ciasto wiśniowe - 2524 przepisów (strona:22/169)

Tort piernikowy z masą orzechową 114

roku na święta Bożego Narodzenia przygotowałam tort piernikowy z masą orzechową . Ciasto jest mięciutkie, a w połączeniu  z kremem orzechowym i dżemem wiśniowym szybko zniknęło ze stołu. Składniki: Ciasto piernikowe: (tortownica 20 cm) 150 g masła 90 g miodu 180 g cukru 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżki przyprawy do piernika 1 szklanka maślanki 3 jajka 300 g mąki(...)proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Masa orzechowa: 0,5 szklanki mleka 200 g mielonych orzechów włoskich 150 g miękkiego masła 100 g cukru pudru Dodatkowo: dżem wiśniowy  Masło, cukier, miód, kakao oraz przyprawę  do piernika umieszczamy w garnku.  Podgrzewamy na małym ogniu,  aż do połączenia się składników.  Studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy

Pyszności Słodkości
Wegański torcik ryżowy z kremem kokosowo-jagodowym (bez glutenu, cukru, laktozy, wegański) 206

cieszcie oczęta magicznym fioletem! Podobny torcik wykonałyśmy w wersji kakaowej z wiśniowym kremem . Tym razem biszkopt jest jasny a do kremu wykorzystałyśmy mrożone jagody (nawet kilka ostatnich jeżynek się uchowało). Tym, jakże kolorowym akcentem żegnamy letnie wpisy i już niedługo zacznie się szał jesiennych przysmaków 😉     Wegańskie ciasto ryżowe (2 x śr: 10cm) -190g mąki ryżowej(...)zostawić na 3 minuty do wchłonięcia. Masa ma być gęsta i przypominać nieco kaszkę. Gotowy krem włożyć do rękawa cukierniczego. Blaty przekładać kremem i owocami. Wegańskie ciasto czekoladowe z kremem wiśniowym

Candy Pandas
Najlepsze pączki 184

Najlepsze pączki z domową konfiturą wiśniową . Ten przepis dostałam wiele lat temu od Asi , ale go po swojemu zmodyfikowałam. Jako, że nie jestem fanką pączków smażę je raz w roku w Tłusty Czwartek. W Polsce i nie tylko, pączki je się tradycyjnie w karnawale, a szczególnie w Tłusty Czwartek, kiedy to następuje zbiorowe szaleństwo w jedzeniu pączków ! Dzisiaj miałam sporo(...)też bardzo smakowały, gdyż zjadł pozostałe. Te pączki wyglądają jak z najlepszej cukierni, jestem z siebie bardzo dumna. Są puszyste i nie nasiąknięte tłuszczem, gdyż dodałam do ciasta doskonały biały rum. Konfitura wiśniowa też dodała smaku, są pyszne! Składniki na około 12 dużych pączków 2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania (o pojemności 250 ml) 3 żółtka kurzych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czekoladowe Ciasto ze Śmietanowym Kremem Czekoladowym, Bitą Śmietaną i Wiśniami - Przysmak Szwarcwaldzki 317

Nieziemskie ciasto czekoladowe z delikatnym, śmietanowym kremem czekoladowym, bitą śmietaną i wiśniową frużeliną to jedne z najlepszych połączeń smakow ych wśród czekoladowych ciast jakie moż em y przygotować. Wszystkie składniki idealnie do siebie pasują tworząc elegancki, niepowtarzalny w smaku deser, który pokochają wszyscy wielbiciele czekolady. Czekoladowe Ciasto ze Śmietanowym Kremem Czekoladowym, Bitą Śmietaną i Wiśniami - Przysmak Szwarcwaldzki - Składniki: Masa(...)pudru łyżeczka mąki ziemniaczanej 250 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone) (ewentualnie zamiast przygotowywania frużelin y moż emy użyć konfitu rę wiśniową) Polewa Czekoladowa: 100 ml śmietanki kremówki 100 g czekolady gorzkiej łyżka wódki Czekoladowe Ciasto ze Śmietanowym Kremem Czekoladowym, Bitą Śmietaną i Wiśniami - Przysmak Szwarcwaldzki - Sposób przygotowania: Krem: (Uwaga: Krem najlepiej przygotować dzień wcześniej . ) Śmietankę podgrzewamy (nie gotujemy

