schłodzonej w lodówce przynajmniej przez 12 h 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2 łyżkach zimnej wody 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie, ja nie dodawałam) 300-400 g frużeliny wiśniowej, patrz przepis tu kakao do dekoracji kilkanaście malin Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, boków niczym nie smarować, ani nie wykładać papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury(...)pszenną, ziemniaczaną, kakao. Do masy jajecznej przesiać mąki, mieszać szpatułką, delikatnie ale dokładnie, tak aby mąki dokładnie połączyły się z masą jajeczną, mieszać, poruszając szpatułkę od spodu do góry. Ciasto przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 min, do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika, razem z formą zrzuć na podłogę z wysokości około 60 cm (dzięki
moj przepis namąkę i proszek do pieczenia, wymieszać na gładką masę. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i dodać do masy, wymieszać już delikatnie. Odstawić ciasto na 10 minut. W tym czasie przygotować kisiel wiśniowy . Do garnuszka wlać wiśnie z kompotu, zagotować . Jak jest mało soku można dolać trochę wody i dosłodzić. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w odrobinie zimnej wody(...)Zagotować i zdjąć z ognia. Kisiel powinien być lekko lejący. Smażyć naleśniki z odrobiną masełka co drugi naleśnik. Nie rozlewać ciasta na całą patelnię. Naleśniki powinny być mniejsze jak nasze zwykłe, łatwiej je odwrócić. Usmażone naleśniki polać kisielem wiśniowym i podawać. Smacznego. Thermomix – nałożyć motylek, dodać biała i sól, miksować czas 1,5 minuty, obroty 4 – wyjąć białka
Kuchnia Pokoleńwiórkami czekolady. SKŁADNIKI: Ciasto: - mąka pszenna (3 łyżki) - cukier (200 g.) - jajka (4 szt.) - mak mielony (170 g.) - cukier waniliowy (8g.) - proszek do pieczenia (1 łyżeczka) - kakao (2 łyżki) Krem: - masa kajmakowa (200 g.) - serek mascarpone (250 g.) - śmietanka kremówka 30% (100 ml.) Poncz: - woda (50 ml.) + likier amaretto (50 ml.) Dodatkowo: - dżem lub konfitura wiśniowa (200 g.) - kakao słodkie(...)miksujemy do uzyskania gęstego kremu. - 1 blat ciasta przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i nasączamy go połową ponczu. Następnie wykładamy konfiturę wiśniową i wyrównujemy. Na konfiturę kładziemy 2/3 kremu, przykrywamy drugim blatem ciasta, nasączamy resztą ponczu i wykładamy pozostały krem. Posypujemy słodkim kakao, wiórkami czekolady i dekorujemy wisienkami. Ciasto przechowujemy w lodówce. Podajemy dobrze schłodzone. Wykonanie tego przepisu
RITA food channelPolecam go szczególnie z mojego przepisu. ;) * SKŁADNIKI na tort szwarcwaldzki o średnicy 21-23 cm Ciasto czekoladowe: 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady, min. 70% 200 g mąki pszennej 200 g cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie wiśniowe: 500 g wiśni (świeżych lub w syropie) 200 ml syropu z wiśni 1-2 łyżki cukru(...)cukrem pudrem oraz z cukrem z prawdziwą wanilią na sztywną bitą śmietanę. Przełożenie tortu Na płaskim talerzu, desce lub paterze ułóż pierwszy blat ciasta i nasącz go częścią Kirschu wymieszanego z syropem. Następnie wyłóż połowę masy wiśniowej i jedną trzecią bitej śmietany. Przykryj kolejnym blatem i postąp podobnie. Ostatni blat nasącz jedynie syropem z alkoholem i pokryj cienką warstwą bitej
Food Squarewydrylowała wiśni. I to była jej zemsta. Swoją drogą jestem ciekawa czy to prawda i za co była ta zemsta. Wracając do ciasta muszę Wam powiedzieć, że jest przepyszne. Delikatny kruchy spód z mocno wiśniową galaretką, śmietankową masą i chrupiącą, migdałową bezą. Pycha!!! Zresztą przekonajcie się sami. Tylko pamiętajcie o tym, żeby użyć wydrylowanych wiśni ;-) Zapraszam!!! Składniki: Kruche ciasto(...)galaretki wiśniowe, 500 g wiśni z kompotu (wydrylowanych), 300 ml gorącej wody, 700 ml soku z wiśni, Krem śmietankowy: 400 ml śmietanki kremówki 30%, 250 g serka mascarpone, 5 łyżek cukru pudru, Beza: 5 białek, 0,5 szklanki cukru, 1 szklanka płatków migdałowych Wykonanie: Masło/margarynę kroimy w kostkę i zagniatamy ze wszystkimi składnikami ciasta na jednolitą masę
Passion of Cookingmleka 50 g masła 300 g sera (z wiaderka) 6 jaj 130 g cukru szczypta soli odrobina aromatu cytrynowego Dodatki ok. 400 g rabarbaru 2 galaretki wiśniowe 600 ml wrzątku Składniki na ciasto połączyć i wyrobić na gładką masę. Włożyć na godzinę do lodówki lub 10 minut do zamrażarki. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę na ciasto. Ciasto zapiec
Weekendy w domu i ogrodziewielbicieli nie należę, ale za to ciasta z ich dodatkiem przyrządzam ogromną przyjemnością. Dziś mam dla Was przepis na pyszny biszkopt pokryty kremem mascarpone, słodkimi wiśniowymi delicjami, wiśniami z syropu i owocową galaretką. Takie ciasto, które na myśl przywodzi lato, za którym wszyscy tak bardzo tęsknimy! Ciasto jest genialne! Koniecznie sróbujcie, bo gwarantuję, że z wielką przyjemnością sięgniecie po dokładkę
Ostra na SłodkoSŁODKIE, ALE DODATEK DŻEMU Z CZARNEJ PORZECZKI I BISZKOPTY MACZANE W ALKOHOLU (U MNIE W NALEWCE WIŚNIOWEJ) NADAJĄ MU BARDZO CIEKAWY SMAK. SKŁADNIKI: BISZKOPT: 3 JAJA 6 ŁYŻEK CUKRU 6 ŁYZEK OLEJU 6 ŁYŻEK MĄKI 1 PŁASKA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA CIASTO MAKOWE: 6 BIAŁEK 1/2 SZKLANKI CUKRU 1/2 SZKLANKI MAKU 1/2 SZKLANKI WIÓREK KOKOSOWYCH MASA: 1/2 LITRA MLEKA(...)mleko z żółtkami i ponownie zagotować ciągle mieszając. Do przestudzonej masy budyniowej stopniowo dodawać masło i ucierać na puszystą masę. Wyłożyć na ciasto kokosowo-makowe. Na masę budyniową wyłożyć biszkopty maczane w alkoholu. Ja użyłam nalewki wiśniowej. Według mnie wódka daje posmak cierpkości dla biszkoptów. Polewa: margarynę , cukier, wodę i cacao zagotować. Gotować ok. 3 minuty. lekko przestudzić
Darcia w kuchnijajka, temperatura pokojowa Masa: 750 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 30% 100 g cukru pudru Dodatkowo: 200 g czekolady gorzkiej, kakao dżem (użyłam wiśniowego) Sposób przygotowania: Dzień wcześniej przygotowujemy ciasto. Zaczynamy od zaparzenia kawy, a następnie całkowicie wystudzamy. W jednej misce należy wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać zimną
Gotuj z Mąkądrugie, ciasto jest bezglutenowe, bo przygotowane jest na mielonych migdałach, a po trzecie jest wyjątkowo pyszne i oryginalne! Brzegi ciasta podczas pieczenia ścinają się i ale środek jest wilgotny i ciężki. Ciasto rewelacyjne smakuje podane z dżemem lub lodami. Spróbujcie! Print Oliwne ciasto czekoladowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Niecodzienne ciasto z dodatkiem oliwy(...)ciasto łopatką i przelać do przygotowanej formy, wstawić do piekarnika, piec przez 40 - 45 minut, ciasto powinno być ścięte przy ściankach formy, a po środku miękkie, sprawdzając ciasto patyczkiem: powinny zostać na patyczku okruchy lepkiego ciasta. Ciasto po upieczeniu powinno przestygnąć w formie około 10 minut, ciasto można podawać ciepłe lub po całkowitym wystudzeniu. Fantastycznie smakuje z dżemem wiśniowym, sosem
