vivi Do przygotowania potrzebujemy: Mięso wołowe – 800g Cebula- 100g Smalec- 35g Masło- 25g Koncentrat- 50g Czosnek- 7g Zioła prowansalskie- 1 łyżeczka Sól i pieprz Ciasto Mąka kokosowa- 50g Mąka migdałowa- 180g Sezam- 20g Proszek do pieczenia- 1 łyżeczka Olej kokosowy- 20g Jajko- 1 sztuka Sól- szczypta Woda- 24g Wierzch Ser cheddar- 200g Ser śmietankowy- 200g Dodatki Pieczarki Papryka Rozgrzać(...)pieprzem i ziołami. Po 10 minutach koncentrat i smażyć na małym ogniu 15 minut. Odjąć trochę tłuszczu- można zagęścić mięso 1 / 4 łyżeczki gumy ksantanowej. Roztopić olej kokosowy i wymieszać składniki na ciasto. W natłuszczonej tortownicy (22cm) – lub wyłożonej papierem, umieścić ciasto i rozprowadzić na równą warstwę razem ze ściankami i po nakłuwać widelcem. Piec w piekarniku przez
serzmiesemodciskam cukinii z wody. Dodałam jej tyle aby babka była wystarczająco pulchna i wilgotna. Ciasto można upiec na oleju. Ja jednak wolę smak ciasta pieczonego na maśle lub kokosowym oleju. Ciasto jest bardzo aromatyczne! Po prostu pachnie cytryną. Dodatkowym atutem ciasta jest prostota jego wykonania. Nic dziwnego, że wciąż je piekę. To tylko moment wymieszać składniki i wstawić ciasto
codojedzeniasiemię lniane mieszamy mikserze na gładką masę. Następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia, mleko, jajka, olej kokosowy i dokładnie mieszamy - powstało ciast bardzo płynne. Foremkę smarujemy olejem kokosowym i wylewamy ciasto, które posypujemy sezamem. Chlebek piekłam przez 35 minut w 220 st. Przyprawy możemy możemy kupić w OWOCOWY RAJ Przepis przygotowałam na konkurs organizowany przez Magdalenę, która
Łycha smakówzabraknąć. Dziś chciałabym przypomnieć Wam kilka wybranych przepisów z truskawkami - zapraszam na pyszne ciasta, desery, koktajle i sałatki. Ciasto "Indianka z truskawkami" Czekoladowe ciasto nektarynkowo - truskawkowe z nutą kokosową Puszyste ciasto truskawkowe Babeczki z truskawkami (muffinki) Deser truskawkowy z ricottą Wiosenna sałatka z truskawkami Śmietankowy serniczek nadziany truskawkami Sojowy koktajl truskawkowy Dżem truskawkowy To tylko kilka wybranych przepisów. Po inne
Słodkie okruszkiciasto zapewne każdy z Was zna :) Zarówno wygląd jak i smak wbija się w pamięć. Zazwyczaj robiłam wersję kokosową, tym razem jednak zdecydowałam się na krem i ciasto bananowe. Zdecydowanie wolę tą wersję :) Składniki: 20 dag margaryny 2 szklanki cukru pudru 3 jaja 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka musli 2 łyżeczki sody 2 łyżki przyprawy do piernika(...)wódki rodzynki Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym jajku, następnie kolejno resztę składników. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do ciasta. Blaszkę smarujemy tłuszczem, posypujemy wiórkami kokosowymi i wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35 minut. Po wystudzeniu placka nakładamy krem bananowy, następnie układamy biszkopty moczone w alkoholu. Dodatkowo na każdym biszkopcie kładziemy po jednym rodzynku
Tradycyjna KuchniaKokosowe muffiny na białkach z rabarbarem to małe babeczki powstałe z ciasta na bazie białek jaj, z dodatkiem wiórków kokosowych i kawałków rabarbaru. Te dwa ostatnie składniki idealnie uzupełniają się smakowo i sprawiają, że babeczki nie są ani za słodkie, ani zbyt kwaskowate. Z podanego przepisu można przygotować 12-15 sztuk . Kokosowe muffiny na białkach z rabarbarem Składniki: 5 białek(...)ekstrakt z wanilii - do masy przesiać małymi porcjami mąkę oraz proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką - na koniec dodać wiórki kokosowe oraz rabarbar, wszystko delikatnie wymieszać - w formie na muffiny umieścić papilotki, do każdej nałożyć ciasto do około 3/4 wysokości - muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec przez około 20 minut do zrumienienia - upieczone muffiny ostudzić
Smakołyki BerenikiBudynie rozrabiamy w soku. Mleko zagotowujemy. Dodajemy cukier. Dodajemy rozrobioną masę budyniową cały czas mieszając. Podgrzewamy do czasu aż masa zgęstnieje. Tak przygotowany krem wykładamy na ciasto. Przykrywamy kawałkami ananasa. Przygotowujemy masę kokosową. Masło rozpuszczamy w małym(...)rondelku, studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy żółtka, wiórki i przestudzone masło. Dokładnie mieszamy. Masę kokosową wykładamy na masę budyniową. Ciasto pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 40-50 minut. Ilość porcji: ok. 12 Czas przygotowania: 1,30 Koszt przygotowania
Pobite gary BarbaryCiasto drożdżowe z suszonymi owocami. Pyszne i złociste, delikatne w środku i bardzo owocowe ciasto drożdżowe – smakuję prawie jak babeczka . Ciasto idealnie smakuje gdy jest lekko ciepło z filiżanką ciepłej herbaty lub kawy. Jedzenie tego ciasta to czysta przyjemność. Ciasto drożdżowe pełne aromatycznych suszonych owoców i masła . Bardzo dobrze rośnie dzięki czemu po upieczeniu ciasto jest miękkie i puszyste. Jajka(...)śliwki, żurawina, morele Do miski wlewamy mleko i dodajemy jajka, cukier kokosowy, wanilię, sól, syrop klonowy. Miksujemy. Wsypujemy mąkę. Do miksera wkładamy haki i łączymy zawartość miski. Do ciepłej wody wsypujemy drożdże i mieszamy by się połączyły. Drożdże umieszczamy w misce z mąką, kontynuujemy łączenie składników. Gdy ciasto będzie elastyczne i gładkie dodajemy kawałki miękkiego masła. Ponownie łączymy składniki mikserem
Zdrowy Styl Joannykokosowe do posypania bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania i posypania kwadratowej blachy Wykonanie: Najpierw ścieramy batoniki na tarce na największych oczkach. Następnie całe jajka ubijamy z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Kiedy powstanie nam puszysta masa, dodajemy powoli i stopniowo dalej miksując: olej, a następnie śmietanę. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz starte batoniki. Ciasto(...)minut Kiedy ciasto nam ostygnie. Robimy polewę czekoladową roztapiając w garnuszku masło z czekoladą i wylewamy gotową słodką masę na nasze ciasto. i tak oto mamy batonika kokosowego w cieście
W Moim Magicznym Domuwidelce (można użyć miksera na małych obrotach, masa jest gęsta (i taka ma być)). Następnie dodaję mąkę i łyżkę mleka, znów wszystko dokładnie mieszam. Na koniec wsypuję wiórki kokosowe, znów mieszam. Ciasto jest gęste, ale powinno odchodzić od łyżki, którą będziemy nakładać placki na patelnie. Jeśli tak nie jest należy dokładnie je pomieszać (serek „zmięknie” lub dodać jeszcze(...)łyżkę mleka). Na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym nakładamy porcje ciasta (1 łyżka stołowa), ciasto podczas smażenia (na małym ogniu) powinno się lekko rozlać. Placuszki smażymy z obu stron na złoto. Placuszki podajemy oprószone cukrem pudrem, a na każdą porcję wykładamy obrane i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Smacznego Do przygotowania placuszków użyłam mąki pszennej tortowej z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław
Słodkie okruszkiLubicie ciasta o bardzo wyraźnym smaku wiórków kokosowych? Jeśli tak, to ciasto to jest w 100% dla Was :) Ostatnio z biblioteki wypożyczyłam sobie książkę Idy Kulawik " Słodka kuchnia roślinna" ten przepis pochodzi właśnie z tej książki. Muszę Wam powiedzieć że póki co jestem oczarowana tą książką. Postanowiłam sobie że jeśli zrobię jakieś wybrane przeze mnie ciasto i mi wyjdzie(...)łyżki ksylitolu 1 puszka mleka kokosowego 400 ml 1,5 szkl. wiórków kokosowych 2 szkl. płatków owsianych Sposób przygotowania: Banany miksujemy. Dodajemy mleko kokosowe, ksylitol i ponownie miksujemy. Wsypujemy płatki owsiane, wiórki i łyżką mieszamy wszystko. Ciasto wylewamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni ok. 40 minut. Smacznego
Różne smaki w kuchniforemki na tartaletki wykładamy cienką warstwą ciasta (większej części) i nakładamy po łyżce nadzienia. Mniejszą część ciasta cienko rozwałkowujemy i przykrywamy górę babeczek. Możemy powycinać w nim otwory. Całość pieczemy około 35 minut w 180 stopniach na ustawieniach góra-dół. Gotowe posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy jadalnymi kwiatami. Bananowe ciasto z kremem mango-kokosowym i bratkami Ciasto: 200 g mąki(...)połączenia w gładką masę. Przekładamy je do formy i pieczemy 25 minut (do suchego patyczka). W tym czasie mleczko kokosowe miksujemy z mango i cukrem, a następnie ubijamy całość około 5 minut, aż krem zgęstnieje. Odkładamy go do lodówki. Upieczone ciasto studzimy na kratce, a wystudzone polewamy kremem i dekorujemy bratkami. Kolorowa czekolada ze stokrotkami 100 g białej czekolady
Mienta blogpokroić w drobną kostkę. Na patelni zkarmelizować cukier. Gdy nabierze ładnego koloru dodać pokrojoną gruszkę i smażyć kilka minut. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Ciasto: Wiórki kokosowe zalać wrzącym mlekiem, odstawić do ostudzenia. Następnie odcisnąć, by pozbyć się nadmiaru płynu. Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, wsypać cukier i 1/2 szkl mąki. Wszystko dobrze wymieszać widelcem(...)odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wsypać resztę mąki, dodać jajko, ostudzone wiórki kokosowe i karmelizowane gruszki. Wymieszać do połączenia składników. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i ponownie pozostawić do wyrośnięcia, tym razem na 60 minut. Na patelni rozgrzać olej, za pomocą oprószanej w mące łyżki nakładać porcję ciasta, formując placuszki. Smażyć z obu stron
Nastoletnie Wypiekaniegładką masę. Kolejnym krokiem jest wbicie jajka i dodanie cukru z wanilią. Następnie dodajmy po łyżce mąki, miksując do czasu połączenia się składników. Na koniec dodajemy do ciasta masę kokosową i dokładnie mieszamy. Masę chłodzimy w lodówce ( mi to zajęło około 45 minut).Piekarnik nagrzewam do 190 `C.Ciasto wielkości orzecha włoskiego obtaczamy w dodatkowych wiórkach kokosowych, a następnie
Słodkie Przyjemnościprzyszło się trochę improwizować, zamieniając mąkę na wiórki kokosowe i dodając wszędzie mniejszą ilość cukru. Teraz jestem bardzo szczęśliwy, że w moment przygotowania tego ciasta zabrakło składników, bo efekt końcowy wyszedł bardzo smaczny! Składniki: Biszkopt kokosowy: 3 jaja 3 łyżki cukru 75 g wiórków kokosowych Bita śmietana: 250 ml śmietany kremówki (30-36 %) 75 g kwaśnej śmietany (10-18 %) Łyżka(...)kąpieli wodnej, do rozpuszczenia się najmniejszych grudek i także dodajemy do śmietanki. Wszystko dokładnie ubijamy na gładką masę. Formę w której piekliśmy ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wkładamy wystudzony biszkopt kokosowy i przykrywamy go równą warstwą kremu z bitej śmietany. Odstawiamy do lodówki na 2 godz. Póki krem tężeje zabieramy się za przygotowanie truskawek i galaretki
Kuchnia Łukasza