mrozem w Tatrach. Brrr …Ja przywitałam jesień przeziębieniem. Zatkany nos, załzawione oczy, kaszel i dreszcze-nie lubię takiego stanu. Aby poprawić sobie nastrój i przywołać słońce upiekłam obłędnie cytrynowe muffinki. Składniki na babeczki 200 g mąki tortowej ( 1 i 1/3 szklanki) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g cukru ( niepełna szklanka) 150 g masła 3 jajka(...)obie mąki z proszkiem do pieczenia.Masło rozpuszczamy i jeszcze ciepłe wlewamy cienkim strumieniem, nie przerywając miksowania. Na końcu dodajemy sok i skórkę z cytryny. Delikatnie mieszamy i rozlewamy ciasto do foremek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C od 15-25 minut- do suchego patyczka. Składniki lemon curd: 2 żółtka 60 g cukru pudru
Kasia i jej kobiecy światkiszonki, więc zrobię pikle z dyni i cukinii. Dobrze wyglądają: polenta z młodymi marchewkami, puree z bobu, francuska sałatka z zielonej soczewicy, prowansalski tian, tagine ze szpinakiem, grecka zupa cytrynowa, sałatka z kalafiora i dynia po prowansalsku. Na deser zapakuję sobie mus malinowy z kremem z mango i krem sezamowy, pieczone gruszki z custardem, clafouti z owocami zdrowsza wersja snikersa(...)paella z komosy, tortille z awokado i bobem, meksykańska zupa z kukurydzy, kalafior z pęczakiem i ziołami, oraz turecka zupa z soczewicy. Na deser wzięłabym sahlab z czekoladą lub ciasto z różą i rabarbarem. Jedz i pracuj… nad własnym zdrowiem i Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem 2. Szybkie i zdrowe dania do pracy Autor: Karolina i Maciej Szaciłło
Ugotowane pozamiatanekakao 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie ciasta Miód i margarynę rozpuścić i przestudzić. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 6 równych części. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, placki piernikowe są bardzo cienkie, wystarczy im 15-20 minut pieczenia w temperaturze 180 stopni. Zaraz po upieczeniu blaty(...)pełnotłustego białego sera (nie na sernik z wiaderka) 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru pudu 2 całe jajka kilka kropli aromatu - wg uznania: waniliowy, arakowy, cytrynowy lub rumowy Przygotowanie masy serowej Wszystkie składniki (jeszcze zimne) dokładnie wymieszać, a następnie gotować na niewielkim ogniu 10 minut. Gorącą masą serową przekładać placki piernikowe Polewa 2 łyżki margaryny lub masła
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamąkę (użyłam płatków migdałowych i przy mieleniu postawiłam drobniusieńkie kawałeczki) 180 masła 400 ml płynnego miodu (użyłam 1,6 szklanki gęstego miodu wielokwiatowego) 3/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (użyłam świeżo startą skórkę z 2-ch pomarańczy i 2-ch cytryn) 2 opakowania przyprawy do piernika (razem 40 g) 1 łyżeczka ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)się składników. Pozostaw do lekkiego przestudzenia, a następnie ciepłą masę wlej do wymieszanych w misce suchych składników oraz skórek z owoców i zmiksuj wszystko przez chwilę na jednolitą masę. Ciasto będzie miało kleista konsystencję, ale nie dosypuj do niego mąki, gdyż po całkowitym przestudzeniu zgęstnieje odpowiednio. Przykryj miskę lniana ściereczką i pozostaw ciasto do ostygnięcia. Piekarnik nagrzej do temperatury
Słodko-Słony Świat Ilonygazety zaginął... Dlatego postanowiłam zrobić to na własną rękę. Zainspirowałam się przepisem Pauli z Just My Delicious na babkę cytrynową i to do tego przepisu dodałam mak. Babka cytrynowa z makiem. Składniki: 4 jajka; 1 szkl. cukru; 200 g masła lub margaryny; skórka otarta z jednej cytryny; 2 łyżki soku z cytryny; 250 g mąki pszennej; 2 łyżeczki proszku(...)cytryny. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie miksujemy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera. Ciasto dzielimy na pół, do jednej części dodajemy mak i mieszamy. Jasne ciasto wylewamy do foremki, następnie wylewamy ciasto z makiem. Ja używam formy silikonowej z kominem więc jej nie smaruję
MiksturownikCiasteczka są niezwykle kruche, o mocnym cytrynowym zapachu z delikatną nutą lawendy. Szkoda, że nie mogę umieścić na blogu zapachu jaki roznosi się po domu podczas pieczenia. Ciasteczka są pyszne same, ale też z czekoladą jak widać na zdjęciu. Rozpuściłam w kąpieli wodnej białą czekoladę, do której dodałam odrobinę fioletowego barwnika. Składniki: 200 g masła w temperaturze pokojowej(...)łyżka lawendy (kwiatów) otarta skórka z cytryny + odrobina soku wyciśniętego z cytryny 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Z każdej części uformować wałek o grubości 3,5 cm, owinąć folią spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki. Chłodne ciasto wyjąć. Pokroić
Blondynka GotujeLeciutki sernik z galaretką - pyszny! Polecam 👍 MASA SEROWA: 500 g sera trzykrotnie mielonego w wiaderku 3 duże jajka 125 g miękkiego masła 80 g cukru 20
Kuchenne zapiski EdytyBabeczki, weekend i czas spędzony z z dzieckiem w kuchni to bezcenne chwile, które dodają skrzydeł. Od rana moja Nikola nagadywała by zrobić jakieś pyszne babeczki
vaniliowoczekoladowaSzybki torcik na zimno, dolna warstwa ma zwartą konsystencje górna jest delikatna co daje idealne połączenie. Przepis znalazłam w gazecie gdy córeczka robiła porządki w
Kulinarne życieW zeszłym tygodniu swoje 27 urodziny obchodził mój syn i z tej okazji upiekłam dla niego bardzo mocno pomarańczowy tort "Lambada". Taki wypiek sprawdzi
Przepisy AleksandryPrzepraszam za zastój na blogu...Mam dla Was na prawdę dużo przepisów! Ostatnie 10 dni spędziłam w Finlandii bez dostępu do komputera tak więc na blogu
chili & sugarPrzepyszny sernik, wytwór mojej wyobraźni, jest bardzo kremowy z obłędnym pomarańczowym karmelem. Sernik jest dość prosty w wykonaniu, i nie wymaga dużych kosztów. Smak jest bardzo
SMYKWKUCHNIbyć trzy razy zmielony, więc idealnie nadaje się niezbyt rzadki ser z wiaderka. U mnie latem piekarnik odpoczywa, gdyż wolimy ciasta na zimno. Kochamy serniki, więc jeśli chodzi o ciasto bez pieczenia, wybór jest prosty — sernik, staram się tylko urozmaicać jego smak. Tym razem był sernik z owocami. Ciekawa jestem, czy również lubicie serniki i jakie najbardziej? Składniki(...)nektarynek 500 g dojrzałych truskawek 150 g dojrzałych borówek 5 łyżek cukru trzcinowego 1 łyżka soku z cytryny 2 galaretki truskawkowe 1 galaretka cytrynowa 150 g maślanych herbatników Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml. Jak przygotować sernik z owocami na zimno? Nektarynki pokroić, dodać cukier trzcinowy (ilość zależy, jak słodkie
Kuchcik gotujemasa serowa: 400 g serka waniliowego 330 ml zimnej śmietanki 36% 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru dodatki: ok. 12 biszkoptów podłużnych 1 galaretka truskawkowa świeże owoce: borówki, maliny,truskawki,porzeczka Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Powoli dodajemy serek waniliowy(...)Biszkopty mogą zacząć wypływać na wierzch- nie przejmujemy się tym :) Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Pod koniec tego czasu przygotowujemy kolejną galaretkę i studzimy. Zalewamy wierzch ciasta zimną galaretką i układamy owoce. Wstawiamy do lodówki na kolejną godzinę. Smacznego
KuchcikoweLovekakao, 3 łyżki śmietana 18%, 200ml soda, 3 łyżeczki przyprawa do piernika, 4 łyżeczki margaryna, 250g miód, 400g Składniki na lukier białka, 2 sztuki cukier puder, 2 szklanki aromat cytrynowy, 1 łyżeczka Przygotowanie W rondlu zagotowujemy miód z przyprawami, dodajemy margarynę i zdejmujemy z ognia. Mieszamy, aż do rozpuszczenia margaryny, odstawiamy do wystudzenia. Sodę rozpuszczamy w śmietanie i pozostawiamy(...)mąką, delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy wystudzony miód i na końcu śmietanę z sodą. Wszystko dokładnie ręcznie mieszamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki, aby ciasto zgęstniało. Gotowe ciasto wykładamy na blat wysypany mąką i rozwałkowujemy na grubość 5mm. Mąki sypiemy sporo, gdyż ciasto bardzo się klei. Wykrawamy foremkami dowolne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem
Gotowanie moimi oczamigorącej wody sok z ½ cytryny skórka otarta z jednej cytryny Poncz: 1/2 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: 2 jasne galaretki ( u mnie cytrynowe) 2 litrowe słoiki brzoskwiń z kompotu Galaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W upalne dni, lub gdy zależy nam, aby galaretka szybciej stężała dodajemy mniej wody( dwie galaretki rozpusciłam(...)dodajemy po jednym żółtku. Do masy jajeczenej stopniowo wsypujemy wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem i pieczenia. Bardzo delikatnie mieszamy łopatką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. W ostudzonym biszkopcie w yrównujemy ewentualne nierówości i d obrze nasączamy ponczem
Mia Cucina Sofietakostkę masło posiekać nożem z przesianą mąką, żółtkiem, cukrem i skórką cytryny. Delikatnie i krótko zagnieść. Uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, przełożyć do tortownicy ( 22-24 cm), wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 170 stopni na 13-17 minut. Jeśli nie macie termoobiegu trzeba zwiększyć czas pieczenia(...)cytryny, gotować 1 minutę. Dodać masło, serek mascarpone i skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać, wylać na upieczony spód. Owoce kaki umyć pokroić w plastry, wyłożyć na masę cytrynową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 15 minut
SzczyptaSmaQMoje pierwsze muffinki zrobiłam w sobotę. Wyszły dobre, nie za słodkie, momentami nawet lekko gorzkawe (podejrzewam, że to przez czekoladę). Podaję przepis na wersję z lukrem cytrynowym. Przepis lekko zmodyfikowany stąd ;) Składniki na 12 muffinek: 2 szklanki mąki 2 łyżki cukru 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 50 gram gorzkiej czekolady 1 jajko 1/3 szklanki(...)białej skórki) Lukier: 200 g cukru pudru sok z jednej cytryny Wykonanie: Składniki suche i mokre wymieszać w osobnych naczyniach. Składniki mokre wlać do suchych i dobrze wymieszać wymieszać. Ciasto nakładać do papilotek w formie do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut. Lukier utrzeć na jednolitą masę. Polać muffinki, posypać kandyzowaną skórką
Pasja Smaku