Krem kawowy: ½ litra śmietany kremówki 3 listki żelatyny 1,5 łyżeczki rozpuszczalnej kawy (nie granulowanej) 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 mały słoiczek konfitury wiśniowej 35 dag biszkoptowych języczków Ciemne kakao do oprószenia Przygotowanie ciasta: Ciemny biszkopt: Całe jajka umieścić w misie miksera, wsypać cukier, ubijać do uzyskania gęstej jasnej masy, zwolnić obroty miksera, wlać olej i wodę, delikatnie(...)połączenia. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o podanych wymiarach. Piec około 25 minut w temp 160*c. na grzaniu góra dół. Po upieczeniu ciasto zostawić do wystygnięcia. Zimne oderwać od papiera i ponownie na pergaminie ułożyć w blaszce. Nasączyć wystudzonym naparem kawowym wymieszanym z amaretto (około 15 łyżek). Po nasączeniu posmarować konfiturą wiśniową. Krem krówkowy
Wanilia i Kardamonciasto podbije tak dużo serc! Lekkie i przepyszne. Pracochłonne, ale warto trochę się pomęczyć. Ciasto kruche: 125g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g cukru pudru 1 zimne jajko 1 łyżeczka soku z cytryny 80g zimnego masła Krem wiśniowy: wiśnie z syropu w puszce lub z kompotu 150g kwaśnej śmietany(...)kubeczka) 150g cukru pudru 150ml syropu z wiśni 8 łyżeczek żelatyny 500g śmietanki kremówki (30%) Galaretka: reszta syropu z wiśni 1/2 szklanki wrzacej wody 1 galaretka wiśniowa 1 łyżka cukru Ciasto kruche. Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder wymieszać razem. Dodać jajko, sok z cytryny i pokrojone i masło. Szybko zagnieść ciasto. Umieścić w tortownicy (ok. 25x25cm
Słodki Zakątektruskawki, wiśnie, porzeczki czy brzoskwinie. Kolory galaretek też możecie dać inne, jakie wam odpowiadają. [embed]https://youtu.be/JIxG2rvE_5g[/embed] Składniki na ciasto Lodowiec bez pieczenia (tortownica o średnicy 24 cm): opakowanie okrągłych biszkoptów (około 100 g) 2 opakowania galaretki wiśniowej 1 opakowanie galaretki pomarańczowej 1,5 szklanki mleka (400 ml) 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 4 żółtka 2 łyżki(...)minut do lodówki, aby stężała. Następnie wykładamy brązowy krem i wyrównujemy. Ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę, do momentu stężenia kremów i wystygnięcia wiśniowej galaretki. Po tym czasie na wierzch ciasta wkładamy owoce i ostrożnie zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto ponownie odstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin, aby całość dobrze stężała. [caption id="attachment_7795" align="aligncenter" width
e-PrzepisyKulinarnemamy weekend pod znakiem wiśni. W piątek robiliśmy sok z wiśni, a dziś konfiturę wiśniową z kakao oraz ciasto z wiśniami i marcepanem. Przepis na ciasto znalazłam tutaj kraina szczesliwosci troszeczkę go zmieniłam czyli jak to zazwyczaj ja odcukrzyłam i w piekarniku pojawiło się szybkie, pyszne ciasto :) Składniki: 200g masy marcepanowej, 250g masła/margaryny (ja dałam masło), 100g
Państwo Wojtczuk gotująpowiedział, że piernik ma być tylko na Boże Narodzenie? Mój chrześniak jada piernik przez cały rok. Na urodziny zawsze jest tort w postaci piernika. Dziś zaproponuję ciasto piernikowe, przekładane konfiturą wiśniową. Czytaj więcej
