiony 6 jaj 20 dag cukru 20 dag masła 1 budyń czekoladowy 1 łyżka kakao kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie ciasta : Miękkie masło połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać roztrzepane jajka, kakao, szczyptę soli Dokładnie połączyć składniki Wylepić dno wysmarowanej tłuszczem foremki
Proste Potrawyustach. Ciasto: 4 szkl mąki pszennej2 jaja¾ szklanki kwaśnej śmietany½ szklanki cukru½ kostki margaryny1 łyżka maki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego2 łyżeczki amoniaku1 łyżeczka proszku do pieczenia Amoniak namoczyć w śmietanie. Zagnieść ciasto i podzielić na 4 równe części, rozwałkować na cieniutkie placki. Każdy placek piec oddzielnie około 10 minut
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia