babka marmurkowa/zebra zrobiona na oleju i jogurcie naturalnym. Dzięki temu babka jest wilgotna mięciutka. Do babki dodałam kisiel wiśniowy błyskawiczny, dzięki czemu babka nabrała super aromatu i lekkiego posmaku wiśniowego. Całość polałam dodatkowo roztopioną czekoladą. Dla mnie takie ciasto to super pyszny deser zarówno na co dzień jak i od święta. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)proszkiem do pieczenia. Następnie mąkę z proszkiem wmiksowałam na małych obrotach do masy jajecznej. Gdy składniki się połączyły wsypałam kisiel wiśniowy i ponownie zmiksowałam na małych obrotach. Na koniec, ciągle miksując na niskich obrotach, cienkim strumieniem wlałam do ciasta olej i dodałam jogurt naturalny. Zmiksowane ciasto podzieliłam na dwie części. Do jednej części wmiksowałam gorzkie kakao. Do formy silikonowej
Waniliowe Improwizacje250ml) zagotuj w rondelku z 2 łyżkami cukru. Dodaj mąkę, wymieszaj i chwile pogotuj. Ściągnij rondelek z palnika i dodaj wiśnie. Lekko wymieszaj je z wiśniowym "kisielem". Po ostygnięciu nałóż wiśnie na wierzch ciasta i wstaw do lodówki. Blacha: tortownica 26cm Przepis znalazłam na stronie www.malacukierenka.pl
Mania WypiekaniaPIANKA : 2 śmietany Śnieżki 2 szklanki zimnego mleka 2 galaretki wiśniowe MUS: 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe cukier do smaku kopiata łyżka żelatyny ORAZ: opakowanie okrągłych biszkoptów wiórki kokosowe do posypania użyłam zielonych owocowa herbata do nasączenia biszkoptów POLEWA KAKAOWA ZROBIONA Z POŁOWY PORCJI KLIK WYKONANIE: Ciasto na biszkopt dzielimy w 2 części, pieczemy w takich samych blachach(...)zielone wiórki kokosowe. Smacznego :) MAŁA RADA: Zamiast Śnieżki możemy ubić ok. 660 ml. śmietany 30 % z cukrem pudrem do smaku, zmiksować z 2 wiśniowymi galaretkami, tak jak w przepisie powyżej Jeśli ciasto robimy w 1 dzień, zacznijmy od przygotowania musu, który bardzo długo stygnie
Pani na deserJest to mega pyszne ciasto, które miałam okazję spróbować u mojej mamy, więc dzielę się z Wami przepisem. Ciasto kruche: forma 24x38 cm 3 żółtka 30 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 150 g mąki pszennej 100 g masła Warstwa wiśniowa: 600 g wiśni drylowanych z kompotu 3 wiśniowe galaretki 3,5 szklanki wrzącej wody(...)cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 40 g płatków migdałów WYKONANIE Ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę, owijamy folią, schładzamy ok. 1 godz.w lodówce. . Ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Studzimy. Warstwa wiśniowa: Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy, mieszamy z wiśniami. Tężejącą galaretkę wykładamy na kruche
słodki bratekpomocą. Nie jest lekko, oj nie... Albo to może ja jestem zbyt wymagająca...? Czekając na C. pomyślałam, że umilę mu powrót do domu ciastem. Zbiegło się to ze wspólnym wiśniowym gotowaniem, sięgnęłam więc po przepis z bloga Ginger & honey , który kusił mnie od dawna. Połączenie kleistego, intensywnie czekoladowego brownies z kwaskowatymi wiśniami i słodką chałwą jest obłędne. Sprawdziłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzegotowych biszkoptach lub herbatnikach nie musimy włączać piekarnika i mamy pyszne ciasto bez pieczenia. Polecam :) BISZKOPT : 4 jajka 1 szklanka cukru i mąki po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i octu JOGURTOWA WARSTWA 1 jogurt grecki 400 g (kupiłam w Biedronce) 3 łyżki cukru pudru galaretka wiśniowa JOGURTOWA WARSTWA 2 jogurt grecki 400 g 3 łyżki cukru pudru(...)pieczenia (tylko dno) i pieczemy ok. 20-30 minut do suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie usuwamy papier i z powrotem ciasto przekładamy do blachy. Boki ciasta zabezpieczamy folią aluminiową. ROZPUSZCZAMY GALARETKI : Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody, wstawiamy do większego naczynia z zimną wodą. Galaretkę cytrynową również rozpuszczamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Dwie galaretki truskawkowe rozpuszczamy
Pani na desertortownicy i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 10 minut. Na podpieczony spód wylewamy masę wiśniową i pieczemy 30 minut. Na lekko zapieczoną masę wiśniową ,wylewamy druga,serową. Z mniejszej części ciasta kruchego wykrawamy np. serduszka i kładziemy na wierzch sernika. Sernik wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy następne 30 minut ( wierzch zacznie się rumienić) Można posypać cukrem
Różne smaki w kuchnitortownicy i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 10 minut. Na podpieczony spód wylewamy masę wiśniową i pieczemy 30 minut. Na lekko zapieczoną masę wiśniową ,wylewamy drug,serową. Z mniejszej części ciasta kruchego wykrawamy np. serduszka i kładziemy na wierzch sernika. Sernik wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy następne 30 minut ( wierzch zacznie się rumienić) Można posypać cukrem
