ciasto wiśniowe - 2524 przepisów (strona:47/169)

Babka kolorowa 120

pieczenia 6 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki tortowej 1 cukier waniliowy (16 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 1 kisiel cytrynowy 1 kisiel wiśniowy 1 łyżka kakao 1/2 szklanki maku kropla czerwonego barwnika spożywczego Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym w misie miksera na puszystą białą masę. Potem jedno po drugim, stopniowo, dodajemy(...)misy miksera wciąż miksując. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z resztą masy. Już nie mikserem tylko szpatułką, delikatnie. To ciasto dzielimy na 4 równe części. Do każdej z osobna dodajemy: kisiel cytrynowy, kisiel wiśniowy z odrobiną czerwonego barwnika spożywczego, kakao i mak. Delikatnie mieszamy. Formę do babki (taką z kominem, średnica 23 cm) smarujemy masłem i oprószamy mąką

Marder&Marder Manufacture
Agrestowo-wiśniowy przekładaniec z czekoladowymi kulkami śniadaniowymi 122

Moja słodka kombinacja smaków. Wysoki przekładaniec przełożony dwoma kremami: agrestowym i wiśniowym. Biszkopty pieczone z dodatkiem czekoladowych kulek śniadaniowych, którymi również dekorujemy wierzch ciasta. Bardzo efektowne i smaczne ciasto, bogate w wiele smaków. Polecam! Składniki:   Biszkopt ze śniadaniowymi kulkami czekoladowymi: (składniki podane na 1 biszkopt. Potrzebne będą 3) 3 jajka w temperaturze pokojowej 3 łyżki cukru pudru szczypta soli(...)której był pieczony. Przykryć II biszkoptem. Schłodzić w lodówce. Krem wiśniowy: Wiśnie, cukier i sok z cytryny umieścić w garnku, zagotować. Zmiksować blenderem na puree. Żelatynę dodać do gorącego puree z wiśni i energicznie wymieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Kilka łyżek odłożyć do dekoracji ciasta. Pod koniec ubijania dodać tężejące puree z wiśni i dobrze

Nastoletnie Wypiekanie
Konfitura z wiśni z cynamonem i goździkami 139

goździkami to produkt, którego nie może zabraknąć na naszej liście domowych przetworów. Robimy ją co roku, pod koniec wiśniowego sezonu, kiedy owoce są najsłodsze i najbardziej dojrzałe. Wybieramy te najpiękniejsze, nieuszkodzone, roztaczające wokół swój przepiękny zapach. Zimą dodajemy do herbaty, ciast. naleśników i cieszymy się jej smakiem Konfitura z wiśni z dodatkiem cynamonu i goździków rozgrzewa nas w mroźne zimowe(...)latem zapasów, konfiturę z wiśni i korzennych przypraw przygotowuję także zimą z mrożonych owoców. W dobie ciągłego pośpiechu, żelfixów, dżemixów, cukrów żelujących i innych "przyśpieszaczy" taka tradycyjna domowa konfitura wiśniowa z cynamonem i goździkami to prawdziwy rarytas. Warto jej poświęcić nieco czasu, nie będziecie tego żałować. Konfitura z wiśni z cynamonem i goździkami - składniki 1 kg wydrylowanych wiśni

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Cygańskie ścieżki 218

jest o niebo lepszy, z polewą efekt smakowy gwarantowany :) Składniki: ciasto: 9 białek 4 żółtka 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 1 łyżka kakao 3 łyżki maku 1 opakowanie kisielu wiśniowego masa: 5 kolorowych galaretek 400 g serka z wiaderka lub waniliowego(...)proszkiem do pieczenia, wlać olej cieniutkim strumieniem i delikatnie wymieszać wszystko łyżką, aż do połączenia się wszystkich składników. Ciasto podzielić na 4 równe części. Do każdej z części dodać odpowiednio: 2 łyżki mąki i 4 żółtka łyżkę kakao kisiel wiśniowy 3 łyżki maku Każdą z mas wymieszać, aż do połączenia się składników. Blaszkę (u mnie 30x25) wyłożyć papierem do pieczenia

