stolnicę. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru -pudru i śmietaną. Do mąki dodać resztę cukru, masło, posiekaną wanilię, całość posiekać . Dodać rozmącone jajko, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 4 części. ( można na 2 du ż e lub 3-4 mniejsze ) Każdą rozwałkować na prostokąt, posmarować białkiem, nałożyć masę makową i zwinąć dość ciasno w papier(...)15dkg masła 15 dkg cukru -mozna więcej 3/4 szklanki miodu 3 jajka zawartość środka laski wanilii lub cukier waniliowy 10 dkg migdałów rozdrobnionych 10 dkg rodzynek skórka pomarańczowa skórka cytrynowa otarta z 1 cytryny 15 dkg orzechów włoskich 15 dag rodzynek moczonych w czarnej herbacie skórka cytrynowa kieliszek rumu Wykonanie Wypłukany mak zalać mlekiem i doprowadzić do wrzenia,gotować
mojej kuchniMargarynę ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do niej kolejno po jednym żółtku. Mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia, na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek.Ciasto dzielimy na 4 części, do 1 dodajemy wiórki kokosowe i łyżkę śmietany, do drugiej mak i łyżkę śmietany, do 3 orzechy i łyżkę śmietany, a do czwartej kakao i łyżkę(...)ogniu do zgęstnienia. Miękkie masło ucieramy, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu. Masa jabłkowa 1 kg. jabłek 10 łyżek cukru 6 łyżek wody 2 galaretki cytrynowe, pomarańczowe lub agrestowe Jabłka obrać, pokroić na "grubszy tryb" wlać wodę wsypać cukier i gotować aż zmiękną. Wsypać galaretki, rozmieszać i odstawić do ostygnięcia. Przełożenie placek / 1/2 masy budyniowej
Cynamonowe szczęścieroku ma miejsce ciąg dalszy moich eksperymentów dyniowych i jednym z nich, swoją droga moim nieskromnym zdaniem bardzo udanym, pragnę się dziś z Wami podzielić - jest to lekkie ciasto z musem dyniowo-pomarańczowym na czekoladowym spodzie. Ciacho to, dzięki niewielkiej zawartości cukru i tłuszczu, może śmiało nominować do fit deseru. Spód na bazie płatków owsianych świetnie komponuje się z aromatycznym(...)wykładamy na dno tortownicy (22 cm). Mus dyniowy ok 1/2 kg. dyni 2 pomarańcze kilka goździków 1 łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta imbiru 2 łyżki miodu 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki żelatyny Dynię i pomarańcze kroimy drobno i gotujemy z przyprawami do miękkości. Kiedy dynia zmięknie dodajemy miód, żelatynę i galaretkę. Można dodać więcej żelatyny i pominąć galaretkę
Cynamonowe szczęścieLubicie nuggetsy ?...Jeżeli tak to zapraszam na ich cytrynowo - limonkową wersję. Tak przygotowane mięso jest bardzo soczyste , rozpływające się w ustach a panierka z płatków kukurydzianych nadaje mu chrupkości Składniki ( 4porcje ): filet z piersi kurczaka - 4szt czosnek - 1ząbek sok z połowy cytryny sok z połowy limonki oliwa - 2-3łyżki jajko - 1szt płatki kukurydziane - 4szkanki sól , pieprz Sposób przygotowania: Pierś(...)oliwy. Całość dokładnie mieszamy , najlepiej ręcznie . Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Płatki kukurydziane wsypujemy do woreczka i kruszymy , najlepiej przy użyciu wałka do ciasta. Przesypujemy do miseczki. Jajko rozbijamy do drugiej miseczki i roztrzepujemy. Kawałki kurczaka maczamy w jajku , a następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nuggetsy
Bazylia kontra RozmarynPamiętacie cytrynowe cantuccini z pistacjami, które opisywałam już kiedyś tutaj: http://ewakuchennie.blogspot.com/2013/08/cytrynowe-cantuccini-z-pistacjami.html Dziś pokażę Wam jak zrobić ich czekoladową wersję z miodem i orzechami ja użyłam laskowych, ale z włoskimi czy nerkowcami też będą smaczne. Składniki: 2 duże jajka 1/2 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki miodu 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki gorzkiego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)miodem . Jak już całość się połączy - dodawać stopniowo suche składniki z drugiej miski. Jeśli po połączeniu wszystko będzie za suche - dodać miodu, jeśli zaś zbyt lejące się - mąki. Do ciasta wmieszać orzechy i czekoladę. Z ciasta formować wałki, które następnie umieszczać na blasze i spłaszczać. Piec w temp. 180 stopni przez 25 minut, przekładając na drugą stronę w połowie pieczenia
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!naleśnikowe: -jajko -4 łyżki mąki TYP500 -mleko 3/4 kubka 2% -woda gazowana Jajko ubijamy na puszysto dolewając mleka. Dodajemy mąki, mieszamy intensywnie podlewając wodą gazowaną. Dodajemy tyle wody, by ciasto było spójne i lejące. Zapytacie jak lejące, też zapytałem i odpowiedź "ono jest tak lejące jak lejąca jest roztopiona czekolada". Może Wam to pomoże, mi na szczęście naleśniki będzie dalej(...)pasek czekolady gorzkiej -łyżka masła Topimy masło z czekoladą, wrzucamy orzechy, mieszamy intensywnie. Możemy dodać mleka, by uzyskać rzadszą konsystencje. Dodatkowo będą potrzebne: -łyżka naturalnego serka homogenizowanego -listki mięty cytrynowej -pokrojone w plastry kiwi Naleśniki przekładamy sosem owocowym i kiwi, na górze robimy kleks z serka i polewamy go sosem czekoladowym
BaRepasChyba moje jedno z wielu ulubionych ciast. 3 warstwy sernika pasują do siebie idealnie, tworząc bardzo lekki i pyszny serniczek. Bardzo dobrze smakuje z borówkami, truskawkami jak i innymi owocami :) Podaję porcję na małą blaszkę. Składniki na biszkopt: -3 małe jajka -0,5 szklanki mąki orkiszowej -1/3 szklanki ksylitolu(może być cukier) Białka ubić na pół sztywno, powoli wsypywać(...)pieczenia biszkoptów). Po wyciągnięciu zrzucić z wysokości pół metra na dywan (nie odwracając blaszki) a następnie wstawić do uchylonego piekarnika na około 10 minut. Składniki na masę: - 1 cytrynowa galaretka(najlepiej bez cukru-posłodzić ksylitolem) -0,5kg białego sera do serników -0,5l kremówki -1-2 łyżeczki żelatyny Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i przestudzić
Smaczne ZdroweNajlepiej smakują schłodzone i świetnie komponują się z owocowymi konfiturami w towarzystwie herbaty. Dla uzyskania koloru możecie użyć naturalnego barwnika – soku z cytryny + skórki (a więc uzyskacie lekko cytrynowy posmak) albo odrobiny kurkumy (wtedy smak będzie bardziej “egzotyczny”). Jeśli chcecie zachować podstawowy ryżowy smak ale uzyskać kolor, to użyjcie barwnika spożywczego. Produkcja jest dość prosta, ale potrzeba do niej(...)CENA: 10 zł LICZBA PORCJI: 8 ciastek POZIOM: łatwe POTRZEBUJESZ miska formy do muffinek (najlepiej silikonowe) parownik bambusowy lub metalowy parowar garnek o średnicy posującej do parownika SKŁADNIKI: CIASTO mąka ryżowa – 125g woda – 220 ml cukier – 80g olej rzepakowy – 1 łyżeczka ZACZYN drożdże świeże – 3g mąka ryżowa – 1 łyżeczka woda – 2 łyżki cukier – szczypta
Nerds Kitchenprosty, szybki, a efekt zniewalający! Ciasteczka są mięciutkie, puszyste, delikatnie, świetnie nadają się do porannej kawy. Oczywiście zmniejszyłam trochę ilość cukru w przepisie. Oryginalnie ciasteczka powinny być polane lukrem cytrynowym, ale jako, że nie przepadamy za lukrem i ograniczamy ilość spożywanego cukru zastąpiliśmy go polewą z gorzkiej czekolady. Też pasuje :) SKŁADNIKI: Na około 20 ciasteczek. 210 g mąki pszennej(...)gładką masę. Dodajemy jajko - ubijamy do połączenia składników. Dodajemy serek ricotta, sok i skórkę z cytryny - ponownie miksujemy do połączenia składników. 3. Dodajemy małymi porcjami sypkie składniki do masy ciasta i miksujemy do połączenia składników. 4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto w dosyć dużych odstępach od siebie (dwie łyżki ciasta na jedno ciastko). 5. Ciasteczka pieczemy w piekarniku
W kuchni KatieTartę przygotowałam z myślą o przyjaciołach ,których spodziewałam się na obiedzie , a wiadomo - obiad bez deseru to nie obiad:).Tak więc zrobiłam tartę bo jest
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDziś trochę o tradycyjnych dodatkach do ciast i deserów, a dokładniej o ekstraktach. Może kojarzycie ten najbardziej popularny, wykorzystywany w przepisach na ciasta i desery - waniliowy. Jego dostępność w Polce, cóż, bardzo kiepska. A jak już się go dostanie to trzeba wydać na niego nie małe pieniądze, które na pewno przydałyby się na coś innego. Przynajmniej w moim przypadku. Dlatego(...)najpopularniejszy - waniliowy - przygotowany z lasek wanilii, lub pomarańczowy z wyparzonej skórki pomarańczowej. Ale czy to wszystko? Oczywiście, że nie! Można przygotować różne smaki ekstraktów np: waniliowy pomarańczowy / mandarynkowy grejpfrutowy cytrynowy / limonkowy goździkowy - świetnie sprawdzi się przed świętami Bożego Narodzenia migdałowy miętowy lawendowy kawowy rumowy czekoladowy - choć trudno w Polsce o ziarna kakaowca i wiele, wiele innych... Co potrzebujemy do przygotowania
Słodkie Przyjemnościszkoły:) Polecam również inne przepisy na muffiny: Orzechowo-kakaowe muffinki Babeczki z sercem Malinowe babeczki Muffinki z truskawkami (najlepsze) Kokosowe muffinki z ananasem Babeczki ajerkoniakowe Bananowo-czekoladowe muffinki Muffinki cytrynowo-jagodowe Muffinki z porzeczkami Muffinki z rabarbarem (szybkie i bardzo miękkie ) Czekoladowe muffiny ze śliwkami i czekoladą Składniki na 12 sztuk 200g mąki pszennej 40g kakao 1,5 łyżeczki(...)jednym naczyniu zmiksować jajka, cukier, olej, mleko, rum. Wsypać suche składniki i krótko zmiksować lub wymieszać rózgą, tylko do połączenia się składników (mogą pozostać drobne grudki). Dodać czekoladę, wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć porcję ciasta, w cieście zanurzyć kawałki śliwek. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut
Obiad gotowyprzykryciem na 12-14 h. Ciasto właściwe: Do zaczynu dodaj pozostałe składniki, miksuj ok. 4 minut. Przykryj ściereczką ciasto i odstaw do rośnięcia na 1-2 godziny. Wyrośnięte ciasto podwoi swoją objętość. Podczas wyrastania składamy ciasto dwukrotnie, czyli mokrymi dłońmi sięgamy pod spód ciasta z jednej strony i wyciągamy ok. 1/4 ciasta do góry i przeciągamy je na drugą stronę(...)glutenową w chlebie, sprawi, że będzie on miał lepszy kształt i dziury! Po ok. 30 minutach zabawę ze składaniem powtarzamy jeszcze raz. I odstawiamy do wyrastania. Po dwukrotnym złożeniu ciasta przekładamy je do obsypanego mąką koszyczka do wyrastania, wyłożonego ściereczką. Można także wykorzystać do tego celu durszlak. Garnek wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę 200 st C i nagrzewamy. Żeliwnego
Raj dla Podniebieniaprzykryciem na 12-14 h. Ciasto właściwe: Do zaczynu dodaj pozostałe składniki, miksuj ok. 4 minut. Przykryj ściereczką ciasto i odstaw do rośnięcia na 1-2 godziny. Wyrośnięte ciasto podwoi swoją objętość. Podczas wyrastania składamy ciasto dwukrotnie, czyli mokrymi dłońmi sięgamy pod spód ciasta z jednej strony i wyciągamy ok. 1/4 ciasta do góry i przeciągamy je na drugą stronę(...)glutenową w chlebie, sprawi, że będzie on miał lepszy kształt i dziury! Po ok. 30 minutach zabawę ze składaniem powtarzamy jeszcze raz. I odstawiamy do wyrastania. Po dwukrotnym złożeniu ciasta przekładamy je do obsypanego mąką koszyczka do wyrastania, wyłożonego ściereczką. Można także wykorzystać do tego celu durszlak. Garnek wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę 200 st C i nagrzewamy. Żeliwnego
Raj dla PodniebieniaLambada to bardzo orzeźwiające i uzależniające ciasto. Sprawdzi się na imprezę rodzinną, święta ale też jako weekendowe ciasto. Z czystym sumieniem go polecam bo znika w tempie ekspresowym. Biszkopt : ( blacha 20 x 30) 6 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno,dodając cukier i żółtka. Następnie dodawać przesianą mąkę z proszkiem(...)gotujący się sok.Chwilę pogotować i ciepłą masę wyłożyć na ostudzony i nasączony pozostałym sokiem biszkopt. Gdy masa ostygnie wyłożyć delicje. Masa śmietankowa: 1/2 l śmietany 30% galaretka cytrynowa czekolada mleczna bądź gorzka Galaretkę rozpuścić w 1/3 szkl wrzącej wody. Schłodzoną śmietanę ubić,pod koniec dodać już chłodną,lekko tężejącą galaretkę. Gotową masę wyłożyć na delicje i posypać tartą
Niespełnione zdolności kulinarne