ciasto wiśniowe - 2524 przepisów (strona:7/169)

Wiśniowa delicja na specjalne okazje 155

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 15-20 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia ciasta. Po wyjęciu patyczka z ciasta, musi być suchy. Odstawić ciasto do całkowitego ostudzenia. Przygotowanie masy wiśniowej – Sok wlać do garnka, mąkę ziemniaczaną rozmieszać w małej(...)ilości wody. Rozmieszaną mąkę ziemniaczaną wlać do gotującego się soku, ciągle mieszać. Gotować aż masa zgęstnieje, następnie dodać wiśnie i wymieszać delikatnie. Odstawić do przestygnięcia. Letnią masę wiśniową rozłożyć na zimnym cieście. Jeśli sok nie jest za słodki można go lekko dosłodzić. Ja nie dodałam cukru ponieważ było wystarczająco słodkie. Przygotowanie masy ze śmietany – śmietanę ubić, Dodać cukier

Kuchnia Pokoleń
Kostka czekoladowo-wiśniowa 751

Kostka czekoladowo-wiśniowa Rewelacyjne połączenia kakaowego biszkoptu z kremem czekoladowym oraz lekko kwaskową frużeliną wiśniową. Niebo w ustach! Bardzo efektowne i przepyszne ciasto. Polecam!     Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz do nasączenia biszkoptu: 1/3 szklanki soku z wiśni (zostanie nam z frużeliny) opcjonalnie(...)zgęstnienia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia *** *** Biszkopt przecinamy na dwa blaty. Blaty ciasta nasączamy sokiem z wiśni wymieszanym z alkoholom (opcjonalnie) *** *** Pierwszy blat wkładamy ponownie do blaszki. Na ciasto wykładamy frużelinę wiśniową *** *** Przygotowujemy krem czekoladowy: czekoladę topimy w mikrofali lub w kąpieli wodnej *** *** Żelatynę zalewamy jedną łyżką zimnej wody i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia *** *** Śmietanę kremówkę ubijamy

Blog z Apetytem
Placek wiśniowy 108

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i zagnieść ciasto. Większą część ciasta rozwałkować na placek, którym wypełniamy spód formy o średnicy 24 cm, wcześniej dno wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto na całej powierzchni nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika, spód podpiec przez 12 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika. Pozostałą część ciasta rozwałkować na cieniutki placek. Na podpieczony(...)nałożyć masę wiśniową, wiśnie przykryć plackiem, delikatnie skleić brzegi ciasta z wierzchnim plackiem, odciąć nadmiar ciasta. W czterech miejscach można zrobić niewielkie nacięcia. Rozbełtanym jajkiem pomalować wierzch ciasta, posypać płatkami migdałowymi-opcjonalnie. Wstawić do piekarnika, piec przez około 25-30 minut. Ciasto podczas pieczenia powinno nabrać rumianego koloru. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, przed podaniem przestudzić. Smacznego! Nutrition Serving

SprawdzonaKuchnia.pl
Zemsta teściowej 71528

Ciasto pyszne, wiśniowe, z bitą śmietaną i chrupiącą lekko bezą... Poezja:) Warto skorzystać z tego przepisu:) Przepis już od jakiegoś czasu krąży po internecie i występuje na wielu kulinarnych blogach:) Składniki na formę o wymiarach 33 x 23 cm; Ciasto: 600 g mąki pszennej; 360 g masła lub margaryny; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 6 żółtek;  125 g cukru(...)płatkami migdałów. Piec w 160 st.C około 35-40 minut. Aby beza zbyt mocno się nie przypiekła, pod koniec pieczenia można przykryć ciasto w piekarniku folią aluminiową. Upieczone ciasto wystudzić. Warstwa wiśniowa: 650-700 g wydrylowanych wiśni (mogą być mrożone); 2 galaretki wiśniowe; 2 szklanki bardzo gorącej wody; 1 szklanka wiśniowego soku; Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, dodać sok, wymieszać

In my kitchen
Tort wiśniowy wyborny 294

połączenia wszystkich składników (delikatnie żeby ciasto urosło puszyste). Przelać masę do tortownicy i piec na środkowym poziomie piekarnika 30-40 minut (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Masa wiśniowa: Zamrożone wiśnie przełożyć do garnuszka i odmrozić (u mnie trwało to całą noc). Do odmrożonej masy wsypać cukier i gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Z uzyskanej(...)być to wisienki z kompotu lub słodkie z puszki. Poniżej kilka zdjęć zrobionych w trakcie robienia tortu :-) Mało ich, ale wynika to z tego, że równocześnie robiłam tort wiśniowy i ciasto brzoskwiniowe

Passions hobbies life
Ciasto Zemsta Teściowej – Wiśniowa Chmurka 108

Ciasto Zemsta Teściowej, czyli Wiśniowa Chmurka to pyszne warstwowe ciasto o przezabawnej nazwie ;) Jedni twierdzą, że jest na na tyle słodkie, jak słodka zemsta, której głównym celem było ‘utuczenie’ synowej ;) Inni zaś głoszą legendę, ż The post Ciasto Zemsta Teściowej – Wiśniowa Chmurka appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Ciasto jogurtowe z wiśniami 152

dorobiłam, ale dzisiaj ruszam na łowy, bo kolejne wiadro wiśni czeka... I tak mamy już zapas dżemów wiśniowych, wydrylowanych spinaczem wiśni do tego ciasta w zimie, mamy lody wiśniowe i ciasto z wiśniami!  Chciałam upiec drożdżowe, ale Hania zobaczyła w jakiejś reklamie takie piękne wyrośnięte ciasto z owocami i mówi: o takie mamo upiecz! Żeby było dużo ciasta

bistro mama
Ciasto biszkoptowe z musem wiśniowym 237

biszkopt i pozostawić do ostygnięcia. Przygotowanie ponczu - do gorącej wody dodać cukier i sok z cytryny, wszystko razem wymieszać. Kiedy biszkopt będzie zimny to rozprowadzamy poncz na cieście.  Gdy mus wiśniowy zaczyna się ścinać możemy go przełożyć na biszkopt - następnie wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Gdy mus będzie ścięty ubijamy bitą(...)śmietanę, dodajemy cukier. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dokładnie mieszamy. Żelatynę (nie może być zimna, najlepiej żeby była letnia) dodajemy do bitej śmietany i wykładamy na mus wiśniowy. Wkładamy ciasto do lodówki aż do ścięcia się bitej śmietany. Każdy kawałeczek ciasta dekorujemy borówkami :) Dziękuję za inspirację : margarytka

Serce zamknięte w formie pyszności
Tarta wiśniowo-malinowa 180

stworzyłam to dzieło. Fakt, że zjadłam je dopiero następnego dnia, sprawia, że najadłam się samym jej widokiem :) Zdecydowanie polecam każdemu miłośnikowi owocowych smaków! Zapraszam na tartę wiśniowo-malinową." S kładniki na kruche ciasto: 250 g mąki 100 g masła 2 zółtka 70 g cukru pudru 2 łyżki cukru wailiowego Składniki na masę wiśniową 0,5 kg świeżych/mrożonych wiśni(...)rozpuszczoną w 1/4 szklanki żelatynę, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. (Aby masę szybciej ostudzić przelewamy ją do szklanego naczynia, włożonego do garnka z zimną wodą :)) Na gotowe kruche ciasto wylewamy masę wiśniową, następnie dokładnie rozprowadzamy ją po cieście. Następną warstwę przygotowujemy z ubitej wcześniej zimnej śmietanki śmietanki.  Wierzch tarty dekorujemy świeżymi malinami. Wstawiamy do lodówki na około

Słodkie Przyjemności
Tarta z wiśniami i kardamonem 187

pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wszystko razem zagnieść do otrzymania kuli jednolitego ciasta. Owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. UWAGA: Ciasto można przygotować wieczór wcześniej. Nadzienie wiśniowe: Mrożone wiśnie rozmrozić wcześniej  na durszlaku lub większym sitku. Najlepiej zrobić to wieczór wcześniej, aby przez noc wiśnie zdążyły obcieknąć z nadmiaru wody. Po tym czasie(...)Większą część ciasta rozwałkować na wielkość formy, następnie przenieść je do niej, dokładnie wylepiając nim dno i boki foremki. Na ciasto wysypać równomiernie tartą bułkę. Wyłożyć nadzienie wiśniowe, wyrównać. Mniejszą część ciasta rozwałkować również mniej więcej na wielkość formy i wyciąć z niego paski ( 1,5 - 2 cm szerokości ). Piaski z ciasta ułożyć na wierzchu tarty na kształt kratki, sklejając

Opowieści z piekarnika
Tarta z rabarbarem 149

rabarbaru dżem wiśniowy cukier puder Przygotowanie: Formę do tarty nasmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto rozwinąć, i wyłożyć na formę. Całość troszkę nakłuć widelcem i posmarować dżemem wiśniowym.  Pozostałe ciasto trzeba zostawić na dekorację ;) Rabarbar obieramy ze skóreczki, żeby się nam nic nie ciągnęło i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Całość wsypujemy na ciasto z dżemem i dekorujemy

Lawendowe Niebo
Kremówka z wiśniowym akcentem (bez pieczenia) 186

słoika (owoce należy wcisnąć w krem). To kto się skusi na taką prosta kremówkę z wiśniowym akcentem? A jeśli szukacie innych prostych ciast do kawy czy herbaty, to polecam Wam zajrzeć do działu ciasta (klik) . Kremówka z wiśniowym akcentem (bez pieczenia) Składniki: Krem do kremówki wersja I: 3 szklanki mleka (750 ml) 300 g masła (można zmniejszyć(...)dać ciut więcej w zależności od upodobań) 750 ml mleka 200 g miękkiego masła Dodatkowo: groszek ptysiowy Brześć kilka łyżek nadzienia wiśniowego lub zamiennie dobrej jakości dżem wiśniowy, marmolada lub wiśnie ze słoika cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Spód tortownicy (23 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wysypujemy pół groszku ptysiowego. Teraz przygotowujemy krem do kremówki: W wersji

Słodkie okruszki
Torcik serowy 197

piekarnika na ok.30 minut w 175 stop. Upieczone ciasto ostudzić, przekroić na 3 części. MASA SEROWA Ser zemleć trzy razy w maszynce, wymieszać ze śmietaną, podzielić na 3 części. Galaretki wymieszać w 1 szkl gotowanej wody, każdą oddzielnie, odlać 1/2 galaretki każdej galaretki, ostudzić. Wlać galaretkę z czarnej porzeczki, wiśniową i agrestową do woreczka na kostki lodu, zawiązać woreczek, włożyć(...)PIANKA  Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodając po łyżce tężejącej galaretki truskawkowej.  PRZEŁOŻENIE CIASTA  Pierwszy krążek ciasta, wyłożyć na tortownicę, nasączyć ponczem, wyłożyć na ciasto masę wiśniową. Przykryć drugim krążkiem ciasta, nasączyć i wyłożyć masę agrestową. Pierniczki zanurzyć w ponczu, ułożyć na masie agrestowej. Przykryć masą z czarnej porzeczki. Na masie ułożyć 3 krążek ciasta, nasączyć

Kuchnia Danusi
Kakaowe ciasto z kisielem wiśniowym i masą śmietanowo-galaretkową 213

Przy niedzieli zapraszam na pyszne i proste ciasto kakaowe z kisielem wiśniowym i masa śmietanowo-galaretkową. Proste w wykonaniu, smakuje wybornie i szybko znika z talerzyków. Zapraszam do wypróbowania :)     Składniki na biszkopt kakaowy : 3/4 szklanki mąki tortowej typ 450 Młynomag 3/4 szklanki cukru 5 jajek 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki oleju 1łyżka przegotowanej(...)sztywno i dodajemy galaretkę, chwilkę mieszamy do połączenia składników. Warstwy ciasta: Biszkopt przecinamy na pół i spodnia część przekładamy do blaszki wyłożonej folią, biszkopt delikatnie nasączam kompotem wiśniowym. Na ciasto wykładamy około 2 chochelek masy śmietanowej, następnie delikatnie rozprowadzamy warstwę kisiel, na kisiel masę śmietanową, kisiel, masa śmietanowa i przykrywamy biszkoptem.Wierzch cienko smarujemy resztą masy śmietanowej i ścieramy na tarce

Sama słodycz i szczypta chili
Szarlotka z wiśniową pianką 234

wiśniową pianką. Dziś zapraszam Was na pyszną szarlotkę z wiśniową pianką. Idealna na każdą okazję, jak i bez Pyszna, prosta w przygotowaniu i ta wyjątkowa pianka… Moja córeczka uwielbia tą piankę ze względu na smak i kolor. No cóż… ona kocha wszystko co różowe Tym razem ciasto przygotowałam na przyjazd rodziny. Zostawiam Wam przepis i wracam do kuchni(...)jabłkowy mus, wyrównujemy. Na to delikatnie wylewamy różową piankę. Wyciągamy resztę ciasta z lodówki. Odrywamy małe kawałki ciasta w palcach tworząc cienkie łatki. Układamy je obok siebie na wiśniowej piance. Ciasto wkładamy do piekarnika (środkowy poziom) i pieczemy około 40-45 minut do ładnego zarumienienia ciasta z wierzchu. Po przestudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem. Kroimy dopiero, gdy ciasto wystygnie. Smacznego

Słodkie okruszki