naprawdę tortowe , słodkie ciacho- zapraszam . Soczysta Wiśnia to przekładaniec skłaniający się strukturą i smakiem w kierunku tortu. Bardzo wilgotny , nawiązujący smakowo do popularnych czekoladek: orzechowej Ferrero i wiśniowej Mon Cheri. Ciasto najlepiej podawać mocno schłodzone- jest niezwykle miękkie i przez to nieco trudniej je ukroić zachowując idealną linię warstw. Składniki na biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej
Domowe ciastaproszku do pieczenia Dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe (takie na 500 ml wody) 750 ml wody do rozpuszczenia galaretek 400 g owoców – maliny lub wiśnie marmolada do przełożenia ciasta – najlepiej wiśniowa Przygotowanie: Formę (21×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Zostawiamy 2 łyżki cukru, resztę wsypujemy do garnuszka(...)sztywno pod koniec dodając 2 łyżki cukru (wcześniej odłożone). Piana z białek powinna być sztywna i lśniąca. Pianę przekładamy do reszty składników i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy ciasto i kroimy wzdłuż na dwa blaty. Dolny blat smarujemy warstwą marmolady. Można dołożyć kila rozdrobnionych malin
Słodkie okruszkiupieczeniu i ostygnięciu wyciągamy z blachy i usuwamy papier do pieczenia. Przekładamy znów do blachy (możemy całą blachę ,aż po brzegi wyłożyć folią spożywczą, będzie nam łatwiej wyjąc ciasto) GALARETKI: WIŚNIOWA: Dwie wiśniowe galaretki rozpuszczamy w połowie szklanki wody. Ja gotuję wodę w garnku, wsypuję galaretki i jeśli nie chcą się rozpuścić delikatnie je podgrzewam, ale już nie gotuję. Mieszam(...)osobno rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Odstawiamy. MASA SEROWA: Ubijamy ser z cukrem pudrem oraz wlewamy zimne wiśniowe galaretki. Próbujemy jeśli trzeba dosładzamy do smaku. Wylewamy na biszkopt i chowamy do lodówki. WIERZCH: Tężącą galaretkę z owocami wylewamy na ciasto. Chłodzimy. Wylewamy pozostałe galaretki i chowamy najlepiej na całą noc do lodówki. Smacznego :) MAŁA RADA: Zamiast cytrynowej i agrestowej
Pani na deserCiasto wiedeńskie z PRL-u. Ciasto ucierane z kakao, sokiem z wiśni i powidłami. Skąd nazwa? Nie mam pojęcia. Przepis minimalnie zmodyfikowany. Ciasto : 200 g miękkiego masła, 12 jajek, 450 g cukru pudru, 600 g mąki pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 30 g kakao, do przełożenia : 450 ml marmolady najlepiej kwaskowej (u mnie 150 ml marmolady mirabelkowej(...)jednej dodać kakao. Każdą część oddzielnie upiec w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Marmoladę podgrzać zagęszczając (jeżeli mamy dwie marmolady, każdą podgrzać oddzielnie). Brandy wymieszać z sokiem wiśniowym. Jasne ciasto nasączyć 1/2 soku. Posmarować 1/3 gorącej marmolady (u mnie mirabelkowej). Ułożyć na wierzchu ciasto z kakaem, docisnąć. Nasączyć pozostałym sokiem. Posmarować połową pozostałej gorącej marmolady. Na wierzchu ułożyć jasne ciasto
królestwo garówwody masa 300 ml śmietanki 30 % 400 g serka homogenizowanego waniliowego 2 łyżki cukru waniliowego 1/3 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny 3-4 banany 3-4 łyżki dżemu wiśniowego Składniki na ciasto przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej, jedynie śmietanka musi być schłodzona. Przygotować ciasto. Do rondelka wlać wodę. Dodać masło, cukier i kakao. Podgrzać aby składniki się rozpuściły(...)papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do suchego patyczka. Ciasto wystudzić. Następnie z ciasta ściąć nierówny wierzch pozostawiając równy spód. Ścięte ciasto pokruszyć. Spód posmarować dżemem wiśniowym i odstawić do lodówki. Przygotować masę. Do rondelka wlać mleko i dodać żelatynę. Odstawić na chwilę aby napęczniała. Następnie podgrzać ale nie gotować i rozuścić dokładnie żelatynę
