Przepis na wyśmienity sernik, który osłodzi każdą okazję. Puszysty sernik na smacznym spodzie ze słodko – kwaśna fruzelina wisniowa, ukoronowany chrupiaca kruszonka. Po prostu marzenie. Jest
Pani M - kuchnia smakowitakaszy manny 2 galaretki wiśniowe 1 mały aromat cytrynowy 2 łyżki ciemnego kakao 500 g wiśni ( ja użyłam takich w syropie) WYKONANIE: 1. Mąkę mieszamy z 75 g cukru, przesianym kakao i szczyptą soli. Do mieszanki dodajemy miękkie masło oraz 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Ciasto zagniatamy na kruszonkę. Spód tortownicy (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia(...)termoobiegiem 150 st C). Po 30 min pieczenia wierzch ciasta przykryć pergaminem. Po upieczeniu przestudzić. 3. Wiśnie delikatnie odsączyć z nadmiaru płynu i rozłożyć na cieście. Galaretki wiśniowe rozpuścić w 750 ml wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę rozłożyć na wierzchu równomiernie pokrywając wiśnie. Całość włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny. Smacznego
vaniliowoczekoladowaKisiel wiśniowy: Wiśnie odsączyć z syropu (powinniśmy otrzymać ok. 370 g czystych wiśni oraz 1 i 1/3 szkl syropu wiśniowego). 1 szkl syropu i cukier podgrzać w garnku. Pozostały syrop- 1/3 szklanki odstawić na bok (posłuży do nasączenia czekoladowych blatów ciasta). W 1/3 szkl wody rozpuścić skrobię kukurydzianą, dodać kilka kropel aromatu waniliowego oraz ewentualnie wlać kilka łyżek wiśniówki (można(...)tortownicy, w której był pieczony. Nasączyć go ponczem, wysmarować 1/2 kisielu wiśniowego, na kisiel wyłożyć 1/3 masy śmietankowej. Wyrównać powierzchnię szpatułką i przykryć II blatem ciasta. Ponownie nasączyć to ponczem, następnie wyłożyć resztę kisielu wiśniowego, 1/3 masy śmietankowej i przykryć ostatnim czekoladowym blatem ciasta. Zdjąć rant tortownicy, a tort zarówno z góry jak i z boków pokryć resztą śmietany (zostawiając
Nastoletnie WypiekanieWiśniowy przekładaniec to lekkie w smaku wielowarstwowe ciasto. Jest ono dość pracochłonne, gdyż wymaga upieczenia trzech odrębnych blatów biszkoptowych oraz przygotowania dwóch różnych mas, gotowy przekładaniec jest jednak na tyle smaczny, a efekt wizualny na tyle atrakcyjny, że warto poświęcić kilka godzin na jego przygotowanie. Puszysty biszkopt, lekko słodka masa grysikowa oraz kwaskowaty mus wiśniowy idealnie współgrają ze sobą(...)biszkoptem, na niego wyłożyć 1/3 masy wiśniowej, schłodzić - na stężałą masę wiśniową wyłożyć drugą połowę masy grysikowej, rozsmarować, przykryć biszkoptem kakaowym, na wierzch biszkoptu wyłożyć resztę masy wiśniowej, wyrównać, całość schłodzić - ciasto porcjować schłodzone, przechowywać pod przykryciem w lodówce Wiśniowy przekładaniec dobrze się kroi, a warstwy bardzo ładnie ze sobą kontrastują dzięki różnicy kolorów. Biszkopty można nasączyć dowolnym ponczem, jeśli
Smakołyki Berenikiciasto sernikowe z 3 składników. W porównaniu do oryginału zwiększyłam ilość czekolady i serka do150 g, ilość jajek pozostała bez zmian. Ciasto jest bardzo lekkie i puszyste. Podałam ciasto z frużeliną wiśniową. Przepis na Japanese Cotton Cheesecake , czyli pyszne ciasto z trzech składników. 3 jajka, 150 g kremowego twarożku, 150 g białej czekolady. Białka ubijamy na sztywno (ja ubiłam(...)stopni C przez 15 min, następnie zmniejszamy temp do 160 stopni C i dalej pieczemy 15 min. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto bez otwierania piekarnika kolejne 15 minut. Wyjmujemy. Możemy posypać cukrem pudrem, ja jednak sernik posmarowałam frużeliną wiśniową. 3 Ingredients #Soufflé Cheesecake (Japanese Cotton Cheesecake ) The post Japanese Cotton Cheesecake appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępełne różnych aromatów ciasto z orzechami, nutką kawy i czereśniami SKŁADNIKI Ciasto: 2 jajka, 2 łyżki cukru, 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 2 łyżki oleju, 1 łyżka kakao, 3 łyżki zsiadłego mleka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: ½ szkl. mocnej kawy, 3 łyżki spirytusu, 1 łyżka cukru Masa(...)kawowa: 200 ml śmietany 30%, 1 tabliczka białej czekolady, 200 g serka naturalnego, 2 łyżeczki żelatyny, 3 łyżeczki mocnej kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: czereśnie, galaretka wiśniowa WYKONANIE Ciasto: Jajka ubijamy trzepaczką z cukrem, dodajemy zmielone orzechy, olej, zsiadłe mleko i pozostałe składniki. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy
słodki bratekszklanka kaszy jaglanej mleko kokosowe (tylko gęsta część) 10 łyżek wiórek kokosowych 3 łyżki agawy wiśnie (ja dałam z kompotu wiśniowego) Składniki na czekoladę: 10 daktyli 1 szklanka mleka ryżowego 3 łyżki kakao Dodatkowo: dżem do przełożenia posypka kolorowa Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wymieszałam za pomocą miksera. Ciasto podzieliłam na trzy części. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia(...)Gotowy krem wstawiłam do lodówki. Czekolada: Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam pod przykryciem przez 15 min. Następnie zmiksowałam za pomocą blendera, dodałam kakao i wymieszałam. Na pierwszą część ciasta wyłożyłam krem wiśniowy. Na drugą część wyłożyłam dżem, a trzecią część ciasta polałam czekoladą. Tort ozdobiłam kremem i posypką kolorową
nietadietamożna też go nazwać po prostu ciastem, ale dekoracja przypomina taką jak na torcie więc stąd nazwa. Poza tym nie wiedziałam jak nazwać to ciasto, bo nie ma tu jakiegoś głównego motywu smakowego. Jest chrupiący ciasteczkowy spód z płatkami kukurydzianymi i czekoladą z orzechami. Są plasterki banana, krem budyniowy, biszkopty i galaretka wiśniowa. Wierzch udekorowany tym samym kremem budyniowym, który(...)pszennej tortowej 4 łyżki cukru kryształu 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżki masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodatkowo: 1 dojrzały banan okrągłe biszkopty ok. 10-12szt. 1 galaretka wiśniowa posypka do ciast Sposób przygotowania: Pełnoziarniste herbatniki pokruszyłam drobno. Można to zrobić tak jak ja rękami lub na przykład potłuc tłuczkiem do mięsa. Mają to być małe kawałeczki, a nie proszek
Waniliowe ImprowizacjePrzepyszne ciasto z dwoma kremami - advocatowym i śmietanowo-serowym z chrupiącym prażonym słonecznikiem, to doskonała propozycja na nadchodzące święta wielkanocne. SKŁADNIKI Ciasto:blaszka o wymiarach 24x38 cm 7 jajek, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 lyżka kakao Krem kajmakowy: puszka kajmaku Helio, 200 g masła, 1 łyżeczka kakao Krem śmietanowo-serowy: 200 g kremówki(...)łyżka cukru pudru Słonecznik: 100 g słonecznika, 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru Polewa: 100 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietanki 30% Dodatkowo: dżem wiśniowy WYKONANIE Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka oraz pozostałe składniki, mieszamy delikatnie, wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach
słodki bratekMuffinki niebo w gębie, rozpływające się w ustach, mocno czekoladowe, z nadzieniem z kremowego, waniliowego serka i wiśniowego sosu. Pyszne, a do tego wykonane ze zdrowych i wartościowych składników - można się nimi zajadać bez wyrzutów sumienia. Ciasto jest bardzo czekoladowe i wilgotne. Zrobiłam je z mąki pełnoziarnistej i orkiszowej (mniej więcej pół na pół), jednak można użyć mąkę jednego rodzaju(...)muffinki (najlepiej silikonowych) i za pomocą noża lub łyżeczki rozsmarować masę na boki, tworząc wgłębienie (koszyczek). Na to nakładać po kopiatej łyżce sera, a następnie po łyżeczce sosu wiśniowego. Do reszty ciasta czekoladowego dolać mleka (około 1/2 szklanki - tak by masa była bardziej płynna). Polać po wierzchu, dokładnie przykrywając nadzienie. Piec w 180ºC p rzez 20-25 minut. "Kandydatka
Healthy food explorerDODATKOWO dżem wiśniowy wiórki kokosowe porzeczki czerwone PONCZ woda gotowana - 1 szkl sok z cytryny -0,5 szt cukier -1 łyżka spirytus - 2 łyżki PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , wymieszać. Dno tortownicy o wymiarach 27 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić tłuszczem. Ciasto wylać do tortownicy(...)śmietan fixy, dalej ubijać. PONCZ Wodę wymieszać z sokiem , cukrem i spirytusem. Wszystkie trzy krążki ciasta, za pomocą pędzla nasączyć ponczem. Na paterze ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować dżemem wiśniowym i śmietaną kremówką. Przykryć drugim krążkiem ciasta, posmarować dżemem i śmietaną. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki tortu, posmarować kremem śmietanowym. Boki obsypać wiórkami kokosowymi, dekorujemy kleksami masy
Kuchnia DanusiWiśniowy curd to pyszny krem wiśniowy do tortów, ciast i deserów. Curd z wiśni ma konsystencję budyniu, dlatego można nim posmarować blat biszkoptu (zamiast konfitury) lub dodać do kremu śmietankowego, aby otrzymać pyszny krem z wiśni do tortu lub ciasta. Polecam również malinowy, cytrynowy, pomarańczowy i truskawkowy curd. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki(...)zdejmujemy rondelek z ognia. Za pomocą blendera miksujemy owoce, aby otrzymać gładkie puree. Następnie przecedzamy puree przez sitko do metalowej/szklanej miski, aby pozbyć się skórek. Do lekko przestudzonego soku wiśniowego (ok 160-170 ml) dodajemy sok z cytryny, rozbełtane jajko i żółtko. Za pomocą rózgi kuchennej dokładnie mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę. Miskę umieszczamy na wysokim rondelku z małą ilością
Słodki PomysłKremowy sernik z frużeliną wiśniową to pyszne ciasto odpowiednie do podania na deser na każdą okazję. Połączenie sera z wiśniami sprawia, że sernik ma przyjemny niezbyt słodki smak przełamany delikatną nutą wiśniową. Sernik z frużeliną wiśniową zrobiłam z mielonego tłustego sera twarogowego, który w połączeniu z budyniem stworzył kremową strukturę sernika. Do wykonania tego sernika powinno się użyć dobrej jakości
Kuchcik gotujetradycyjnym placku z owocami, dzięki temu ciasto łatwo się kroi. Ciasto jest naprawdę rewelacyjne, będę jeszcze nie raz do niego wracać. Następnym razem wykorzystam również inne owoce. Naprawdę polecam!! Ciasto wiśniowe na kruszonce Składniki: Kruszonka: 400 g mąki (używam krupczatki) 250 g masła 120 g drobnego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub kilka kropel aromatu migdałowego Dodatkowo(...)używamy wiśni z kompotu) 3 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżki bułki tartej lub zmielonych migdałów około 50 g płatków migdałowych Przygotowanie: Tak jak przy tradycyjnym kruchym cieście polecam wyrabianie go w misce blendera. Wrzucacie wszystkie składniki i po kilku sekundach baza jest gotowa. Jeśli nie posiadacie takiego urządzenia wystarczy umieścić wszystkie składniki na ciasto w misce
Mania Gotowania