Powróciliśmy do pieczenia ciast drożdżowych z owocami sezonowymi i przedstawiamy Wam pierwszą wersję – ciasto drożdżowe z truskawkami, kruszonką i kokosową bezą . Ponieważ lubimy drożdżowe wypieki, dobraliśmy proporcje składników na dużą blachę z piekarnika. Specjalnie wybraliśmy się na bazarek po świeże i duże truskawki i choć cena była wysoka jak na tę porę roku, nasza ochota na ciasto drożdżowe(...)ciepłe miejsce na 60 minut. Kruszonka: Mąkę, cukier oraz pokrojone masło umieścić w miseczce, rozetrzeć między palcami, aby powstały grudki. Wstawić do lodówki. Beza kokosowa: Bezę kokosową zacząć przygotowywać, gdy ciasto będzie w piekarniku. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie wsypać cukier, ubijać do uzyskania gęstej i lśniącej piany. Wmiksować mąkę ziemniaczaną, na koniec delikatnie wmieszać wiórki kokosowe
niecodziennikparyskładniki na formę 22 na 28 cm ciasto makowo-kokosowe 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru 150 g wiórków kokosowych 150 g suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)masłem na gładki krem. Gotową masę budyniową starannie rozprowadzamy na warstwie dżemu. Biszkopty nasączamy alkoholem i układamy na masie budyniowej. Na wierzchu ciasta dokładnie rozprowadzamy polewę czekoladową. Opcjonalnie ciasto posypujemy wiórkami kokosowymi a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin
Smakowite Daniamiękkiej margarynypół szklanki cukru2 jaja i żółtkoMASA BUDYNIOWA:litr mleka3 budynie czekoladoweMASA SEROWA:pół kostki miękkiej margarynypół szklanki cukru4 serki waniliowe3 jaja i białkobudyń śmietankowypolewa czekoladowawiórki kokosowe Wykonanie:Najpierw musimy zagnieść ciasto (ze wszystkich składników "CIASTO") i wyłożyć je na prostokątną blaszkę.Następnie gotujemy budynie czekoladowe, gorące przekładamy na surowe ciasto i równo rozprowadzamy. Odstawiamy do wystudzenia.Margarynę ucieramy(...)wymieszaniu łączymy ze sztywną pianą z czterech białek i równo rozkładamy na zimnym budyniu czekoladowym.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wstawiamy na 40 minut.Po upieczeniu polewamy ciasto polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego
Serce zamknięte w formie pysznościdokładnie wymieszać na gęste i gładkie ciasto. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Na wierzch poukładać śliwki skórką do dołu lekko je wciskając. Posypać ciasto 2 łyżkami wiórków kokosowych. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę (aż do suchego patyczka
My simple kitchenŚliwki super owoc do ciast. Jest ich teraz bardzo dużo. Szkoda zmarnować więc ciągle szukam nowych przepisów. Ciasto nie jest suche. Wykonanie kruszonki kokosowej – Na patelni roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Teraz kolej na wiórki. Smażyć mieszając do momentu aż wiórki nabiorą złotego koloru. Nie przypiec zbyt mocno bo będą gorzkie. Odstawić, żeby całkowicie ostygły. Następnie dodać jajko(...)masy. Wymieszać bardzo delikatnie. Pieczenie – blaszkę o wymiarach 34 x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wylać ciasto do formy, położyć połówki śliwek a na górze rozsypać kruszonkę kokosową. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C, 50-55 minut. Najlepiej ustawić piekarnik na góra i dół pieczenie
Kuchnia PokoleńBabeczki z kruchego ciasta, wypełnione waniliowym kremem z mleka kokosowego i borówkami. Warto było poświęcić trochę czasu - dzieci były nimi zachwycone :) Składniki: ciasto kruche: bezglutenowa mieszanka Mix C lub inna na ciasto kruche 250 g cukier puder 125 g masło lub margaryna bezmleczna 125 g karob mielony lub kakao 1 łyżeczka wiórki kokosowe 3 łyżki proszek do pieczenia bezglutenowy(...)mlekiem, pozostawić do spęcznienia. Mąkę wymieszać z karobem, proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać masło i kleik z siemienia lnianego. Wyrobić ciasto, po połączeniu składników dosypać wiórki kokosowe i wymieszać. Wykleić warstwą ciasta dno i ścianki foremek do babeczek - ja użyłam małych silikonowych ale tradycyjne metalowe byłyby chyba wygodniejsze. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut
głodny alergikCiasto z morelami bez mąki... a z kaszy manny (u mnie: razowej orkiszowej) z dodatkiem wiórek kokosowych, słodzone cukrem kokosowym. Jest to z pewnością zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych ciast. Jest ono puszyste i smakuje oraz wygląda jakby było to ciasto z mąką - ten kto nie wie, nawet się nie zorientuje 😉 Oprócz tego jest wilgotne, dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego oraz oleju(...)piekarnika. Zaletą jest to, że nie da się go zepsuć. Nie należy ono do słodkich ciast, dlatego idealnie nadaje się na podwieczorek lub deser dla dzieci. Składniki: 2 szklanki kaszy manny razowej orkiszowej Radix-Bis 1 szklanka wiórek kokosowych 2 jajka 1/2 szklanki cukru kokosowego Radix-Bis 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 szklanka oleju
Kuchnia MagdaLenymarchewki. To sprawiło, że ciasto pozostaje cudownie wilgotne. Mąka kokosowa i biała czekolada dominują smak ciasta. Marchewkę można pominąć dodając tyle samo dowolnej mąki. Smacznego! Marchewkowo-kokosowe blondie Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 16 Składniki 120 g marchewka 130 g mąka kokosowa 2 szt jajko 2 łyżeczka proszek do pieczenia 100 g biała czekolada 100 g masło
Kucharzycamogę opisać to ciasto. biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl. mąki tortowej 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej 3/4 szkl. cukru 1 łyżka proszku do pieczenia masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 36% 150 g białej czekolady 2 łyżeczki żelatyny ponadto: 3 banany wiórki kokosowe do posypania(...)koniec dodać płynną żelatynę. Na biszkopcie ułożyć przecięte wzdłuż banany. Masę wylać na banany,przykryć drugim biszkoptem i umieścić w lodówce do stężenia. Przed podaniem ciasto posypać wiórkami kokosowymi
Kolorowa kuchnia Elkiświeżo wyciskanego soku pomarańczowego 1,5 łyżki żelatyny łyżka miodu Składniki na galaretkę kokosową 500ml mleczka kokosowego light 1,5 łyżki żelatyny łyżka miodu łyżka wiórków kokosowych Dodatkowo duża pomarańcza. Sposób przygotowania: Ciasto: Jajka ubij z cukrem na puszystą jasną masę. Cieciorkę odsącz z wody i zmiksuj z mlekiem, mąką oraz proszkiem do pieczenia. Powstanie gęsta maź, którą należy delikatnie(...)zimnej wody. Odstaw na minutę by napęczniała. Podgrzej 1/3 mleka kokosowego i wymieszaj go z miodem a następnie z napęczniałą żelatyną. Następnie wymieszaj zresztą mleczka kokosowego oraz wiórkami kokosowymi. Kiedy ciasto ostygnie a galaretka pomarańczowa lekko stężeje przelej ją na wierzch ciasta. Ułóż na wierzch cząstki pomarańczy a następnie zalej galaretką kokosową. Wstaw do lodówki do stężenia (około 2 godziny
wysmienityciepło, spożywane przy jeszcze intensywnym zapachu pieczonego rabarbaru, który ulatnia się z piekarnika. Tak się zaczyna piękny dzień! Składniki na 6 babeczek o średnicy 10cm : Ciasto: 1 szklanka płatków lub wiórek kokosowych zmielonych na pył. 1 szklanka gryki niepalonej zmielonej na mąkę lub, po prostu, gotowej mąki gryczanej, 2 łyżki masła kokosowego, 100 ml wody(...)szklanki ksylitolu. Nadzienie: 6 lasek rabarbaru, 1/3 szklanki cukru kokosowego. Polewa czekoladowa z TEGO przepisu. Wykonanie : Suche składniki na ciasto mieszamy. Dodajemy 2 łyżki masła kokosowego i zalewamy wodą. Wyrabiamy ciasto, którym następnie wylepiamy foremki na babeczki (u mnie ceramiczne). Rabarbar kroimy na małe kawałki. Następnie umieszczamy w mieście i mieszamy z cukrem kokosowym. Wykładamy kawałki rabarbaru
Jeść, by żyć w zdrowiubudyń i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać- do masy wsypać wiórki kokosowe i wymieszać- z białek ubić pianę, pod koniec ubijania dodając do niej cukier- pianę przełożyć delikatnie do masy śmietanowej, wymieszać łyżką do połączenia się składników- masę przelać na podpieczony spód, wyrównać łyżką- wyjąć schłodzoną drugą część ciasta, pokruszyć ją na wierzch masy śmietanowej tworząc warstwę kruszonki- ciasto piec(...)cukru w masie śmietanowej jest zdecydowanie mniejsza niż ta, którą sypiemy do sernika. Na pewno też trochę inaczej będzie smakować ciasto upieczone z jogurtem. W moim cieście delikatnie wyczuwalny jest smak wiórków kokosowych oraz leciutko kwaskowaty smak śmietany, który może uchodzić za smak twarogu dla mniej wprawnych smakoszy. Masa jest śnieżnobiała, co również odróżnia ją od masy sernikowej, która
Smakołyki BerenikiSernik bez sera a zamiast sera - ryż. Wygląda jak tort a nie wymaga za dużo pracy chyba, że od blendera lub malaksera z nożami. W tym wydaniu ciasto ryżowe - kokosowe. Ale już planuje kolejne smaki. Można jako dodatki dodać do niego polewę z gorącej czekolady, owoce lub tak jak ja słony karmel. Składniki: Ciasto puszka mleka kokosowego
dlaSmaQsię nie zmieniło. Sernik nadal uchodzi za rarytas wśród ciast. Spośród całej gamy tych „doskonałości” – pieczonych, robionych na zimno, gotowanych… i nie tylko – Sernik ananasowo kokosowy, to moja propozycja na akcję Ciasto na niedzielę . Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: Masa serowa: - 1 kg twarogu (u mnie domowy) - 250g serka mascarpone - 200g gęstej śmietany 30% (u mnie creme(...)lukier (cukier puder + sok ananasowy + sok z cytryny) - kwiaty z ananasa ( sposób wykonania na blogu ) Na spód sernika miksujemy wiórki kokosowe z herbatnikami. Przesypujemy do miski, dodajemy rozpuszczone masło. Ręką łączymy składniki. Przekładamy do tortownicy, ugniatamy tworząc równy spód ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiekamy przez 10 minut. Tortownicę wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie tortownicę
mojewypiekiinietylko