Domowy budyń kokosowy z malinami to pomysł na prosty i pyszny deser lub drugie śniadanie. Najlepiej smakuje z dodatkiem ulubionych owoców np. malin, truskawek lub ananasa
Oryginalny smakczekolady przygotowanie Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi? Do mąki dodaj wodę i oliwę. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób zwarte, jednolite ciasto. Ciasto po wyrobieniu nie powinno lepić się do ręki – jeśli tak jest, dosyp trochę mąki. Przygotowane ciasto owiń w foliowy woreczek lub przykryj ściereczką. Odstaw na 30 minut (dzięki temu ciasto będzie elastyczne), a następnie rozwałkuj(...)Przykryj i odstaw do całkowitego wystudzenia (najlepiej na noc). Z rozwałkowanego ciasta wykrój okręgi. Ja wykroiłam okręgi o średnicy 9 cm i otrzymałam 30 pierogów. Na każdy z okręgów ciasta nałóż łyżeczkę kaszy manny i dodaj 2-3 maliny, ciasto złóż na pół i dokładnie zaklej przeciwległe brzegi ciasta ze sobą. Jak ugotować pierogi z owocami? Gotowe pierogi włóż
Via Gustoodcisnęłam i dodałam do ciasta. Na koniec dodałam jeszcze prażoną cebulkę, przyprawiłam ciasto solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszałam. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i wyłożyłam porcje ciasta formując owalne placki. Placki smażyłam na średnim ogniu z każdej strony na rumiany kolor. Usmażone placki wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Placki podałam na ciepło bez żadnych dodatków(...)jaglanej z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/placki-z-kaszy-jaglanej-z-jabkiem.html), placki ziemniaczane z patisonem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/placki-ziemniaczane-z-patisonem.html), placki z cukinii z serem feta (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/placki-z-cukinii-z-serem-feta.html), cytrynowe placki dyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/cytrynowe-placki-dyniowe.html), drożdżowe placki z dyni z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/drozdzowe-placki-z-dyni-z-jabkiem.html), placki z cukinii (link do przepisu
Waniliowe ImprowizacjeWiecie, że nie jestem miłośniczką owoców i ciast z galaretkami? Wręcz przeciwnie – uwielbiam ciacha ucierane , z bakaliami , czekoladowe itd . Jest jednak jeden wyjątek, do którego przekonała mnie Mama i ciacho do którego wracam z ogromną przyjemnością! Dziś własnie na nie mam dla Was przepis! Pyszny szpinakowy biszkopt ( nie czuć szpinaku! ) pokryty delikatną, kremową masą z mascarpone, soczystymi owocami kiwi(...)cukier – 1/3 szkl * mąka pszenna- 2/3 szkl * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * rozdrobniony szpinak – 150 g MASA: * śmietana 30% – 250 ml * mascarpone – 5 łyżek * galaretka cytrynowa – 1 op DODATKOWO: * kiwi – 5 szt * galaretka agrestowa – 2 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka bijamy na sztywno z szczyptą soli, a następnie nie przerywając ubijania dodajemy żółtka
Ostra na Słodkokasza”. Przykładowe przepisy z książki: – Makaron buraczany z jeżynami oraz smażonymi kurkami – Burger wołowy z czatnejem rabarbarowo-truskawkowym z zielonym pieprzem – Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową – Phad thai z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami oraz makaronem ryżowym z jajkiem i pastą tamaryndową – Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką – Ossobuco pomidorowe ze skorzonerą(...)nektarynką – Kopytka z topinamburu z gulaszem z żołądków drobiowych – Sernik z topinamburem i kasztanami – Chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym – Hummus buraczany – Ciasto buraczano-czekoladowe z lukrem buraczanym – Lody z pieczonych buraków z truskawkami, czekoladą i kruszonymi migdałami Książka w księgarniach do kupienia od 8 czerwca
WojnaNaSmaki.plMój mały eksperyment ;) Ale muszę przyznać, że wyszły super, dużo lepsze niż cytrynowe. Kruche, aromatyczne i w smaku przypominają ciasteczka czekoladowe, co ucieszy osoby, które nie mogą jeść czekolady :) Dużo ładniej popękały i myślę, że może to być spowodowane brakiem soku z cytryny i dodatkiem orzechów. Pewnie jeszcze trochę pozmieniam ten przepis bazowy, może kolejna wersja wyjdzie równie zaskakująca(...)extra virgin) 3 czubate łyżki mielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki karobu (sproszkowanego) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody Wszystkie składniki wymieszać ze sobą na gładką masę. Porcje ciasta nabierać łyżeczką, formować kulki, lekko spłaszczając. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia. inspiracja Przepis dodaję do akcji: Piknik, Uczta pod gołym niebem
FitKotczasu? My uwielbiamy. Ostatnio, kiedy nie musieliśmy się rano nigdzie spieszyć powstały takie oto cynamonowe gofry, z przepisy Elizy Mórawskiej z jej książki "Słodkie". Zajadaliśmy z cytrynowym miodem przywiezionym z Chorwacji i domowymi dżemami. Ideał. Składniki (na około 8 - 10 sztuk): 230 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka(...)Białka ubić na sztywno. Dodać powoli do pozostałych składników i delikatnie wymieszać. Ewentualnie dodać odrobinę mleka. Gofrownicę rozgrzać i smarować tłuszczem przed każdą kolejną porcją ciasta. Należy uważać, ponieważ ze względy na dodatek przypraw gofry mogą się wydawać upieczone zanim rzeczywiście będą. Powinny być mocno brązowe
Sto kolorów kuchniPewnie znacie już firmę Planton, te roślinne zamienniki jogurtów możecie już dostać stacjonarnie w wielu sklepach. Tym razem mamy dla Was świeżynki, które wchodzą dopiero
Candy PandasWszystkie kulinarne blogi ogarnął szał na świąteczne potrawy i wypieki. A na moim cisza :) Dlatego dziś nie piernik, śledzik, ani sernik. Ale za to smaczna i
kulinarnyJagorącej wody i zostaw do wystygnięcia. Truskawki umyj, połowę zmiksuj na mus i dodaj do tężejącej galaretki. Pozostałe truskawki zostaw do dekoracji. Tężejącą galaretkę wyłóż na zimne ciasto i udekoruj połówkami i ćwiartkami truskawek. Następnie wstaw sernik do lodówki na co najmniej 6 – 8 godzin, a najlepiej na całą noc. Co więcej, spód i ścianki wyklejone pokruszonymi herbatnikami sprawiają(...)rolę. Dlatego sernik z truskawkami i herbatnikami bez pieczenia jest bez wątpienia świetnym pomysłem dla wszystkich, którym nie zawsze udają się serniki pieczone. Biorąco to pod uwagę, zobacz również cytrynowo – czekoladowy sernik na zimno , a także piękny domowy sernik japoński . Jeśli więc pieczenie, to nie Twoja bajka, dzięki temu i innym naszym przepisom, jesteś na najlepszej drodze do odzyskania
Kuchnia Na WypasieZa oknem ponura jesień, a ja postanowiłam moim ciachem przywołać trochę koloru lata, czyli pięknego, promiennego i ciepłego słonka. Mam nadzieję, że Wam
Życie zaczyna się w kuchniGdy brak ci pomysłu i czasu na pieczenie biszkoptów i robienie mas. Gdy temperatury za oknem wysokie i po prostu nie chce się nic ciężkiego A
Latosiowydomwymiarach 34*28 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać masę, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piec około 25 minut. Masa serowa: Galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odłożyć do wystudzenia. Ser przełożyć do misy miksera wsypać cukier puder i zmiksować końcówką do ucierania. Nadal miksując wlewać zimną i lekko tężejącą galaretkę(...)przykryć drugim biszkoptem i rozsmarować resztę masy serowej. Na wierzchu obficie posypać borówkami i włożyć do lodówki. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu. Gdy zaczną tężeć wylać na wierzch ciasta. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce
Ala piecze i gotujegustu mojej rodzinie i znajomym. Myliłam się! Za każdym razem rozchodzą się lepiej niż świeże bułeczki. Zresztą sama je uwielbiam za ich smak, który idealnie komponuje się z lukrem cytrynowym i tą nie suchą konsystencję, która przeważnie wychodzi po użyciu mąki kukurydzianej. Koniecznie sami spróbujcie. Polecam! (6 sztuk) 1/2 szklanki mąki sojowej (1 szklanka = 250 ml; 60g) 1/3 szklanki mąki(...)pieczenia, a w drugiej - jajko, olej oraz śmietanę. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką lub widelcem do połączenia się całości, nie dłużej. Powstanie dość gęste ciasto, ale takie powinno być.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-23 minuty (do tzw. "suchego
Di gotujedomowego cukru waniliowego (ewentualnie z torebki) 4 goździki 3 łyżeczki kwasku cytrynowego 2 laski wanilii Sposób przygotowania: Cukinię obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę. Wodę gotujemy z kwaskiem cytrynowym i zalewamy przygotowaną cukinię. Przykrywamy i odstawiamy na cały dzień w chłodne miejsce. Następnego dnia przecedzamy cukinię, a do odcedzonej zalewy dodajemy cukier kryształ oraz waniliowy, goździki oraz przekrojone wzdłuż(...)bardziej aromatyczna. Przy pasteryzacji pamiętajmy o wyłożeniu spodu garnka bawełnianą ściereczką, a samej wody nalejmy do max 2/3 wysokości słoiczków. Tak przygotowana cukinia świetnie sprawdza się w deserach, ucieranych ciastach lub sałatkach
Kuchnia w czekoladzie