ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:400/508)

Cytrynowy sernik gotowany 228

Za oknem ponura jesień, a ja postanowiłam moim ciachem przywołać trochę koloru lata,  czyli pięknego, promiennego i ciepłego słonka. Mam nadzieję, że Wam

Życie zaczyna się w kuchni
Galaretkowiec jogurtowy z nektarynką 216

Gdy brak ci pomysłu i czasu na pieczenie biszkoptów i robienie mas. Gdy temperatury za oknem wysokie i po prostu nie chce się nic ciężkiego A

Latosiowydom
Sernik na biszkopcie makowym z owocami 186

wymiarach 34*28 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać masę, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piec około 25 minut. Masa serowa: Galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odłożyć do wystudzenia. Ser przełożyć do misy miksera wsypać cukier puder i zmiksować końcówką do ucierania. Nadal miksując wlewać zimną i lekko tężejącą galaretkę(...)przykryć drugim biszkoptem i rozsmarować resztę masy serowej. Na wierzchu obficie posypać borówkami i włożyć do lodówki. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu. Gdy zaczną tężeć wylać na wierzch ciasta. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce

Ala piecze i gotuje
Muffinki kukurydziano-sojowe z lukrem cytrynowym (bez glutenu) 116

gustu mojej rodzinie i znajomym. Myliłam się! Za każdym razem rozchodzą się lepiej niż świeże bułeczki. Zresztą sama je uwielbiam za ich smak, który idealnie komponuje się z lukrem cytrynowym i tą nie suchą konsystencję, która przeważnie wychodzi po użyciu mąki kukurydzianej. Koniecznie sami spróbujcie. Polecam! (6 sztuk) 1/2 szklanki mąki sojowej (1 szklanka = 250 ml; 60g) 1/3 szklanki mąki(...)pieczenia, a w drugiej - jajko, olej oraz śmietanę. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką lub widelcem do połączenia się całości, nie dłużej. Powstanie dość gęste ciasto, ale takie powinno być.)   Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) .   Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-23 minuty (do tzw. "suchego

Di gotuje
Cukinia a'la ananas 111

domowego cukru waniliowego (ewentualnie z torebki) 4 goździki 3 łyżeczki kwasku cytrynowego 2 laski wanilii Sposób przygotowania: Cukinię obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę. Wodę gotujemy z kwaskiem cytrynowym i zalewamy przygotowaną cukinię. Przykrywamy i odstawiamy na cały dzień w chłodne miejsce. Następnego dnia przecedzamy cukinię, a do odcedzonej zalewy dodajemy cukier kryształ oraz waniliowy, goździki oraz przekrojone wzdłuż(...)bardziej aromatyczna. Przy pasteryzacji pamiętajmy o wyłożeniu spodu garnka bawełnianą ściereczką, a samej wody nalejmy do max 2/3 wysokości słoiczków. Tak przygotowana cukinia świetnie sprawdza się w deserach, ucieranych ciastach lub sałatkach

Kuchnia w czekoladzie
Odchudzony obiad jak u mamy ;) (kotlety mielone + kluski pseudo śląskie + buraczki) 368

łyżeczki) kluski (7 sztuk): 200g sera białego (w kostce) 1 białko szczypta soli spora łyżka mąki ziemniaczanej dodatek/buraczki: buraki (w takich ilościach ile zjemy;)) do przyprawienia: sól, pieprz, kwasek cytrynowy, cukier/fruktoza) opcjonalnie łyżeczka masła Sposób przygotowania: Cebulę siekamy lub blendujemy na miazgę i wszystkie składniki na kotlety mieszamy z tak przygotowanej masy lepimy kotlety możemy je piec w piekarniku(...)tarce o dużych oczkach i doprawiamy (życzę w tym powodzenia;p) ser na kluski dokładnie rozgniatamy widelcem aż stworzy jednolitą całość (zrobi się z niego kulka jak z ciasta) dodajemy białko, mąkę i sól i wszystko zagniatamy z ciasta lepimy kluski,a na środku palcem robimy dziurkę (nie jest to konieczne;)) kluski wrzucamy do lekko wrzącej wody, należy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sernik na zimno mojej mamy 194

Pomimo wypróbowania kilku różnych sposobów na sernik na zimno... uważam że ten jest najlepszy i oczywiście przepis mam od mamy, której mogę tylko pozazdrościć talentu cukierniczego

