ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:398/508)

SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ 125

Kto w upalne dni nie lubi sernika na zimno? A może lepiej smakuje w zimowe popołudnie? Tak czy siak sernik na zimno pasuje do każdej pory

Słodki Zakątek
Napój owsiany i napój migdałowy z sokami owocowymi - AdeZ 93

Jakiś czas temu Coca Cola wypuściła na rynek zupełnie nową linię napojów roślinnych, które kreowane są na zdrowe przekąski nie zawierające laktozy, białego cukru, odpowiednie dla

Candy Pandas
SERNIK GOTOWANY, PARZONY 230

waniliowego bez cukru - 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy) - 1 szklanka cukru, u mnie po 1/2 szklanki ksylitolu i cukru trzcinowego (lub więcej, gdy preferujemy bardziej słodkie ciasta) Dodatkowo: - puder trzcinowy (lub zwykły) - kilka kropli olejku migdałowego (lub cytryny) - kremówka Spód tortownicy wyłożyć herbatnikami (najlepiej wykorzystać tortownicę ze szklanym spodem, gdy mamy). Boki przesmarować masłem. W garnku roztopić(...)spód z herbatników. Wyrównać. Na wierzchu ułożyć herbatniki. Całość schłodzić. Następnie delikatnie polukrować. Lukier przygotowujemy z pudru z olejkiem migdałowym (marcepanowy) i kremówką lub z sokiem z cytryny (cytrynowy). Podajemy schłodzone. Smacznego

Smaczne Zdrowe
SERNIK CREME BRULEE Z KANDYZOWANYMI POMARAŃCZAMI 198

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne. Mam nadzieję, ze w tym roku pogoda zaskoczy nas pozytywnie i nie przywitamy ich, jak się się w poprzednich latach

Ostra na Słodko
Pulchniutkie ślimaki z marmoladą i lukrem 164

spożywczą lub jak ktoś woli to ściereczką i odstawiam na około godzinę.  Po godzinie na stolnicy oprószonej mąką rozwałkowuję prostokąt o grubości troszkę mniejszej od 1 cm. Rozwałkowane ciasto smaruję marmoladą i zwijam w roladę a następnie kroję na kawałki o szerokości ok 2,5-3 cm, układam poziomo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję roztrzepanym jajkiem(...)puder, dodaję sok z cytryny i dodaję kilka łyżeczek wrzątku i mieszam tak długo aż masa będzie gładka i w miarę gęsta.  Gdy ślimaczki wystygną polewam je obficie cytrynowym lukrem. Smacznego

Kuchnia Viki
Domowa pizza z wędliną i kukurydzą. 207

pizzę która powstała z włoskiej mąki od Skworcu.com.pl Wyszło pysznie! zapraszam. Składniki na jedną pizze; 2 szkl. włoskiej mąki farina do pizzy - Skworcu 10 g świeżych drożdży pół łyżeczki cytrynowej soli Skworcu 2 łyżki oliwy ok. 3/4 szklanki ciepłej wody Dodatkowo; 20 dag dowolnej wędliny pokrojonej w kostkę 2 łyżki przecieru pomidorowego mała puszka kukurydzy z groszkiem zioła prowansalskie Skworcu(...)trakcie  wyrabiania dolewamy tyle wody ile mąka potrzebuje. Wlewamy oliwę i jeszcze chwile wyrabiamy. Odstawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto formujemy na kształt koła lub wykładamy do formy do pizzy. Smarujemy przecierem pomidorowym. Wykładamy wędlinę którą wcześniej możemy chwilę przesmażyć na łyżce oleju, następnie odcedzoną kukurydze z groszkiem, oprószamy ziołami. Cebulę kroimy

Radość kipiąca uśmiechem.
Torcik śmietanowy z kiwi 133

Uwielbiam robić takie torciki na zimno. Czasami ich smak przypomina mi lody. Robiłam już różne torciki a ten powstał z mieszanki różnych składników i przepisów Podaję