Słodka Strona
Ciasto łaciate z masą serową i galaretką 578

Witajcie. Piekłam to ciasto na Boże Narodzenie. Jest smaczne, biszkoptowe, z masą serową, biszkopcikami, brzoskwiniami i galaretką. Jednego psikusa sprawił mi tylko kisiel wiśniowy, który zamiast dać ciastu kolor czerwony - dał niebieskawy ;) Ciasto warte powtórzenia, bo naprawdę jest pyszne. Składniki (blaszka 26x34cm): Biszkopt ciemny: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki

Kuchnia domowa Ani
Drożdżowa strucla z wiśniami 165

dżemu wiśniowego 1 szczypta soli Mąkę przesiewamy do miski ze szczyptą soli. Margarynę lub masło roztapiamy i studzimy. Jajka roztrzepujemy widelcem. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru po czym wlewamy je do mąki. Dodajemy do niej także roztrzepane jajka oraz wystudzoną margarynę, jak również cukier oraz cukier waniliowy. Wszystkie składniki dobrze razem mieszamy, w trakcie dodając letnie mleko. Ciasto nie powinno(...)ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W tym czasie wyrośnięte ciasto wykładamy ponownie na stolnicę. Rozwałkowujemy je na grubość ok. 1,5cm. Dżem wiśniowy rozsmarowujemy na całej powierzchni ciasta, po czym delikatnie zwijamy je w roladę. Wierzch można posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka. Gotową struclę przekładamy na przygotowaną blaszkę i pieczemy w 180 stopniach przez

Kuchenna Kontrrewolucya
Babeczki z kremem budyniowym i borówkami 169

borówek,   1/2 budyniu waniliowego Dr. Oetker,   200 ml mleka,   2 łyżeczki cukru pudru,   2 żółtka,   100 g masła,   3 łyżeczki galaretki wiśniowej Dr. Oetker. Przygotowanie:   ciasto : Z margaryny, mąki, cukru i żółtek zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy w foliowy woreczek i wkładamy  na 30 min do lodówki lub na 15-20 do zamrażarki(...)Następnie foremki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Wyklejamy ciastem i pieczemy 15 min w 180 stopniach.   krem : W 100 ml zimnego mleka rozprowadzamy budyń. Druga połowę mleka podgrzewamy i dolewamy mleko z budyniem. Gdy zacznie gęstnieć zdejmujemy z ognia, cały czas mieszając. Żółtka ubijamy z cukrem i posiekanym masłem. Dodajemy budyń i miksujemy. Wkładamy

Aga w kuchni
Migdałowe, kruche ciasto z wiśniami i bezą 807

żółtka Składniki bezy: 3 białka 180 g cukru  Składniki na wiśniowy środek: 600 g wiśni 80 g cukru 1 budyń śmietankowy z cukrem 50 g blanszowanych migdałów siekanych -------------------- 1 czubata łyżka bułki tartej Wykonanie: Tortownicę o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wiśnie drylujemy. Przygotowujemy ciasto: Do miski wsypujemy składniki ciasta: mąkę, mąkę migdałową, mieloną wanilię, cukier(...)minut do lodówki. Po 30 minutach ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 15 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna + termoobieg.  Gdy ciasto się kończy podpiekać, przygotowujemy wiśniową masę : Wiśnie przekładamy do miski, dodajemy cukier, migdały oraz proszek budyniowy  i całość dokładnie mieszamy.  Gdy upłynie czas 15 minut, przygotowujemy bezę (ciasta nie wyciągamy

Smak mojego domu
Muffinki z colą 219

dosypujemy suche składniki. Ciasto ma konsystencję dosyć lejącą. Do blachy na muffinki wkładamy papierowe papilotki, wlewamy ciasto ok. 1/4 objętości. Następnie wkładamy po 2 łyżeczki konfitury wiśniowej i dolewamy do 3/4 objętości ciasta. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok 25 minut. Po upieczeniu posypałam muffinki płatkami migdałowymi

