Pamiętacie warzywne ciasto kakaowo-kokosowe ? Dziś warzywne ciasto w wydaniu owocowym. Do ciasta wykorzystujemy wiórki po wyciśnięciu buraka i marchewki – zbieramy je osobno, by nie mieszać kolorów. Możemy też użyć całych warzyw, startych na tarce o małych oczkach. Wtedy zmniejsza się ilość wody lub mleka użytej do ciasta. Ilość użytej wody lub mleka do wykonania takiego ciasta różni się(...)buraka 100 ml wody lub mleka 130 g 100% wiśni Łowicz lub Rapsodia (Biedronka) 4 czubate łyżki mąki owsianej 2 łyżki wiórków kokosowych 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Jeśli ciasto będzie za gęste dolać wody lub mleka, jeśli za rzadkie – mąki. Gotową masę przełożyć do formy. Jasne ciasto z marchewki
Kucharzycasól – 1 szczyptaWIERZCH :– kisiel brzoskwiniowy – 4 op– brzoskwinie z puszki – 5 szt– wiórki kokosowe – 100 gPONCZ:– słodka herbata – 1 szklanka– sok z cytryny – 50 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO :Oddzielamy białka od żółtek.Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli.Żółtka ubijamy z cukrem.Białka dodajemy do żółtek , a zaraz potem(...)mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Mieszamy łyżką.Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy.Pieczemy 30 minut / 180CWIERZCH:Brzoskwinie kroimy w kostkę.Kisiele gotujemy wg. przepisu na opakowaniu ale ilość wody zmniejszamy o połowę !!!Do ugotowanego dodajemy owoce.Mieszamy i gorący wylewamy na upieczone ciasto.Wiórki kokosowe prażymy na patelni i posypujemy ciasto.Wkładamy do piekarnika
Ostra na Słodkorazem, bo że ciasto będzie udane to nie mam wątpliwości. Tym razem inspirowałam się jednym z moich ulubionych ciast z truskawkami jednak tradycyjną śmietanę zamieniłam na mleczko kokosowe. Pokombinowałam też ze spodem ciasta całkowicie rezygnując z tradycyjnego biszkoptu pełnego cukru. Oto co wyszło. Ciasto potrójnie truskawkowe składniki spód: 100 g migdałów w płatkach 100 g płatków owsianych(...)płynna dodajemy do niej zmiksowane truskawki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok do chwili gdy zacznie lekko się ścinać. Wtedy wylewamy ją na zastygnięta warstwę z mleczka kokosowego i truskawek. Ciasto pozostawiamy w lodówce na około 4 godziny. Dekorujemy truskawkami
Przysmaki Karolkimakowa: 550 g masy makowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kaszy manny Warstwa kokosowa: 3 białka szczypta soli 100 g cukru pudru 150 g wiórek kokosowych Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części (1/3 i 2/3). Mniejszą część zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Większą częścią ciasta wyłożyć blaszkę. Posypać je kaszą manną(...)wyłożyć masę makową wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier puder a następnie wiórki kokosowe. Masę kokosową wyłożyć na masę makową. Na wierzch zetrzeć mniejszą cześć ciasta z zamrażarki. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
My simple kitchenrozkoszy dla podniebienia, bo możemy zrobić pyszne ciasto czekoladowe, którego głównym składnikiem są bataty (słodkie ziemniaki). Oto brownie z batatów paleo – ciasto czekoladowe bezglutenowe, bez zbóż, nabiału i orzechów. Jak zrobić takie pyszne ciasto, w dodatku łatwe i szybkie do przyrządzenia? Przepis na paleo brownie z batatów , ciasto bez zbóż, glutenu, nabiału (laktozy i kazeiny) i orzechów: batat (słodki(...)minut. Brownie paleo z batatów – pyszne i zdrowe ciasto! Tweetnij Podczas pieczenia ciasto pachnie obłędnie , pamiętaj o zaryglowaniu drzwi przed sąsiadami 🙂 Dlaczego bez zbóż i nabiału? I co to jest paleo? Zobacz: Dieta paleo | Zboża szkodzą | Gluten – nie tylko celiakia oraz Nabiał – jeść czy nie jeść? Daj ciastu ostygnąć jakieś 10 minut, zanim wyciągniesz je z foremki
PaleoSMAKgram mąki pszennej 2 łyżki mleka masa bezowo - kokosowa: 2 białka szczypta soli 3 łyżki cukru 20 gram masła 100 gram wiórków kokosowych 1 łyżka budyniu waniliowego Wykonanie: 20 dag masła rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do niego kokos oraz łyżkę cukru. Mieszamy i studzimy. Przekładamy do większej miski. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i zagniatamy w gładką kulę(...)przygotowaną pianę dodajemy do kokosu i mieszamy łyżką. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na około 3 mm placek. Wycinamy kółeczka szklanką lub okrągłą foremką, układamy na blaszce, odstępy nie muszą być duże, bo ciastka nie rosną w trakcie pieczenia. Na każdy krążek ciasta, na sam środek, kładziemy łyżkę masy kokosowej tworząc kopczyk, na jego wierzchołek nakładamy pół łyżeczki powideł
Kronika Piekarnikalanguage:EN-US;} Tym razem podam przepis na wspaniałe ciasto rafaello, które robiła moja siostra wraz z dziećmi przy okazji urodzin mojej córki. Ciasto wyszło pyszne, niesamowicie delikatne. Połączenie kremu, kajmaku i wiórków kokosowych to jest to co tygrysy lubią najbardziej. Pycha! Składniki: 3-4 duże paczki herbatników 1 litr mleka 250 g margaryny 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej(...)herbatników rozsmarować ½ puszki masy kajmakowej, przykryć kolejną warstwą herbatników i czynność powtórzyć do wyczerpania się składników. Na wierzch herbatników wyłożyć masę budyniową i całość posypać pozostałą ilością wiórków kokosowych. Gotowe ciasto wstawić na 3 godziny do lodówki przed podaniem. Smacznego
Na słodko lub wytrawniedodałam tylko miód do polewy i nasączyłam biszkopt "herbatką z prądem" - reszta bez zmian. Olu dziękuję za przepis - ciasto na pewno często będzie gościem w naszym domu. Ciasto czekoladowo-kokosowe: Bounty. Składniki:Ciasto: 6 jajek;1 szklanka cukru; 2 łyżki kakao; 2 łyżeczki proszku do pieczenia;3/4 szklanki mąki pszennej;1/4 szklanki mąki mąki ziemniaczanej. Do nasączenia: szkl. herbaty(...)stopni przez 30 min. Studzimy i przekrawamy na pół. (Ponieważ Ola pisała, że ciasto najlepiej smakuję następnego dnia, gdy biszkopt nasiąknie - a ja nie miałam na to czasu... nasączyłam obie połówki biszkoptu delikatnie herbatą z odrobiną alkoholu. Ten etap można oczywiście pominąć :)) Masa kokosowa: Mleko gotujemy z cukrem waniliowym. Do gorącego dodajemy wiórki kokosowe. Gdy kokos wchłonie mleko dodajemy połamaną
Miksturownikpyszne, lekkie i orzeźwiające ciasto z kokosową bezą w środku, jedno z moich ulubionych SKŁADNIKI BISZKOPT: blaszka 24x38 cm 7 jajek, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Beza kokosowa: 4 białka, ¾ szkl. cukru, 1 szkl. wiórek kokosowych, 1 łyżeczka(...)mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę ananasy i mieszamy łyżką. Polewa czekoladowa: Rozpuszczamy margarynę z cukrem i mlekiem, dodajemy kakao- mieszamy dokładnie. Przełożenie ciasta Biszkopt- krem- beza kokosowa – krem – biszkopt- polewa – wiórki kokosowe
słodki bratekwanilinowym na puszystą masę, dodajemy stopniowo jajka. Następnie dodajemy na przemian składniki suche i mleko, mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy jabłka stroną wypukłą do góry i posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy w w temperaturze 160 st. C przez ok 45 minut do tzw. suchego patyczka. Smacznego
Słodka Kraina Wypiekówjabłek ( antonówki, papierówki) 100 g cukru cukier waniliowy łyżeczka kolendry mielonej Skworcu 50 g orzechów włoskich Skworcu Beza kokosowa: 3 białka 100 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych Sposób przygotowania:Ciasto kruche: Wszystkie składniki posiekać i wyrobić . Następnie wstawić do lodówki na 60 minut. Po wyznaczonym czasie , ciasto rozwałkować tak , aby pokryło dno i boki foremki i włożyć(...)zmielone orzechy. Na upieczone kruche ciasto wylewamy masę jabłkowo-orzechową. Beza kokosowa: Białka ubijamy na sztywna pianę , stopniowo dodając cukier puder. Następnie delikatnie pianę mieszamy z wiórkami kokosowymi. Bezę wylewamy na wierzch ciasta i wstawiamy do piekarnika o temp. 150 C i pieczemy następne 30 minut do momentu aż piana nabierze złotego koloru. Smacznego
Słodkości i nie tylkołyżeczka wanilii, 1 łyżka syropu klonowego. Do dekoracji: garść malin i porzeczek. Wykonanie: Płatki kokosowe i owsiane blendujemy na mąkę. Dodajemy daktyle i znowu blendujemy. Mieszamy z olejem kokosowym. Tak przygotowanym ciastem wylepiamy formę (uprzednio wyłożoną folią spożywczą). Wkładamy do zamrażarnika i zabieramy się za przygotowywanie nadzienia. Awokado rozgniatamy widelcem, a następnie mieszamy z karobem i resztą składników(...)uzyskania gładkiej masy. Wykładamy na owsiano-kokosowy spód, dekorujemy owocami. Ciasto wkładamy do lodówki. Jest gotowe do krojenia po upływie 30 minut. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuznalazły się na liście potraw zakazanych i by można ze spokojnym sumieniem delektować się nimi na co dzień. Dzisiejsze ciasto debiutowało na blogu już dość dawno, a teraz będzie jego nowa odsłona, w zupełnie innej wersji. Tarta żurawinowa z kokosowym budyniem składniki na spód: 60 g wiórek kokosowych 190 g mąki owsianej 100 g masła 5 łyżek wody(...)mleczka kokosowego 4 żółtka 4 łyżki ksylitolu 35 g mąki ziemniaczanej 10 g masła ponad to 250 g świeżej żurawiny (na małą foremkę) 1 łyżka ksylitolu do posypania ciasta Mleczko kokosowe lekko podgrzewamy. Żółtka ubijamy mikserem razem z ksylitolem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i nadal ubijamy aż uzyskamy jednolitą masę. Cieple mleczko wlewamy do masy jajecznej cały czas obijając mikserem. Następnie
Przysmaki Karolkimłoda marchewka z sosem z tahiny Bulion z marchewką i białą fasolą Lody marchewkowe Gajar halwa Makaron z marchewką, cukinią i pestkami słonecznika Ciasto bananowo-marchewkowe, z lekkim kokosowym akcentem Ciasto marchewkowe Kotleciki marchewkowo – ryżowe Marchewka z groszkiem- dodatek do obiadu Gotowana młoda marchewka- dodatek do obiadu Zdrowe marchewkowe muffinki (bez cukru, glutenu, mleka) Kuleczki mięsne w sosie paprykowo-marchewkowym(...)Ciasto marchewkowe z mleczną czekoladą i pistacjami Marchewkowy krem z kluskami lanymi Pasta na bazie kaszy jaglanej, marchewki i kokosowa Szybki torcik marchewkowy. słodki a zarazem kwaskowy poprostu niebo w gębie. Meliskowy pęczak z marchewką i groszkiem (245 kcal) Tort marchewkowy Kremowa zupa marchewkowa Ciasto marchewkowo - jabłkowe z kremem Marchewka z groszkiem autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Kotleciki
Weekendy w domu i ogrodziekokosowego ● 2 łyżeczki oleju kokosowego ● 1 łyżka syropu klonowego ● 1 szczypta soli ● 1 łyżka mleczka kokosowego w proszku ● kilka malin do dekoracji Na krem z orzechów nerkowca : ● 50 g orzechów nerkowca ● 10 cl wody kokosowej ● ½ łyżeczki miodu ● 1 szczypta wanilii w proszku Na bitą śmietanę kokosową: ● 40 cl śmietanki kokosowej (lub mleczka kokosowego) ● 1 łyżka cukru kokosowego(...)ubitej śmietanki kokosowej z 2 łyżkami kremu z orzechów nerkowca. Wyłóż na talerz jeden płat ciasta, posmaruj je kremem i przykryj drugim płatem ciasta, posmaruj go ponownie kremem i ułóż na nim kolejny, trzeci płat ciasta, tak, aby uzyskać trzywarstwowy „millefeuille”. Posyp cukrem kokosowym i udekoruj malinami przed podaniem
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska