jednej połowie ciastka. Dekorujemy ciasto Oreo i kolorowymi cukiereczkami. Uśmiechy można namalować prostym lukrem: do kilku łyżeczek cukru pudru dodajemy kilka kropel syropu wiśniowego lub malinowego i dokładnie mieszamy. Lukier przekładamy do woreczka i wyciskamy na ciasto. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Halloween Potworki Brownie pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY
Ciastkozercyjednej połowie ciastka. Dekorujemy ciasto Oreo i kolorowymi cukiereczkami. Uśmiechy można namalować prostym lukrem: do kilku łyżeczek cukru pudru dodajemy kilka kropel syropu wiśniowego lub malinowego i dokładnie mieszamy. Lukier przekładamy do woreczka i wyciskamy na ciasto. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercychwilę ciasto, by sprawdzić czy jest gotowe. Nie powinno być jeszcze bardzo płynne w środku, ale za długo też nie należy trzymać, bo ciasto będzie suche- wtedy najlepiej zjeść je z jakaś konfiturą, np wiśniową. Taka ilość porcji wystarcza na 4-5 filiżanek do kawy. Wskazówki: Ilość cukru czy nutelli możemy ustalać dowolnie, w zależności jak bardzo słodkie na myć
upichcicużywa). W smaku jest dość charakterystyczna, mączna. W konsystencji wilgotna, zbita. Dla urozmaicenia polałam ją galaretką z wiśniowej frużeliny i był to strzał0w dziesiątkę. Nadało jej to świeżości i wyraźniejszego smaku. *na foremkę o pojemności 1,5 litra Składniki: na ciasto: 6 jajek 8 opakowań budyniu waniliowego bez cukru (po 40 g) 40 g mąki pszennej 1 szklanka cukru(...)frużeliny wiśniowej (ewentualnie dżemu) 1/2 opakowania galaretki wiśniowej Miękkie masło rozetrzeć i ucierając powoli dodawać po trochę cukru. Kiedy masa będzie pulchna wrzucać po jednym żółtku. Budynie wymieszać z mąką i proszkiem, przesiać do masy i krótko zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać pianę do ciasta. Foremkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaokoło 30 minut. Wiśnie ze słoiczków wykładamy na sitko do odsączenia. Syrop z wiśni rozcieńczyć w 3 szklankach wody.Trzy szklanki soku wiśniowego zagotować w pozostałym soku rozprowadzić budyń. Do ugotowanego budyniu dodajemy wiśnie, mieszamy dokładnie, wykładamy na przestudzone ciasto orzechowe, odstawiamy do ostygnięci. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem w trakcie ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę w wodzie, ubitą śmietanę wykładamy
kgwjanczewoMiodownik , u mnie w domu znany jako kaszak , a w innych domostwach nazywane Stefanka , to ciasto typowo świąteczne pieczone najczęściej na Boże Narodzenie lub Nowy Rok. Ponieważ ciasto to można przygotować kilka dni wcześniej, nas dzieci, kusiło ono na długo przed Wigilią i naprawdę musieliśmy wysilać swoją wolę, aby nie ukroić dla siebie choć kawałeczka. Niezależnie od tego, czy miodownik(...)manny) 250 g margaryny 1 szklanka cukru Polewa: 125 g margaryny 2 łyżki kakao 4 łyżki miodu 2 łyżki mleka Dodatkowo: 1 słoiczek kwaśnego dżemu (wiśniowego, śliwkowego) garść orzechów włoskich (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto miodowe: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojoną margarynę, posiekać ją nożem. Dodać cukier, miód, jajka oraz sodę, szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 4 części
niecodziennikparytrufle, dokładnie utrzeć. 1/3 kremu odłożyć,do reszty dodać sparzone orzechy, wymieszać. Na pierwszą część ciasta wyłożyć krem z orzechami, przykryć drugim blatem ciasta. Rozsmarować odłożony krem truflowy. Schłodzić. Pianka: 5 białek, galaretka wiśniowa, 2/3 szklanki cukru, 50g startej mlecznej czekolady. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier
Z miłości do słodkościNajsmaczniejsza chałka jaką upiekłam i jaką jadłam. Soczyste i bardzo aromatyczne ciasto smakuje wyjątkowo, dzięki 3 rodzajom nadzienia. Każdy z trzech warkoczy chałki wypełnia inny farsz - nadzienie pomarańczowo - orzechowe, pistacjowo - marcepanowe i wiśniowe. Smakuje i pachnie obłędnie. Idealna i na wielkanocne śniadanie i do popołudniowej kawki. Przepis sugeruje upieczenie jednej chałki, zrobiłam jednak 2 sztuki. Może się skusisz na pyszną(...)chałkę? Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630) 250 ml mleka 1 jajko 0,5 łyżeczki soli 75 g cukru 80 g masła 1 op. suchych drożdży Składniki na nadzienie: wiśniowe: 125 g suszonych lub kandyzowanych wiśni 60 g dżemu wiśniowego 2 łyżeczki soku z cytryny marcepanowe: 200 g marcepanu 5 łyżek mleka 3 łyżki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przełamania słodkiego smaku. Ciasto to jest dość szybkie w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Podane niżej składniki dotyczą blaszki o wymiarach 23 x 33 cm (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Filadelfia – Składniki: Składnik na spód: 285 g sucharków bez cukru 350 g kremu kakaowo-orzechowego (np. Nutella) Składniki- masa serowa: 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36 % 300 g twarogu(...)gorącej, przegotowanej wody 1 opakowanie cukru waniliowego Składniki na warstwę galaretkowo-owocową: 2 galaretki wiśniowe 720 g wiśni z syropu (kompotu) (zobacz przepis: Kompot z wiśni ) 400 ml syropu (soku) z wiśni 500 ml przegotowanej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasto Filadelfia: Przygotować spód ciasta: Sucharki wrzucić do blendera i rozdrobnić do konsystencji piasku. Jeśli zaś nie macie blendera
Kulinarne Przebojelikieru Amaretto 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub kilka kropel aromatu migdałowego opcjonalnie - 1 opakowanie zagęstnika do śmietany ( tzw. "śmietan - fixu " ) Dodatkowo: 250 g konfitury wiśniowej ( ewentualnie dżemu wiśniowego ) Nasączenie: 50 ml świeżo zaparzonej, mocnej kawy 50 ml likieru kawowego 50 ml likieru Amaretto Ponadto: ciasteczka amaretti do dekoracji 200 ml śmietany kremówki 36 % do wykonania rozetek + 1 łyżeczka cukru pudru(...)Odłożyć około 5 łyżek kremu do posmarowania wierzchu i boków tortu. Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na tacy/paterze. Nasączyć go 1/3 ponczu. Następnie rozsmarować połowę konfitury wiśniowej i wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć kolejną częścią ponczu, rozsmarować drugą połowę konfitury oraz drugą część kremu, wyrównać. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu, nasączyć go pozostałym ponczem. Boki oraz wierzch posmarować
Opowieści z piekarnikaTort jest obłędny, na pewno jeszcze nie raz go upiekę:) Jest bardzo elegancki, więc nadaje się na szczególne okazje i na pewno zauroczy Waszych gości... Inspiracja Ciasto: 6 jajek, 150g mąki pszennej, 150g margaryny, 150g drobnego cukru, 150g gorzkiej czekolady, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Czekoladę stopić na parze i przestudzić. Masło utrzeć(...)Pierwszy blat ciasta ułożyć, na paterze i mocno nasączyć ponczem. Wyłożyć połowę masy wiśniowej oraz 1/4 ubitej śmietany. Przykryć drugim blatem, także naponczować, rozsmarować resztę masy wiśniowej oraz 1/4 śmietany. Położyć ostatni blat ciasta, naponczować. Wierzch i boki ciasta udekorować śmietanką, startą czekoladą oraz kandyzowanymi wiśniami. Tort przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościpszennej 20g mąki ziemniaczanej 120g masła 50g cukru pudru 1 żółtko MASA KOKOSOWA 160ml śmietanki 30% 80g białej czekolady 60g wiórków kokosowych 200g konfitury wiśniowej (najlepiej niskosłodzonej) około 10 sztuk wiśni kandyzowanych do dekoracji Wykonanie: CIASTO - masło i żółtko do ciasta powinny być zimne - mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier puder przesiać, dodać kawałki zimnego masła oraz żółtko, składniki posiekać
Smakołyki Berenikisłoik (370g) domowego dżemu wiśniowego spód: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao wymieszałam i przesiałam. Białka oddzielam od żółtek, ubijam je na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania partiami cukier. Musi powstać sztywna i lśniąca piana. Następnie dodaję po kolei żółtka, ciągle ubijając. Dodaję suche składniki, delikatnie mieszam je z ciastem za pomocą szpatułki(...)Kremówkę ubijam na sztywno, dodając partiami pod koniec ubijania cukier puder i proszek kawy. Na samym końcu dodaję wystudzony napar kawy z agarem, miksuję. tort: Spód ciasta skrapiam likierem, następnie rozsmarowuję połowę słoiczka wiśniowego dżemu. Wykładam porcję kremu, rozprowadzam go i przyciskam kolejnym blatem ciasta. Znów skrapiam alkoholem, wykładam dżem, na to krem, przykrywam blatem. Resztę kremu rozsmarowuję
W kuchni Karmel-itkiPychoty z ciasta półfrancuskiego. Kapelusze z wiśniami przygotowuje się super sprawnie i łatwo. Zagniatanie ciasta zajmuje chwilkę, później wrzucamy ciasto do lodówki i mamy czas na inne zajęcia, a na koniec szybkie sklejanie kapelusików i ciastka gotowe Z podanej poniżej porcji wychodzi około 15 kapeluszy. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 2 dag drożdży 200g masła 2 jajka(...)Całość zarabiam nożem, a gdy składniki się wymieszają, szybko zagniatam i tworzę kulę. Ciasto wkładam do lodówki na całą noc (10 godzin). Wiśnie mieszam z cukrem pudrem. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. ½ cm i wykrawam szklanką koła. Na jednym kole układam kilka wiśni lub dżem wiśniowy i przykrywam drugim kołem, dociskam brzegi. Kapelusze układam na blaszce wyłożonej papierem i wstawiam
Słodki sentymentszybkie sklejanie kapelusików i ciastka gotowe Z podanej poniżej porcji wychodzi około 15 kapeluszy. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 2 dag drożdży 200g masła 2 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 szczypta soli Dodatkowo: 200 g wiśni lub dżemu wiśniowego 2 łyżki cukru pudru (jeśli użyjesz wiśni) Mąkę siekam z masłem i rozkruszonymi drożdżami, następnie dodaję jajka, sól(...)wymieszają, szybko zagniatam i tworzę kulę. Ciasto wkładam do lodówki na całą noc (10 godzin). Wiśnie mieszam z cukrem pudrem. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok. ½ cm i wykrawam szklanką koła. Na jednym kole układam kilka wiśni lub dżem wiśniowy i przykrywam drugim kołem, dociskam brzegi. Kapelusze układam na blaszce wyłożonej papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekę
Słodki sentyment