Monia miesza i gotujewyłożonej papierem do pieczenia formy (o wymiarach ok. 28x35 cm) wlewamy ciasto i pieczemy przez ok. 30-40 minut (do suchego patyczka) w 175 stopniach. Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Frużelina wiśniowa: Mrożone wiśnie (lub świeże w sezonie) wkładamy do garnka z grubym dnem, przykrywamy i podgrzewamy przez około 10 minut na małym ogniu (w tym czasie zamieszać(...)serowej i delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec wylewamy serowo-śmietanową masę na upieczone ciasto kakaowe, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na ok. 15-20 minut. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy na nie wiśniową frużelinę (wcześniej ugotowaną i ostudzoną lub tą z puszki). Można przykryć nią cała powierzchnię warstwy serowo-śmietanowej lub nakładać ją w formie skośnych pasów, a następnie
MyCookBook.plciekawiło jak takie ciasto smakuje. Postanowiłam pokombinować i tak o to powstało mocno czekoladowe ciasto na bazie coli. Spróbujecie? Czekoladowa Cherry Coke Składniki: 1,5 szklanki cukru, 3 szklanki mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek kakao, 2 szklanki wiśniowej C0ca-Coli, 250 g margaryny, 3 jajka, 1/4 szklanki mleka, 2 budynie czekoladowe(...)mleka wlewamy budyń i energicznie mieszamy do momentu zgęstnienia. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy i dodajemy do niego po łyżce budyniu. Pierwszy blat ciasta nasączamy 1/4 szklanki wiśniowej Coca-Coli, ciasto smarujemy cienką warstwą dżemu wisniowego, nakładamy 1/2 masy budyniowej. Na budyń nakładamy kolejną warstwę ciasta, ponownie nasączamy pozostałą Coca-Colą, rozprowadzamy cienką warstwę dżemy i smarujemy pozostałą masą
paapilotkaapadło na miodowe z orzechami, ale wiadomo, że tego typu wypieki muszą trochę poleżeć, są wtedy smaczniejsze i łatwiej się kroją. Połączyłam dwa rodzaje przepisów :) Ciasta przełożyłam gorąca masą z kaszy manny, oraz wiśniowym dżemem. To był strzał w dziesiątkę, wyszło wysokie, mięciutkie i bardzo smaczne. Polecam :) CIASTO: 60 dag mąki pszennej 3 całe jajka 20 dag cukru pudru(...)masła 200 g cukier waniliowy ORZECHY : 30 dag posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki mleka i oleju 4 łyżki miodu (może być sztuczny) 6 łyżek cukru DODATKOWO : słoiczek wiśniowego dżemu WYKONANIE CIASTA : Na stolnicę przesiewamy mąkę, mieszamy z cukrem pudrem oraz sodą, dodajemy margarynę i dobrze siekamy nożem. Robimy wgłębienie do którego wbijamy jajka, dodajemy miód. Jeśli ciasto nie chce
Pani na deserNaleśniki z serkiem waniliowym i frużeliną wiśniową Składniki ciasta naleśnikowego: 1,5 szklanki mąki 3 łyżki oleju 1/5 szklanki cukru (ilość według uznania) łyżeczka cukru waniliowego 1 jajko 1 szklanka mleka około 1/3 szklanki wody Składniki frużeliny: 250 g wiśni 50 g cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Ponadto: waniliowy serek homogenizowany Wykonanie frużeliny: Wiśnie drylujemy i odstawiamy(...)mieszamy. Wiśnie łączymy z cukrem i gotujemy 10 minut, od momentu zagotowania. Dodajemy sok wiśniowy z mąką ziemniaczaną. Gotujemy, cały czas mieszając, aż frużelina zrobi się gęsta, szklista i błyszcząca. Trwa to około 3-4 minuty. Gorącą frużelinę odstawiamy do wystygnięcia. Wykonanie naleśników: Składniki ciasta naleśnikowego miksujemy. Ilość mleka musi być taka, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję, tzn powinno się
