później wykorzystać). Spód pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni, po tym czasie usuwamy papier z ryżem i pieczemy kolejne 15 minut. Czas, kiedy ciasto jest w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie nadzienia wiśniowego. Do garnka z wiśniami zasypanymi cukrem dodajemy mąkę ziemniaczaną i wodę. Zagotowujemy na małym ogniu, gotujemy przez ok. 1-2 minuty, całość powinna mieć konsystencję gęstego(...)dużymi kawałkami owoców, wiśnie nie powinny się rozgotować. Upieczony spód zostawiamy do przestudzenia. Na spód przekładamy wystudzone nadzienie wiśniowe, całość wkładamy do lodówki lub zamrażarki na czas przygotowania kremu. Do misy miksera przekładamy śmietanę i serek mascarpone, jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta możecie dodać też cukier puder. Miksujemy aż śmietana i serek się połączą, a cały krem będzie miał sztywną
Ciastkozercyoraz masa makowa, a wszystko oprószone cukrem pudrem. Klasyczny, tradycyjny dość bogaty w składniki wypiek rodem z notatników naszych babć. Kruche Ciasto z Makiem i Kokosem Siostry Anastazji - Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g masła (zimnego) 150 g cukru pudru 4 żółtka 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany (lub więcej) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy łyżka(...)miodu 3-4 łyżki cukru garstka orzechów włoskich garstka rodzynek (opcjonalnie) Kokos: 4 białka 1/2 szklanki cukru 120 g wiórków kokosowych ok. 100 g powideł (np. wiśniowych, śliwkowych, z czarnej porzeczki) Kruche Ciasto z Makiem i Kokosem Siostry Anastazji - Sposób przygotowania: Masło siekamy na drobne kawałki, dodajemy resztę składników (oprócz kakao) i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (gdyby ciasto okazało się
Słodka Stronaciasta z truskawkami. Ja zaś się dzisiaj wyłamuję i piekę czekoladowy styropian. Oryginalny styropian smakuje jak sernik, ten smakuje jak czekoladowy sernik z posmakiem kokosów. To kruche ciasto dodatkowo uzupełniłam konfiturą wiśniową. Upieczcie i wydajcie opinię co sądzicie o tym cieście? Ja z czystym sumieniem mogę to ciasto polecić. Możecie też zainspirować się innymi moimi wypiekami: Galette z serem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoże nie być to natychmiastowe. Na mój FANPAGE oraz INSTAGRAM będę wrzucać czasem zdjęcia, a więc śledźcie Smakołyki i tam :) Udanych wypieków! Torcik czekoladowo-kokosowy z czereśniami Składniki: ciasto czekoladowe 160g (1 szklanka) mąki 150g (3/4 szklanki) cukru (u mnie pół na pół zwykły z domowym cukrem waniliowym) 75g masła 50g gorzkiej czekolady 50ml wody 2 jajka 2 łyżki(...)kokosowych 4 łyżki domowego cukru waniliowego 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (każde po 40g) warstwa owocowa 350ml (450ml) wody 1 opakowanie (1,5 opakowania) galaretki wiśniowej 250g czereśni (po wypestkowaniu) Wykonanie: CIASTO CZEKOLADOWE - jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki - do rondelka przełożyć masło, czekoladę, cukier, kakao oraz wodę, wszystko podgrzać do momentu roztopienia się masła i czekolady i uzyskania
Smakołyki Berenikipóźniej wykorzystać). Spód pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni, po tym czasie usuwamy papier z ryżem i pieczemy kolejne 15 minut. Czas, kiedy ciasto jest w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie nadzienia wiśniowego. Do garnka z wiśniami zasypanymi cukrem dodajemy mąkę ziemniaczaną i wodę. Zagotowujemy na małym ogniu, gotujemy przez ok. 1-2 minuty, całość powinna mieć konsystencję gęstego(...)dużymi kawałkami owoców, wiśnie nie powinny się rozgotować. Upieczony spód zostawiamy do przestudzenia. Na spód przekładamy wystudzone nadzienie wiśniowe, całość wkładamy do lodówki lub zamrażarki na czas przygotowania kremu. Do misy miksera przekładamy śmietanę i serek mascarpone, jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta możecie dodać też cukier puder. Miksujemy aż śmietana i serek się połączą, a cały krem będzie miał sztywną
