ciasto wiśniowe - 2524 przepisów (strona:29/169)

BISZKOPTOWA KRAJANKA Z ORZECHAMI 134

Rewelacyjne biszkoptowe ciasto przełożone kremem oraz bezą pełną orzechów, a smaku dodaje dżem wiśniowy. Całość polana jest polewą czekoladową. Polecam to ciasto na imieniny czy inne rodzinne okazje.   SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka: 24x38 cm 7 jajek, ¾ szkl. cukru, 1 szkl. mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza orzechowa: 5 białek, 5 łyżek cukru(...)łyżka mąki ziemniaczanej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 kostka masła, 1 szkl. mleka, ¾ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 2 łyżeczki kakao, 2 łyżki spirytusu Dodatkowo: dżem wiśniowy, polewa czekoladowa, rurki czekoladowe WYKONANIE Biszkopt: Żółtka ubijamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka, na końcu dodajemy obie mąki oraz proszek do pieczenia. Pieczemy

słodki bratek
Kruche babeczki z kajmakiem, dżemem i czekoladą. 157

Zapraszam na pyszne i słodkie babeczki. Nikt im się nie oprze. Bardzo kruche ciasto, słodki kajmak i polewa i lekko kwaśny dżem wiśniowy to idealne połączenie. Proste w wykonaniu i takie w sam raz na podwieczorek. Sprawdzą się również na świątecznym stole. Polecam :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 2 żółtka 20 dag masła lub margaryny pół szklanki cukru(...)pudru Na nadzienie: 1 słoiczek dżemu wiśniowego 20 dag masy krówkowej kajmak   Helio 10 dag  polewy i dekoracji białej   Helio Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych babeczek: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce przez około pół godziny. 2. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną i wylepiamy

Izabelawkuchni
Mini serniczki z frużeliną wiśniową 203

Mini serniczki z frużeliną wiśniową Przepyszne, proste w wykonaniu słodkie miniserniczki waniliowe zbalansowane kwaśną frużeliną wiśniową. Dania Desery , Słodkości Porcje 18 papilotek Czas przygotowania 20 minut

lysygotuje.pl
Babeczki kolorowe ze śmietaną 120

jajka - 4 szt cukier - 1 szkl mąka pszenna - 1,5 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka kisiel cytrynowy - 2 łyżki kisiel wiśniowy - 2 łyżki kakao - 2 łyżeczki sól - szczypta tłuszcz do formy mąka do formy Śmietana kremówka 30%- 350 ml cukier puder - 2 łyżki perełki cukrowe Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę Białka ubić(...)stopniowo dodawać do masy żółtkowej, następnie delikatnie połączyć z pianą z białek. Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać kisiel cytrynowy, do drugiej kisiel wiśniowy, do trzeciej części kakao, wszystkie porcje ciasta dokładnie wymieszać. Formy na babeczki posmarować tłuszczem i posypać mąką lub wyłożyć papilotkami. Do każdej foremki nakładać naprzemiennie ciasto,tak by powstały trójkolorowe babeczki. wstawić do piekarnika

Camilla w kuchni
Maślane ciasto przekładane dżemem 110

Weekendowe ciacho dla kilka osób gotowe Maślane, niezwykle delikatne w smaku ciasto przekładane dżemem porzeczkowo-wiśniowym produkcji mojej Mamy. Jest wspaniałe w smaku! A dżem robi swoje zdecydowanie! Możecie przełożyć je dowolnym dżemem, konfiturą czy marmoladą, ważne by miały bardziej zwięzłą konsystencję. Polecam przepis Maślane ciasto przekładane dżemem SKŁADNIKI: 200 g masła 100 g cukru 2 jaja 300 g mąki

Zasmakuj Kuchni
Ciasto z wiśniami, różową bezą i kruszonką 202

umytych i wydrylowanych wiśni -4,5 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki cukru pudru -1,5 kostki margaryny -6 żółtek -6 białek -1 opak. proszku do pieczenia -1 kisiel wiśniowy -1 szklanka cukru kryształu -bułka tarta Wykonanie: Wiśnie przekładamy do garnka, posypujemy wierzch cukrem i podduszamy na ogniu przez chwilę. Odcedzamy sok i zostawiamy do przestygnięcia. Na stolnicy łączymy przesianą(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach kolejną część ciasta. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy szklankę cukru i kisiel wiśniowy. Gotową sztywną pianę wykładamy na starte ciasto, a na wierzch ścieramy ostatnią część ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez 30-35 minut. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

KasiekGotuje
Pychotka - budyń, dżem wiśniowy, beza i orzechy 109

nazwą Pani Walewska. Kojarzy mi się z rodzinnymi uroczystościami, pięknie prezentująca się obok innych wypieków Mamy :) Dla tych, którzy jej nie znają nieco ją przybliżę. Ciasto składa się z kruchego spodu posmarowanego dżemem wiśniowym i bezy posypanej orzechami. Taki blat przygotowujemy podwójnie i przekładamy warstwą budyniu. Brzmi pysznie prawda?  Ciasto : 400 g mąki pszennej 200 g masła(...)pudru 2 łyżki śmietany 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia  Składniki połączyć i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować je na szerokość blaszki i przenieść na nią, uprzednio wkładając ją papierem do pieczenia.  Posmarować spód warstwą dżemu wiśniowego. Białka ubić na sztywno z cukrem. Wyłożyć na dżem. Całość posypać orzechami. Piec

Chocolate Muffin Blog
Dwukolorowe ciasto ekspresowe. Sposób na weekendową słodycz - bez masła, zbędnych zakupów i możliwości porażki ;) 135

zakupów. Przepis zadomowił się w mojej kuchni na dobre. Przyszła też pora na własne modyfikacje i wariacje na temat podstawowej wersji. Oto jedna z nich: błyskawiczne ciasto w dwóch kolorach, z konfiturą wiśniową i brzoskwiniami z zalewy. Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki cukru waniliowego(...)aromatu) 0,5 szklanki oleju 2 łyżki kakao 3-4 łyżki konfitury wiśniowej z całymi owocami 4-5 brzoskwiń z zalewy (odsączonych) Przygotowanie: Po szczegóły przygotowania podstawowej wersji ciasta odsyłam do przepisu źródłowego , co by się nie powtarzać. Modyfikacje polegają na zastąpieniu owoców świeżych konfiturą i pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami z zalewy. Ciasto dwukolorowe otrzymujemy poprzez dodanie 2 łyżek kakao

Kuchnia po mojemu
TARTA Z KREMEM WANILIOWYM, CZEREŚNIAMI I GALARETKĄ 185

żółtko – 2 szt * cukier – 2 łyżki * laska wanilii – 1 szt * skórka cytrynowa – 1 łyżka DODATKOWO: * czereśnie – ok. 200 g * galaretka wiśniowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO : Wszystkie składniki ze sobą siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy i wylepiamy formę do tarty

Ostra na Słodko
CIASTO BRZDĄC + FILMIK 840

Ciasto brzdąc to nic innego jak delikatny biszkopt przełożony czekoladową bitą śmietaną z dodatkiem konfitury z wiśni.  BISZKOPT :  6 dużych jajek  150 g maki ziemniaczanej 130 g mąki pszennej 120 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżka octu(...)cukry i ubijamy na najwyższych obrotach. Do ubitej śmietany dodajemy rozmieszane kakao i miksujemy, na koniec wlewamy ostudzoną żelatynę i szybko mieszamy.  Pierwszy blat ciasta umieszczamy w blaszce, nasączamy herbatką, rozsmarowujemy dżem wiśniowy, wykładamy część śmietany i równo rozsmarowujemy. Przykrywamy biszkoptem, nasączamy i rozsmarowujemy pozostałą śmietanę.  Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą noc.  Posypujemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Czekoladowa charlotte , tort czekoladowo – wiśniwy 89

Bardzo dobre ciasto. Ja nie przepadam za czekoladowym ciastem ale ten mus czekoladowy bardzo mi smakował. W połączeniu z masą owocową dało fajną kombinację. Możecie zrobić z truskawkami będzie również pycha. Wykonanie ciasta – mąkę, proszek do pieczenia, kakao przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puch. Następnie dodać białka i wymieszać delikatnie. Powoli(...)szybko wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier i chwilkę jeszcze ubijać. Powoli dodawać do masy czekoladowej. Wymieszać. Ciasto czekoladowe przeciąć na dwie części. Jedną warstwę ciasta położyć na dnie formy. Skropić ponczem z amaretto. Ja połączyłam amaretto z sokiem wiśniowym ale Wy możecie z wodą. Na bokach postawić ciasteczka i wlać masę czekoladową. Teraz czas na drugą warstwę ciasta

Kuchnia Pokoleń
Ciasto drożdżowe z czekoladą i wiśniami 155

Uwielbiam ciasta drożdżowe za to, że można z nich wyczarować dowolne kształty. Chcę zaproponować Wam pyszne ciasto drożdżowe z nadzieniem czekoladowo-wiśniowym i polewą czekoladowo-wiśniową. Jeżeli nie chcecie tworzyć formy zawijanej, to zawsze możecie skorzystać z formy do babki. SKŁADNIKI Na ciasto drożdżowe: 130 ml wody 35 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej

Passions hobbies life
Kruche babeczki z czekoladowym kremem i wiśniami 234

Co tam dieta, kalorie, porządny kęs słodyczy należy się o tej porze roku każdemu. Zresztą, sami spójrzcie, te kruche babeczki, które pod pysznym kremem kryją wiśnie

AleTorcik
Ciasto przekładane bez pieczenia 218

Facebooku ciasto dla lenia ( bo bez pieczenia 😊 ) już jest. A przepis? no cóż bajecznie łatwy… Za to ciacho pycha, zwłaszcza na upalne słodkie dni „bez piekarnika” 😉 Wiśniowa masa + rabarbarowa wkładka, kruche herbatniczki- ciasto gotowe po godzinie   +- ½ godziny na schłodzenie. Mimo , że ciacho be pieczenia- to rabarbar robi tutaj niesamowitą „robotę”. Jest szybko . słodko , ładnie i bez piekarnika(...)Składniki podstawowe :   2 opakowania dużych herbatników Petit Beurre ok. 400 – 450 g w sumie Składniki na warstwę rabarbarową: 1 kg rabarbaru ½ szklanki cukru 2 galaretki o smaku wiśniowym Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy z cukrem, tak aby większość wody odparowała. Dodajemy sypkie galaretki. Lekko studzimy. Masa wiśniowa: 500 ml   schłodzonej śmietany 18 % 1 fix do śmietan

Domowe ciasta