Ana Mari's worldciasta i desery z tą śmietanką to po prostu poezja smaku. Wypróbowałam i wszystkim polecam, a oto przepisy, wykonane właśnie ze śmietanką czekoladową. Tort śmietanowo czekoladowy SKŁADNIKI: Biszkopt : 6 - jajek 1 - szkl cukru 1 - szkl mąki 1 - łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 - łyżki kakao tłuszcz do formy KREM 750 ml - śmietany czekoladowej 30% 1 - słoik dżemu wiśniowego(...)wymieszać. KREM: Dobrze schłodzoną śmietanę czekoladową, ubić na sztywno, dodać śmietan fix, dalej ubijać. PRZEŁOŻENIE TORTU: Krążki ciasta nasączyć ponczem. Pierwszy i drugi krążek posmarować dżemem wiśniowym i kremem czekoladowym. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boku tortu, posmarować kremem śmietanowo czekoladowym. Boki tortu obsypać orzechami laskowymi. Tort udekorować kleksami kremu czekoladowego i wiśniami kandyzowanymi. Smacznego ! (function
Kuchnia Danusioryginalnym przepisie są 4 białka. Ja dodaję jeszcze 2, które zostają po zrobieniu ciasta, do tego odpowiednio 3 zamiast 2 łyżek cukru i całe opakowanie kisielu. Używam wiśniowego, aby ciasto było bardziej kolorowe. Dodatkowo: powidło cukier puder do posypania Jasne ciasto rozwałkować, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować powidłem, zetrzeć ciemną część ciasta, wyłożyć masę serową
Praktyczna plpasuje do wiśni dlatego polecam tartę gorąco do kawy czy herbaty. Wiśnie miałam świeże ale równie dobrze sprawdzą się mrożone czy ze słoika. Kruche ciasto, kwaskowate wnętrze i beza kokosowa dopełnia całości, pyszne połączenie. Tarta wiśniowa z kokosem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanielekko je wciskając. Foremkę z ciastem wstawiłam do gorącego piekarnika na około 30 minut. Kiedy wierzch się zarumienił, sprawdziłam patyczkiem. Upieczone ciasto wyjęłam z piekarnika i zostawiłam, żeby wystygło. Pięknie się upiekło. W tym czasie przygotowałam lukier Jeden wiśniowy, drugi biały. Cukier puder wymieszałam z sokiem z wiśni i utarłam, żeby nie było(...)grudek. Powstały lukier rozsmarowałam na cieście. Zrobiłam też biały lukier. Cukier puder wymieszałam z 1 łyżką mleka i utarłam. Biały lukier polałam cieniutką strużką na wiśniowym lukrze, a wierz obsypałam wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto odstawiłam, żeby lukier zastygł. Teraz już mogłam ciasto pokroić i spróbować, zanim podam moim gościom. Bo nie wiedziałam jakie będzie. Ale okazało się, że jest przepyszne
Kuchnia u KrysiCiasto jest rewelacyjne!!! Już teraz wiem, że pojawi się u mnie na Wielkanocnym stole :) Placki miodowe przełożone kremem, do tego dżem wiśniowy, masa kajmakowa i pyszne, karmelowe orzechy na wierzchu... czy trzeba więcej pisać? :) Przepis na ciasto znalazłam na tym blogu ( klik ) Składniki: Ciasto miodowe: 600 g mąki 250 g masła lub margaryny 200 g cukru pudru(...)umieścić w garnku i gotować 3-4 minuty na średnim ogniu. Masa budyniowa: Ugotować budyń śmietankowy a gdy wystygnie zmiksować go z masłem. Złożenie ciasta: Na spód kładziemy jeden placek miodowy. Smarujemy go dżemem wiśniowym a następnie nakładamy krem budyniowy. Przykrywamy drugim plackiem, na którym rozsmarowujemy masę kajmakową. Całość przykrywamy trzecim plackiem z orzechami. Lekko dociskamy i odstawiamy najlepiej
