Kakaowe ciasto przełożone słodką pianką o smaku krówki z chrupiącym słonecznikiem, przełamane kwaskowatym dżemem wiśniowym, polane czekoladą. Doskonałe na każdą okazję. Zainspirował mnie TEN przepis, który trochę zmodyfikowałam. SKŁADNIKI Ciasto: blaszka o wymiarach 20x26 cm 4 jajka, 1 budyń czekoladowy, ½ szkl. cukru, 1 łyżka kakao, 2 czubate łyżki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem(...)Słonecznik: 100 g słonecznika, 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru Polewa: 100 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietanki 30% Dodatkowo: herbata do nasączenia, dżem wiśniowy WYKONANIE Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka oraz pozostałe składniki, mieszamy delikatnie, wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach
słodki bratekjajka 1 łyżeczka sody Masa: 1/2 l mleka 150 g cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła sok z połowy cytryny dżem wiśniowy Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę,wymieszać z sodą,dodać margarynę,posiekać ją nożem. Dodać cukier puder,jajka,miód i śmietanę.Zagnieść szybko elastyczne ciasto,podzielić na 3 części(...)ucierając dodawać po trochu ostudzoną masę budyniową,na końcu wlać sok z cytryny. Gotową masą przekładać upieczone i ostudzone placki. Dolny blat smaruję dżemem wiśniowym,dopiero później smaruję masą budyniową - dzięki temu ciasto nie jest mdłe i słodkie - jest idealne. Całość polać polewą - u mnie najczęściej to roztopiona na parze mleczna czekolada. Blaty po upieczeniu są twarde
Niespełnione zdolności kulinarnewymieszać. Prawie gęstą galaretkę wylać na zimny biszkopt. Wstawić do lodówki i zostawić aż zgęstnieje. Pamiętajcie żeby przykryć ciasto. Zapachy z lodówki szybko przechodzą do ciasta, a tego nie chcemy. Przygotowanie ptasiego wiśniowego mleczka – śmietanę ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i delikatnie wymieszać. Wiśnie zmiksować, ale nie na gładką masę. Kawałki wiśni powinny być widoczne. Żelatynę zalać odrobiną(...)dodawać po łyżce zmiksowanych wiśni i delikatnie mieszać. Na koniec wlać zimną żelatynę i dokładnie wymieszać. Wylać masę na sztywną galaretkę. Przykryć masę ptasiego mleczka płytą bezową. Ponownie przykryć ciasto folią spożywczą i wstawić do lodówki. Ciasto jest przepyszne, polecam
Kuchnia PokoleńKolejne pyszne ciasto na sporą blaszkę. Tym razem z biszkoptem czekoladowym, kremem budyniowym, nasączonymi śliwkami i polewą czekoladowo – wiśniową, pycha! Ciasto ciekawe w przygotowaniu i z dosyć prostych składników, a takie smaczne, że na jednym kawałku nie mogłam poprzestać. Ładnie pachnie czekoladą i dobrze łączą się ze sobą wszystkie masy. Przepis z gazety, a dostałam go od stałego czytelnika Małej(...)powstanie gładka masa (można to zrobić na parze; masy nie gotować). 13. Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić do przestygnięcia. Ostygniętą galaretkę, ale trochę ciepłą, wlać do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Gdy polewa zacznie trochę tężeć wylać ją na wierzch ciasta i ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. Udanych wypieków
Mała CukierenkaMocno czekoladowy torcik z konfiturą wiśniową powstał na bazie przepisu na Czekoladowe ciasto tortowe (ulubione ciasto mego syna). Wiśnie i czekolada to wspaniałe połączenie. Mój torcik nie wymaga zbyt dużo pracy i dlatego często gości na domowych przyjęciach. Jeśli chodzi o dekorowanie tortów, to dużego talentu nie mam, ale smakiem tego torcika moi goście byli zachwyceni. Krem(...)łyżce wystudzonego budyniu jajecznego, roztopionej czekolady i kakao. Miksować do uzyskania jednolitej masy kremowej, nie za długo bo można przebić i zacznie się rozwarstwiać. Jedną część ciasta nasączyć połową niezbyt słodkiego soku wiśniowego wymieszanego z alkoholem (gdy sok jest za słodki rozcieńczyć go przegotowaną zimną wodą). Następnie posmarować połową konfitury wiśniowej. Krem podzielić na pół i jedną częścią posmarować nasączony
Kuchcik gotujejuż zaledwie kilka minut... Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 100 g ziemnego masła 50 g cukru pudru jajko spora szczypta soli słoik dżemu lub konfitury wiśniowej kilka małych bezików Ciasto: wszystkie składniki posiekaj i zagnieć elastyczne ciasto. Formę na tartę (35x11 cm, ewentualnie okrągłą) posmaruj tłuszczem. Spód i boki wylep ciastem. Nakłuj widelcem i wstaw do lodówki(...)wysyp np. ryż dla obciążenia i piecz 10 minut w 190 stopniach. Po tym czasie usuń ryż i papier i piecz kolejne 10 minut. Ciasto ostudzić. Na cieście rozsmarować dżem wiśniowy i udekorować bezami. Spód mazurka możesz upiec nawet tydzień wcześniej. Dzień przed podaniem posmaruj dżemem aby nasiąkł a tuż przed podaniem udekoruj bezami aby pozostały chrupiące
Smakołyki Asiciemno, wracam ze szkoły- znów ciemno... No nic, trzeba sobie jakoś poradzić! Dzisiaj dalsza kontynuacja świątecznych przepisów. Piernikowe kostki z kremem orzechowym z wczorajszego przepisu i wiśniowym dżemem. Ciasto kroić się w drobne kosteczki dokładnie 3cmx3cm. Taka wielkość zachęca do sięgnięcia po kolejną piernikową kostkę, a później po jeszcze jedną i tak w koło ;). Serdecznie polecam(...)mąki pszennej Krem orzechowy: 50 g orzechów włoskich, zmielonych 50 g mleka 50 g masła 30 g cukru pudru Dodatkowo: 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego 50 g gorzkiej czekolady 25 g masła Przygotowanie: Ciasto: Pierwsze 4 składniki ciasta (masło, miód, kakao i przyprawę do piernika) umieścić w garnuszku i podgrzać, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Mieszankę odstawić do wystudzenia
Nastoletnie Wypiekanieskładniki do miski, wymieszać i do piekarnika. Wilgotne ciasto kakaowe z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki, szybkie i proste. Do ciasta możecie dodać dowolny dżem, np. truskawkowy czy wiśniowy. Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem, lukrem lub polewą (mleczną, gorzką, domową lub czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej). Smacznego SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżka prawdziwego kakao 1 łyżeczka sody
Zasmakuj Kuchnismakuje wyśmienicie. Jestem pewna, że i Wam przypadnie do gustu! Na blogu znajdziecie również inne ciasta z dodatkiem maku: np.: Babka makowa oraz Wiśniowa fantazja . Ciasto Drukuj przepis Ilość porcji: 25 Czas gotowania: 1,5 godz. Składniki Składniki: (na formę 22 x 32 cm) Ciasto makowe: -4 jajka -170 g suchego mielonego maku
Marta Gotujekolejne Święta mazurek będzie obowiązkowo. W planach miałam upiec mazurka porzeczkowego, gdyż pozostały mi porzeczki z nalewki, ale ponieważ zużyłam je do innego ciasta (o którym innym razem) stanęło na mazurku wiśniowo(...)czekoladowym. W oryginalnym przepisie miały być wiśnie z nalewki lub z kompotu ale ja użyłam mrożonych. Wyszedł naprawdę smaczny. Szkoda, że mazurki pieczemy tylko raz w roku. Mazurek wiśniowo-czekoladowy Ciasto: 25 dag mąki 15 dag mielonych migdałów 15 dag masła 10 dag cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 jajko 1 żółtko Nadzienie: 0,5 kg wiśni mrożonych
Pieguskowa KuchniaWiśniowe Cudo Czas na coś wiśniowego, pyszne ciasto z serka z dodatkiem wiśni. Składniki: · 2 galaretki wiśniowe · 1 kg wiśni · Niepełna szklanka cukru · 4 łyżki żelatyny · 1 kg serka śmietankowego(...)Białą masą przykrywamy owoce. 12. Na wierzch układamy biszkopty i 2 godziny chłodzimy. 13. Ciasto odwracamy tak żeby biszkopty były na spodzie. 14. Gotowe. 15. Smacznego
Kulinarna Chwilawłoskie zmielone 300 g, mleko 225 ml, masło 300 g, cukier puder 220 g, polewa: czekolada mleczna 150 g, mleko 5 łyżek, dodatkowo: dżem wiśniowy 1 mały słoik, orzechy zmielone lub wiórka kokosowe do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Ciasto: Masło, cukier, miód, kakao oraz przyprawę do piernika umieszczamy w garnku i podgrzewamy, cały czas mieszając do rozpuszczenia masła i połączenia(...)Masło ucieramy na puszystą masę wraz z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodajemy ostygnięte orzechy. Na pierwszy blat ciasta, wykładamy cały krem, przykrywamy drugim blatem, który smarujemy dżemem wiśniowym, następnie przykrywamy ciasto ostatnim blatem. Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w rondelku wraz z mlekiem. Na małej mocy palnika rozpuszczamy czekoladę cały czas mieszając, do połączenia. Gotową polewą oblewamy wierzch
kulinarne odsłony patimigdałowe (tyle co do posypania po wierzchu) Śmietana: 300 ml śmietany 30% 1,5 fixa 1 łyżka cukru pudru (10 g) Środek: 1 konfitura wiśniowa niskosłodzona (tu: Łowicz 240 g) Przygotowanie: 1. Składniki na ciasto łączymy i wygniatamy. Dzielimy na pół, "wylepiamy" nim 2 formy wyłożone papierem do pieczenia. 2. Pierwszą keksówkę z samym ciastem pieczemy 35 min w temp(...)pierwszą część ciasta a ciasto z bezą zostawiamy jeszcze na 20 min (przykręcamy piekarnik do 160 stopni). 4. Gdy obie części się upieką - czekamy aż ostygną, na samo ciasto wykładamy konfiturę wiśniową, wkładamy do lodówki. 5. Gdy ciasto się schłodzi ubijamy bitą śmietanę i wykładamy ją na warstwę konfitury. 6. Część ciasta z bezą wyjmujemy z keksówki i przykrywamy nią
Malowane smakiemciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami , buchty z rabarbarem , czy bułki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami , w tym roku natomiast delikatność ciasta drożdżowego połączyłam z kwaśnym rabarbarem, kremowym, kwaskowym budyniem wiśniowym i słodką chrupiącą kruszonką. Muszę się Wam przyznać, że trochę(...)się obawiałam tego połączenia, ale jak się później okazało niepotrzebnie. Otóż rabarbar i budyń wiśniowy stworzyły harmonijną całość, nieco kwaskową, lecz słodką, kremową, pyszną. Polecam! Składniki na ciasto drożdżowe z rabarbarem pod wiśniowym budyniem i kruszonką: na tortownicę o śr. 30 cm lub formę o wymiarach około 28x30 cm CIASTO: 400 g mąki pszennej, ja zawsze używam tortowej (dobrej
Rozpustne gotowanie