Smak mojego domuLubię piec różne ciasta, lubię eksperymentować a tym samym poszukiwać nowych smaków. Dla mnie najważniejszy jest ten pierwszy kęs. Tak było i w tym przypadku. Robiłam
Kuchnia u Krysikrótkim czasie. Na krem wyłożyłam nadzienie wiśniowe. Ten mały dodatek wspaniale urozmaicił smak całego deseru. Oczywiście możecie tu zamiennie użyć dżemu, marmolady czy też wiśni ze słoika (owoce należy wcisnąć w krem). To kto się skusi na taką prosta kremówkę z wiśniowym akcentem na groszku ptysiowym? A jeśli szukacie innych prostych ciast do kawy czy herbaty, to polecam Wam zajrzeć(...)dać ciut więcej w zależności od upodobań) 750 ml mleka 200 g miękkiego masła Dodatkowo: groszek ptysiowy Brześć kilka łyżek nadzienia wiśniowego lub zamiennie dobrej jakości dżem wiśniowy, marmolada lub wiśnie ze słoika cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Spód tortownicy (23 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wysypujemy pół groszku ptysiowego. Teraz przygotowujemy krem do kremówki: W wersji
Słodkie okruszkiwiśniowa galaretka agrestowa 500 ml kwaśnej śmietany 18% Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Cienkim strumieniem wlewamy olej. Do miski z masą jajeczną przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie łączymy całość za pomocą szpatułki. Większą część wylewamy na blaszkę (21×32) wyłożoną papierem do pieczenia. Do pozostałego ciasta dodajemy(...)cukrem. Dodajemy żółtka. Banany rozdrabniamy widelcem lub ścieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy do masy. Na koniec wlewamy tężejącą galaretkę i jeszcze chwilę miksujemy. Masę wykładamy na zimne ciasto. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w półtorej szklanki wrzącej wody. Odstawiamy. Gdy zacznie tężeć obieramy pozostałe banany, kroimy je na plasterki i układamy na bananowej masie. Zalewamy tężejącą galaretką. Galaretkę zieloną rozpuszczamy
Smaki Na Talerzuciasto jest zbyt rzadkie, należy dodać mąki. Jeśli natomiast jest zbyt gęste, należy dodać mleka. Do części ciasta dodałam kakao. Do foremek włożyłam papierki do muffinek, nałożyłam ciasto, dodałam do dżem wiśniowy. Na dżem wyłożyłam ciasto, tak by przykryło dżem. Muffinki wstawiłam do nagrzanego piekarnika do temp 180 °C. Piekłam ok 40 min. Długość wypiekania zależy od piekarnika. Ciasto powinno
nietadietaCiasto biszkoptowe w trzech smakach, przełożone dżemem wiśniowym, kremem budyniowym oraz karpatkowym, posypane czekoladowymi płatkami. Pyszne i efektowne ciasto na urodziny, imieniny, święta, spotkania rodzinne i ze znajomymi. Składniki: na ciasto: 6 jajek, 1/4 szklanki oleju, szklanka maki typ 480, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli, 1/2 szklanki, opakowanie cukru wanilinowego, 5 łyżek wiórek(...)nabierze odpowiedniej konsystencji (około 3-5 minut na wysokich obrotach) składnie ciasta: Dolny blat ciasta nasączamy połową przygotowanej wcześniej cytryny z wodą. Smarujemy 200g dżemu wiśniowego, przekładamy masę budyniową, następnie drugi blat ciasta, który nasączamy pozostały ponczem, smarujemy pozostałym dżemem, wykładamy krem karpatkowy, wyrównujemy i a koniec posypujemy czekoladowymi płatkami. Wkładamy do lodówki na min. 3 godziny - najlepiej
Lena Gotuje