Wuzetka - jedno z bardziej popularnych i lubianych przez nas ciastek. Przepyszne, wilgotne, mocno czekoladowe ciasto z delikatnym kremem z ubitej śmietany, dodat kiem konfitury wiśniowej, a wszystko polane aromatyczną czekoladą - jedno z pyszniejszych połączeń smakowych wartych przygotowania w naszych domach . Tradycyjna Wuzetka - Składniki: Ciasto: 4 jajka 200 g cukru 150 g mąki pszennej 50 g kakao (ok. 3 łyżki(...)piekło. Ponczujemy alkoholem , a następnie wykładamy krem pozostawiając kilka łyżek na dekora cję . Wykładamy górna cześć ciasta, które także ponczujemy i smarujemy cienką warstwą konfit ur y wiśniowej. ( ciasto można posmarować od wewnątrz konfitur ą, wtedy łatwiej jest nałożyć polewę, jednak śmietana może się zabarwić na czer wono). Polewa czekoladowa: Kremówkę podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Następnie zdejmujemy
Słodka StronaPuszysty biszkopt kakaowy przełożony delikatną wiśniową masą na bazie świeżych wiśni przykryty dodatkowo wiśniowa galaretką. Bardzo wiśniowe ciasto idealne do kawki :) Składniki: Biszkopt kakaowy: 8 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa wiśniowa: 400 ml śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 500 g wiśni 2 galaretki wiśniowe 4 łyżki cukru(...)pierwszy blat biszkoptu kakaowego wykładamy 2/3 masy wiśniowej. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i wykładamy na niego pozostałą masę wiśniową. Wstawiamy do lodówki. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 0,5 l wrzątku. Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto i schładzamy w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachoraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na ciasto z bananami. Biszkopt: 3 jajka 10 dkg cukru pudru 10 dkg mąki pszennej szczypta soli 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 3 pełne łyżki żelatyny 8 łyżek zimnej wody 20 dkg mascarpone 300 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 6 bananów 1 galaretka wiśniowa 400 ml wody Bananowiec Jak przygotować bananowca(...)dokładnie całość wymieszać. W 400 ml wrzącej wody rozpuścić galaretkę wiśniową. Schłodzić. Na ciasto biszkoptowe wylać masę bananową. Po wierzchu masę udekorować krojonym bananem. Całość zalać tężejącą galaretką wiśniową. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce. Bananowiec O czym warto pamiętać przygotowując ciasto z bananami i galaretką. Kupując żelatynę upewnijmy się, iż nie jest to żelatyna w stylu fix. Jeśli tak jest
mecooksZapraszam Was na kolejną wersję sernika gotowanego w nowej, owocowej odsłonie:) Kruche ciasto z bogatą warstwą frużeliny wiśniowej oraz delikatny akcent wiśniowy pod maksymalnie słodką i kremową masą serową.... Wierzch ciasta stanowią biszkopty zalane orzeźwiającą galaretką pomarańczową- być może lepiej pasowała by tutaj wiśniowa( co by dopełnić całości;) ale nie posiadałam na domowym "stanie";p Bardzo słodkie, najlepsze następnego(...)się masę serową wlewamy roztwór mleka i mąki ziemniaczanej. Gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć. Dodatkowo: opakowanie okrągłych biszkoptów galaretka owoce WYKONANIE : blat ciasta kruchego + tężejąca frużelina wiśniowa blat ciasta kruchego zapieczonego z 4 łyżkami frużeliny masa serowa biszkopty galaretka i dowolne owoce Smacznego
Domowe ciastaDzisiaj zapraszam Was do przygotowania przekładańca, czyli ciasta na spodzie biszkoptowym, z kremem budyniowym, warstwą wiśniową i bezą kokosową. Idealne połączenie smaków. Ciast nie jest zbyt mocno słodkie w smaku. Zachęcam do pieczenia 😊 S kładniki na formę do pieczenia 20 cm x 30 cm: biszkopt 3 jajka 1/2 szklanki zwykłego cukru (120 g) 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej(...)kokosową. Ciasto ponownie wstawić do lodówki. Najlepiej kroić dzień po przygotowaniu (poszczególne warstwy ciasta muszą się ze sobą połączyć). Przygotowywanie bezy kokosowej Przygotowywanie kremu budyniowego Przygotowywanie warstwy wiśniowej Składanie ciasta: biszkopt, krem budyniowy, warstwa wiśniowa i beza kokosowa Pomysł na przepis STĄD
UgotowaćWspaniałe połączenie czekoladowo-kawowego wilgotnego ciasta z kremem cappuccino i śmietankowej pianki z warstwą wiśniową , ciasto tak naprawdę nie jest czasochłonne a bardzo smaczne, kroi się niczym najlepszy tort, wybornie smakuje, jest nieprzesłodzone, godne uwagi a także świątecznego stołu. Wprost nie można się od niego oderwać. Polecam gorąco. Blaszka 25/20 cm Ciasto czekoladowe; 5 jaj 1 szklanka mąki pszennej(...)śmietankowy: Smietankę prosto z lodówki ubijamy na krem,pod koniec wsypujemy cukier pudre oraz śmietan fix, miksujemy. Złożenie ciasta: Jeden blat czekoladowego ciasta ponownie wkładamy do foremki, nasączamy połową naparu z kawy połączonej z rumem, smarujemy konfiturą wiśniową , wykładamy krem cappuccino, przykrywamy drugim czekoladowym blatem który ponownie nasączamy naparem z kawy, wykładamy krem śmietankowy, posypujemy tartą gorzką czekoladą. Ciasto
Wanilia i KardamonBrownie z kremem śmietanowym i domową frużeliną wiśniową to pomysł na idealne ciasto. Nie ukrywam, że poniższe brownie jest nieco czasochłonne w przygotowaniu, a także wymaga pewnej wprawy podczas przygotowania kremu. Jeżeli lubicie sycące ciasta czekoladowe, kremy i wiśnie to musicie je upiec 😍 Poniższe ciasto najlepiej wyjąc z lodówki co najmniej 30 minut przed podaniem, ponieważ brownie musi lekko zmięknąć(...)rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie wymieszać. Przygotowaną frużelinę wiśniową przestudzić i na sam koniec wylać na krem śmietanowy. Ciasto ponownie wstawić do lodówki i kroić dopiero po stężeniu frużeliny wiśniowej. Składanie ciasta: brownie, krem śmietanowy i frużelina wiśniowa Pomysł na przepis STĄD
Ugotowaćpatyczkiem stan upieczenia, patyczek musi być suchy jak wysuniecie go z ciasta. To tylko tak dla informacji. Ciasto po 10 minutach wyjąć z blaszki i zostawić do ostudzenia, następnie posypać cukrem pudrem. Można dodatkowo podać z kleksem ubitej śmietany, polanym kisielem wiśniowym i obrzucić dodatkowo pozostałymi wiśniami. Kremówkę ubić na sztywno, na koniec wsypać łyżkę cukru pudru, delikatnie wymieszać. Kisiel(...)mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę gotować. Wymieszać, wlać do dzbanuszka i zostawić, żeby ostygł. Jeśli sok jest kwaśny dosłodzić do smaku. Oczywiście można podać ciasto bez śmietany i sosu wiśniowego. Ciasto rewelacyjne
Kuchnia PokoleńWiśniowa chmurka to rewelacyjne w smaku ciasto, ale również pięknie się prezentuje. Wymaga trochę czasu przygotowania i pracy, ale zapewniam Was, że warto. Jeśli jeszcze nie próbowaliście i nie piekliście to koniecznie musicie zrobić takie wspaniałe ciasto. Słodka beza i wiśnie w galaretce to połączenie idealne. Na blogu znajdziecie również wiele innych przepisów na ciasta, które polecam. Ciasto(...)blaszki. Posypać całość płatkami migdałowymi i piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C przez około 50 minut. Po wystudzeniu bezy ułożyć ją na warstwie śmietanowej. Przechowywać ciasto w lodówce. wiśniowa chmurka
O kuchni z uczuciemcukier waniliowy; skórka otarta z połowy cytryny; kilka kropli aromatu cytrynowego; Ser dwukrotnie zemleć, dokładnie zmiksować z resztą składników, po czym wyłożyć na podpieczone ciasto. Wierzch: 1-1,5 kg wiśni; 1 kisiel wiśniowy; 4 czubate łyżki cukru; 4 białka; Wiśnie wydrylować, odsączyć i wyłożyć na masę serową. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i kisiel(...)łyżki wiórków kokosowych; trochę mąki; Do ciasta odłożonego na kruszonkę dodać cukier, wiórki kokosowe i tyle mąki, aby ciasto lekko się rozsypywało. Tak przygotowaną kruszonkę rozsypać równomiernie na piance wiśniowej. Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 200 o C. Moje uwagi: Masę serową robiłam z 1,5 porcji, ponieważ lubię serniki, w których sera
In my kitchennawet bardziej niż czereśnie. Dzisiaj u mnie pierożki z pysznym nadzieniem serowo-wiśniowym, rozeszły się bardzo szybko, więc następnym razem zrobię podwójną ilość. Doskonałe z zimnym mlekiem Pierożki serowo-wiśniowe Ciasto 1 i 3/4 szkl mąki 3/4 masła 3 łyżki śmietany 2 żółtka łyżeczka cukru szczypta soli Nadzienie 40 dag tłustego twarogu 2 żółtka 2 łyżki masła 6 łyżek cukru(...)minut aż płyn odparuje. Żółtka utrzeć z masłem i cukrem, wymieszać z twarogiem, dodać wiśnie, wymieszać. Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Piec do zrumienienia ok 30 minut w 180 stopniach. Ciepłe oprószyć cukrem pudrem. Artykuł Pierożki serowo-wiśniowe pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniaśrednicy 22 cm wysmarować tłuszczem i wysypać kaszą manną. Wlać ciasto (fot.1) . Piec w temperaturze 170ºC około 30 - 40 minut. Odstawić do ostygnięcia. Przekroić na 4 blaty. Przygotować poncz. W kubku lub szklance zaparzyć mocną herbatę, posłodzić i dodać aromat. Odstawić do wystygnięcia. Do garnka wlać kompot wiśniowy, dodać cukier, ekstrakt z wanilii i wiśniówkę. Zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić(...)właściwego wykonania tortu. Dla ułatwienia sobie pracy na blat kładziemy kwadrat z twardej tekturki, dzięki której łatwo możemy manipulować ciastem. Na tekturkę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć obficie ponczem. Na niego wyłożyć masę wiśniową (fot.2) . Przykryć kolejnym blatem, znów nasączyć, wyłożyć część bitej śmietany, tak aby tworzyła około 1 cm warstwę. Przykryć następnym blatem, ponownie nasączyć i również, wyłożyć część
Świat Ciastałyżki kakao 1 łyżeczka sody Do nasączenia: 1 galaretka wiśniowa Na wierzch: ok. 300 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone lub ze słoika) 2 galaretki wiśniowe Wykonanie: Galaretkę do nasączenia ciasta rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Galaretki przeznaczone na wierzch ciasta należy rozpuścić w 3 szklankach wrzątku i odstawić, by przestygły. W garnuszku rozpuszczamy(...)przekładamy do tortownicy o średnicy ok. 24 cm. Pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Upieczone i ostudzone ciasto nasączamy płynną, ostudzoną galaretką wiśniową. Na cieście układamy wiśnie, a następnie zalewamy je tężejącymi galaretkami (to ważne, gdyż płynna galaretka wsiąknie w ciasto). Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
MyCookBook.plmasło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, wyłączamy gaz, dodajemy kakao i śmietanę, szybko mieszamy do połączenia składników. Lekko ostudzoną polewą polewamy ciasto. Przełożenie ciasta: Ciasto nasączamy wódką rozcieńczoną syropem wiśniowym. Ciasto smarujemy kremem (zostawiamy 1/3 kremu na wierzch), układamy wiśnie, przykrywamy 2 ciastem, smarujemy resztą kremu i polewamy polewą. UWAGA: ciasto przed spożyciem powinno chłodzić się całą noc w lodówce
słodki bratektego zawsze porcja refleksji, niekoniecznie na tematy kulinarne. Ponieważ świat nie kręci się tylko wokół samego jedzenia :) Po tak obszernym wywodzie pora w końcu przejść do sedna. Powyższe ciasto wiśniowe to jedno z moich ulubionych, dlatego było jednym z paru wypieków na moim urodzinowym stole. Uwielbiam je zwłaszcza za wiśniową masę w środku. Przepis od dawna jest w mojej(...)Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blachy i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto będzie jeszcze ciepłe wyjmujemy z formy i zrywamy papier. *kakao można pominą i upiec jasny biszkopt Masa wiśniowa : Wiśnie wraz z sokiem przekładamy do garnka i dolewany troszkę wody. Stawiamy na ogniu. W pół szklance wody rozprowadzamy budynie
My simple kitchen