IMPRESJA SMAKU
Lebkuchen - niemieckie pierniczki 162

piernika; 1 łyżeczka cynamonu; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej; 200 ml płynnego miodu; 85 g masła; 1/2 szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej. Lukier: 2 szklanki cukru pudru; Kilka łyżek gorącej wody (około 5 - 6). Sposób przygotowania: Do miski (u mnie od miksera) wsypać mąkę, zmielone migdały, przyprawę do piernika, cynamon, proszek do pieczenia(...)miski z mąką i przyprawami wlać miód z masłem, dodać posiekaną kandyzowaną skórkę z cytryny i pomarańczy i wymieszać tak, aby nie było grudek (ja mieszam robotem kuchennym). Ciasto powinno wyjść lepkie - nie wolno dosypywać mąki, bo będzie twarde. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wystudzenia, dzięki czemu ciasto zgęstnieje. Z wystudzonego ciasta formułować kulki wielkości orzecha włoskiego (ręce można

Gospodyni Miejska
Ciasteczka miodowo - cytrynowe 219

Ciasteczka miodowo - cytrynowe... Delikatne, puszyste, świąteczne. O wyrazistym, korzenno - miodowym smaku. I aromacie skórki cytrynowej. Pyszny smak Świąt Bożego Narodzenia!   Składniki: 300 g miodu; 100 g masła; 150 g białego cukru; 1/4 łyżeczki imbiru; 3 łyżeczki startej skórki z cytryny; 1/4 łyżeczki sproszkowanych goździków; 1/4 łyżeczki cynamonu; 750 g mąki pszennej; 1/2 płaskiej łyżeczki soli; 2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)sodę, sól i przyprawy (imbir, goździki, cynamon, skórkę z cytryny) i wymieszać (ręcznie łyżką, lub robotem za pomocą haka do cista drożdżowego). Dodać mąkę i jaja i wyrobić gładkie ciasto (ręcznie lub robotem za pomocą haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto rozwłakować, na oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 1 cm i foremkami o dowolnych kształtach wykrawać ciasteczka

Gospodyni Miejska
Rurki z kremem 106

kremowe. Kolejna inspiracja z grupy kulinarnej na facebooku :) Polecam! Składniki: (na około 30 sztuk) 250 g mąki pszennej pół kostki masła 125 g kwaśnej śmietany szczypta soli Zagniatamy ciasto i dobrze schładzamy w lodówce. Rozwałkujemy podsypując mąką, placek powinien być cieniutki. Kroimy go w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Foremki do rurek smarujemy masłem, nawijamy(...)teorię, że jeśli otworzymy mleczko kokosowe, które stało w lodówce i nadal będzie płynne to nam się nie ubije - moje się ubiło i to bardzo szybko, dodałam łyżeczkę soku cytrynowego i dwie łyżki cukru pudru i kilka minut ubijałam mikserem. Użyłam puszki 300 ml i kremu było w sam raz. Można ubić zwykłą śmietanę kremówkę z cukrem lub użyć kremu

Na moim talerzu
Ekstrakt pomarańczowy 79

kogo: dla chcących zrobić swój własny ekstrakt pomarańczowy dla mających dość sztucznych sklepowych dodatków do ciast i deserów dla uwielbiających zapach pomarańczy Składniki: skórka z 2 pomarańczy (średniej wielkości) lub z 1 dużej 150ml zimnej przegotowanej wody 150ml wódki Wykonanie: Pomarańcze wyszorować szczoteczką, sparzyć gorącą wodą i obrać.  Miąższ zjeść :D. Ze skórki usunąć białą część (albedo) i pomarańczową(...)lodówki. Do użytku będzie gotowy już po 7 dniach, jednak pełnię smaku osiągnie po około 2 miesiącach.  Ekstrakt można przechowywać do roku. Można go przygotować także ze skórki cytrynowej a nawet limonki, jednak wtedy trzeba pamiętać, że skórek musi być więcej. Przepis jest lekko zmodyfikowaną wersję ze strony www.mojewypieki.com

Mania Wypiekania
Rurki z kremem 160

kremowe. Kolejna inspiracja z grupy kulinarnej na facebooku :) Polecam! Składniki: (na około 30 sztuk) 250 g mąki pszennej pół kostki masła 125 g kwaśnej śmietany szczypta soli Zagniatamy ciasto i dobrze schładzamy w lodówce. Rozwałkujemy podsypując mąką, placek powinien być cieniutki. Kroimy go w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Foremki do rurek smarujemy masłem, nawijamy(...)teorię, że jeśli otworzymy mleczko kokosowe, które stało w lodówce i nadal będzie płynne to nam się nie ubije - moje się ubiło i to bardzo szybko, dodałam łyżeczkę soku cytrynowego i dwie łyżki cukru pudru i kilka minut ubijałam mikserem. Użyłam puszki 300 ml i kremu było w sam raz. Można ubić zwykłą śmietanę kremówkę z cukrem lub użyć kremu

