ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:406/508)

Rosół z pulpecikami – włoska zupa ślubna 26

produkcja jak tu to jedynie 5% całej produkcji światowej makaronu. Makaron jest cięty z płata ciasta, czyli tak jak to robi każda włoska Mamma, czy nasza polska Babcia. Jest to bardzo istotne, gdyż większość makaronów płaskich nie jest wycinana z płata ciasta tylko wyciskana z maszyny pod ciśnieniem, potem przechodzi przez matryce, która nadaje mu kształt(...)niskiej temperaturze. To znaczy, że nikt nie pośpiesza tworzenia makaronu, schnie sobie powoli jak w domu i gdy jest już gotowy, dopiero jest pakowany. „Kolekcja Makaronów” smakowe: SzpinakowyPomidorowy   Cytrynowy, Grzybowy:  są to 100 % naturalne składniki, bez barwników, dlatego z czasem mogą blednąć, ale po ugotowaniu odzyskają kolor. „Krajanka przepiórcza”  z 12 jajeczek przepiórczych. W krajach Bliskiego Wschodu

nietylkopasta.pl
Pomarańczowe cantuccini z orzechami włoskimi 69

klasycznej wersji cantuccini są z migdałami, o cytrynowym lub pomarańczowym aromacie. Na takie tradycyjne przepis możecie znaleźć tutaj (klik). Dziś trochę naginam klasykę, bo moje ciasteczka przygotowałam wprawdzie o smaku pomarańczy, jednak zamiast migdałów użyłam orzechów włoskich, które bardzo lubię w ciastkach - pieczenie wydobywa z nich chrupkość i świetny smak. Co warto jeszcze powiedzieć - w tej wersji(...)cukier, proszek i skórkę z pomarańczy wymieszać w jednej misce. W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać ekstrakt i wymieszać.. Dodać do suchych składników i całość dokładnie wymieszać. Podzielić ciasto na 2 części i każdą przełożyć do foremki (używałam jednorazowych aluminiowych). Piec ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Następnie wyjąć z foremek, przestudzić na siateczce

Słodkie inspiracje
Babka cytrynowa z rodzynkami (bez miksowania) 268

Puszysta cytrynowa babka z rodzynkami. Idealna na wielkanocny stół. Doskonale smakuje z kwaskowatym cytrynowym lukrem. Składniki  na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm: 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 2 jajka M/L 3/4 szklanki cukru 250 g jogurtu naturalnego 3,6 % 1/2 szklanki oleju skórka otarta z wyparzonej cytryny(...)mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niezbyt dokładnie (jak przy muffinkach). Mogą pozostać grudki. Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Ciasto przelać do formy i piec przez 42-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu. 2-3 łyżki soku z cytryny

Ze smakiem i z pasją
Torcik bez pieczenia -idealny gdy nam doskwierają upały czy mało czasu mamy 131

tortownica 22 cm A wystarczy tylko mieć składniki 5oo dek truskawek 2 opakowania galaretki wiśniowej 1 paczka gofrów gotowych tortownice wyłożyć papierem do pieczenia lub folia

Moje Wyroby
BRZOSKWINIOWY PUSZEK W PUCHARKACH 115

Brzoskwiniowe desery w pucharkach z masy serowej z galaretką oraz bitej śmietany i chrupiącej posypki z prażonych wiórek kokosowych. To lekkie jak puszek serniczki na zimno

Kuchnia MagdaLeny
Jabłkowo wiśniowa poezja 174

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto to zagościło u mnie po raz pierwszy. Szukałam inspiracji na coś nowego w mojej spiżarni, i znalazłam ☺W jednym placku postanowiłam umieścić moje smażone jesienią jabłka i drelowane wiśnie w soku własnym. Smak podkreśliłam galaretkami, otulając biszkoptami. Głębi dodał delikatny krem z nutą rumu. Do pieczenia biszkoptów użyłam blachy o wymiarach(...)tortowej -2 łyżki ciemnego kakao Sposób przyrządzania jest taki sam jak w biszkopcie jasnym. masa jabłkowa:  -1,5 kg   jabłek do smażenia -2 galaretki cytrynowe -cukier do smaku jabłek Jeżeli nie mamy gotowych wysmażonych jabłek, to polecam zakupić szarą renetę i wysmażyć na patelni, tak aby odparował nadmiar soku. Dodajemy cukru zgodnie

Kulinarne przemyslenia
Sernik na zimno z owocami i galaretką 136

uważajcie na takie owoce jak np. kiwi, bo zawiera w sobie enzymy, które uniemożliwiają ścięcie galaretki). A wtedy smak i kolor wierzchniej galaretki możecie dobrać wedle uznania. Kreatywność w ciastach jak najbardziej wskazana😊 Ja do przepisu wykorzystałam galaretki bez cukru, dlatego dodałam słodzik do masy twarogowej. Alternatywą oczywiście jest dać galaretkę normalną i nie dosładzać masy, lecz tę kwestie pozostawiam(...)herbatników (u mnie pełnoziarniste) ▸60 g masła rozpuszczonego masa ▸500 g twarogu (u mnie półtłusty 3-krotnie zmielony) ▸200 g śmietanki kokosowej lub 30%  ▸2 opakowania galaretek cytrynowych+500 ml wody  ▸cukier/słodzik wedle uznania wierzch ▸ok 500 g owoców (u mnie wiśnie, maliny, borówki) ▸1 opakowanie galaretki wiśniowej lub truskawkowej  Przygotowanie: 1. Do pokruszonych herbatników wlewamy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Sernik dyniowy z lekkim kremem cytrynowym 210

Schyłek lata, a więc i pierwsze dynie... Cudownie pomarańczowe, rozgrzewające i treściwe. Walcząc jednak o ostatnie wakacyjne promienie do sernika dorzuciłam też orzeźwiający krem cytrynowy, który idealnie łączy smaki dwóch pór roku.  Sernik: 500 g twarogu 3 jajka kubek puree dyniowego kubek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Spód: 220 g herbatników pół kostki rozpuszczonego masła kilka łyżek mleka Krem(...)pieczenia, przyklepujemy.       Twaróg, puree z dyni, cukier i mąkę miksujemy na gładką masę, jajka rozbełtujemy w oddzielnej misce. Całość łączymy ze sobą i przelewamy na spód ciasta. Pieczemy przez godzinę w 150 stopniach, studzimy.       Cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok z połowy owocu. Mieszamy z serkami i cukrem, przekładamy na wierzch sernika

sama złodycz
"SERNIK" BEZ SPODU PODWÓJNIE BRZOSKWINIOWY. 197

Słodko, brzoskwiniowo, nietypowo. Kolejny smaczny eksperyment, początkowo jedna wielka niewiadoma, a w efekciecałkiem przyzwoity wypiek. Bez zbędnego spodu, za to z mnóstwem serka. Ale to przepis

W kuchni Karmel-itki
Truskawkowa babka na zimno 177

Truskawkowa babka na zimno jest banalna w przygotowaniu, choć pracę trzeba rozłożyć na kilka etapów ze względu na konieczność studzenia galaretki i czekania aż stężeją kolejne

Szefowa kuchni
Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią 179

Żurawina. Nie tylko suszona i nie tylko do ciasta czy mięsa. W połączeniu z pomarańczą i wanilią jest świetnym składnikiem wysokoprocentowego napoju. Jeśli tylko uda się Wam dorwać świeżą lub mrożoną żurawinę sprawdźcie to sami, bo smak jest naprawdę genialny. A aromat pomarańczy i wanilii idealnie pasuje do świąt. Żurawina należy do wiecznie zielonych półkrzewów z rodziny roślin wrzosowatych. Rośnie(...)średnicy. Obie są jednakowo zdrowe.   Owoce żurawiny mają wiele witaminy C, A, B1, B2, B6, karotenoidów, antyoksydantów, pektyn, garbników, mikro i makroelementów a także kwasów organicznych: benzoesowego, cytrynowego, chinowego. Ten pierwszy jest naturalnym konserwantem który sprawia, że same owoce jak i przetwory zrobione z żurawiny nie pleśnieją i nie psują się. Żurawinę dzięki temu można w stanie surowym przechowywać

Karo in the Kitchen
Curry Laksa 351

Laksa jest jedną z najbardziej znanych zup w Malezji. Wariantów tej zupy jest wiele, ilu kucharzy tyle wersji. Niektóre w składzie mają mleko kokosowe (np. Curry

Oryginalny smak
CYTRYNOWA BABKA MARMURKOWA. 270

Stanowczo mówię nie takiej wiośnie. Pragnę słońca, kwiatów, zieleni! Śniegu to mam już dość. Dla osłody i poprawy humoru.. Proponuję CYTRYNOWĄ BABKĘ MARMURKOWĄ. Delikatna, idealnie wilgotna, cytrynowo-kakaowa... CYTRYNOWA BABKA MARMURKOWA. (źródło:  klik, klik ; z moimi modyfikacjami;) 5 jajek 1/2 szklanki oleju roślinnego [125 ml] 1/2 szklanka wody [125 ml] 250 g cukru pudru 0,5 łyżeczki cukru(...)jednym żółtku, ciągle mieszając. Do powstałej masy przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszałam mikserem. Dodałam ubite białka, ale tym razem łącząc wszystko za pomocą drewnianej łyżki. Następnie ciasto podzieliłam na dwie równe części. Do jednej z nich przesiałam kakao i delikatnie połączyłam. Drugą część ciasta pozostawiłam bez zmian. Foremkę na babkę z kominkiem wysmarowałam masłem i wysypałam odrobiną

W kuchni Karmel-itki
TILAPIA W ZIOŁOWEJ PANIERCE. 157

 Szklana bombka z brzękiem spadła na podłogę, odłamki szkła upstrzyły całą podłogę. Pochylony, odwracasz głowę i przestraszonymi oczami wpatrujesz się we mnie, czekając na reakcję

W kuchni Karmel-itki
Pomidorowa z pomarańczą, ziołami i makaronem wstążki 107

domowy. Mowa o Lubelli Jajecznej 5 jaj, dostępnej w trzech różnych kształtach: nitki, krajanka i wstążki. Jego sekret tkwi w dodaniu do makaronu 5 jaj, a także tego, że ciasto jest wałkowane trzykrotnie. A tam, gdzie makaron jest i pomidorowa :) Z najlepszych pomidorów malinowych, z dużą ilością ziół i…uwaga, uwaga sokiem z pomarańczy. Postanowiłam unowocześnić tradycyjną zupę(...)pomidory malinowe szklanka passaty pomidorowej 800 ml bulionu warzywnego sok wyciśnięty z dużej pomarańczy (lub szklanka gotowego soku) pęczek natki pietruszki 3 gałązki świeżej bazylii 2 gałązki świeżej bazylii cytrynowej spora szczypta soli spora szczypta pieprzu spora szczypta mielonej papryki słodkiej szczypta mielonej papryki pikantnej dodatkowo: 200 g makaronu Lubella Jajeczna 5 jaj wstążki kwaśna śmietana starta skórka z pomarańczy

Mienta blog