18.03.2018 Delikatna babka pełna aromatu cytryny i pomarańczy. Wzbogaci nasz stół świąteczny. Dość łatwa w wykonaniu. Dekorujemy według uznania. Składniki 250 g masła 250 g cukru
gotuj ze mnąPierwszy raz sernik ze zmiksowanymi bananami zauważyłam na Moich Wypiekach , zaraz po tym był przetestowany, zaakceptowany przez domowników i... zapomniany. Kiedy jednak zamarzyło mi się coś
Kraina Miodem Płynącałyżki kakao 1/2 szklanki wody 2 szklanki mąki 5 jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Na masę 500 ml śmietany kremówki 36% 5 łyżek cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 1/2 szklanki wody WYKONANIE Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. W garnuszku zagotować wodę, margarynę, kakao(...)żelatynę. Margarynę, cukier, kakao i rozpuszczoną żelatynę wymieszać i stopniowo podgrzewać do połączenia wszystkich składników (nie dopuścić do zagotowania). Przestudzić i na koniec dodawać po łyżce śmietany roztrzepując. Góra ciasta mi lekko popękała, więc żeby polewa brzydko nie wyglądała, to posypałam wierzch ciasta płatkami migdałów, dopiero później polewając polewą czekoladową
Passions hobbies lifeJest wilgotna, a zarazem puszysta i delikatna. Mocno cytrynowa. Idealny prezent na wielkanocne świętowanie. Przepis jest bardzo prosty i szybki. Składniki na babkę: 250g mąki, 250g cukru, 4 jaja, 1 duża cytryna, 200g masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 wyciśniętej cytryny Ponadto: borówka do dekoracji Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijamy(...)miękkie masło. Gdy masa będzie gładka i puszysta dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Cytrynę sparzyć i wyszorować. Skórkę zetrzeć na drobnej tarce, a sok wycisnąć, dodać do ciasta wraz z pianą z białek. Delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełozyć do foremki z kominem. Piec 50minut w 180oC. Po przestudzeniu wyjąć z foremki. Lukier: do cukru pudru dodajemy
Słodki Zakątekmasła, 2 pełne szkl. mąki pszennej, 3 łyżki śmietany 12% 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 litrowy słoik najlepiej domowego musu jabłkowego lub 5 -6 jabłek, 2 łyżki galaretki cytrynowej, cynamon, olejek pomarańczowy Mus jabłkowy 5 dużych jabłek, obrane i starte na tarce o dużych oczkach. Wsypujemy do garnka podlewamy troszkę wodą i ok 5 min na wolnym ogniu(...)puch ok. 2 min), dodać jajka na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, utrzeć, dodać po łyżce śmietanę, dokładnie połączyć. Piekarnik nagrzać do 175 C. Połowę ciasta wyłożyć łyżką na blachę, wyrównać (35x25), rozłożyć jabłka, nałożyć pozostałe ciasto delikatnie wygładzając łyżką. Piec przez około 45 minut , jeśli wierzch zarumieni się wcześniej, przykryć je papierem do pieczenia
Kubki smakuczwarte to idealny wypiek na śniadanie i na deser, w tygodniu i w weekend, dla całej rodziny! Receptura pochodzi z książki Donny Hay "szybko, świeżo, prosto". Babka cytrynowa 2 jajka 180 ml oleju 1 łyżka skórki otartej z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 280 g jogurtu greckiego 300 g drobnego cukru (u mnie pól na pół trzcinowy(...)cukrem. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na gładką masę. Przekładamy do natłuszczonej formy z kominkiem i pieczemy ok 40 minut. Wbity patyczek powinien być suchy. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Ucieramy lukier z podanych składników i lukrujemy nim babkę
Dzieje kuchennej Wiewiórymiękkiego masła 180 g cukru pudru (1,5 szklanki) 50 g szklanki cukru 1 jajko 3/4 łyżeczki cukru waniliowego firmy Delecta bądź opcjonalnie ekstraktu waniliowego opcjonalnie 1/4 łyżeczki ekstraktu cytrynowego firmy Delecta, bądź kilka kropli soku z cytryny Dekoracja: biała, żółta, pomarańczowa bądź czerwona masa cukrowa kilka ziarenek czarnuszki bądź posiekana drobno czekolada - na oczka Potrzebne będą: 2 duże miski(...)masa będzie miała konsystencję masła 4. Dodać jajko oraz ekstrakt z wanilii oraz cytryny 5. Połączyć składniki z pierwszej oraz drugiej misy i wszystko razem połączyć/ugnieść ciasto 6. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-45 minut 7. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolice, obficie podsypać mąką i rozwałkować na grubość
