Rewelacyjne biszkoptowe ciasto przełożone kremem oraz bezą pełną orzechów, a smaku dodaje dżem wiśniowy. Całość polana jest polewą czekoladową. Polecam to ciasto na imieniny czy inne rodzinne okazje. SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka: 24x38 cm 7 jajek, ¾ szkl. cukru, 1 szkl. mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza orzechowa: 5 białek, 5 łyżek cukru(...)łyżka mąki ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 kostka masła, 1 szkl. mleka, ¾ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżki spirytusu Dodatkowo: dżem wiśniowy, polewa czekoladowa, rurki czekoladowe WYKONANIE Biszkopt: Żółtka ubijamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka, na końcu dodajemy obie mąki oraz proszek do pieczenia. Pieczemy
słodki bratekZapraszam na pyszne i słodkie babeczki. Nikt im się nie oprze. Bardzo kruche ciasto, słodki kajmak i polewa i lekko kwaśny dżem wiśniowy to idealne połączenie. Proste w wykonaniu i takie w sam raz na podwieczorek. Sprawdzą się również na świątecznym stole. Polecam :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 2 żółtka 20 dag masła lub margaryny pół szklanki cukru(...)pudru Na nadzienie: 1 słoiczek dżemu wiśniowego 20 dag masy krówkowej kajmak Helio 10 dag polewy i dekoracji białej Helio Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych babeczek: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce przez około pół godziny. 2. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną i wylepiamy
IzabelawkuchniMini serniczki z frużeliną wiśniową Przepyszne, proste w wykonaniu słodkie miniserniczki waniliowe zbalansowane kwaśną frużeliną wiśniową. Dania Desery , Słodkości Porcje 18 papilotek Czas przygotowania 20 minut
lysygotuje.pljajka - 4 szt cukier - 1 szkl mąka pszenna - 1,5 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka kisiel cytrynowy - 2 łyżki kisiel wiśniowy - 2 łyżki kakao - 2 łyżeczki sól - szczypta tłuszcz do formy mąka do formy Śmietana kremówka 30%- 350 ml cukier puder - 2 łyżki perełki cukrowe Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę Białka ubić(...)stopniowo dodawać do masy żółtkowej, następnie delikatnie połączyć z pianą z białek. Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać kisiel cytrynowy, do drugiej kisiel wiśniowy, do trzeciej części kakao, wszystkie porcje ciasta dokładnie wymieszać. Formy na babeczki posmarować tłuszczem i posypać mąką lub wyłożyć papilotkami. Do każdej foremki nakładać naprzemiennie ciasto,tak by powstały trójkolorowe babeczki. wstawić do piekarnika
Camilla w kuchniWeekendowe ciacho dla kilka osób gotowe Maślane, niezwykle delikatne w smaku ciasto przekładane dżemem porzeczkowo-wiśniowym produkcji mojej Mamy. Jest wspaniałe w smaku! A dżem robi swoje zdecydowanie! Możecie przełożyć je dowolnym dżemem, konfiturą czy marmoladą, ważne by miały bardziej zwięzłą konsystencję. Polecam przepis Maślane ciasto przekładane dżemem SKŁADNIKI: 200 g masła 100 g cukru 2 jaja 300 g mąki
Zasmakuj Kuchniumytych i wydrylowanych wiśni -4,5 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki cukru pudru -1,5 kostki margaryny -6 żółtek -6 białek -1 opak. proszku do pieczenia -1 kisiel wiśniowy -1 szklanka cukru kryształu -bułka tarta Wykonanie: Wiśnie przekładamy do garnka, posypujemy wierzch cukrem i podduszamy na ogniu przez chwilę. Odcedzamy sok i zostawiamy do przestygnięcia. Na stolnicy łączymy przesianą(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach kolejną część ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy szklankę cukru i kisiel wiśniowy. Gotową sztywną pianę wykładamy na starte ciasto, a na wierzch ścieramy ostatnią część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez 30-35 minut. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
KasiekGotujenazwą Pani Walewska. Kojarzy mi się z rodzinnymi uroczystościami, pięknie prezentująca się obok innych wypieków Mamy :) Dla tych, którzy jej nie znają nieco ją przybliżę. Ciasto składa się z kruchego spodu posmarowanego dżemem wiśniowym i bezy posypanej orzechami. Taki blat przygotowujemy podwójnie i przekładamy warstwą budyniu. Brzmi pysznie prawda? Ciasto : 400 g mąki pszennej 200 g masła(...)pudru 2 łyżki śmietany 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki połączyć i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować je na szerokość blaszki i przenieść na nią, uprzednio wkładając ją papierem do pieczenia. Posmarować spód warstwą dżemu wiśniowego. Białka ubić na sztywno z cukrem. Wyłożyć na dżem. Całość posypać orzechami. Piec
