ciasto wiśniowe - 2524 przepisów (strona:33/169)

WIŚNIOWA CHMURKA 132

Jest to mega pyszne ciasto, które miałam okazję spróbować u mojej mamy, więc dzielę się z Wami przepisem. Ciasto kruche: forma 24x38 cm 3 żółtka 30 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 150 g mąki pszennej 100 g masła Warstwa wiśniowa: 600 g wiśni drylowanych z kompotu 3 wiśniowe galaretki  3,5 szklanki wrzącej wody(...)cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 40 g płatków migdałów  WYKONANIE Ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę, owijamy folią, schładzamy ok. 1 godz.w lodówce. . Ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Studzimy. Warstwa wiśniowa: Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy, mieszamy z wiśniami. Tężejącą galaretkę wykładamy na kruche

słodki bratek
Szalona wyprawa C. i brownie. Z wiśniami i chałwą 162

pomocą.  Nie jest lekko, oj nie... Albo to może ja jestem zbyt wymagająca...? Czekając na C. pomyślałam, że umilę mu powrót do domu ciastem. Zbiegło się to ze wspólnym wiśniowym gotowaniem, sięgnęłam więc po przepis z bloga Ginger & honey , który kusił mnie od dawna. Połączenie kleistego, intensywnie czekoladowego brownies z kwaskowatymi wiśniami i słodką chałwą jest obłędne. Sprawdziłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
JOGURTOWIEC Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ 238

gotowych biszkoptach lub herbatnikach nie musimy włączać piekarnika i mamy pyszne ciasto bez pieczenia. Polecam :) BISZKOPT : 4 jajka 1 szklanka cukru i mąki po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i octu JOGURTOWA WARSTWA 1 jogurt grecki 400 g (kupiłam w Biedronce) 3 łyżki cukru pudru galaretka wiśniowa JOGURTOWA WARSTWA 2 jogurt grecki 400 g 3 łyżki cukru pudru(...)pieczenia (tylko dno) i pieczemy ok. 20-30 minut do suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie usuwamy papier i z powrotem ciasto przekładamy do blachy. Boki ciasta zabezpieczamy folią aluminiową. ROZPUSZCZAMY GALARETKI : Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody, wstawiamy do większego naczynia z zimną wodą. Galaretkę cytrynową również rozpuszczamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Dwie galaretki truskawkowe rozpuszczamy

Pani na deser
Sernik z wiśniową wkładką 129

tortownicy i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 10 minut. Na podpieczony spód wylewamy masę wiśniową i pieczemy 30 minut. Na lekko zapieczoną masę wiśniową ,wylewamy druga,serową. Z mniejszej części ciasta kruchego wykrawamy np. serduszka i kładziemy na wierzch sernika. Sernik wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy następne 30 minut ( wierzch zacznie się rumienić) Można posypać cukrem

Różne smaki w kuchni
Sernik z wiśniową wkładką 159

tortownicy i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 10 minut. Na podpieczony spód wylewamy masę wiśniową i pieczemy 30 minut. Na lekko zapieczoną masę wiśniową ,wylewamy drug,serową. Z mniejszej części ciasta kruchego wykrawamy np. serduszka i kładziemy na wierzch sernika. Sernik wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy następne 30 minut ( wierzch zacznie się rumienić) Można posypać cukrem

Słodkości i nie tylko
Fale Dunaju z gruszkami i galaretką 186

łyżki mleka 5 jajek 2 płaskie łyżki kakao 3-4 gruszki Krem: 2 budynie waniliowe/śmietankowe 3 szklanki mleka 200 g masła Dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe polewa czekoladowa Sposób przygotowania: 1. Ciasto: masło ucieramy z cukrem na gładka masę. Dodajemy po 1 jajku dalej ucierając. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko i esencję waniliową. Połowę masy

Na Ciasteczkowych Papierach
Pleśniak z jabłkami 178

zawsze będzie kojarzył mi się z rodzinnym domem. Było to nasze ulubione ciasto z dzieciństwa. Kruche ciasto, smaczne owoce i ciepła kawa. Uwielbiam to proste ciasto! Z domu pamiętam jak mama zawsze dodawała dżem wiśniowy lub porzeczkowy. Ale jabłka też smakują wyśmienicie. Nie wiem czemu, ale to ciasto mogę robić wiele razy i nigdy mi się nie znudzi. Chyba dlatego

VioletoweKucharzenie
Muffiny cappuccino z wiśniami 167

cappuccino jest bardzo dobrze wyczuwalny w babeczkach, a kwaskowate wiśnie idealnie go uzupełniają. "Wisienką na torcie" jest tutaj lukier o pięknym wiśniowym kolorze, a także smaku. Z przepisu można przyrządzić 10 sztuk . Muffiny cappuccino z wiśniami Składniki: CIASTO 230g mąki pszennej 80ml mleka 75g masła 60g domowego cukru waniliowego 2 jajka 50g cappuccino w proszku 2 płaskie łyżeczki proszku(...)wyłożyć 1-2 wiśnie, przykryć pozostałym ciastem, na wierzchu umieścić 1-2 wiśnie - ciasto powinno sięgać do mniej więcej 2/3 wysokości papilotki - muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni, piec przez 20-22 minuty do tzw. suchego patyczka - upieczone muffiny ostudzić - przygotować lukier wiśniowy: cukier puder przesiać do miski, dodać sok z wiśni, całość wymieszać, utrzeć grzbietem łyżki

Smakołyki Bereniki
WZK czyli wuzetka 188

Kremem został WuZetKą. To tyle na temat nazewnictwa i przejdźmy do konkretów. Ciasto nie jest skomplikowane w wykonaniu. Biszkopcik czekoladowy, bita śmietana, polewa czekoladowa i dżem, polecam wiśniowy. Istnieją przepisy gdzie ciasto przekłada się samą bita śmietaną. Ja polecam jednak dodanie albo fix śmietankowy albo żelatyny dla pewności, że z śmietaną nie stanie się nic nie oczekiwanego.  Polewę najlepiej(...)Dlatego też polecam go wszystkim łasuchom bez awersji do śmietany. Składniki: ciasto: 4 jajka 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 0,5 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia masa: 1 litr śmietany kremówki 2 fix do śmietany lub 2 łyżki żelatyny aromat pomarańczowy  dżem wiśniowy. polewa: 0,5 kostki margaryny 4 łyżki śmietany kwaśnej łyżeczka żelatyny 3 łyżki kakao

ciastkarnia na kruchym spodzie
Kruche ciasto z wiśniami 93

Muszę się pochwalić ciastem, które samodzielnie upiekł mój mąż! Niezwykle pyszne ciasto przypominające amerykańskie cherry pie - kruchy spód, warstwa kwaśnych wiśni i ponownie kruszonka oprószona cukrem pudrem. Warstwa wiśniowa z dodatkiem mąki ziemniaczanej pięknie się scaliła i nie wypływała ani rozsypywała. Następnym razem zrobimy w mniejszej tortownicy, aby warstwy były grubsze. Serdecznie polecam :) Przepis ze strony Moje Wypieki. Składniki: Ciasto(...)mąki pszennej 200 g masła w temperaturze pokojowej 120 g cukru Warstwa  wiśniowa: 700 g świeżych wiśni (waga bez pestek) 80 g cukru 5 łyżek mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 3 łyżki bułki tartej lub zmielonych migdałów cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Składniki na ciasto kruche umieścić w misce i wyrobić na kruszonkę. Formę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem

Kocham..lubię..gotuję..
Torcik kakaowy z frużeliną wiśniową i bitą śmietaną 184

mojprzepisna.pl | Torcik kakaowy z frużeliną wiśniową i bitą śmietaną Specjalnie na życzenie mojego męża, który chwilowo ma już dosyć moich wegańskich, zdrowych, bezcukrowych i beztłuszczowych wypieków, który ostatnio nawet zaprotestował, i kiedy zrobiłam wegańską wersję torcika W-Z , to nie zjadł nawet kawałeczka, powstał szybki torcik kakaowy „robiony na kolanie” w 2 godziny. Podstawa to sprawdzony wielokrotnie biszkopt(...)się z masą jajeczną, mieszać, poruszając szpatułkę od spodu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 min, do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika, razem z formą zrzuć na podłogę z wysokości około 60 cm (dzięki temu biszkopt będzie płaski i stabilny). Ciasto wstawić do stygnącego piekarnika, lekko uchylonego. Zimny biszkopt nożykiem oddzielić

moj przepis na
Torcik kakaowy z frużeliną wiśniową i bitą śmietaną 190

schłodzonej w lodówce przynajmniej przez 12 h 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach zimnej wody 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie, ja nie dodawałam) 300-400 g frużeliny wiśniowej, patrz przepis tu kakao do dekoracji kilkanaście malin Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, boków niczym nie smarować, ani nie wykładać papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury(...)pszenną, ziemniaczaną, kakao. Do masy jajecznej przesiać mąki, mieszać szpatułką, delikatnie ale dokładnie, tak aby mąki dokładnie połączyły się z masą jajeczną, mieszać, poruszając szpatułkę od spodu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 min, do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika, razem z formą zrzuć na podłogę z wysokości około 60 cm (dzięki

moj przepis na
Puszyste naleśniki 171

mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać na gładką masę. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i dodać do masy, wymieszać już delikatnie. Odstawić ciasto na 10 minut. W tym czasie przygotować kisiel wiśniowy . Do garnuszka wlać wiśnie z kompotu, zagotować . Jak jest mało soku można dolać trochę wody i dosłodzić. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w odrobinie zimnej wody(...)Zagotować i zdjąć z ognia. Kisiel powinien być lekko lejący. Smażyć naleśniki z odrobiną masełka co drugi naleśnik. Nie rozlewać ciasta na całą patelnię. Naleśniki powinny być mniejsze jak nasze zwykłe, łatwiej je odwrócić. Usmażone naleśniki polać kisielem wiśniowym i podawać. Smacznego. Thermomix – nałożyć motylek, dodać biała i sól, miksować czas 1,5 minuty, obroty 4 – wyjąć białka

Kuchnia Pokoleń
CIASTO AMARETTO Z MAKIEM I KAJMAKIEM + film 222

wiórkami czekolady. SKŁADNIKI: Ciasto: - mąka pszenna (3 łyżki) - cukier (200 g.) - jajka (4 szt.) - mak mielony (170 g.) - cukier waniliowy (8g.) - proszek do pieczenia (1 łyżeczka) - kakao (2 łyżki) Krem: - masa kajmakowa (200 g.) - serek mascarpone (250 g.) - śmietanka kremówka 30% (100 ml.) Poncz: - woda (50 ml.) + likier amaretto (50 ml.) Dodatkowo: - dżem lub konfitura wiśniowa (200 g.) - kakao słodkie(...)miksujemy do uzyskania gęstego kremu. - 1 blat ciasta przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i nasączamy go połową ponczu. Następnie wykładamy konfiturę wiśniową i wyrównujemy. Na konfiturę kładziemy 2/3 kremu, przykrywamy drugim blatem ciasta, nasączamy resztą ponczu i wykładamy pozostały krem. Posypujemy słodkim kakao, wiórkami czekolady i dekorujemy wisienkami. Ciasto przechowujemy w lodówce. Podajemy dobrze schłodzone. Wykonanie tego przepisu

RITA food channel
Schwarzwälder Kirschtorte - Tort Szwarcwaldzki 183

Polecam go szczególnie z mojego przepisu. ;) * SKŁADNIKI na tort szwarcwaldzki o średnicy 21-23 cm Ciasto czekoladowe: 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady, min. 70% 200 g mąki pszennej 200 g cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie wiśniowe: 500 g wiśni (świeżych lub w syropie) 200 ml syropu z wiśni 1-2 łyżki cukru(...)cukrem pudrem oraz z cukrem z prawdziwą wanilią na sztywną bitą śmietanę. Przełożenie tortu Na płaskim talerzu, desce lub paterze ułóż pierwszy blat ciasta i nasącz go częścią Kirschu wymieszanego z syropem. Następnie wyłóż połowę masy wiśniowej i jedną trzecią bitej śmietany. Przykryj kolejnym blatem i postąp podobnie. Ostatni blat nasącz jedynie syropem z alkoholem i pokryj cienką warstwą bitej

Food Square

Proponowane wyszukiwania