KreatywnePinybiscotti przechowują się znakomicie w szczelnie zamkniętym pudełeczku lub puszce. Przepis znalazłam w Biscuits, brownies and biscotti wydawnictwa The Australian women's weekly. Zmodyfikowałam dodatki - chociaż w oryginalnej pistacjowo-cytrynowej wersji też niedługo zrobię, bo brzmi pysznie, prawda...? Biscotti z migdałami i morelami Składniki: (na 8-10 sztuk) 30 g masła 70 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu(...)Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do masy maślano-jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera. Morele drobno pokroić, razem z migdałami dodać do masy, wymieszać łyżką. Z ciasta, które może się mocno lepić, uformować wałeczek, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, przełożyć na blachę wyłożoną
Pożeraczka, czyli raz adobrzebliżej im jest do shortbreadów , niż do herbatników. Bardzo proste do wykonania. Nie dłużej niż w pół godziny od rozpoczęcia otrzymujemy małe conieco do kawy lub herbaty, o delikatnym cytrynowym aromacie. Swoją nazwę zawdzięczają ruinom zamku Tantallon w hrabstwie East Lothian w Szkocji. Składniki: 115 g mąki pszennej typ 500 115 g mąki kukurydzianej 115 g miękkiego masła(...)cukrem pudrem na jednolitą puszystą masę, dodaj roztrzepane jajka, mąkę z sodą. Krótko, ale dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły, następnie dodaj startą skórkę z cytryny. Przygotowane ciasto rozwałkuj na blacie roboczym dosyć cienko, na grubość 2 - 4 mm, nie więcej. Okragłą foremką, kieliszkiem lub szklaneczką wytnij okrągłe ciasteczka o średnicy 4 cm (oczywiście mogą być trochę mniejsze
Grahamka, weka i kajzerkaNa blogu zdecydowana większość recenzji odżywek białkowych to białka roślinne. Wynika to z faktu, że przeważnie to białka wegańskie mają bardzo dobry skład, który warto Wam
Candy PandasMile wspominacie nadmorskie smaki? Wróćcie do nich, przyrządzając bałtyckiego dorsza w identyczny sposób jak w smażalni ryb! Taką rybę najlepiej jeść bez dodatków takich jak frytki
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki: KRUSZONKOWY SPÓD: mąka krupczatka 15 dag, cukier 15 dag, masło lub margaryna 15 dag MASA SEROWA: jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, masło lub margaryna
W Mojej Kuchni Lubiędzisiaj czekam na ciąg dalszy, bo takie wypadki to się chyba nie zdarzają. W zeszły czwartek, kiedy mentalnie już szykowałam się do pójścia do domu, próbowałam upchnąć ostatnie ciasta w zamrażarce. Przechowujemy je na wysokich wagonach; ten akurat miał miejsce na osiemnaście blach, wypełniony był roladami i spodami biszkoptowymi, które, choć pojedynczo lekkie, w takiej ilości w magiczny wręcz sposób(...)komponowaniu składników. Dodatek kardamonu i kokosa mnie zaintrygował, miałam na te ciasteczka ogromną ochotę. Dzięki amoniakowi są niesamowicie chrupiące, a dodatek kardamonu sprawia, że niesamowicie kuszą zapachem. Kwaskowa, mocno cytrynowa glazura pasuje tutaj po prostu idealnie. Całość jest niesamowicie uzależniająca - tak naprawdę nie jestem pewna, czy doczekają do niedzieli... Nie wyszło ich bowiem wcale tak dużo. Po inne skandynawskie smakołyki
Pożeraczka, czyli raz adobrzewszystkich i powiem Wam, że ciężko się po nim pozbierać. Cierpię na chroniczny brak sił. Mam nadzieję, że ten stan szybko minie. Mam dla Was przepis na pyszne, kruche cytrynowe ciasteczka, do których dodałam sok z cytryny Limmi. Ciasteczka wyszły super, bardzo wszystkim smakowały. Z podanego przepisu mnie wyszło około 35 sztuk. Polecam i pozdrowionka ślę :-) Składniki: 150 g masła(...)puszystą masę. Dodajemy sok z cytryny i po jednym żółtku. Cały czas miksujemy. 2. Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Partiami dodajemy do masy. 3. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. 4. Po godzinie wyjmujemy, dzielimy na pół i każdą część rozwałkowujemy na grubość około 3mm. 5. Foremką wykrawamy
kruche babeczkiskładniki na spód: 150 g herbatników 80 g masła, roztopionego wykonanie: Herbatniki rozdrabniamy jak najdrobniej. Dodajemy roztopione masło i mieszamy do uzyskania struktury mokrego piasku. Przekładamy
Domowy Smak Jedzenia