Aga w kuchni
Drożdżowe brioszki z konfiturą i wiśniami 221

Ostatnio na blogu zrobiło się wiśniowo. Robiłam   konfitury wiśniowo-rabarbarowe z kardamonem   na zimę i tak  sobie pomyślałam, że konfitura i świeżo upieczone drożdżowe ciasto, to duet idealny. Uszczknęłam więc trochę z zapasów i upiekłam pyszne bułeczki. A, żeby nie było za słodko do wcisnęłam jeszcze do nich świeżą wiśnię nadwiślankę. Polecam wypróbować :-). Jeśli przygotujesz(...)przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie, który trwa tylko do czwartku: Drożdżowe brioszki z konfiturą wiśniowo-rabarbarową i wiśniami Proporcje  na 8 bułeczek Czas przygotowania:  3 godziny Składniki: Ciasto 50 ml mleka 20 g świeżych drożdży 80 g rozpuszczonego masła 50 g cukru 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko

Kulinarne przygody Gatity
Śnieżna kula 281

kuchni pojawiła się śnieżna kula.  Domyślam się, że zniknie tak szybko jak ten wczorajszy śnieg.  Śnieżna kula to bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto-torcik, biszkopt z wiórkami kokosowymi przełożony warstwą dżemu wiśniowego oraz bitą śmietana, a wszystko oprószone wiórkami kokosowymi. Nic dodać nic ująć, tylko się zajadać.  Przepis pochodzi z książki "Domowe wypieki". SKŁADNIKI Ciasto(...)mikserem przez 30 sekund a następnie wsypać cukier waniliowy i dalej ubijać, aż powstanie gęsty krem. Dolną warstwę biszkoptu posmarować dżemem wiśniowym, a następnie rozsmarować połowę bitej śmietany. Przykryć drugą warstwą biszkoptu, znowu posmarować dżemem i całe ciasto (wierzch i boki) pokryć pozostałą bitą śmietaną. Obsypać wiórkami kokosowymi, a przed samym podaniem oprószyć delikatnie cukrem pudrem. *Ciasto wychodzi dość słodkie

Złote przepisy
MUS WIŚNIOWY 187

Obserwuj Słodki Pomysł na Instagramie. Mus wiśniowy to idealny pomysł na krem do tortów, ciast i deserów! Delikatny jak pianka mus z wiśniami zadowoli każde podniebienie :). Zapraszam! Mus wiśniowy: 180 g świeżych/mrożonych wiśni 30-35 g cukru trzcinowego, do smaku 2 łyżeczki żelatyny (8 g) + 2 łyżki zimnej wody 120 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej Żelatynę zalewamy wodą

Słodki Pomysł
Ananas 174

kolei doskonale łączyła się z ubitą śmietaną. Choć od zjedzenia tego ciasta minął już jakiś tydzień, to wciąż nie mogę się otrząsnąć, było po prostu pycha! Ciasto z bezą: Tarta z bezą Wiśniowa chmurka Sernik złota rosa Szarlotka z bezą Ciasto z bitą śmietaną to taki klasyk, który smakuje zawsze, przynajmniej u nas tak wychodzi. Rolada z bitą śmietaną pochłaniania

MamaOskarka
Piernik przekładany konfiturą wiśniową 348

powiedział, że piernik ma być tylko na Boże Narodzenie? Mój chrześniak jada piernik przez cały rok. Na urodziny zawsze jest tort w postaci piernika. Dziś zaproponuję ciasto piernikowe, przekładane konfiturą wiśniową. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Pyszna Lodowa Góra 184

zastąpiłam herbatą. Ale oczywiście możecie przygotować wersję kawową. Ja na pewno nie raz wrócę do tego ciasta ale dodam dla przełamania smaku dżem z czarnej porzeczki lub wiśniowy. Przepisów na wersję tego ciasta jest wiele ale mnie zainspirowała Bernika z Kulinarnego Pamiętnika. Pyszna góra Lodowa Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni