Przy niedzieli zapraszam na pyszne i proste ciasto kakaowe z kisielem wiśniowym i masa śmietanowo-galaretkową. Proste w wykonaniu, smakuje wybornie i szybko znika z talerzyków. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na biszkopt kakaowy : 3/4 szklanki mąki tortowej typ 450 Młynomag 3/4 szklanki cukru 5 jajek 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki oleju 1łyżka przegotowanej(...)sztywno i dodajemy galaretkę, chwilkę mieszamy do połączenia składników. Warstwy ciasta: Biszkopt przecinamy na pół i spodnia część przekładamy do blaszki wyłożonej folią, biszkopt delikatnie nasączam kompotem wiśniowym. Na ciasto wykładamy około 2 chochelek masy śmietanowej, następnie delikatnie rozprowadzamy warstwę kisiel, na kisiel masę śmietanową, kisiel, masa śmietanowa i przykrywamy biszkoptem.Wierzch cienko smarujemy resztą masy śmietanowej i ścieramy na tarce
Sama słodycz i szczypta chiliwiśniową pianką. Dziś zapraszam Was na pyszną szarlotkę z wiśniową pianką. Idealna na każdą okazję, jak i bez Pyszna, prosta w przygotowaniu i ta wyjątkowa pianka… Moja córeczka uwielbia tą piankę ze względu na smak i kolor. No cóż… ona kocha wszystko co różowe Tym razem ciasto przygotowałam na przyjazd rodziny. Zostawiam Wam przepis i wracam do kuchni(...)jabłkowy mus, wyrównujemy. Na to delikatnie wylewamy różową piankę. Wyciągamy resztę ciasta z lodówki. Odrywamy małe kawałki ciasta w palcach tworząc cienkie łatki. Układamy je obok siebie na wiśniowej piance. Ciasto wkładamy do piekarnika (środkowy poziom) i pieczemy około 40-45 minut do ładnego zarumienienia ciasta z wierzchu. Po przestudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem. Kroimy dopiero, gdy ciasto wystygnie. Smacznego
Słodkie okruszkimoże do niedzielnej kawy słuszna kostka kakaowego, tortowego ciasta z masą wiśniową, złagodzoną smakiem pysznej, bitej śmietany? imponujący wygląd, ale bajeczny jego smak wart jest chwili potrzebnej na jego upieczenie, przepyszny smak na pewno zrekompensuje ten trud, zapewniamy, że bardzo minimalny trud.... Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)szklan ki wody, wlewamy do gotujących się wiśni, gotujemy masę aż zgęstnieje. Biszkopt przekra wamy na dwa placki, na spód ciasta wykładamy 3/4 części masy wiśniowej. Przykrywamy drugą połową ciasta wykładamy resztę masy i rozprowadzamy po cieście. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i łączymy z rozpuszczoną 2 łyżkach ciepłej wody - żelatyną. Rozprowadzamy ubitą śmietanę na biszkopcie posypujemy pokruszonymi herbatnikami
kgwjanczewoPomysł na ciasto własny, ale powstał na bazie połączenia różnych przepisów. W rezultacie wyszło pyszne, winne ciasto wiśniowe. SKŁADNIKI: Ciasto: biszkopt jasny, przepis dowolny. Masa: pół kilograma wiśni drylowanych ( świeże lub mrożone) trzy kisiele wiśniowe słodzone jedna galaraetka wiśniowa 750 mil soku wiśniowego poł kostki masła WYKONANIE: Sok gotujemy odlewając pół szklanki do wymieszania
W kuchennym oknie Ewyjednej szklance gorącej wody.Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier, śmietan-fix i zimną galaretkę. Miksujemy, by wszystko połączyć. Wykładamy 3/4 bitej śmietany na spód ciasta. Wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy masę wiśniową 3/4 l soku wiśniowego zagotowujemy. W pozostałym soku(...)rozpuszczamy budynie i dodajemy je do gotującego się płynu. Zagotowujemy. W gorącym budyniu rozpuszczamy galaretki. Dodajemy mrożone wiśnie. Mieszamy. Masę wykładamy na biszkopt, zostawiamy 4 łyżki na wierzch ciasta. Masę wiśniową wykładamy na masę śmietanową. Na masę wiśniową dodajemy pozostałą bitą śmietanę. Na wierzch układamy po skosie resztę masy wiśniowej. Obficie posypujemy wiórkami i wstawiamy do lodówki. Dobrze schładzamy. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewywiśniowej galaretki z cukrem 2 łyżki cukru Masa kakaowa: 300 g herbatników 100 g masła 2 łyżki kakao 5 łyżek cukru 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu wiśniowego 100 ml rumu albo amaretto Pianka: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawić. Schłodzoną śmietankę ubić z dodatkiem cukru następnie dodać stopniowo i ostrożnie do niej schłodzoną, tężejącą(...)Torcik: Przełożyć masę kakaową z herbatnikami do tortownicy. Następnie przełożyć do tortownicy masę piankową. Torcik odstawiamy do lodówki na godzinę do stężenia. Przed podaniem wierzch ciasta smarujemy dżemem wiśniowym. Rada: do dżemu możemy dodać odrobinę galaretki, żeby dżem lepiej się trzymał na cieście. bajaderka z dżemem wiśniowym
Bon Appetit Małgorzatyskładniki: rozpuszczony olej, mleko i całe jajko. Łączymy obie miski, mieszamy tylko do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Następnie nakładamy około łyżki ciasta, potem łyżeczkę dżemu wiśniowego i ciasto. Babeczki pieczemy na środkowym poziomie w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 20-25 minut. Stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem. Przed podaniem babeczki można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie okruszkibiałek 1 szklanka cukru pudru 150 g płatków migdałowych Białka ubijamy na sztywno z pudrem. Wykładamy do blachy wyłożonej kruchym ciastem. Wyrównujemy. Posypujemy płatkami migdałowymi . Pieczemy 35-40 minut w temp 170 stopni. Studzimy. Składniki na warstwę wiśniową: 2 galaretki wiśniowe 2 szklanki gorącej wody 1 szklanka soku wiśniowego ( lub 5 łyżek syropu wiśniowego rozrobione w szklance gorącej wody(...)łyżeczki żelatyny rozrobione w 1/3 szklanki gorącej wody Śmietanę miksujemy na sztywno z pudrem. Stopniowo dodajemy ostudzoną żelatynę i miksujemy jeszcze chwilę do lekkiego usztywnienia śmietany. WYKONANIE: ciasto kruche warstwa wiśniowa warstwa śmietanowa ciasto kruche z bezą Smacznego
Domowe ciastaWiśniowy sad to ciasto bez pieczenia. Świetny letni smak soczystych wiśni, puszysta śmietana i spód ze smażonych na patelni płatków owsianych. Wszystko razem smakuje obłędnie. Spróbujcie koniecznie Składniki na spód: 100 g masła 2 szklanki płatków owsianych 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu 1 łyżka masła orzechowego 50 g masła (1/4 kostki) rozpuszczam na patelni, wsypuję płatki owsiane i smażę(...)Galaretkę rozpuszczam w wodzie i odstawiam do wystygnięcia. Kiedy galaretka jest zimna, wiśnie układam na białej masie i zalewam je galaretką. Ciasto ponownie wędruje do lodówki do zastygnięcia. Na koniec posypuję ciasto wiórkami tartej czekolady. Smacznego Artykuł Wiśniowy sad ze smażonymi płatkami owsianymi pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentWiśniowy sad to ciasto bez pieczenia. Świetny letni smak soczystych wiśni, puszysta śmietana i spód ze smażonych na patelni płatków owsianych. Wszystko razem smakuje obłędnie. Spróbujcie koniecznie Składniki na spód: 100 g masła 2 szklanki płatków owsianych 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu 1 łyżka masła orzechowego 50 g masła (1/4 kostki) rozpuszczam na patelni, wsypuję płatki owsiane i smażę(...)odstawiam do wystygnięcia. Kiedy galaretka jest zimna, wiśnie układam na białej masie i zalewam je galaretką. Ciasto ponownie wędruje do lodówki do zastygnięcia. Na koniec posypuję ciasto wiórkami tartej czekolady. Smacznego Artykuł Wiśniowy sad ze smażonymi płatkami owsianymi pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentPodczas pieczenia tego ciasta koniecznie zerkaj przez szybę piekarnika. Obserwując ciasto, zobaczysz bowiem gotujące się owoce wiśni.. burzący się, gęsty, wiśniowy syrop. Ciasto zaś, gdzieś tam.. pod spodem, jednak całkowicie pod kontrolą ;-) Ten niby piernik piekę zawsze, gdy mam ochotę na ciasto z przyprawami korzennymi i powidła wiśniowe w jednym! Czas przygotowywania: około 30 minut Czas
AniaGotuje.plpół szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag margaryny 4 żółtka słoik dobrego dżemu wiśniowego ( 1 słoik 300 g na 3 blaty ciasta wystarczy) Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części. Dwie części ciasta wykładamy do dwóch(...)jednakowych blaszek ( u mnie 22 x 26 cm), nakłuwamy widelcem,smarujemy dżemem i pieczemy ok 35 minut w temp 180 stopni. Studzimy Składniki na bezę orzechową: 1/3 ciasta kruchego dżem wiśniowy 4 białka 3/4 szklanki cukru 25 dag obranych orzechów włoskich Ciasto wykładamy na brytfankę. Nakłuwamy widelcem i smarujemy dżemem wiśniowym. Orzechy siekamy. Białka miksujemy na sztywno
Domowe ciastarobiłam tego. Pierwszy blat ciasta umieszczamy na tortownicy i wykładamy połowę frużeliny wiśniowej. Następnie kładziemy pierwszą, mniejszą porcję kremu śmietankowego. Nakładamy drugi blat ciasta. Wykładamy resztę frużeliny wiśniowej i drugą, mniejszą porcję kremu. Kładziemy ostatni blat czekoladowego ciasta. Cały tort tynkujemy pozostałym kremem (większa porcja). Boki tortu możemy wygładzić lub ‘oklepać’ go dookoła, tworząc nierówności(...)posypujemy wierzch startą czekoladą. Uwagi: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz składników na krem. Użyłam maki pszennej tortowej, typ 450. Frużeliny wiśniowej lepiej nie rozprowadzać po całej powierzchni ciasta czekoladowego. Zostawcie ok 1 cm odstępu od brzegu. Zapobiegnie to przeciekaniu soku z wiśni i pojawieniu się nieestetycznych przebarwień na torcie
Słodki Pomysłtwarogu dobrego wiejskiego 6 jajek 1,5 szkl cukru otarta skórka z cytryny cukier wanilinowy cytrynowy 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka margaryny palma dodatkowo słoiczek dżemu wiśniowego domowego Ciasto zagniatamy szybko, dzielimy na dwie części i wkładamy w woreczkach do zamrażarki na ok godzinę. Twaróg przekręcamy przez maszynkę lub tłuczkiem do ziemniaków dobrze ugniatamy aż ser będzie gładki(...)grubych oczkach do formy o wym ok 33x23 dno należy wyłożyć papierem. Na ciasto wykładamy masę serową, na wierzchu robimy kleksy z dżemu wiśniowego i przykrywamy drugą warstwą tartego na tarce ciasta. Sernik pieczemy przez godzinę w temp 180 st. Po wyjęciu studzimy w blaszce aż będzie zupełnie zimny
Gotowanie jest łatwe