My simple kitchenwersji niskoweglowodanowej. Słodkie upojenie i to w ramach wytycznych diety ketogenicznej! Kto by pomyślał, że coś takiego jest w ogóle możliwe...? Dania Deser Kuchnia Europejska Keyword biszkopt , ciasta z kremem , ciasto kokosowe , ciasto z owocami , czekolada , jajka , owoce , torcik , tort Porcje 10 porcji Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 25 minut Czas oczekiwania 2 godziny Składniki Biszkopt kakaowy 4 jajka(...)delikatnie z masą żółtkową. Na koniec ostrożnie wmieszać suche składniki. Ciasto przelać do tortownicy (o średnicy ok. 18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 20 -25 minut. Ostudzić. Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Przed przełożeniem konfiturą i kremem nasączyć je kirschem/wiśniówką. Konfitura wiśniowa Odłożyć 10 wiśni na później. Resztę wiśni rozdrobnić w malakserze i zagotować. Dodać
Modern Cave Girldrożdże świeże 10 dag, cukier 3/4 szklanki, mleko 2 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, jajka 4 sztuki "M", mąka tortowa 70 dag, sól szczypta, dżem niskosłodzony 250 gram, kisiel wiśniowy 1 opakowanie, brzoskwinie 8 sztuk, cukier puder - ile potrzeba drożdże świeże wkruszyć do miski większej i wg podanej kolejności dodawać składniki i nie mieszać składników na drożdże rozsypać cukier, wlać(...)pasują do takiego ciasta, są jędrne i nie rozpadają się) ze skórką pokroić w plastry, dżem niskosłodzony (mój domowy z ciemnych winogron) wymieszać w misce z kisielem wiśniowym dżem wyłożyć na wierzch ciasta, ułożyć jabłka, piec w 190C, grzanie góra/dół około 50-55 minut, do suchego patyczka ciasto dobrze wystudzić w formie aby kisiel stężał, przed podaniem posypać
W Mojej Kuchni Lubiękremem mascarpone o smaku cappuccino, z kapiącą czekoladą Sernik na zimno – truskawkowo-waniliowy Sernik japoński – bezglutenowe ciasto z trzech składników Sernik bez pieczenia – kardamonowy, z wiśniową pianką Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! Sernik turecki – na jogurcie, z morelami Tarta jabłkowa- Rose
Karo in the Kitchenłyżeczki cukru - 2 łyżki proszku do pieczenia - 1 czubata łyżeczka soli Dodatkowo: - ¾ szklanki mleka - 1 jajko - 2 łyżki oleju - olej do smażenia Sos wiśniowy: - 150 g dżemu wiśniowego Łowicz - 10 g mąki ziemniaczanej - 0,5 szklanki śmietany 30 % - 2 łyżki soku z cytryny - cukier do smaku Przygotowanie: Racuszki cynamonowe: Mieszamy mąkę, cynamon, cukier, proszek do pieczenia i sól. Przesypujemy(...)olejem, dodajemy 1,3 szklanki cynamonowej mąki i mieszamy, nie musi być dokładnie, ciasto będzie wtedy miało grudkowatą konsystencję. Na patelnię wlewamy olej i nakładamy łyżką ciasto, smażymy z obu stron. Sos wiśniowy: Dżem mieszamy z mąka ziemniaczaną. Śmietaną ubijamy i dodajemy do dżemu, wszystko mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem. Całość gotujemy cały czas mieszając. Gorącym sosem polewamy
Kulinarne życieKRUSZONKĄ – Dzisiaj zapraszam na kolejną pychotkę z owocami. Tym razem ze sporą ilością wiśni na kruchym cieście. W tym roku moja wisienka bardzo obrodziła, więc planuję sporo ciast z wiśniami i konfiturę wiśniową , na którą przepis znajdziecie w Małej Cukierence (klik) . A wracając do dzisiejszego ciasta jest maślane, waniliowe i soczyste od owoców. Wiśnie są w polewie śmietanowo – waniliowej. Ciasto
Mała Cukierenka