SprawdzonaKuchnia.pljakiś na prawdę wyjątkowy sposób swój smak. Nie wiem czy kiedykolwiek udało mi się go aż tak zachować. Kolejnym daniem, jakie przygotowałam były parowańce- kluski z ciasta drożdżowego na parze, z gorącym sosem wiśniowym . Chciałam sprawdzić jak robot poradzi sobie z ugniataniem, a tak na prawdę z wyrabianiem cista drożdżowego. Tutaj odeślę Was ponownie do moich relacji na Instagramie(...)uznania Za pomocą funkcji gotowanie (w pokrywce wyjmij mały przeźroczysty "korek" tak aby sos odparowywał) gotujemy sos, tak aby odparowała jego znaczna ilość, całość będzie mieć formę frużeliny. Wyrośnięte ciasto na parowańce, dzielimy na równe 14-15 części. Każdą formujemy w kulę, układamy na ściereczce i pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Do misy miksującej wlej 1 litr wody (podziałka
SMYKWKUCHNIłyżeczka sól, szczypta ocet, 1 łyżeczka olej, 5 łyżek mleko, 1 szklanka aromat waniliowy suszone owoce (rodzynki, goi, banany lub inne), 2-3 łyżki dżem wiśniowy, 1/2 słoiczka Przygotowanie Wszystkie składniki ciasta muszą być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiewamy mąkę wraz z kakao, dodajemy sodę, cukier i sól. Dolewamy olej, ocet, mleko i odrobinę aromatu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
Gotowanie moimi oczamiPrzepis z kuchni włoskiej. Ale z ciastem francuskim ... hmmm Składniki 250 g ciasta francuskiego 2 średnie czerwone cebule 1 czerwona papryka 8 pomidorków wiśniowych lub cherry 100 g sera mozzarella 8 gałązek tymianku Przygotowanie Ciasto francuskie pokroiłem na kwadraty o długości boków ok. 12 cm. Odcięte kawałki i gotowe kwadraty wstawiłem do lodówki na 30 minut
R'n'G KitchenBardzo elegancki sernik, który jest puszysty i ma pyszną, słodką piankę, na której tworzą się łezki. Wygląda efektownie i z pewnością wszystkim posmakuje. Składniki: Ciasto: mąka 2 szkl. żółtko 1 szt. proszek do pieczenia 2 łyżeczki margaryna 10 dag. cukier 1 szkl. jajko 1 szt. śmietana 4 łyżki Masa serowa: twaróg 1 kg. (dwukrotnie zmielony) cukier 1 szkl(...)cukru) 2 op. jaja 2 szt. żółtko 4 szt. aromat migdałowy 1 cały Pianka na wierzch: białka 5 szt. cukier 3/4 szkl. kisiel wiśniowy 1/2 op. Sposób przygotowania: 1. CIASTO: Wszystkie składniki zagnieść (ciasto będzie kleiste) i nanieść na blachę wyłożoną pergaminem ( 25x35 cm.) najlepiej łyżką zanurzając ją w wodzie. Wyrównać. 2. MASA SEROWA: Ser połączyć
Kuchnia Paulettesstole . 5 jajek 1 szkl.mąki 1 szkl.cukru 1/2 szkl.oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl.maku 1/2 szkl.wiórek kokosowych 1 łyżka kakao Do przełożenia ciasta: ************************** Krem karpatkowy 1/2 słoika dżemu wiśniowo- kokosowego lub porzeczkowego Do posypania: *********************** wiórki czekoladowe i wafelki kokosowe ************************************************* Białka oddzielić od żółtek.Ubić białka z cukrem ,dodać żółtka,olej i mąkę z proszkiem do pieczenia.Miksujemy(...)drugiej mak , a do trzeciej kakao.Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy na przemian po łyżce każdej masy do wyczerpania się ciasta.Pieczemy w 180 stopniach 30 minut. Studzimy.Kroimy ciasto na pół , smarujemy dzemem i przekładamy 3/4 przygotowanej masy , zrobioną według przepisu na opakowaniu.Przykrywamy druga połową ciasta , lekko je przyciskając.Smarujemy resztą kremu i dżemem.Posypujemy wiórkami i pokruszonymi
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki