swoje przygotowałam bez nadzienia, dodatkowo oblałam je polewą czekoladową. Jeżeli chcecie, do środka możecie dać dowolne ulubione np. marmoladę. Pączki także łatwo "zweganizować", wystarczy zamiast masła dodać do ciasta olej kokosowy oraz mleko roślinne, będą wtedy też dodatkowo bez laktozy. Mogą stanowić również super zamiennik drożdżówki/pączka do szkolnej śniadaniówki, a i dorosły zapewne nie pogardzi takim drugim śniadaniem(...)wyrośnięcia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 15 minut. Wystudzić. Czekoladę z olejem kokosowym roztopić w kąpieli wodnej. Zanurzać pączki, odkładać na kratkę, by czekolada zastygła. Porady: Pączki możesz także nadziać ulubionym dżemem. Wtedy kawałek ciasta wystarczy spłaszczyć w rękach, na środek nałożyć nadzienie, skleić i formować kształt pączka. Jeżeli masz w domu automat do wypieku
Fabryka pomysłówPrzyznam szczerze, że to ciasto zrobiłam…”na oko”! Naprawdę. Był to swoisty eksperyment z mąką kokosową, kokosem i suszoną śliwką, w której spory zapas zaopatrzyły mnie moje dzieciaki, z którymi pracuję w szkole, przynosząc mi kilka paczek ze słowami na ustach: ” Dajemy to pani, bo pani już będzie wiedzieć, co z tym zrobić!”. Śliwki długo(...)Pieczemy w 180C do „suchego patyczka”. Białą czekolade stapiamy w kąpieli wodnej. Wierzch ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Polewamy obficie biała czekoladą przestudzony wierzch ciasta. Ciasto obsypujemy płatkami kokosowymi, obkladamy pozostałymi śliwkami i dekorujemy cukrowymi kuleczkami. Smacznego! Artykuł Czekoladowe ciasto Missisipi ze śliwkami, kokosem i białą czekoladą pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniadolewamy olej, dalej miksujemy. Na samym końcu wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej wiórki kokosowe(...)trzeciej mak. Prostokątną formę (36 x 24) wykładamy pergaminem. Na dno formy wlewamy ciasto z kakao, następnie wylewamy nieregularnie ciasto z makiem a na wierzch nierówno ciasto z wiórkami kokosowymi. Placek piec około 20-25 min, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W czasie gdy placek się piecze przygotowujemy masę. Połowę mleka zagotować , a resztę rozrobić z budyniami
na moim stole...ukrywamy, że ciasta drożdżowe lubimy najbardziej. Dziś propozycja bułeczek z kokosowym wypełnieniem. Składniki na ciasto: -4 szklanki mąki pszennej -1 jajko i 2 żółtka oraz 1 jajko do smarowana -4 dkg drożdży -2 łyżki cukru -250 ml ciepłego mleka -7 dkg masła -szczypta soli -ekstrakt wanilii Składniki masy kokosowej: -20 dkg wiórków kokosowych -200 g słodkiej(...)brzegach i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Na dużych krążkach układamy masę kokosową, na niej małe krążki, na nich masę kokosową, palcem robimy centralne wgłębienia a w nich układamy kulki z ciasta. Kiedy wyrosną smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na 15 minut. Smacznego
Maminek kulinarnyPachnące ciasto marcepanowo kokosowe z gruszkami gotowanymi w białym winie z dodatkiem aromatycznych przypraw. Za bogactwo smaków i aromatów zarówno w trakcie przygotowywania tego ciasta jak i po upieczeniu musicie je upiec. Składniki: 4 gruszki ( u mnie konferencja) 750 ml białego wytrawnego wina 1 laska cynamonu 1 laska wanilii 1 gwiazdka anyżu 5 łyżek cukru trzcinowego Ciasto: 3 jajka(...)szczyptą soli na puszystą masę. Miksując na najwolniejszych obrotach dodawać naprzemiennie jogurt, masło i mąkę. Na końcu dodawać porcjami marcepan, likier kokosowy i mieszać łopatką. Formę prostokątną o wymiarach 25*11 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, równomiernie rozprowadzić i włożyć gruszki. Piec w 180 stopniach góra-dół z termoobiegiem około 50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć
Ala piecze i gotujejego bazie budyń, kleiki czy przygotowywać mleczne koktajle lub domowe jogurty. Wiórki kokosowe, tak jak płatki kokosowe, mogą stanowić świetną dekorację deserów . Wykorzystywane są również do kokosowych ciasteczek – popularnych kokosanek, ciast , tortów , kremów, trufli, budyniu… i nie tylko. Kokos można jeść również prosto ze skorupy, tj. zaraz po jego rozłupaniu. Miąższ nadaje się też jako dodatek do ziemniaczanego czy marchewkowego(...)puree, bądź jako baza do kremów do ciast. W ramach wydarzenia Ciasto na niedzielę – Słodkości bez pieczenia przygotowałam kokosowe kulki a’la Raffaello. Składniki na ok. 40 sztuk: - 200 g białej czekolady - 100 g miękkiego masła - 50 g cukru pudru - 1,5 szklanki wiórków kokosowych - ok. 40 szt. obranych migdałów Dodatkowo: - ok. ¾ szklanki wiórków kokosowych do obtoczenia kulek Czekoladę kroimy
mojewypiekiinietylkojego bazie budyń, kleiki czy przygotowywać mleczne koktajle lub domowe jogurty. Wiórki kokosowe, tak jak płatki kokosowe, mogą stanowić świetną dekorację deserów . Wykorzystywane są również do kokosowych ciasteczek – popularnych kokosanek, ciast , tortów , kremów, trufli, budyniu… i nie tylko. Kokos można jeść również prosto ze skorupy, tj. zaraz po jego rozłupaniu. Miąższ nadaje się też jako dodatek do ziemniaczanego czy marchewkowego(...)puree, bądź jako baza do kremów do ciast. W ramach wydarzenia Ciasto na niedzielę – Słodkości bez pieczenia przygotowałam kokosowe kulki a’la Raffaello. Składniki na ok. 40 sztuk: - 200 g białej czekolady - 100 g miękkiego masła - 50 g cukru pudru - 1,5 szklanki wiórków kokosowych - ok. 40 szt. obranych migdałów Dodatkowo: - ok. ¾ szklanki wiórków kokosowych do obtoczenia kulek Czekoladę kroimy
mojewypiekiinietylkonasiona słodkiej bazylii . Jeśli chodzi o ten przepis, to mogą one być stosowane wymiennie. Mleko kokosowe Podstawa tej warstwy. Ja korzystałam z mleka kokosowego z puszki , jednak gęste mleko kokosowe z kartonu o zawartości 85% kokosa też się powinno nadać. W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko(...)szklanki mąki kokosowej 0,5 szklanki mąki migdałowej 3 łyżki syropu klonowego niskowęglowodanowego 2 łyżki masła migdałowego 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej 2 łyżki mleka kokosowego 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego Masa kokosowa 1 puszka mleka kokosowego
Modern Cave Girlłyżki mąki pszennej 100g drożdży 0.5l + 2 łyżki piwa 0.5 szklanki + łyżka ksylitolu (w wersji tradycyjnej cukru) 10 żółtek laska wanilii (w wersji tradycyjnej cukier waniliowy) 100g oleju kokosowego (w wersji tradycyjnej masła) 0.5 łyżeczki soli Nadzienie: dżem 100% owoców (marmolada) Przygotowanie: Drożdże rozrób z 2 łyżkami piwa, łyżką ksylitolu (cukru) i 2 łyżkami mąki. Odstaw do wyrośnięcia(...)cukrem) ubij na puszystą masę. Do powstałej masy dodaj laskę wanilii (cukier waniliowy) i przesianą przez sitko mąkę. Dodaj wyrośnięte drożdże, sól. Piwo podgrzej, a następnie dodaj do ciasta. Olej kokosowy (masło) rozpuść i również dodaj do ciasta. Wyrób dokładnie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na ok 1 godz. Z wyrośniętego ciasta formuj bułki i wkładaj do środka po łyżeczce
Smiling Shrimpsię do obdarowania gości jako jadalne prezenty. Polecam Wam też wpis na zbiór przepisów na ciasteczka i słodkości na Boże Narodzenie. Kokosowe ciasteczka z konfiturą. Kruche ciasteczka z kokosową bezą. Ciasto Składniki: 1 szklanka* mąki tortowej 1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 szklanki* cukru pudru 100 g masła 1/3 łyżeczki sody * szklanka ma pojemność 250 ml Suche składniki ciasta(...)Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto można schłodzić w lodówce, ale j a podarowałam sobie ten etap. Wałkujemy ciasto na delikatnie podsypanej mąką stolnicy i za pomocą okrągłej foremki wykrawamy ciasteczka, które układamy na papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Kokosowa beza 2 białka szczypta soli 100 g cukru 100 g wiórków kokosowych Konfitura z czerwonych borówek Białka ubijamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękocha czekolady? Pytanie pewnie retoryczne. Czekolada firmy Rapunzel jest ekologiczna, wegańska, pyszna. Przygotowałam z nią fit gofry z bananami, mandarynkami, melisą, kruszonym surowym ziarnem kakao kremem kokosowym. Gofry ciasto: szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( może by owsiana lub gryczana) 1 i 1/3 szklanki(...)mleka migdałowego szczypta soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru kokosowego 1 łyżeczka surowego kakao ( u mnie kruszone) - opcjonalnie 1 łyżka kakao surowego puder 1 łyżka oleju kokosowego lub masła shea (shea butter do kulinariów) Przygotowanie: Przesiej mąkę. Z podanych składników zrób gęste ciasto. Być może będzie trzeba więcej napoju. W dobrze rozgrzanej gofrownicy wypiecz
AZgotuj!Składniki: 1 kostka marharyny (250 g) 3 szkl maki 1 niepełna szklanka cukru kokosowego ( look food – najlepszy ) można go kupić w Delikatesach Centrum 6 żółtek 2 całe jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z powyższych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części, jedną część rozwałkowujemy i wykładamy ciastem formę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej części ciasta dodajemy(...)jasne ciasto. Ścieramy na tarce 6 jabłek. Wyciskamy je mocno. Jeśli jabłka są kwaśne, można dodać trochę cukru. Układamy jabłka na ciemnym cieście. Z 6 pozostałych białek ubijamy pianę. Do ubitej piany dodajemy 200 g wiórków kokosowych i 1/2 szkl cukru kokosowego. Mieszamy, wykładamy pianę na jabłka. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Artykuł Jabłecznik z nutą
MojaQchnia.plMoja ulubiona tarta orkiszowa z pieczonym jogurtem greckim , tym razem w wersji czekoladowej. Zamieniłam także smalec (z braku owego) na masło klarowane z małym dodatkiem oleju kokosowego, kruche ciasto wyszło jeszcze pyszniejsze. Delikatnie karmelowe (taką nutę nadaje domowe masło klarowane ), cudne. Już mam pomysł na kruche ciastka z tego przepisu. Tymczasem zapraszam do przetestowania tarty. Ciacho nie tylko(...)szklanki ksylitolu i 1/4 szklanki cukru trzcinowego) - 2 łyżeczki syropu z agawy lub płynnego miodu lub innego syropu (u mnie kokosowy) Dodatkowo: - ok.400g świeżych owoców (u mnie truskawki, maliny, borówki i jeżyny) - mielony ksylitol lub puder do oprószenia ciasta Wszystkie składniki masy jogurtowej umieścić w misie miksera i dokładnie wymieszać. Gotową masę wylewamy na podpieczony kruchy spód. Wstawiamy do piekarnika
Smaczne Zdrowenajważniejsze, że smakuje.... wyjątkowo (foremka 25x36 cm) Składniki na ciasto: 250 g miękkiego masła 8 żółtek 160 g drobnego cukru 290 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 3 białka 2 łyżeczki kakao Składniki na masę kokosową: 5 białek 160 g drobnego cukru 150 g wiórków kokosowych(...)cynamon i kaszę mannę. Wymieszałam. Piekarnik włączyłam na 180° C. Teraz czas na złożenie mojego przekładańca. Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Na spód formy rozłożyłam kakaowe ciasto, potem masę kokosową, następnie masę jabłkową a na wierzch jasne ciasto. Wygładziłam wierzch i wstawiłam do piekarnika na około 50 – 60 minut. Upieczone o dstawiłam do wystudzenia
Kuchnia u Krysi