na moim stole...
Babka trójkolorowa 120

margaryny * 6 jajek * 1 i 1/2 cukru pudru * 1 cukier wanilinowy * 2 szklanki mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 szklanki oleju * 1 kisiel brzoskwiniowy * 1 kisiel wiśniowy (i opcjonalnie nieco czerwonego barwnika) * 1 łyżka kakao Sposób wykonania Margarynę o temperaturze pokojowej utrzeć na puch, następnie dodawać kolejno 6 żółtek ciągle ucierając, dodać cukier i cukier wanilinowy i dalej(...)ucierać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kisiel brzoskwiniowy (proszek), do drugiej kisiel wiśniowy ( proszek) i ewentualnie dla koloru nieco barwnika czerwonego, do trzeciej dodać kakao. Dwie formy babkowe z kominkami wysmarować margaryną i wysypać bułka tartą

Mix smaku
Szarlotka pod chmurką z różową rosą 117

kwaśnej śmietany Masa Jabłkowa 1,5 kg jabłek 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki cytryny cukier waniliowy cynamon wedle uznania  Pianka 1 kisiel wiśniowy 3-4 białka 3/4 szklanki cukru Wykonanie : Składniki na ciasto należy połączyć razem i wyrobić ciasto, które wykładamy na kwadratową blaszkę - ciasto będzie wyższe. Można też ciasto wyłożyć na podlużną blachę, co spowoduje mały spadek

W Moim Magicznym Domu
Bananowiec z delicjami i mascarpone + film 161

Bananowiec z delicjami i mascarpone to lekki, orzeźwiający i pyszny smakołyk. Dżem z czarnej porzeczki i galaretka wiśniowa przełamuje słodki smak bananów i kremu z mascarpone a ciastka dodają deserowi wybornego smaku, tworząc wspaniałą kompozycję idealną na upalne dni. Przygotowanie takiego ciasta jest bardzo proste a efekt końcowy wyśmienity.     składniki na tortownicę 26 cm 2 jajka 1/3 szklanki(...)opakowania śmietan – fixu 2 galaretki wiśniowe lub truskawkowe 300 g ciastek typu delicje przepis Do miski przekładamy oddzielone od żółtek, białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie do ubitej piany dodajemy żółtka, wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i kakao, wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto na biszkopt przekładamy do tortownicy wyłożonej

Smakowite Dania
Ciasto czekoladowe z bananami 218

przesady. Lekki biszkopt, banany, czekoladowy krem i śmietana z czekoladą. Nie brzmi to pysznie? Jeśli ktoś nie lubi tradycyjnych świątecznych wypieków, może skusi się na to ciasto :) Składniki na dużą blachę: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek ciepłej wody 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku(...)napęcznienia. Następnie podgrzać aż się rozpuści i dodać do kremu. Dokładnie ze sobą wymieszać. Biszkopt nasączyć czarną herbatą. Rozsmarować na nim konfiturę wiśniową. Banany obrać ze skórki i przeciąć wzdłuż na pół. Poukładać na cieście i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Na banany wyłożyć krem i wstawić do lodówki, aż krem zesztywnieje. Masa śmietanowa: Kremówkę ubić na sztywno

My simple kitchen
Ciasto Nutella 296

świętach, urodzinach, imieninach, ciasto zawsze się pojawia. Jak na razie nikomu  się nie znudziło i nadal wszyscy zajadają je ze smakiem. Ciasto zawsze się udaje i nie wymaga pieczenia. Składniki: - słoik wiśni drylowanych - 3 galaretki wiśniowe - 2 kostki twarogu - pół szklanki cukru pudru - śmietana 36% - 3 śmietanfixy - słoik Nutelli 400g - cukier wanilinowy - opakowanie sucharów Sposób przygotowania:   Paczkę sucharów(...)łyżeczkę cukru wanilinowego (można dodać 2 łyżki cukru pudru). Krem wykładamy na nasz spód z masą twarogową.  Galaretki wiśniowe przyrządzamy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawiamy do stężenia. Wiśnie z kompotu odcedzamy na sitku, układamy na ubitej śmietanie. Ciasto wstawiamy do lodówki aby dobrze się schłodziło

Pan i Pani Smith w kuchni
Ciastka francuskie z wiśniami 151

Cześć Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na bardzo szybkie ciastka. Ciasto francuskie jest chyba dostępne w prawie każdym sklepie. Kompot wiśniowy zresztą też. W kilka chwil można wyczarować pyszne, słodkie co nieco do kawy. Ciastka francuskie z wiśniami Przygotuj płaską blachę do pieczenia, papier do pieczenia, nóż lub radełko, sitko, łyżkę, kratkę do wystudzenia ciasteczek, łopatkę do wyłożenia ciastek

blog.moje-pasje.info
WIŚNIOWY MURZYNEK 134

Przepisy na makowce, serniki i pierniki opanowały internet ! Więc u mnie coś innego ale równie smacznego 😃 Mocno czekoladowy, wilgotny murzynek przełożony dżemem wiśniowym z kawałkami owoców, oblany domową polewą, posypany migdałami... A jak Wasze przygotowania do Świąt ?    SKŁADNIKI: 2/3 szkl. Mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 85 g miękkiego masła 2 jajka 100 g jogurtu naturalnego(...)keksową wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto . 5. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C, pieczemy ok 35 min (do suchego patyczka). 6. Kiedy ciasto wystygnie przekrawamy je wzdłuż na dwie części. Jedną smarujemy dżemem (użyłam wiśniowego z kawałkami owoców) i przykrywamy drugą. 7. Całość polewamy polewą czekoladową (1/2 tabliczki czekolady, łyżka masła, 1-2 łyżki mleka), posypujemy płatkami migdałów

Marcepanowa kuchnia
Kruche ciasto z wiśniami i pianką + film 129

pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru kryształu 1 łyżka śmietany 18% 3 żółtka 200 g masła cukier puder do posypania ciasta 700-800 g wydrylowanych wiśni pianka 3 białka 1 opakowanie kisielu wiśniowego z cukrem przepis Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier kryształ, dodajemy pokrojone miękkie masło, żółtka oraz śmietanę, następnie dłonią

Smakowite Dania
Kruche ciasto z wiśniami i pianką + film 126

pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru kryształu 1 łyżka śmietany 18% 3 żółtka 200 g masła cukier puder do posypania ciasta 700-800 g wydrylowanych wiśni pianka 3 białka 1 opakowanie kisielu wiśniowego z cukrem przepis Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier kryształ, dodajemy pokrojone miękkie masło, żółtka oraz śmietanę, następnie dłonią

Smakowite Dania
Domowa frużelina z aronii 255

przypomina trochę kisiel, ale jest o wiele lepsza! Zapewne kojarzycie ją z nadmorskich miejscowości, gdzie ludzie tonami kupują gofry właśnie z frużeliną, czy to wiśniową, czy jagodową. Jest moim ulubionym rodzajem przetworów. Idealna do wszystkiego - ciast, deserów, omletów, budyniu, a nawet do jedzenia prosto ze słoiczka. I co najlepsze, jej przygotowanie jest o wiele szybsze niż dżemów lub konfitur

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Rogaliki z różą mamy Majki 161

podobało mi się jak kładzie konfiturę na każdy kawałek ciasta, a dopiero potem zawija. To całe dzielenie na osiem, to było chyba moje pierwsze zetknięcie z tabliczką mnożenia (bo ciasto dzielimy na osiem a potem każdy kawałek na osiem- to ile zjemy rogalików?:)). Sama robiłam je po raz pierwszy jakoś w podstawówce- był taki zwyczaj przynoszenia cukierków na urodziny(...)spróbować samemu - ja użyłam około półtora takiego słoiczka naszych, zrobionych latem. Ale rogaliki będą też smaczne z innymi nadzieniami- z powidłami śliwkowymi czy konfiturą wiśniową. Ważne, żeby nadzienie było dość słodkie, bo samo ciasto jest bardzo łagodne w smaku. No i jeszcze jedna kwestia- kim jest tajemnicza Majka? To moja mieszkająca w Opolu ciocia, która pierwszy raz zaprezentowała

les mirabelles