cukier waniliowy 600ml śmietanki kremówki 30-36% 125g kawy czekoladowej cappuccino 3 łyżeczki naturalnej kawy rozpuszczalnej 6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w ¼ szklanki wrzącej wody Do posypania ciasta kakao lub tarta gorzka czekolada Masa wiśniowa Wykonanie: Sok wiśniowy zagotować z cukrem, cynamonem oraz skórką cytrynową. Gotować na małym ogniu ok 10 minut po czym skórkę i cynamon wyjąć z soku(...)naczynia z żelatyną łyżkę sera co zapobiegnie przypadkowemu zważeniu się serka. Do sera dodajemy wcześniej ubitą śmietanę z kawą, szybciutko mieszamy i wykładamy na wystudzoną już masę wiśniową. Dowolnie dekorujemy wierzch ciasta posypując kakao lub tartą czekoladą
W garach u Gosikawową nutę;) Kopiko wiśniowe to miodowe ciacho, które pod wpływem nasączenia wiśniową nalewką rozpuszcza się w ustach… Całość przełożona kremem na bazie kawy rozpuszczalnej wykończona słodziutkimi wisienkami w cukrze. Bardzo tortowe, słodkie, najlepsze na drugi dzień. Mam nadzieję, że skorzystacie z przepisu;) Składniki na ciasto miodowe: 50 dag mąki pszennej 2 jaja 10 dag margaryny 4 łyżki miodu
Domowe ciastaoleju 2 czubate łyżeczki kakao ( dobrego ciemnego ) 1/2 bardzo płaskiej łyżeczki Kurkumy kisiel wiśniowy + 2 łyżki soku z buraka ( oczywiście możemy sok pominąć ) 1. Jajka z cukrem ubijamy na puszysta masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Mieszamy wszystko. Odkładamy do osobnej miski 1/3 ciasta i mieszamy z kurkumą do uzyskania lekko żółtego koloru. Wylewamy na dno wysmarowanej(...)Teraz do tej samej miski znów wykładamy część ciasta tym razem połowę z tego co nam zostało i mieszamy z kakaem. Wylewamy na ciasto żółte. 3. Resztę ciasta mieszamy z kisielem wiśniowym i sokiem z buraków - jeśli ta część ciasta wydaje się nam zbyt gęsta możemy dolać do niej z 1-2 łyżki oleju. Wylewamy na warstwę kakaową i wstawiamy
Gotowanie...to proste !wody 60 gr bitej śmietany śnieżki 200 ml mleka Nadzienie owocowe: 30 dkg wiśni z kompotu 75 gr galaretki wiśniowej w proszku 1 łyżka żelatyny 300 ml soku z wiśni Dodatkowo: czekolada mleczna do posypania ciasta. Jak przygotować ciasto owocowa chmurka . Spód ciasta: herbatniki pokruszyć a najlepiej zmiksować tak aby miały konsystencję bułki tartej. Pokruszone herbatniki wymieszać z rozpuszczonym masłem(...)lodówki do stężenia. Z lodówki wyjąć ciasto ze stężałą Masą 1. Na masę wylać tężejącą galaretkę z wiśniami. Galaretka ma być tężejąca ale płynna. Włożyć ciasto do lodówki do momentu stwardnienia galaretki. Kiedy galaretka wiśniowa jest już wystarczająco twarda, wylać na nią Masę 2. Masę 2 należy przygotować tak samo jak Masę 1. Ponownie wkładamy ciasto do lodówki i czekamy
mecookssłodki, jak się tego obawiałam. Całość jest smaczna, choć mi zabrakło w tym cieście jakiegoś konkretnego akcentu - następnym razem pod krem położyłabym cienką warstwę dżemu, na przykład wiśniowego. Myślę, że ciasto by na tym zyskało. Wierzch mojego tortu uformowałam pod lekkim skosem - efekt jak najbardziej zamierzony. Ogromnie podobają mi się ciasta typu topsy-turvy, i chciałam sprawdzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzerazu mnie zachwycił ze względu na jego skład! Troszkę przepis zmodyfikowałam, ale tylko dlatego, że chciałam babeczki nadziać frużeliną wiśniową, a nie jak to zrobiła Dorota – napakować ciasto wiśniami :). Jeśli jednak chcecie przetestować babeczki Doroty, to link do przepisu znajdziecie pod ostatnim zdjęciem. Babeczki Czarny Las to przede wszystkim(...)misce mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Dodajemy sos czekoladowy, jajko i za pomocą rózgi kuchennej mieszamy całość. Dodajemy wiśniowe puree i krótko mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Wypełniamy papilotki do 3/4 ich wysokości. Pieczemy ok 20-25 minut w 180ºC
Słodki Pomysłczęści *** *** Blaty ciasta nasączamy sokiem z wiśni wymieszanym z alkoholom (opcjonalnie). Pierwszy blat pokrywamy jedną częścią kremu *** *** Całość przykrywamy drugim blatem, na którym wykładamy frużelinę wiśniową ( 2-3 łyżki frużeliny odkładamy do dekoracji ciasta) *** *** Na wiśnie wykładamy drugą część kremu(...)kremie układamy trzeci blat ciasta. Całość pokrywamy kremem śmietankowym, wygładzamy *** *** Ciasto przyozdabiamy (boki i górę) startą czekoladą oraz kremem śmietankowym *** *** Na szczycie tortu wykładamy frużelinę wiśniową *** *** Całość możemy jeszcze przyozdobić listkiem mięty *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI
Blog z Apetytemprzygotowania dzisiejszego ciasta potrzebny jest dobry kakaowy biszkopt i lekki krem śmietanowy z dużą ilością cynamonu. Ważnym dodatkiem jest dżem wiśniowy koniecznie z drylowanymi wisienkami. Do nasączenia biszkoptu wykorzystałam nalewkę wiśniową, która wspaniale podkręciła smak całego ciasta i świetnie łączy się ze smakiem cynamonu. Jest to wersja dla dorosłych! Jeśli ciasto chcielibyście podać również dzieciom, to zastąpcie nalewkę sokiem wiśniowy(...)wiśniowy również będzie wspaniale smakował z resztą dodatków. Wuzetkę można upiec klasycznie w prostokątnej formie lub w formie tortowej. Okrągła forma pozwoli przygotować wuzetkę w formie tortu urodzinowego. Ciasto jest obłędne, delikatne, miękkie puszyste z pysznym kremem i rewelacyjną polewą. Zapraszam serdecznie, koniecznie musicie spróbować , jestem pewna, że Wuzetka cynamonowa posmakuje Wam bardzo 🙂 Print Wuzetka cynamonowa .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm
SprawdzonaKuchnia.pltruskawek (dałam mniej) 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: ciasto, które zostało po wypieku Kopca Kreta lub pokruszone czarne markizy, np. Oreo kilka łyżek nalewki wiśniowej do nasączenia ciasta (opcjonalnie) Przygotowanie: Masa czekoladowa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z mlekiem. Pozostawić do ostygnięcia. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, dodać przestudzoną czekoladę i krótko zmiksować
Nastoletnie Wypiekaniezabrać wszędzie. Życzyłabym sobie, żeby takie przypadki przytrafiały mi się częściej :) Składniki: ciasto, które zostało po wypieku kopca kreta lub pokruszone czarne markizy, np. oreo kilka łyżek nalewki wiśniowej do nasączenia ciasta (można pominąć) kilka łodyżek świeżej mięty (do dekoracji) Masa czekoladowa : 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 70 g gorzkiej czekolady 2 łyżki śmietany lub mleka Masa
Domowa Cookierenka AgiWiśniaczek". Tak nazwałam to ciasto, które powstało, gdy naszła mnie ochota na coś o słodko-kwaśnym smaku. Takie połączenie lubię najbardziej. Wzięłam więc słoik kompotu wiśniowego i dżem porzeczkowo- wiśniowy, sporządziłam masę budyniową i dwa biszkopty w tym jeden z orzechami i kakao i powstało całkiem niezłe ciacho. Polecam wypróbować:) Biszkopt jasny : 6 jajek (L) 7 łyżek cukru 5 łyżek(...)budyń jak i tłuszcz miały podobną temperaturę, inaczej masa może się ściąć. Ponadto potrzebne będą: Wiśnie z kompotu i 1/2 szklanki kompotu Słoiczek kwaśnego dżemu, ja użyłam wiśniowo- porzeczkowy Przełożenie ciasta : Jasny biszkopt Warstwa dżemu Połowa masy budyniowej Połowa drylowanych wiśni z kompotu Biszkopt orzechowo-kakaowy i nasączyć kompotem Warstwa dżemu Połowa masy budyniowej Reszta wiśni Jasny biszkopt
Maślane ciasteczkoMega czekoladowe i wilgotne ciasto nasączone ponczem z likieru wiśniowego, czekoladowy krem w połączeniu z galaretką i wiśniami daje wspaniałe tortowe ciasto. Wbrew pozorom bardzo łatwe do przygotowania, wychodzi dość wysokie, zrównoważone w smaku, nieprzesłodzone, jednym słowem klasyka z lekkim twistem. Idealne na świąteczny stół. Składniki: Blacha 25/30 cm Ciasto: 15 dag mąki pszennej 3 jajka 2 czubate łyżki(...)łyżeczek żelatyny 2 łyżki ciemnego kakao 2 galaretki wiśniowe Dr.Oetker 2 wafelki Prince polo Poncz: ½ szklanki nalewki wiśniowej ewentualnie z Czarnej porzeczki 50 ml przegotowanej wody Wierzch: 1 słoik wiśni drylowanych w syropie 1 wafel Prince polo Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki muszą mieć temp pokojową. Mąkę pszenną mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka ubijamy
Wanilia i Kardamonłyżki konfitury wiśniowej Płatki czekoladowe do dekoracji Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dosypujemy po łyżce cukru. Gdy masa jest już gęsta kolejno dodajemy żółtka. Ubijamy tylko do połączenia. Mąki oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Partiami dosypujemy do masy. Mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiego ciasta. Biszkopt pieczemy w nagrzanym(...)gotującej się wody). Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Na końcu dolewamy żelatynę i miksujemy do połączenia się składników. W tortownicy układamy pierwszy blat ciasta. Smarujemy go konfiturą wiśniową. Na nim po zewnętrznej stronie układamy ptasie mleczko w całości. W drugim rzędzie układamy połówki ptasiego mleczka odwrócone do góry. Środek zostawiamy wolny. Wykładamy połowę śmietany i przykrywamy drugim
VioletoweKucharzeniemigdałów i czekolady to połączenie idealne, czyż nie? Ciasto jest wilgotne, pełne smaku, jedyne zastrzeżenie to to, że się ciut kruszy. Warto wypróbować ten przepis szczególnie, ze sezon wiśniowy w pełni. Ciasto czekoladowe z wiśniami 90 g masła 3/4 szkl. drobnego brązowego cukru 1 duże jajko 100 g czekolady gorzkiej 70%, roztopionej i lekko przestudzonej 150 g mąki pszennej pół
Dzieje kuchennej Wiewióry