ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:405/508)

Torcik piankowo-galaretkowy 488

Jakiś czas temu widziałam na jednym z blogów podobny torcik piankowy. Niestety nie pamiętam już na którym. Pomyślałam sobie wtedy, ze koniecznie mszę go przygotować. Okazja

Smakołyki Asi
Przepisy na święta 197

W tym roku (znowu) czasu przed świętami mam jakby coraz mniej... Jednak na pewno znajdę go tyle, by przygotować moje ulubione świąteczne smakołyki.  Może i

KUCHARNIA
Ciasteczka jaglano-cytrynowe z migdałami i żurawiną 201

Nieczęsto u mnie na blogu słodkości ostatnio... ale popełniłam smaczne ciasteczka, dlatego od razu wrzucam przepis na blog... Składniki: 70 g masła (ok. 1/3 kostki) 2

Czerwień i błękit
Ciasto cytrusowe na zimno / Cake with citrus on cold 112

Składniki / Ingredients: 3/4 szklanki cukru / 3/4 cup of sugar 750 g sera Mascarpone / 750 g Mascarpone cheese 16 g cukru waniliowego / 16 g vanilla sugar 2 krople aromatu cytrynowego / 2 drops of lemon flavor 2 krople aromatu pomarańczowego / 2 drops of orange flavor 250 g biszkoptów / 250 g biscuits sok z 4 mandarynek / juice of 4 mandarins(...)masę. Biszkopty nasączamy sokiem z limonki i posypujemy skórką z limonki (trochę skórki zostawiamy do dekoracji). W tortownicy o średnicy 24 cm układam nasączone biszkopty, a potem krem. Gotowe ciasto wkładamy na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem posypać skórką z limonki. ***** First, we rub the peel of lime, then we squeeze the juice out of mandarin and lime. Then

Projekty ze smakiem
Pączki hiszpańskie 219

średnicy 8 cm, zostawiając około 3cm wolnej przestrzeni pomiędzy poszczególnymi krążkami. Po zużyciu całego ciasta pociąć papier na kwadraty, tak aby na każdym kwadracie znajdował się jeden krążek ciasta. W dużym, płaskim rondlu rozgrzać  tłuszcz do temperatury 180°C. Powinno go być tyle aby pączki swobodnie w nim pływały i nie dotykały dna.  Wkładać pączki papierkiem(...)ręcznikiem kuchennym by osączyć nadmiar tłuszczu. Wystudzić na kracie kuchennej. Lukier: 2 szklanki cukru pudru sok z połowy cytryny 2-3 łyżki wody Cukier puder utrzeć  z sokiem cytrynowym i wodą. Polukrować zimne pączki. Smacznego :) Aronia

Wiem co jem
Buchty kokosowo-cytrynowe z masłem czekoladowym. 160

Niebo w buzi! Najlepsze oczywiście jeszcze ciepłe, ale i po wystygnięciu nie tracą nic ze swojego smaku (jedynie nadzienie nieco twardnieje). Dla nas rewelacja! Polecam! Składniki na buchty kokosowo-cytrynowe z masłem czekoladowym: 560 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki kokosowej skórka otarta z 1 cytryny (ekologicznej, dobrze wyszorowanej) szczypta soli 25 g drożdży świeżych 250 ml ciepłego mleka(...)odstawiamy na 10 minut (po tym czasie drożdże powinny już podwoić swoją objętość). Teraz dodajemy resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, jajka i zagniatamy (ręcznie lub mikserem) gładkie, luźne ciasto (gdyby było zbite dolewamy jeszcze trochę ciepłego mleka). Gdy ciasto jest już dobrze wyrobione, czyli odchodzi od ścianek miski, wlewamy letnie masło i zagniatamy, aż masło się wchłonie (około 5 minut

Rozpustne gotowanie
Popękane ciasteczka cytrynowe 131

Delikatne, o smaku cytrynowym, małe co nieco do kawy. Z ciasteczkami jest trochę pracy ale warto się im poświęcić. Wychodzi ich cała masa :) Składniki: 100 g białej czekolady 1/3 kostki masła ¾ szklanki cukru 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka starta skórka z 1 cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli cukier puder do obtaczania Sposób(...)puszystą masę, dodajemy startą skórkę z cytryny oraz sok. Nie przerywając miksowania dodajemy czekoladę z masłem. Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy i miksujemy z mokrymi składnikami. Ciasto powinno być zwarte. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki a najlepiej zamrażarki na kilka godzin. 2. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Z masy odrywamy

Na Ciasteczkowych Papierach
Pączki pieczone 133

przestudzone masło. Ponownie wyrabiać przez 10 minut. Kiedy ciasto będzie gładkie i błyszczące (musi odchodzić od ręki i od miski) przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Teraz trzeba je uderzyć pięścią i szybko zagnieść. Rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok 1 cm. Wycinać szklanką kółka. Trzeba je trochę rozpłaszczyć, ułożyć(...)lekko przestygną trzeba je posmarować lukrem i posypać płatkami migdałów. Ja robię lukier z cukru pudru, soku i skórki otartej z cytryny. 4 łyżki cukru pudru mieszam ze skórką cytrynową i sokiem z cytryny - tyle soku, aby lukier był gładki i gęsty. Zbyt rzadki wsiąknie nam w pączki

Kulinarne Inspiracje
Makaron cytrynowy z semoliny - jak go zrobić 208

soli bogatej w minerały:  wapnia, potasu, magnezu, sodu, jodu, żelaza. Jest to sól kamienna pochodzenia wulkanicznego, koloru różowo-szarego i ma charakterystyczny siarkowy posmak (smak ugotowanego jajka). Makaron cytrynowy jak dla mnie idealnie nadaję się do ryb, podkreśla ich smak. Tworzenie samemu makaronu - bezcenne :) SKŁADNIKI: przepis autorski semolina 300 g jajka 3 szt oliwa 1 łyżkę  sól czarna(...)mieszam na początku łyżką a potem wyrabiam ręcznie do uzyskania jednolitej masy - kulę owijam folią spożywczą i odstawiam na 30 minut, aby sobie odpoczęło - po tym czasie odcinam kawałek ciasta, spłaszczę i zaczynam przepuszczać przez maszynkę do makaronu, zaczynam od pozycji "0" - przewałkuję składam na pół i ponownie przewałkuję, jeżeli ciasto się jeszcze klei posypuję odrobiną semoliny, czynność tą powtarzam

Basia w kuchni
VADEMECUM – Krem maślany do tortów i babeczek – buttercream frosting 269

Przy robieniu piętrowego tortu można zrobić nim warstwę zabezpieczającą warstwy ciasta i kremu (crumb coat), obłożyć nim cały tort, a przy użyciu rękawa cukierniczego z wymiennymi końcówkami – ozdobić tort, ciasto i babeczki. Krem maślany nadaje się także jako baza pod zdobienie fondantem (lukrem plastycznym) i do tortów typu drip cake. Ten krem jest jak lukier – spoiwem dla cukru pudru jest(...)czerwonym – pomarańczowy, czerwony z niebieskim – fiolet. Lepiej mieć jednak więcej kolorów do wykorzystanie niż tylko podstawowe niebieski, czerwony i żółty. Barwniki mają różne odcienie, jedna żółcień jest bardziej cytrynowa , druga bardziej słoneczna. Są odcienie cieplejsze i zimniejsze. Zdecydujcie i wybierzcie sami, co będzie Wam potrzebne.   Barwniki w proszku mają jedną ogromną wadę – trzeba być bardzo dokładnym w ich mieszaniu

Karo in the Kitchen
Sernik na zimno z borówkami i delicjami 157

Szybki, lekki i pyszny sernik bez pieczenia na spodzie z biszkoptów, środek to mascarpone, serek homogenizowany i śmietanka 30% do tego galaretki i wierzch borówka amerykańska

kruche babeczki
Kokosowe jogurty/desery i mleko kokosowe - KokoYogo 135

Jemy wszystko co kokosowe od deserów po ciasta i napoje ale nigdy nie próbowałyśmy jogurtów. Co prawda miałyśmy kiedyś chęć zrobienia ich samodzielnie ale jakoś nam do tego nigdy nie po drodze ;) Firma KokoYogo oferuje właśnie wegańskie jogurty z napoju kokosowego z żywymi kulturami bakterii. Byłyśmy bardzo ciekawe czy owe deserki przypadną do gustu zakochanym w kokosie pandom. Nazwa(...)glukoza BIO, skrobia, substancja zagęszczająca: agar, żywe kultury bakterii. Z mango: woda, wiórki kokosowe BIO 27%, mus z mango BIO 8% (mango, koncentrat soku z agawy, pektyna jabłkowa, sok cytrynowy, regulator kwasowości: cytrynian wapnia), glukoza BIO, skrobia, substancja zagęszczająca: agar, żywe kultury bakterii. Masa netto: 130 ml Wartości odżywcze: Naturalny: 100ml/ 154 kcal, tłuszcz – 14g w tym kwasy tłuszczowe nasycone

Candy Pandas
Letnia serowa kostka na zimno 164

Pogoda nas rozpieszcza, nie ma co mówić, ale te upały trochę męczą. Dlatego dla ochłody przygotowałam najlepszy sernik na zimno z serkiem waniliowo-morelowym Almette. Puszystość

Magiczne Życie Marty
Panini i ezoteryczne spotkanie przy piekarniku 138

pozostawić w cieple na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 2 cm, lekko podsypując mąką. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, odłożyć do odpoczęcia na 5 - 10 minut. Po tym czasie ciasto pokroić w kratkę by otrzymać bułeczki o boku 4 - 5 cm (skrawki warto zostawić jako kolejny zaczyn). Bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i oprószoną(...)Gosia z blogu Smaki Alzacji Monika z blogu Matka Wariatka Arletta z Insulina Monika z blogu Pin up cooking looking Joanna z blogu Różowa Kuchnia Gosia z blogu Trawka Cytrynowa Kasia z blogu Kasia.in Iwona z blogu Ivka w kuchni Wiesława ze strony FB Dorota z blogu Moje Małe Czarowani e Olimpia z blogu Pomysłowe Pieczenie Karolina z blogu

Moje domowe kucharzenie
MUFFINY CYTRYNOWO-DYNIOWE 120

Och, jak ja nie lubię poniedziałków. Szczególnie tych, które zapowiadają pracowity tydzień. No bo siedzenie w pracy do 22, to żadna przyjemność :( Ale nie ma tego

Kuchnia w opałach