Szybka i prosta tarta na cieście francuskim z przepysznym kremem kokosowym, mnóstwem świeżych truskawek i pachnącymi listkami mięty - to doskonały deser na rozpoczęcie sezonu truskawkowego!😍 Już niewielki kawałek takiej tarty to czysta rozkosz dla podniebienia, a oderwać się od niej to prawdziwa sztuka 😉 Połączenie kruchego ciasta francuskiego z delikatnym kremem i soczystymi truskawkami po prostu musi smakować obłędnie, dlatego(...)wyjmij i całkowicie ostudź . KREM: Kremówkę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder, wiórki kokosowe i mascarpone. Zmiksuj jeszcze całość na gładką masę. SKŁADANIE: Na ostudzone ciasto wyłóż kokosowy krem, na to ułóż pokrojone na połówki truskawki i całość posyp listkami mięty. Tartę przechowuj w lodówce. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyfrancuskie (400 g) mleko sojowe (1 l) budyń waniliowy (3 opakowania) cukier trzcinowy (3 łyżki) cukier wanilinowy (1 opakowanie) mleko kokosowe (1 puszka 400 g) suszone mango (5 g) Czas przygotowania: 1 h 30 min Liczba porcji: 9 Przygotowanie: Ciasto francuskie przecinamy na pół i kładziemy na 2 wyłożonych papierem do pieczenia brytfankach. Pieczemy. Kiedy się nieco zarumieni, wyjmujemy(...)niego zawartość kubka. Podgrzewamy intensywnie mieszając trzepaczką, aż powstanie bardzo gęsta masa. Kiedy budyń będzie gotowy odstawiamy go do wystudzenia. Mango kroimy na drobne kawałki. Mieszamy z masą kokosową. Po wystudzeniu ciasta i masy łączymy wszystkie części. Na spód dajemy jedną część ciasta francuskiego, na której rozsmarowujemy budyń. Następnie rozprowadzamy masę kokosową. wszystko przykrywamy ciastem francuskim. Przechowujemy w lodówce
Weganka gotujewypieki. Co jakiś czas znajduje jakiś sernikowy przepis, który gości na moim stole aż do znudzenia. Właśnie teraz panuje era kokosowego sernika. Puszysty, niesamowicie lekki, łatwy w wykonaniu, i jeszcze nie zdarzyło się żeby się nie udał. Składniki: ciasto: 30 dag mąki pszennej 10 dag margaryny 10 dag cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2 żółtka szczypta(...)cukru 3 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 4 żółtka 2 jajka cukier waniliowy opakowanie budyniu śmietankowego beza kokosowa: 3/4 szklanki cukru 6 białek 20 dag wiórków kokosowych szczypta soli Sposób przygotowania: Przygotowujemy kruche ciasto. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypujemy cukier oraz szczyptę soli. Dodajemy jajko i żółtko oraz posiekaną margarynę. Zagniatamy szybko ciasto, formujemy kulkę i zawijamy
na moim stole...oknami biało, to i śnieżne ciasto przystoi zrobić. Myślę, że sernik kokosowy , w wersji szybkiej, czyli sernik gotowany, jak najbardziej wpisuje się w zimowy klimat i krajobraz. Sernik gotowany to cztery kruche spody, przełożone gotowaną masą serową - w wersji klasycznej. Ja dodałam do masy serowej wiórki kokosowe, tym samym zmieniając smak sernika, na kokosowy. Wiórki kokosowe sprawdziły się idealnie, bardzo(...)serowej. Gotować, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, wsypać wiórki kokosowe, zamieszać i zdjąć z ognia. Ciepłą masą przełożyć kruche blaty. Na wierzch ciasta również wyłożyć cienką warstwę masy serowej i posypać wiórkami kokosowymi. Sernik odstawić na kilka godzin. Smacznego
kolorowotorcikowocukru 100g wiórków kokosowych 200g masła 125g margaryny (można zastąpić masłem) Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki Kokosowa posypka 2 łyżki masła 1/2 szklanki cukru 100g wiórków kokosowych Upiec ciasto. Jajka z cukrami dokładnie utrzeć do puszystości oraz stopniowo połączyć z mąką uprzednio przesianą z proszkiem do pieczenia, a na końcu z olejem. Masę przelać do formy wyłożonej papierem(...)miksować na puszysty krem. Kilka łyżek kremu odłożyć na posmarowanie wiechu (*). Składanie. Na jednej części ciasta rozsmarować dżem oraz wyłożyć krem, a następnie umieścić drugą połowę ciasta. Wierzch posmarować pozostawionym kremem. Kokosowa posypka. Masło rozpuścić na patelni i wymieszać z cukrem oraz wiórkami kokosowymi. Całość podprażyć do momentu zezłocenia się wiórków i po delikatnym przestudzeniu wklepać w wierzch
Di gotujeKruchy spód i śliwki zanurzone w kremie kokosowym. To ciasto dla smakoszy i miłośników kokosa, uwielbiane przez mojego młodszego syna. Ciasto na spód jest bardzo lekkie i trudno je zagnieść, ale takie właśnie powinno być. Trzeba je po prostu trochę podsypać mąką. Ja piekę je w małej formie, wychodzi więc grubsze, a śliwki wręcz pływają w kremie. Sprawia co prawda(...)syropu ziemniaczanego lub żel-fixem rozpuszczonym w filiżance gorącej wody. „Lakierowanie” to znana metoda cukierników na zachowanie szklistego wyglądu owoców i dekoracji. Na koniec można jeszcze posypać ciasto delikatnie wiórkami kokosowymi”. Czytaj więcej
Wiem co jemRafaello uwielbiam, jak zresztą wszystko co kokosowe To ciasto jest znane i lubiane i każdy ma jego własną wersję. Ja przepis na rafaello dostałam od mojej bratowej Basi, nie obyło się jednak bez paru zmian… Po pierwsze zmieszałam zwykłe mleko z mleczkiem kokosowym, żeby zwiększyć kokosowe doznania. Po drugie wymieszałam budyń z białą czekoladą, zmiejszając jednocześnie ilość cukru(...)pasuje w tej wersji to niestety brak właściwych krakersów… te do których miałam dostęp były niestety lekko twardawe. Mimo tej niedogodności ciasto jest fantastyczne… nie za bardzo słodkie, za to bardzo kokosowe. Chodzi mi po głowie bardzo ekskluzywana wersja Rafaello, ale chyba poczekam z tym na jakąś specjalną okazję..:)Przepis na Rafaello na krakersachSkładniki:1 litr mleka
UgotujmyTo.plTorcik czekoladowo-kokosowy z czereśniami jest kompozycją trzech warstw o kontrastujących ze sobą kolorach i idealnie do siebie pasujących smakach. Spód ciasta to murzynek, czyli puszyste ciasto czekoladowe, środkową warstwę tworzy kokosowy budyń, a wierzch zwieńcza galaretka z czereśniami. Przepis nie uwzględnia nasączenia ciasta czekoladowego; murzynek nie jest ciężkim i mokrym ciastem, nie jest jednak suchy jak klasyczny biszkopt(...)komentarze, choć może nie być to natychmiastowe. Na mój FANPAGE oraz INSTAGRAM będę wrzucać czasem zdjęcia, a więc śledźcie Smakołyki i tam :) Udanych wypieków! Torcik czekoladowo-kokosowy z czereśniami Składniki: ciasto czekoladowe 160g (1 szklanka) mąki 150g (3/4 szklanki) cukru (u mnie pół na pół zwykły z domowym cukrem waniliowym) 75g masła 50g gorzkiej czekolady 50ml wody 2 jajka
Smakołyki BerenikiJeśli lubicie kruche ciasta, mam dla Was propozycję na kruche ciasto z jabłkami i kokosową bezą. Kruchy, maślany spód, jabłka pachnące cytryną i delikatna, chrupiąca, kokosowa beza. Ciasto znika z blaszki w oka mgnieniu. Składniki kruchego ciasta: 200 g mąki pszennej (typ 500) pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii 80 g cukru 100 g zimnego masła 3 żółtka Składniki(...)błyszcząca. Cukier nie musi się podczas ubijania rozpuścić. Zrobi to podczas pieczenia. Na koniec, do ubitych z cukrem białek, dodajemy wiórki kokosowe i miksujemy do połączenia się składników. Gdy beza jest gotowa, wyciągamy ciasto z piekarnika. Na podpieczonym cieście rozkładamy jabłka. Na jabłkach rozkładamy bezę. Starajcie się nie dotknąć bezą blaszki. Ciasto będzie się łatwiej kroiło. Tak przygotowane ciasto
Smak mojego domuRaffaello" z pewnością pokocha "Ciasto Raffaello". Przepyszny, aksamitny, rozpływający się w ustach krem, kokos, migdały, oraz puszysty, delikatny biszkopt naponczowanym malibu. Wszystko pokrywa biała czekolada oprószona wiórkami kokosowymi - ideał.... Ponadto ciasto "Rafaello" jest eleganckim, prostym w przygotowaniu ciastem o niebiańskim smaku. Polecam przepis. Ciasto "Rafaello" - Składniki: Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3/4 szklanki(...)czasie czekoladę, masło i mleko rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier puder i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Powstałą polewą pokrywamy wierzch ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na kolejne 2-3 godziny. Gotowe ciasto kroimy w kostkę. Możemy przyozdobić pralinkami "Rafaello". Moje posty
Słodka Stronadużej ilości naczyń do zmywania Co jest dość istotnym walorem Brownie polecam szczególnie na długie, już prawie jesienne wieczory. Wiem, ciasto na noc? Nie martwcie się, kawałek nikomu nie zaszkodzi, a może pomoże :)? Brownie z orzechami pół szklanki oleju kokosowego 5 łyżek gorzkiego kakao 2 łyżki ksylitolu szczypta soli pół łyżeczki esencji migdałowej 2 jajka 60 g mąki ryżowej(...)połączenia się składników. Czekoladę posiekaj. Razem z orzechami dodaj je do ciasta, ponownie wymieszaj. Blachę o wymiarach 16 cm x 22 cm wysmaruj masłem lub olejem kokosowym. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj wierzch. Piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Podawaj po wystygnięciu. Smacznego Czytaj więcej – przepisy na brownie Artykuł Brownie z orzechami pochodzi z serwisu
365 dni dookoła kuchniCIASTO: mąka pszenna - 50 dag proszek do pieczenia - 2 łyżeczki żółtka - 5 szt cukier puder - 1/2 szkl cukier waniliowy - 2 łyżeczki masło zimne - 25 dag śmietana gęsta -1 łyżka sól - szczypta MASA KOKOSOWA: białka - 5 szt śmietana gęsta 18% - 1 Litr wiórki kokosowe - 20 dag cukier puder - 1/2 szkl budyń śmietankowy w proszku - 2 op mąka ziemniaczana- 1 łyżka proszek(...)dodawać do białek na przemian ze śmietaną i starannie mieszać.Na końcu wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Wyjąć ciasto. 3/4 wylepić dużą blaszkę (25*35), wyłożyć na ciasto masę kokosową i na wierzch posypać pokruszonym pozostałym ciastem. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180stC i piec 50-60 minut
Camilla w kuchniwiórek kokosowych 0,5 szkl cukru Składniki na ciasto wkładamy do miski i ugniatamy aż powstanie cos w rodzaju mokrej kruszonki. Formę smarujemy masłem i posypujemy wiórkami kokosowymi. wykładamy ciasto i ugniatamy niezbyt mocno. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st i pieczemy ok 15 min W tym czasie ubijamy białka, dodajemy cukier i ubijamy jeszcze ok 7 min , dodajemy(...)piankę jabłkową i wiórki kokosowe , mieszamy i wykładamy na podpieczone ciasto. Pieczemy jeszcze ok 30 min .. Po wyjęciu jeszcze gorące, posypujemy startą czekoladą, lub robimy polewę
Gotowanie jest łatweWitajcie :) przy sobocie zapraszam na pyszne, mięciutkie ciasto czekoladowe z kulkami serowo kokosowymi. Do ciasta użyłam mąki tortowej MŁYNOMAG . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1i 3/4 szklanki m ą ki tortowej Młynomag 1 i 1/2 szklanki cukru 4 łyżki wody 3 łyżki kakao gorzkiego 5 jajek 250 g margaryny Kasi 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżka(...)środku kulki serowe, wszystko zalewamy resztą ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka, moje ciast piekło się około 50 minut. Upieczone ciasto z wierzchu smarujemy nutellą posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy czekoladowymi listkami. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliSPÓD CIASTA - szklanka wiórków kokosowych - 150g masła - 150 g herbatników czekoladowych Herbatniki zmiel w blenderze lub pokrusz wałkiem ciasta, wiórki kokosowe upraż na gorącej patelni. Wymieszaj razem, dodaj dosyć chłodne masło i wszystko pougniataj dłońmi do uzyskania prawie jednolitej masy. Wyłóż formę 23 cm folią spożywczą lub aluminiową, lepiej tą pierwszą i masę z ciastek ugnieć na dnie dość mocno
Pasje Jolki