Kuchenne Wariacje
Kruche ciasteczka z orzechami. 221

pasek z wzorkami ciastek ,tak jak widać na zdjęciu na górze. Przygotowujemy 2-3 blachy do pieczenia ciast i smarujemy je tłuszczem. Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki, odkrawamy kawałek ciasta nożem zanurzonym w mące, wkładamy do maszynki i wyciskamy ciasteczka. Możemy robić dowolne kształty, np. litery L,S,U,O,I itp. wg naszego pomysłu. Po uzyskaniu odpowiedniej długości odcinamy(...)pudrem lub oblewamy czekoladową polewą. Zamiast orzechów możemy dodać też mielone migdały lub otartą skórkę z cytryny lub pomarańcza , będziemy mieć wtedy różne smaki naszych ciastek np. orzechowe, migdałowe,cytrynowe, pomarańczowe itp. ciastka te są bardzo kruche i smaczne zwłaszcza na drugi dzień. Na pewno będą smakować naszym milusińskim. Warto więc je upiec od czasu do czasu. Ja pamiętam

Przepisy i porady kulinarne
Pasty roślinne farmerska/ meksykańska/ hummus - Lunter (Tesco) 138

Przeszukując nasze foldery z recenzjami natknęłyśmy się na poniższe pasty, które już swoje odsiedziały czekając na publikacje 😤 Jak wiecie kanapki raczej u nas nie pojawiają się

Candy Pandas
Domowa pizza na Halloween. 70

razem pyszna pizza z mrocznymi elementami. Smakuje wybornie mimo straszznego wyglądu! Zapraszam !  Składniki na jedną pizze; 2 szkl. mąki pszennej 10 g świeżych drożdży pół łyżeczki  cytrynowej soli 2 łyżki oliwy ok. 3/4 szklanki ciepłej wody Dodatkowo; 20 dag pieczarek 1 czerwona cebula puszka kukurydzy  kilka czarnych oliwek 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka miodu sól, pieprz(...)trakcie  wyrabiania dolewamy tyle wody ile mąka potrzebuje. Wlewamy oliwę i jeszcze chwile wyrabiamy. Odstawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia.   Po tym czasie ciasto formujemy na kształt koła lub wykładamy do formy do pizzy. Smarujemy przecierem pomidorowym wymieszanym z miodem i przyprawami. Wykładamy pieczarki które wcześniej możemy chwilę przesmażyć na łyżce oleju, następnie odcedzoną kukurydze

Radość kipiąca uśmiechem.
Babka gotowana 127

Ciasto na babkę gotowaną jest już prawie gotowa. babka gotowana forma Zanim babka gotowana trafi do formy wysmaruj ją masłem lub margaryną, a blachę oprósz delikatnie bułką tartą, wtedy ciasto nie przywiera do formy. Babka gotowana! Przygotuj teraz sprzęt do gotowania. Wstaw wodę do dużego garnka i doprowadź ją do wrzenia. Następnie do gotującej wody, włóż szczelnie zamkniętą formę(...)sprawdzaj co jakiś czas ilość wody w garnku, gdyż w szybkim tempie jej ubywa. Po tym czasie Twoja babka będzie na pewno dobra. Babkę gotowaną możesz udekorować lukrem cytrynowym, lub polewą czekoladową .   Zapraszam Was do pozostałych przepisów, i udanej babki gotowanej Wam życzę! Czym dekorujecie najczęściej swoje babki? Artykuł Babka gotowana pochodzi z serwisu ugotuj-przepis.pl | Przepisy kulinarne

ugotuj-przepis.pl
Babka cytrynowa na krupczatce 189

Zostało mi jeszcze trochę maki krupczatki , więc postanowiłam ją wykorzystać i upiekłam cytrynowa babkę .   Składniki: 4 jaja mąka pszenna tym 500 1 szklanka mąka krupczatka  1 szklanka 5 łyżek majonezu skorka otarta z cytryny sok z połowy cytryny ksylitol fiński  Kłos -Pol 1 szklanka proszek do pieczenia 1 łyżeczka Dodatkowo: margaryna bułka tarta do obsypania naczynia cukier(...)mieszałam . Teraz dodajemy majonez nadal mieszamy . Wsypujemy skórkę otartą z cytryny i sok z cytryny. Teraz wystarczy tylko wymieszać . Naczynie szklane ( żaroodporne) smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto do naczynia . Wkładamy naczynie do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach 50 minut.Po upieczeniu i wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem

Różowa kuchnia
Rokitnik w cieście. I o ekscytacji ogrodnictwem 163

Kaja (kiedyś dokładniej Wam o nich opowiem), szukałam przepisu pasującego do mojego tematu: jesieni . I wtedy pomyślałam o rokitniku - kwaskowym, intensywnie pomarańczowym i owocującym właśnie na jesień. Klasyczna tarta cytrynowa z bezą, po delikatnym tuningu, stała się tartaletkami z rokitnikiem. I wiecie co? To był strzał w dziesiątkę! Słodko-kwaśna, prosta, a jednocześnie naprawdę efektowna. No i może być mazurkiem(...)koloru i zacznie orzechowo pachnieć. Dodać cukier puder i sól, wymieszać, podgrzewać aż cukier się rozpuści.  Zdjąć garnuszek z palnika, dodać mąkę, wymieszać najpierw łyżką, a następnie zagnieść ciasto dłońmi. Ciastem wylepić foremki. Piec w 175 st. C. przez 10-15 minut. Ostudzić. Rokitnik z wodą zagotować, przetrzeć przez sitko. Masę bez pestek z powrotem przełożyć do garnka, dodać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Budyń kokosowy 77

Domowy budyń kokosowy z malinami to pomysł na prosty i pyszny deser lub drugie śniadanie. Najlepiej smakuje z dodatkiem ulubionych owoców np. malin, truskawek lub ananasa

Oryginalny smak
Pierogi z malinami i kaszą manną – PRZEPIS 44

czekolady   przygotowanie Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi? Do mąki dodaj wodę i oliwę. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób zwarte, jednolite ciasto. Ciasto po wyrobieniu nie powinno lepić się do ręki – jeśli tak jest, dosyp trochę mąki. Przygotowane ciasto owiń w foliowy woreczek lub przykryj ściereczką. Odstaw na 30 minut (dzięki temu ciasto będzie elastyczne), a następnie rozwałkuj(...)Przykryj i odstaw do całkowitego wystudzenia (najlepiej na noc). Z rozwałkowanego ciasta wykrój okręgi. Ja wykroiłam okręgi o średnicy 9 cm i otrzymałam 30 pierogów. Na każdy z okręgów ciasta nałóż łyżeczkę kaszy manny i dodaj 2-3 maliny, ciasto złóż na pół i dokładnie zaklej przeciwległe brzegi ciasta ze sobą.   Jak ugotować pierogi z owocami? Gotowe pierogi włóż

Via Gusto
Placki ziemniaczano - kapuściane z prażoną cebulką 107

odcisnęłam i dodałam do ciasta. Na koniec dodałam jeszcze prażoną cebulkę, przyprawiłam ciasto solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszałam. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i wyłożyłam porcje ciasta formując owalne placki. Placki smażyłam na średnim ogniu z każdej strony na rumiany kolor. Usmażone placki wykładałam na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Placki podałam na ciepło bez żadnych dodatków(...)jaglanej z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/placki-z-kaszy-jaglanej-z-jabkiem.html), placki ziemniaczane z patisonem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/placki-ziemniaczane-z-patisonem.html), placki z cukinii z serem feta (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/placki-z-cukinii-z-serem-feta.html), cytrynowe placki dyniowe (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/cytrynowe-placki-dyniowe.html), drożdżowe placki z dyni z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/drozdzowe-placki-z-dyni-z-jabkiem.html), placki z cukinii (link do przepisu