Ciastkozercypysznym spodzie ciasteczkowym to idealne ciasto w sam raz na upalne dni. Deser jest pyszny i bardzo prosty w wykonaniu, można go dowolnie modyfikować smakowo używając ulubionych galaretek i owoców. składniki na tortownicę 26 cm 300 g ciastek zbożowych ( np. Bonitki ) 100 g masła 400 g wydrylowanych czereśni 2 opakowania galaretki wiśniowej 200 ml mleka skondensowanego bez cukru(...)całość dokładnie mieszamy łyżką. Do wyłożonej folią aluminiową tortownicy wsypujemy zmieszane z masłem ciastka i starannie rozprowadzamy je łyżką lekko dociskając. Tak przygotowany spód ciasta wstawiamy na pół godziny do lodówki. Galaretki wiśniowe rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wlewamy mleko zagęszczone, miksujemy je do momentu aż podwoi swoją objętość i zgęstnieje, wlewamy zimną
Smakowite DaniaCiasto Biskup / Layer 'Bishop" Cake Jeśli jeszcze zastanawiacie się, jakie ciasto upiec na Boże Narodzenie, gorąco polecam dzisiejszy wypiek. Ciasto Biskup widziałam na kilku polskich blogach (na przykład tutaj ) i postanowiłam również upiec swoje, modyfikując odrobinę oryginalny przepis. Ciasto Biskup składa się się kilku warstw: jasnego biszkoptu, galaretki z dżemem, pysznego kremu budyniowego, bezy z makiem oraz wiórkami kokosowymi(...)dodałam do niego domowy dżem. Ciasto Biskup na pewno przypadnie do gustu wszystkim fanom słodkich ciast z kremem. Pasuje na wszelkie spotkania w większym gronie. Polecam, smacznego:) SPRAWDŹCIE TEŻ PRZEPIS NA MOJĄ KOSTKĘ ŚWIĄTECZNĄ - KLIKNIJ TU BY ZOBACZYĆ FILM :) POLECAM TEŻ PRZEPIS NA CIASTO NIEBO Z JABŁKAMI I KREMEM ORZECHOWYM:) Przepis na Ciasto Biskup: na blaszkę o wymiarach 36x25
Lekcje w kuchniukrem pudrem różanym . Dziś proponuję przygotować ją z prostym kremem budyniowym na mleku z nerkowców i podać z sosem owocowym np. z wiśniowym cassisem. Porcje: forma 23 cm Czas przygotowania: 100 minut Składniki: Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej, 120 g zimnego masła, 4 łyżki cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżka zimnej maślanki(...)moreli, płatki nagietków do przybrania, cukier puder różany do posypania. Sos wiśniowy cassis: 300 g wypestkowanych wiśni (świeżych lub mrożonych), 100 ml casissa , 3 łyżki owoców czarnej porzeczki, które pozostały po przygotowaniu cassisa (opcjonalnie), cukier do smaku. Ceramika Żaneta Jędral Pracownia autorska Przygotowanie: Ciasto Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą, dodać zmrożone masło starte
SzczyptaSmaQprzy dotyku powinna być sucha i chrupka. Bezę po upieczeniu suszymy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Można zostawić ja na kolka godzin bądź na całą noc. Frużelina wiśniowa: 250g wiśni świeżych lub mrożonych, pół szklanki cukru, 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona 1 łyżeczce wody, 1 łyżeczka soku z cytryny(...)schłodzonej. Śmietanę ubić na sztywną pianę. Na koniec by ujrzeć piękną pavlovą należy wyjąć bezę z piekarnika, wyłożyć ją na duży talerz bądź na paterę do ciast. Na bezę wyłożyć krem, frużelinę wiśniową i czekoladę. Jeżeli wiadomo, że nie zje się jej od razu, to lepiej nie wykładać wszystkich składników ba bezę - są ciężkie i beza zrobi się mokra. Wtedy
W kuchni u MonikiCiasto idealne na lato! Nie jest zbyt słodkie, ani suche. Połączenie słodyczy z kwasowością owoców i delikatną śmietanką dale idealny efekt smakowy! (mniejsza blacha- u mnie 28x24 cm) Składniki na biszkopt: 6 jaj 6 łyżek mąki 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Składniki na masę jabłkowo- wiśniową 1 kg jabłek(...)Żelatynę z mlekiem przelać do większej miski i dodać do niej kilka łyżek ubitej śmietanki, wymieszać i dodać ponownie do pozostałej części śmietany. Delikatnie wymieszać. Składanie ciasta: Na skropiony biszkopt nakładamy masę jabłkowo- wiśniową, przykrywamy drugim biszkoptem, na wierzch układamy ubity krem. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Następnie posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi i układamy wydrążone owoce. Ponownie schładzamy
Tradycyjna KuchniaCIASTO FRANCUSKIE Z WIŚNIAMI Składniki: 4 szklanki mąki 4 żółtka 1 szklanka śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny 4 białka kisiel wiśniowy dżem lub wiśnie z kompotu (ja użyłam wiśni z wiśniówki(...)szklanka drobnego cukru do wypieków Wykonanie: Mąkę, żółtka, margarynę, proszek do pieczenia i śmietanę zagniatamy. Odstawiamy ciasto do lodówki na 12 godzin. Ciasto dzielimy na 6 równych części. Rozwałkowujemy każde osobno. Ubijamy białka z cukrem i kisielem wiśniowym. Dzielimy to na 3 równe części. Układamy: placek-piana-dżem lub wiśnie-placek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 ° około 30 minut
Słodkie ciachotemperaturze 180°C, około 40 minut. Upieczone ciasto zostawiamy na około 20 minut w wyłączonym piekarniku, a następnie wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimne ciasto kroimy na 3 warstwy. Kompot wiśniowy przecedzamy przez sito i odkładamy na bok tyle sztuk wiśni, ile chcemy mieć kawałków tortu. Z tej porcji śmiało wyjdzie 15 sporych kawałków. * Śmietan-fixy ubić z śmietaną(...)zbyt zimna, (bo wtedy zrobią nam się grudki) ani zbyt ciepła (bo zabije naszą śmietankę). Gotowy roztwór żelatyny wlewamy cienkim strumieniem do śmietanki, miksując na wolnych obrotach. Wracamy do ciasta… Dolną warstwę ciasta nasączamy: kompotem, kompotem zmieszanym z wódką lub wiśniówką (w zależności od tego jakie posiadamy składniki i na jaką okazję tort ma być przeznaczony). Następnie pokrywany śmietaną
Smakowy Rajsłodko- kwaśne brioszki oblane lukrem o aromacie migdałowym. Polecam serdecznie! Składniki na 15 brioszek: ciasto: mąka pszenna 380 g, cukier 50 g, jajka 3 szt, masło 170 g, mleko 100 ml, sól 0,5 łyżeczki, drożdże świeże 14 g lub suche 7 g, nadzienie wiśniowe: wiśnie 450 g, cukier 3 łyżki, sok z cytryny 2 łyżki, skrobia ziemniaczana 1 łyżka(...)cukrem, solą, wyrośniętym rozczynem, oraz jajkami i mlekiem. Zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy miękkie masło i ponownie zagniatamy ciasto aż będzie gładkie. Ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na noc. Nadzienie wiśniowe możemy przygotować dzień wcześniej. Wiśnie wydrylować, przełożyć do garnka, wymieszać z cukrem i podgrzewać na małej mocy palnika aż cukier się rozpuści. Dodajemy
kulinarne odsłony patimasła 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 1 słoik dżemu wiśniowego 1 białko Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml. Z podanych składników zagniatam ciasto i wkładam do lodówki na 40 minut. Następnie rozwałkowuję ciasto na grubość 3 mm i wykrawam ulubiony kształt (u mnie to akurat prostokąty z falbankami, ale mogą być też inne formy). Na jeden prostokąt kładę łyżeczkę dżemu(...)pieczenia. Poduszki piekę w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, aż zrobią się delikatnie rumiane. Lekko ciepłe poduszki posypuję cukrem pudrem. Gotowe Smacznego Artykuł Poduszki na piwie z dżemem wiśniowym pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentzwykłego (200 g) 1 szklanka mąki pszennej tortowej (140 g) 3-4 łyżki kakao (około 35 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki wody Na frużelinę wiśniową i nasączenie: 700-730 g mrożonych wiśni bez pestek 150 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej można dodać kieliszek wódki Na bitą śmietanę: 500 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone(...)suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Ostudzone ciasto przekroić na 3 placki. Frużelina wiśniowa: Wiśnie odmrozić (kilka można odłożyć do dekoracji), przelać razem z sokiem do garnuszka, dodać cukier i zagotować. Jeżeli macie zamiar dodać wódki, to zrobić to w tym momencie
Passions hobbies life