NA MOIM TALERZU
Dorsz w sosie cytrynowo-bazyliowym z kaparami na domowym makaronie 153

podałam z sosem beszamelowym, doprawionym cytryną, ziołami i kurkumą, która dodała piękny kolor.  Składniki na 2 porcje: 2 filety z dorsza sól, pieprz, olej do smażenia Sos beszamelowo - cytrynowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szklanki mleka skórka otarta z ½ cytryny sok z 1/2 cytryny kilka listków bazylii sól, pieprz biały do smaku 3 łyżki kaparów Składniki(...)wlej mleko i energicznie mieszaj. Gotuj aż zgęstnieje. Następnie dodaj sok i skórkę z cytryny, kapary oraz posiekaną bazylię. Dopraw solą i pieprzem Makaron: składniki na makaron dokładnie połącz. Ciasto ugniataj aż zrobi się elastyczne. Jeśli jest zbyt sypkie możesz dodać kolejne żółtko albo więcej wody. Następnie ciasto rozwałkuj i przy pomocy noża powycinaj paski o szerokości 1 cm . Świeży

Bon Appetit Małgorzaty
SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM 160

Taki wspaniały serniczek powstał z produktów jakie akurat posiadałam :) Wyszedł mega delikatny i wspaniały w smaku. Mus truskawkowy jest tutaj przysłowiową wisienką na torcie. Polecam na

Pani na deser
Biszkopt z samych białek- z jabłkami 94

Co zrobić jak z innych potraw zostaną nam białka jaj? Celowo ponownie zadaję to pytanie. Prezentowałam już ciasteczka z samych białek, makowiec z samych białek, a

Tradycyjna Kuchnia
Sernik wiedeński ze skórką cytrynową. 175

Składniki : 1,5 kg sera mielonego 50 dkg cukru pudru 25 dkg masła 18 jajek 1,5 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego 3 łyżki kaszy manny

Przepisy i porady kulinarne
Kruche babeczki z lemon curd i owocami 122

mocy by je zatrzymać, nie mam też kasy by wyjechać tam, gdzie Słońce świeci niemal cały rok, więc pozostało mi osłodzić sobie życie słonecznymi tartaletkami (babeczkami) z pysznym kremem cytrynowym i owocami. Zdaję sobie sprawę z tego, że przy takich wypiekach tyłek sam stanie się jak Słońce ogromny, ale uwierzcie, że bez nich jesień i zima byłyby nie do przetrwania(...)cząstki masło, żółtko, śmietanę oraz cukier puder. Siekamy, a następnie wyrabiamy do połączenia składników, owijamy folią spożywczą i schładzamy min. 30 minut w lodówce. Po tym czasie wylepiamy ciastem natłuszczone foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C do zrumienienia (ok 12-15 minut). Studzimy, a następnie napełniamy kremem lemon curd i dekorujemy owocami, listkami świeżej mięty i pokruszonymi

Kuchnia w czekoladzie
Amerykany czekoladowe z nutą pomarańczy 109

łyżeczki amoniaku szczypta soli Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady skórka starta z 3/4 pomarańczy (na małych oczkach) 1/3 szklanki śmietany kremówki 30 % Przygotowanie: Ciasto: W rondelku roztopić masło z czekoladą i ostudzić. Jajka zmiksować z mlekiem, dodać mąkę, cukier, amoniak i szczyptę soli. Dodać zawartość rondelka i krótko zmiksować. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia(...)połamane czekolady, skórkę pomarańczową i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Gotową polewą posmarować amerykany od płaskiej strony. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Amerykany → Ciasteczka cytrynowo – pomarańczowe → Ciasteczka czekoladowe z orzechami pekan i jagodami goji → Ciasteczka pomarańczowe z masą figowo – orzechową → Ciasteczka brownie z migdałami i amaretto

Oryginalny smak
Pierogi z karpiem 172

Grzyby Cebula Cytryna Masło 250ml. maślanki 500g. mąki do pierogów Jałowiec Koperek Sól Pieprz Mąkę wraz z solą przesiewamy. Dodajemy maślankę i wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodziło od dłoni. Ciasto przykrywamy, żeby nie wyschło i odkładamy na bok na 20-30 minut. Włoszczyznę zalewamy w garnku zimną wodą, dodajemy również karpia i grzyby. Im więcej grzybów, tym lepszy aromat. Dobrze(...)warzywami. Doprawiamy jałowcem, koperkiem, skórką otartą z cytryny, solą i pieprzem. Pierogi gotowe do lepienia. Smacznego! Farsz można wzbogacić serem lub przetartymi pieczonymi ziemniakami lub batatami. Ja użyłem maślanki cytrynowej, więc pominąłem dodawanie cytryny do farszu. Dodałem jednak utarty ser halloumi i pieczonego ziemniaka i batata. Wywar po gotowniu karpia jest doskonałą bazą do zupy

MarcinChef