Waniliowe Improwizacje
ZIELONY RAJ – CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM ŚMIETANOWYM, KIWI I GALARETKĄ 713

Wiecie, że nie jestem miłośniczką owoców i ciast z galaretkami? Wręcz przeciwnie – uwielbiam ciacha ucierane , z bakaliami , czekoladowe itd . Jest jednak jeden wyjątek, do którego przekonała mnie Mama i ciacho do którego wracam z ogromną przyjemnością! Dziś własnie na nie mam dla Was przepis! Pyszny szpinakowy biszkopt ( nie czuć szpinaku! ) pokryty delikatną, kremową masą z mascarpone, soczystymi owocami kiwi(...)cukier – 1/3 szkl * mąka pszenna- 2/3 szkl * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * rozdrobniony szpinak – 150 g MASA: * śmietana 30% – 250 ml * mascarpone – 5 łyżek * galaretka cytrynowa – 1 op DODATKOWO: * kiwi – 5 szt * galaretka agrestowa – 2 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka bijamy na sztywno z szczyptą soli, a następnie nie przerywając ubijania dodajemy żółtka

Ostra na Słodko
Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 168

kasza”. Przykładowe przepisy z książki: – Makaron buraczany z jeżynami oraz smażonymi kurkami – Burger wołowy z czatnejem rabarbarowo-truskawkowym z zielonym pieprzem – Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową – Phad thai z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami oraz makaronem ryżowym z jajkiem i pastą tamaryndową – Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką – Ossobuco pomidorowe ze skorzonerą(...)nektarynką – Kopytka z topinamburu z gulaszem z żołądków drobiowych – Sernik z topinamburem i kasztanami – Chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym – Hummus buraczany – Ciasto buraczano-czekoladowe z lukrem buraczanym – Lody z pieczonych buraków z truskawkami, czekoladą i kruszonymi migdałami Książka w księgarniach do kupienia od 8 czerwca

WojnaNaSmaki.pl
Ciasteczka na oliwie z karobem i orzechami 192

Mój mały eksperyment ;) Ale muszę przyznać, że wyszły super, dużo lepsze niż cytrynowe. Kruche, aromatyczne i w smaku przypominają ciasteczka czekoladowe, co ucieszy osoby, które nie mogą jeść czekolady :) Dużo ładniej popękały i myślę, że może to być spowodowane brakiem soku z cytryny i dodatkiem orzechów. Pewnie jeszcze trochę pozmieniam ten przepis bazowy, może kolejna wersja wyjdzie równie zaskakująca(...)extra virgin) 3 czubate łyżki mielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki karobu (sproszkowanego) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody Wszystkie składniki wymieszać ze sobą na gładką masę. Porcje ciasta nabierać łyżeczką, formować kulki, lekko spłaszczając. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia. inspiracja Przepis dodaję do akcji: Piknik, Uczta pod gołym niebem

FitKot
Gofry cynamonowe 140

czasu?  My uwielbiamy.  Ostatnio, kiedy nie musieliśmy się rano nigdzie spieszyć powstały takie oto cynamonowe gofry, z przepisy Elizy Mórawskiej z jej książki "Słodkie".  Zajadaliśmy z cytrynowym miodem przywiezionym z Chorwacji i domowymi dżemami.  Ideał. Składniki (na około 8 - 10 sztuk): 230 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka(...)Białka ubić na sztywno.  Dodać powoli do pozostałych składników i delikatnie wymieszać.  Ewentualnie dodać odrobinę mleka.  Gofrownicę rozgrzać i smarować tłuszczem przed każdą kolejną porcją ciasta.  Należy uważać, ponieważ ze względy na dodatek przypraw gofry mogą się wydawać upieczone zanim rzeczywiście będą.  Powinny być mocno brązowe

Sto kolorów kuchni