Chocolate Muffin Blogzakupów. Przepis zadomowił się w mojej kuchni na dobre. Przyszła też pora na własne modyfikacje i wariacje na temat podstawowej wersji. Oto jedna z nich: błyskawiczne ciasto w dwóch kolorach, z konfiturą wiśniową i brzoskwiniami z zalewy. Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki cukru waniliowego(...)aromatu) 0,5 szklanki oleju 2 łyżki kakao 3-4 łyżki konfitury wiśniowej z całymi owocami 4-5 brzoskwiń z zalewy (odsączonych) Przygotowanie: Po szczegóły przygotowania podstawowej wersji ciasta odsyłam do przepisu źródłowego , co by się nie powtarzać. Modyfikacje polegają na zastąpieniu owoców świeżych konfiturą i pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami z zalewy. Ciasto dwukolorowe otrzymujemy poprzez dodanie 2 łyżek kakao
Kuchnia po mojemużółtko – 2 szt * cukier – 2 łyżki * laska wanilii – 1 szt * skórka cytrynowa – 1 łyżka DODATKOWO: * czereśnie – ok. 200 g * galaretka wiśniowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO : Wszystkie składniki ze sobą siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy i wylepiamy formę do tarty
Ostra na SłodkoCiasto brzdąc to nic innego jak delikatny biszkopt przełożony czekoladową bitą śmietaną z dodatkiem konfitury z wiśni. BISZKOPT : 6 dużych jajek 150 g maki ziemniaczanej 130 g mąki pszennej 120 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu(...)cukry i ubijamy na najwyższych obrotach. Do ubitej śmietany dodajemy rozmieszane kakao i miksujemy, na koniec wlewamy ostudzoną żelatynę i szybko mieszamy. Pierwszy blat ciasta umieszczamy w blaszce, nasączamy herbatką, rozsmarowujemy dżem wiśniowy, wykładamy część śmietany i równo rozsmarowujemy. Przykrywamy biszkoptem, nasączamy i rozsmarowujemy pozostałą śmietanę. Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą noc. Posypujemy
Kulinarne Fantazje MarioliBardzo dobre ciasto. Ja nie przepadam za czekoladowym ciastem ale ten mus czekoladowy bardzo mi smakował. W połączeniu z masą owocową dało fajną kombinację. Możecie zrobić z truskawkami będzie również pycha. Wykonanie ciasta – mąkę, proszek do pieczenia, kakao przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puch. Następnie dodać białka i wymieszać delikatnie. Powoli(...)szybko wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i chwilkę jeszcze ubijać. Powoli dodawać do masy czekoladowej. Wymieszać. Ciasto czekoladowe przeciąć na dwie części. Jedną warstwę ciasta położyć na dnie formy. Skropić ponczem z amaretto. Ja połączyłam amaretto z sokiem wiśniowym ale Wy możecie z wodą. Na bokach postawić ciasteczka i wlać masę czekoladową. Teraz czas na drugą warstwę ciasta
Kuchnia PokoleńUwielbiam ciasta drożdżowe za to, że można z nich wyczarować dowolne kształty. Chcę zaproponować Wam pyszne ciasto drożdżowe z nadzieniem czekoladowo-wiśniowym i polewą czekoladowo-wiśniową. Jeżeli nie chcecie tworzyć formy zawijanej, to zawsze możecie skorzystać z formy do babki. SKŁADNIKI Na ciasto drożdżowe: 130 ml wody 35 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej
Passions hobbies lifeCo tam dieta, kalorie, porządny kęs słodyczy należy się o tej porze roku każdemu. Zresztą, sami spójrzcie, te kruche babeczki, które pod pysznym kremem kryją wiśnie
AleTorcikFacebooku ciasto dla lenia ( bo bez pieczenia 😊 ) już jest. A przepis? no cóż bajecznie łatwy… Za to ciacho pycha, zwłaszcza na upalne słodkie dni „bez piekarnika” 😉 Wiśniowa masa + rabarbarowa wkładka, kruche herbatniczki- ciasto gotowe po godzinie +- ½ godziny na schłodzenie. Mimo , że ciacho be pieczenia- to rabarbar robi tutaj niesamowitą „robotę”. Jest szybko . słodko , ładnie i bez piekarnika(...)Składniki podstawowe : 2 opakowania dużych herbatników Petit Beurre ok. 400 – 450 g w sumie Składniki na warstwę rabarbarową: 1 kg rabarbaru ½ szklanki cukru 2 galaretki o smaku wiśniowym Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy z cukrem, tak aby większość wody odparowała. Dodajemy sypkie galaretki. Lekko studzimy. Masa wiśniowa: 500 ml schłodzonej śmietany 18 % 1 fix do śmietan
Domowe ciasta