ciasto wiśniowe - 2524 przepisów (strona:38/169)

ciasto drożdżowe owocowo-serowe z kruszonką... 126

Składniki: ciasto drożdżowe duża porcja: drożdże świeże 10 dag, mąka pszenna 1 kg, cukier 1 szklanka, mleko letnie 2 szklanki, sól 1/2 łyżeczki, jajka 3 sztuki + 4 żółtka, aromat waniliowy 1 sztuka dodatki: mus jabłkowy 250 gram i wiśniowy 250 gram + kisiel wiśniowy 1 opakowanie, twaróg krajanka półtłusty 50 dag + cukier cytrynowy 1 opakowanie, cukier puder 2 łyżki, cynamon(...)minut PRZED WYRASTANIEM połowę ciasta włożyć do worka foliowego i zamrozić (po odmrożeniu krótko wyrobić i zostawić do wyrośnięcia i upiec), resztę ciasta nakryć ściereczką i do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny mus jabłkowy i wiśniowy wymieszać z kisielem i zagotować mieszając do zagęstnienia, dobrze wystudzić forma 30x24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, rozsmarować

W Mojej Kuchni Lubię
Babka tulipan 123

proszek do pieczenia -2 łyżeczki cukier waniliowy -1 opak olej -1/3 szkl kakao -1 łyżka mak -0,5 szkl tłuszcz do formy kisiel pomarańczowy -1 opak kisiel wiśniowy -1 opak PRZYGOTOWANIE: Białka oddzielić od żółtek.  Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.  Do utartej masy stopniowo dodawać, po jednym żółtku, cały czas ucierając(...)Ciasto podzielić na 4 części.  I część dodać kisiel pomarańczowy.  II kakao  III mak  IV kisiel wiśniowy  Wszystkie masy dokładnie wymieszać.  Formę na babkę, wysmarować tłuszczem, warstwami po kolei wylewać ciasto do formy.  Na końcu nożem kilka razy w koło zakręcić ciasto.  Piec ok.50 minut w 180 stop. a najlepiej sprawdzić patyczkiem

Kuchnia Danusi
Francuskie ciasto z owocowym mascarpone 169

Składniki gotowe ciasto francuskie, 1 opak białko jaja, 1 szt cukier, 2-3 łyżki serek mascarpone, 300g dżem wiśniowy, 1 słoiczek cukier puder, 2-3 łyżki Przygotowanie Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy, przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Brzegi ciasta zawijamy na szerokość 1 cm do środka, smarujemy białkiem i posypujemy obficie cukrem. Środek ciasta gęsto nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez

Gotowanie moimi oczami
Miodownik z serem gotowanym i karmelizowanymi orzechami 183

mąki 2 łyżeczki sody + 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 jaja 100 g masła 4 łyżki miodu 200 g cukru pudru +pół słoiczka dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki Z podanych składników( oprócz dżemu) zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części. 3 Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszy blat pieczemy bez dodatków w temp. 175 stopni przez

Kubki smaku
Torcik wiśniowy z Czarnego lasu 129

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Domowe ciasta
Cygańskie ścieżki 297

Składniki na ciasto białka jaj, 9 szt żółtka jaj, 4 szt cukier, 1 i 1/2 szkl mąka pszenna, 1 i 1/2 szkl + dodatkowo 2 łyżki cukier waniliowy, 1 opak proszek do pieczenia, 2 łyżeczki olej, 1 szkl kakao, 1 łyżka kisiel wiśniowy, 1 opak mak suchy, 3 łyżki Składniki na masę serek waniliowy, 400g 5 kolorowych galaretek Przygotowanie Białka(...)dzielimy ciasto na 4 równe części. Do każdej dodajemy kolejno:  1. żółtka i 2 łyżki mąki 2.łyżka kakao 3.kisiel wiśniowy 4.mak Blaszkę (25x35cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na środek kładziemy kolejno po dwie łyżki każdego ciasta, cały czas w to samo miejsce, tworząc kręgi. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180st. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy

Gotowanie moimi oczami
DELICJA Z KAJMAKIEM I WIŚNIAMI 134

pieczenia, 1 łyżeczka octu Krem: 1 kostka masła, 1 puszka masy kajmakowej (krówkowej) Dodatkowo: słoik wiśni drylowanych, biszkopty, ¾ szkl. kawy, ¼ szkl. wódki, 1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 1,5 szkl. wrzątku WYKONANIE  Ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Żółtka mieszamy w miseczce z proszkiem i octem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie masę z żółtek, a na końcu

słodki bratek
Kawa i wuzetka są obowiązkowe. Dla każdego. ;) 205

Wuzetka Nasączony kakaowy biszkopt, odrobina konfitury wiśniowej, polewa czekoladowa przypieczętowana obowiązkowym zawijasem z bitej śmietany. To właśnie wuzetka. Najlepsza pod słońcem z pyszną kawą z pianką. Opis przygotowania jest trochę długi, ale tak naprawdę W-Z, to proste ciasto. I za to między innymi ją bardzo lubię. Bo smaku chyba zachwalać nikomu nie muszę? Nie biję się co prawda(...)dużych pęcherzyków powietrza. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec ok. 30-35 minut (do suchego patyczka). Ciasto zostawić do ostudzenia w uchylonym piekarniku. Zimne wyjąć z formy i przeciąć wzdłuż na 2 równe części. Do nasączenia ½ szklanki nalewki wiśniowej ½ szklanki zimnej herbaty, kawy lub przegotowanej wody Wymieszać razem. Odstawić. Masa do przełożenia 350 g konfitury wiśniowej

Pełny talerz
Piernikowa tarta z budyniowo-wiśniowym nadzieniem 197

Piernikowa tarta z budyniowo-wiśniowym nadzieniem. Zapachniało świętami… Uwielbiam zapach piernika unoszący się po całym domu. A Wy? Jeśli też kochacie takie aromaty i cenicie proste, szybkie w przygotowaniu ciasta z pysznym budyniowym nadzieniem polecam Wam przygotować taką piernikową tartę. Idealna na co dzień, jak na święta. Spróbujcie. Większość produktów do przygotowania tarty możecie nabyć w sklepie internetowym(...)Ekologiczna konfitura wiśniowa z imbirem Owocowy Dom 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżki cukru do ozdoby: płatki migdałów i listki świeżej mięty Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy kakao, przyprawę do piernika, cukier puder, żółtko i szczyptę soli. Następnie dodajemy ziemne masło lub margarynę (ja zawsze siekam je nożem, aby łatwiej się później zagniatało ciasto) i łyżkę naturalnego

Słodkie okruszki
Babka tulipan 192

soli. Dodajemy połowę białek do masy, bardzo delikatnie mieszamy, a gdy się rozluźni, dodajemy pozostałe białka i ponownie delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na cztery równe części i rozkładamy do czterech miseczek. Do jednej dodajemy kisiel cytrynowy, do drugiej wiśniowy, do trzeciej suchy(...)czwartej kakao i kawę Inkę. Mieszamy zawartość każdej miseczki i przekładamy do formy. Najpierw wykładamy masę z kisielem cytrynowym, potem z kisielem wiśniowym, następnie z kakao i kawą zbożową, a na końcu z makiem. Wzdłuż ciasta robimy mocne wgłębienie łyżką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 50-60 minut, a najlepiej do tzw. suchego patyczka. Jeśli ciasto zbyt mocno się

Poezja smaku
Mazurek wiśniowy z kremowym mascarpone, frużeliną wiśniową i bezami 167

przed świętami nie miałam czasu na opublikowanie czegokolwiek, dopiero teraz postaram się nadrobić zaległości. Dzisiaj podam przepis na wspaniałego mazurka o smaku wiśniowym. Przepis znalazłam tutaj ( podwoiłam ilość składników na dużą blachę). Składniki na dużą blachę ciasta: 350 g mąki krupczatki 100 g cukru pudru 2 łyżki gęstej śmietany 18 % 200 g zimnego masła lub margaryny 2 żółtka. Składniki(...)masę wiśniową: 250 g serka mascarpone 2/3 szklanki frużeliny wiśniowej bez wiśni 2 łyżki cukru pudru Na wierzch do przybrania: Wiśnie z frużeliny 16 – 20 małych pokruszonych bezików Sposób wykonania ciasta: Masło lub margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać mąkę, żółtka, śmietanę, cukier i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 – 2 godziny do lodówki, żeby

Na słodko lub wytrawnie
Gofry z bitą śmietaną i sosem wiśniowym 146

Gofry lubi chyba każdy łasuch, szczególnie letnią porą, te upiekłam z mąki orkiszowej i podałam z bitą śmietaną, sosem wiśniowym oraz startą czekoladą. Moi domownicy stwierdzili że smakują obłędnie. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 3/4 szklanki wody gazowanej 3 jaka 1 łyżka cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku(...)dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Gofrownicę mocno rozgrzewamy, chochlą wylewamy porcję ciasta, pieczemy przez 4-5 minut. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i śmietan-fix. Masę śmietanową przekładamy do rękawa cukierniczego, rozprowadzamy na ostudzonych gofrach, polewamy sosem wiśniowym, posypujemy startą czekoladą

Bajeczna Kuchnia
Sernik czekoladowo-waniliowy 121

masła 1 szklanka cukru 5 jajek 1 kg sera do sernika o smaku waniliowym Oczywiście można też użyć zwykłego lub dodać aromat do ciast. 2 łyżki mąki ziemniaczanej Opcjonalny dodatek, ja postawiłem na konfiturę wiśniową z Biedronki (brak na zdjęciu) listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Sernik czekoladowo-waniliowy'; listonic_content='3/4 kostki margaryny 2 szklanki cukru(...)łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 kg sera do sernika o smaku waniliowym 2 łyżki mąki ziemniaczanej konfitura wiśniowa'; document.write(" "); Rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Odpowiednio – 4 żółtka i białka dla ciasta oraz 5 żółtek i białek dla masy. Do garnuszka wlewamy wodę i ją zagotowujemy. Następnie, mieszając, dodajemy margarynę, a gdy się rozpuści – cukier

Proste-przepisy.pl
Pięciominutowe ciasteczka biszkoptowe 259

cukru kryształ 1 łyżeczka cukru waniliowego Na krem czekoladowy: ok. 8 kostek czekolady mlecznej 1/2 łyżki śmietanki 30% Na wierzch: cukier puder do posypania sos wiśniowy lub ulubiony dżem Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce. Przelewamy do głębokiego talerza ("rosołowego") lub innego dość płytkiego i szerokiego naczynia, które możemy włożyć do mikrofalówki. Naczynie uprzednio smarujemy tłuszczem i posypujemy(...)gotowy placek. Kładziemy na desce i wycinamy nim kółka. Na połowę kółek nakładamy nasz krem czekoladowy (szybko). Na wierz kładziemy kółko bez kremu.Posypujemy cukrem pudrem i kładziemy odrobinę sosu wiśniowego lub ulubionego dżemu. W zależności od "formy" i wielkości kółek wyjdzie kilka ciasteczek. Mi wychodzi około 4-5, czyli w sam raz ;) Smacznego

Słodkie okruszki
W - Z, czyli Wuzetka 20531

tortownicy o średnicy 23 cm lub do dwóch o średnicy 18 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy.   Do nasączenia: 1/2 szklanki nalewki wiśniowej 1/4 szklanki wody Masa śmietankowa: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie*) wiśnie z zalewy alkoholowej do dekoracji Wykonanie: Żelatynę(...)wierzch polewę czekoladową. Udekorowałam kleksami bitej śmietany i wiśniami. Jeśli chodzi o wiśnie to wyciągnęłam zamrożone wiśnie i około godziny moczyłam w nalewce wiśniowej (domowej roboty). Żelatynę dodajemy tylko wtedy jeśli nie zdołamy ciasta zjeść w ciągu jednego dnia. Ciasto z dodatkiem żelatyny możemy przechowywać w lodówce do 3 dni. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania