ciasto wiśniowe - 2524 przepisów (strona:5/169)

Ciasto z wiśniami i bezą, pychotka 150

sosu – sok z wiśni zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w małej ilości zimnej wody. Rozmieszaną mąkę ziemniaczaną wlać do gotującego się sosu i zagotować. Zostawić do ostygnięcia. Podawać ciasto polane sosem wiśniowym. Polecam. Wykonanie ciasta w thermomix założyć motylek, dodać białka, ubić czas 3 minuty, obroty 3,5 podczas ubijania, obroty 2, wsypywać powoli cukier wyjąć białka i odstawić zdjąć

Kuchnia Pokoleń
10 pomysłów na pyszne i efektownie wyglądające ciasta, którymi zaskoczysz swoich gości! 1334

zdjęcie ciasta. Wszystkie te propozycje (a także wiele innych) są też oczywiście zamieszczone na blogu, w zakładce „ciasta, ciasteczka i inne słodkości”. Zapraszam!   1. CiastoWiśniowa pokusa” (przepis TUTAJ ). Bajecznie smaczne ciasto z wiśniami, zatopionymi w galaretce oraz masą budyniową, na puszystym makowym biszkopcie. A wszystko dopełnione warstwą z herbatników i oblane czekoladą. Ciasto

Blog z Apetytem
Japońska wersja babki piaskowej 161

flagę.   RÓŻOWE KULKI Składniki: - 1/2 kostki masła - 1 szklanka cukru - 2 jajka - 1 i 1/2 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 szklanki mleka - łyżeczka soku wiśniowego   CIASTO JASNE Składniki: - 1/4 kostki masła - 1/2 szklanki cukru - 1 jajko - 1 łyżka jogurtu lub śmietany - 1 szklanka mąki - 1/2 łyżki sody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanki mleka(...)jednolitą masę a następnie dodajemy jajka, proszek do pieczenia, mąkę oraz mleko. Wszystko ubijamy razem do uzyskania gładkiej masy. Na końcu dodajemy sok wiśniowy. Możemy go również zastąpić barwnikiem spożywczym lub startymi burakami. Gotowe ciasto przelewany do specjalnej formy do pieczenia kulek i pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 175 stopni. Ponieważ foremka jest szczelnie zamknięta warto zrobić sobie

Kuchenne Wariacje
CIASTO JAPOŃSKIE 138

Ciasto japońskie to delikatny kakaowo-kawowy biszkopt przykryty masą serowo-śmietanową i frużelina wiśniową. Ciasto jest lekkie i delikatne. Jest świetnym pomysłem aby przygotować je na zakończenia lata. Dlaczego akurat nazywa się to ciasto japońskie to nie wiem... wyczytałam jednak, że to dzięki wiśniom. W końcu to w Japonii drzewa wiśniowe to symbol. Składniki: BISZKOPT: 150 g mąki pszennej

Kuchnia w oparach
Ciasto czekoladowo - wisniowo - orzechowe 239

wlać do formy wyłożonej papierem. Piec około 35 minut w temp 170-180°C. Masa budyniowa Mleko, cukier, żółtka oraz mąkę wymieszać , zagotować. Masło utrzeć i dodawać przestudzony budyń. Ciasto wiśniowo - orzechowe Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować połową masy budyniowej. Wyłożyć połowę wiśni. Przykryć ciastem orzechowym. Posmarować pozostałą masą budyniową. Wyłożyć resztę wiśni. Przykryć drugim płatem ciasta

Pysznie & Pięknie
Biszkopt z kremem jogurtowym i owocami 102

będziemy przekładać biszkopt w formie, w której był pieczony. Na wierzch ciasta wyłożyć najpierw lekko tężejące galaretki pomarańczowe i powkładać w nie owoce, a następnie zalać lekko tężejącymi galaretkami wiśniowymi. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na 12 godzin, chociaż da się już ukroić po około 5 godzinach przechowywania w lodówce. Krem jogurtowy: Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody(...)Dodatki: Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 800 ml wrzącej wody i tak samo zrobić w oddzielnym naczyniu z wiśniowymi, odstawić do wystudzenia. Owoce umyć, osuszyć, czereśnie wydrylować, jeśli są duże przekroić na pół, a morele po wyjęciu pestek pokroić w plasterki. Zobacz również: ciasto biszkoptowe skubane

Kuchcik gotuje
Letni torcik wiśniowy 135

średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (fot.1) . Wiśnie zagotować z cukrem, odsączyć na sicie. Na otrzymanym w ten sposób soku wiśniowym (400 ml) ugotować budyń. Wiśnie wymieszać z gorącym budyniem, dodać rum. Całość wyłożyć na ciasto (fot.2) . Składniki na kruszonkę przełożyć do miski, zagnieść. Kruszonką posypać wierzch ciasta (fot.3) . Piec 35 minut w temperaturze 180°C. Schłodzoną śmietankę, cukier

Świat Ciasta
Ciasto Smakosz 634

wszystko szpatułką i rozłożyć na powidłach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40-45 minut. Ciasto ciemne 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 kisiel wiśniowy Ciasto, które chłodziło się w lodówce wyłożyć na blaszkę o wymiarach 23x38 cm . Białka ubić z cukrem na sztywno. Na sam koniec dodać kisiel i zmiksować, a następnie wyłożyć pianę

O kuchni z uczuciem
Kostka Wiśniowa 543

powstanie gładka masa. Na koniec dodajemy wszystkie suche składniki, mieszamy dokładnie łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut ( do suchego patyczka). Studzimy. Kroimy na 2 części (2 blaty). Krem wiśniowy: Wiśnie bez pestek umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Miksujemy blenderem na puree. Żelatynę zalewamy(...)lekkiego zgęstnienia. Układamy kolejno: 1. Ciasto kakaowe- ciasto można nasączyć likierem wiśniowym, lub sokiem z cytryny 2. Połowa kremu wiśniowego 3. Ciasto kakaowe- również możemy nasączyć 4. Połowa kremu wiśniowego- ciasto wstawiamy do lodówki, a gdy krem wiśniowy całkowicie stężeje, wykładamy polewę. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Kolorowa babka trójsmakowa. Babka na białkach. 196

proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszałam przy pomocy miksera. Powstałe ciasto podzieliłam na trzy równe części. Do jednej części dodałam kakao, do drugiej kokos, a do trzeciej suchy kisiel wiśniowy. Ciasto przełożyłam na blaszkę (uprzednio wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą) po kolei warstwami najpierw kakaowa, potem z kokosem, na wierzchu z dodatkiem kisielu. Blaszkę z ciastem włożyłam do nagrzanego piekarnika

Kuchnia z widokiem na ogród
Fit sernikobrownie 103

Domowe połączenie dwóch kultowych ciast… sernika i brownie! Mniami! #bezmąkipszennej #bezdodatkucukru #czekoladowe Składniki na brownie: – 100 g gorzkiej czekolady – 100 g masła – 3 jajka – 70 g erytrytolu – 1/2 szklanki mąki orkiszowej – 1/4 szklanki mąki kukurydzianej – 1/4 szklanki mąki ryżowej – łyżeczka proszku do pieczenia – szczypta soli Składniki na sernik(...)budyniem i masłem na kremową konsystencję. Ciasto czekoladowe przelej do foremki z papierem do pieczenia i dokładnie rozsmaruj, na niej rozsmaruj kolejną warstwę masy serowej, a wierzch udekoruj dżemem wiśniowym. Ciasto piecz w piekarniku przez ok. 1h w temp. 175 stopni Celsjusza. Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! Powodzenia i… SMACZNEGO! Artykuł Fit sernikobrownie

Mrs. Endorfina
Knedle z twarogu i manny podane z sosem wiśniowym . 171

roku smakuje mi sos malinowy, zaś  latem i jesienią sos śliwkowy. Jednak jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma i zrobiłam sos wiśniowy. :) Ciasto: 300 g twarogu półtłustego 3 łyżki manny 3 łyżki mąki ziemniaczanej łyżka cukru waniliowego jajko mąka pszenna do podsypania Sos: 2 garści mrożonych wiśni 2 szklanki wody 2 goździki(...)szczypta imbiru szczypta cynamonu szczypta soli łyżeczka kisielu wiśniowego i maleńka szczypta pieprzu cayenne miód według własnych upodobań Oraz: woda i sól do gotowania knedli łyżka oleju Do miseczki wkładamy twaróg, dodajemy cukier i jako,  rozgniatamy za pomocą widelca. Kto lubi gładkie ciasto, może sobie przetrzeć przez sitko, ja tam lubię kawałki twarogu w kluskach, nie są takie jednolite

Dieta moja pasja
Babka ponczowa 125

Babka ponczowa francuska babka rumowa Savarin. Babka ponczowa Savarin, francuska babka nasączona rumem to lekkie i puszyste ciasto przesiąknięte aromatycznym syropem. Smakuje obłędnie na ciepło i na zimno. Można ją podawać z bitą śmietaną i owocami, albo polać porcję ciasta sosem wiśniowym. Francuska babka rumowa ma polskie korzenie, choć istnieje kilka historii dotyczących jej powstania, to wszystkie łączy postać polskiego(...)trakcie gotowania nie mieszamy. Zdejmuję rondelek z ognia i dodaję rum. 7. Gorące ciasto nakłuwam patyczkiem i polewam ponczem. Poncz, który spłynął z ciasta ponownie podgrzewam i wylewam na ciasto. Przykrywam ciasto większym naczyniem (garnkiem lub misą miksera) i pozostawiam do wystudzenia. Opcjonalnie możecie przygotować sos wiśniowy z winem albo rumowy lukier pomadkowy. Sos wiśniowy do ciasta 500 g mrożonych

Cztery Fajery
Wiśniowa chmurka 282

Ciasto "Wiśniowa chmurka" to po prostu "Malinowa chmurka" (przepis z Moje Wypieki) tylko z wiśniami ;) Jest bardzo delikatne i orzeźwiające. A kwaskowate wiśnie w galaretce świetnie komponują się ze słodkim kremem i bezą. Nie ma nic lepszego do kawy niż to właśnie ciasto :) Ciasto kruche: 150g mąki pszennej  100g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka cukru waniliowego(...)żółtka 30g cukru pudru Galaretka: 600g wiśni (świeże lub z kompotu) 3 galaretki wiśniowe 500ml gorącej wody Krem: 500 ml kremówki 250g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Beza: 3 białka 150g cukru 2 łyżeczki maki ziemniaczanej 40-50g płatków migdałowych Beza: Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier i mąkę ziemniaczaną. Miksować

Smakołyki Asi
Puszyste ciasto z czereśniami 149

mnie królują już wiśnie, a ja jeszcze częstuję Was ciastem z czereśniami. Wczoraj nastawiłam nalewkę, zrobiłam dżem a niebawem podzielę się również przepisem na wiśniowe ciasto, które również wczoraj upiekłam. Nieco deszczowa aura sprawiła, że z chęcią zamknęłam się na chwilę w kuchni i psychicznie odpoczęłam od małych terrorystów :D   Proste, szybkie i pyszne ciasto z czereśniami. Zresztą

My simple kitchen

Proponowane wyszukiwania