Słodkości i nie tylkołyżki mleka 5 jajek 2 płaskie łyżki kakao 3-4 gruszki Krem: 2 budynie waniliowe/śmietankowe 3 szklanki mleka 200 g masła Dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe polewa czekoladowa Sposób przygotowania: 1. Ciasto: masło ucieramy z cukrem na gładka masę. Dodajemy po 1 jajku dalej ucierając. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko i esencję waniliową. Połowę masy
Na Ciasteczkowych Papierachzawsze będzie kojarzył mi się z rodzinnym domem. Było to nasze ulubione ciasto z dzieciństwa. Kruche ciasto, smaczne owoce i ciepła kawa. Uwielbiam to proste ciasto! Z domu pamiętam jak mama zawsze dodawała dżem wiśniowy lub porzeczkowy. Ale jabłka też smakują wyśmienicie. Nie wiem czemu, ale to ciasto mogę robić wiele razy i nigdy mi się nie znudzi. Chyba dlatego
VioletoweKucharzeniecappuccino jest bardzo dobrze wyczuwalny w babeczkach, a kwaskowate wiśnie idealnie go uzupełniają. "Wisienką na torcie" jest tutaj lukier o pięknym wiśniowym kolorze, a także smaku. Z przepisu można przyrządzić 10 sztuk . Muffiny cappuccino z wiśniami Składniki: CIASTO 230g mąki pszennej 80ml mleka 75g masła 60g domowego cukru waniliowego 2 jajka 50g cappuccino w proszku 2 płaskie łyżeczki proszku(...)wyłożyć 1-2 wiśnie, przykryć pozostałym ciastem, na wierzchu umieścić 1-2 wiśnie - ciasto powinno sięgać do mniej więcej 2/3 wysokości papilotki - muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni, piec przez 20-22 minuty do tzw. suchego patyczka - upieczone muffiny ostudzić - przygotować lukier wiśniowy: cukier puder przesiać do miski, dodać sok z wiśni, całość wymieszać, utrzeć grzbietem łyżki
Smakołyki BerenikiKremem został WuZetKą. To tyle na temat nazewnictwa i przejdźmy do konkretów. Ciasto nie jest skomplikowane w wykonaniu. Biszkopcik czekoladowy, bita śmietana, polewa czekoladowa i dżem, polecam wiśniowy. Istnieją przepisy gdzie ciasto przekłada się samą bita śmietaną. Ja polecam jednak dodanie albo fix śmietankowy albo żelatyny dla pewności, że z śmietaną nie stanie się nic nie oczekiwanego. Polewę najlepiej(...)Dlatego też polecam go wszystkim łasuchom bez awersji do śmietany. Składniki: ciasto: 4 jajka 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 0,5 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia masa: 1 litr śmietany kremówki 2 fix do śmietany lub 2 łyżki żelatyny aromat pomarańczowy dżem wiśniowy. polewa: 0,5 kostki margaryny 4 łyżki śmietany kwaśnej łyżeczka żelatyny 3 łyżki kakao
ciastkarnia na kruchym spodzieMuszę się pochwalić ciastem, które samodzielnie upiekł mój mąż! Niezwykle pyszne ciasto przypominające amerykańskie cherry pie - kruchy spód, warstwa kwaśnych wiśni i ponownie kruszonka oprószona cukrem pudrem. Warstwa wiśniowa z dodatkiem mąki ziemniaczanej pięknie się scaliła i nie wypływała ani rozsypywała. Następnym razem zrobimy w mniejszej tortownicy, aby warstwy były grubsze. Serdecznie polecam :) Przepis ze strony Moje Wypieki. Składniki: Ciasto(...)mąki pszennej 200 g masła w temperaturze pokojowej 120 g cukru Warstwa wiśniowa: 700 g świeżych wiśni (waga bez pestek) 80 g cukru 5 łyżek mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 3 łyżki bułki tartej lub zmielonych migdałów cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Składniki na ciasto kruche umieścić w misce i wyrobić na kruszonkę. Formę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem
Kocham..lubię..gotuję..mojprzepisna.pl | Torcik kakaowy z frużeliną wiśniową i bitą śmietaną Specjalnie na życzenie mojego męża, który chwilowo ma już dosyć moich wegańskich, zdrowych, bezcukrowych i beztłuszczowych wypieków, który ostatnio nawet zaprotestował, i kiedy zrobiłam wegańską wersję torcika W-Z , to nie zjadł nawet kawałeczka, powstał szybki torcik kakaowy „robiony na kolanie” w 2 godziny. Podstawa to sprawdzony wielokrotnie biszkopt(...)się z masą jajeczną, mieszać, poruszając szpatułkę od spodu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 min, do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika, razem z formą zrzuć na podłogę z wysokości około 60 cm (dzięki temu biszkopt będzie płaski i stabilny). Ciasto wstawić do stygnącego piekarnika, lekko uchylonego. Zimny biszkopt nożykiem oddzielić
moj przepis naschłodzonej w lodówce przynajmniej przez 12 h 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach zimnej wody 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie, ja nie dodawałam) 300-400 g frużeliny wiśniowej, patrz przepis tu kakao do dekoracji kilkanaście malin Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, boków niczym nie smarować, ani nie wykładać papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury(...)pszenną, ziemniaczaną, kakao. Do masy jajecznej przesiać mąki, mieszać szpatułką, delikatnie ale dokładnie, tak aby mąki dokładnie połączyły się z masą jajeczną, mieszać, poruszając szpatułkę od spodu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 min, do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika, razem z formą zrzuć na podłogę z wysokości około 60 cm (dzięki
moj przepis na