Batony owocowe – Vitanella (Biedronka) 230Ho ho ho! Jak tam po Mikołajkach? 🎅 Były prezenciki? 🎄 Nasze upominki mogliście zobaczyć na instastory, zawsze miło jest dostawać pandzie gadżety 🐼 Chyba najczęściej w prezencie
Candy Pandas
CAMEMBERT PANIEROWANY. 258W lampce mieni się czerwone wino. Patrzy na nią swoim przenikliwym wzrokiem i czeka, czeka co zrobi. Czy wypije? Czy spojrzy w oczy? Czy coś powie
W kuchni Karmel-itki
SERNIK SADZONE JAJKO 173Sernik na zimno z połówkami brzoskwiń i galaretką krystaliczną z wyglądu przypominający sadzone jajka to idealna propozycja na Święta Wielkanocne. Masa sernikowa wykonana jest z
Kuchnia MagdaLeny
SERNIK SADZONE JAJKO 173Sernik na zimno z połówkami brzoskwiń i galaretką krystaliczną z wyglądu przypominający sadzone jajka to idealna propozycja na Święta Wielkanocne. Masa sernikowa wykonana jest z
Kuchnia MagdaLeny
Szarlotka z kisielem bez pieczenia 185Do przygotowania tej szarlotki potrzeba mam niewiele składników i niewiele czasu. Przepis jest banalnie prosty, czym wzbudził moje zaciekawienie- nie żebym bała się trudnych przepisów ale
Pieguskowa Kuchnia
RECENZJA JOGURTÓW ALPRO 219niżej zamieszczam dokładny skład i wartości odżywcze, oraz moją krótką recenzję :) Zainteresowanych moją opinią zapraszam do lektury ! Opinia : Po otwarciu jogurtu wyraźnie poczułam zapach migdałów ( przypominający migdałowy aromat do ciasta ). W smaku może nie zachwycił tak jak pozostałe ale był smaczny , lekko słodkawy o cudownej kremowej konsystencji ( bez wody, która jest w przypadku np jogurtów "Provamel" czy "Valsoya"). SMAK(...)referencyjnej wartości spożycia dla osoby dorosłej. Skład : Wodne, obrane nasiona soi (7,8%), cukier, migdały (1,3%), cytrynian wapnia, stabilizator (pektyna), regulator kwasowości (cytrynian sodu, kwas cytrynowy), aromat naturalny, sól morska, przeciwutleniacz (Ekstrakt bogaty w tokoferol, palmitynian askorbylu), aromat , witaminy (B12, D2, e), kultury jogurtowe (Str. thermophilus, L. bulgaricus). Opinia : Zdecydowanie mój faworyt ! W smaku przypominający rafaello
Marcepanowa kuchnia
Muffinki z cukinią. 193rzadko zabieram się za smażenie placków, ale nie szkodzi, wproszę się do Maćka. W przypadku muffinek czynność tę można pominąć. Babeczki z dodatkiem cukinii są przyjemnie wilgotne, wyraźnie cytrynowe w smaku. Lubię takie niestandardowe dodatki w deserach. Piekłam już muffinki z czerwonej fasoli czy marchewkowe . Wszystkie godne polecenia. P.S. Przepis pochodzi z tej strony . Składniki(...)wymieszać. W drugiej misce jajka połączyć z olejem, cukrem, sokiem oraz skórką z cytryny. Dodać suche składniki oraz przetartą na dużych oczkach cukinię. Wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, ciasto nakładać do 3/4 wysokości papilotki. Piec w temperaturze 170°C przez 30 minut (do tzw. suchego patyczka
zadanie-gotowanie
Tort Ambasador 492zanadrzu czeka na wstawienie (i wcześniejsze napisanie) kilka przepisów na świąteczne ciasta, które gościły w naszej Rodzinie na święta Bożego Narodzenia. Ambasador jest jednym z nich, a przepis pochodzi ze starych zbiorów Mamy :) Oczywiście troszkę zmodyfikowałam, ale to u mnie norma... Składniki: Na blaszkę o wymiarach ok 23x29cm Biszkopt: 7 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu 7 łyżek(...)spirytusu Dodatkowo: 100g płatków migdałów 100g orzechów włoskich (posiekanych) 100g rodzynek np sułtańskich 1/2 szklanki kakao 1 puszka brzoskwiń 1 cytryna 1 opakowanie biszkoptów okrągłych (ok 180g) 2 galaretki cytrynowe Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodawać po odrobinie cukru oraz żółtka i cały czas ubijać. Na końcu dodać przesiane
Kuchnia w czekoladzie
MIĘTOLADA - LEMONIADA MIĘTOWA Z LIMONKĄ I MIODEM 280Jest gorąco, ba, można się roztopić nic nie robiąc i nie zanosi się na ochłodzenie. Pewnie wielu z Was zarzuci mi
W kuchni Karmel-itki
Drożdżówki z serem 227miksera z hakami do ciasta drożdżowego . Otrzymuję gładkie, elastyczne i jednolite ciasto, które dobrze odchodzi od miski i rąk. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywam czystą ściereczką kuchenną i odstawiam w ciepłe miejsce na 60 minut . Po tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Krok 2 – nadzienie na bułeczki Nadzienie na bułeczki robię, gdy wyrasta ciasto drożdżowe. Do miski wrzucam twaróg(...)około 50 x 35 cm. Placek ciasta wykładam i równomiernie smaruję nadzienie serowe. Pozostawiam jednak puste miejsce na około 2 cm od brzegów. Ciasto składam do połowy wzdłuż dłuższego boku i nakrywam drugą połową ciasta. Powstały rulon ciasta z nadzieniem kroję w poprzek na 10 lub 12 równych kawałków. Każdy wycięty pasek ciasta chwytam palcami z obu stron, zakręcam
Ania gotuje
Bliny 135mokre ze sobą (żółtka utrzyj z cukrem waniliowy, dodaj mleko oraz jogurt). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Na koniec delikatnie połącz ciasto z białkami. Placki smażymy na złocisty kolor na rozgrzanej patelni. Tuż przed podaniem posypujemy bliny cukrem pudrem, smacznego! ***** First, we separate the protein from the yolks and stiffen them with(...)proteins, gently. Fry the pancakes until golden brown in a hot pan. Just before serving, we sprinkle a powder sugar bliny, enjoy your meal! Polecam / Recommend : owoce / fruits Krem cytrynowy / Lemon cream Mus malinowy / Raspberry mousse Mus truskawkowy / Strawberry mouss
Projekty ze smakiem
Kulisy fotografii kulinarnej: Jak robi zdjęcia Monika z bloga Z chaty na końcu wsi +LP 196Fotografia Coolinarna) DIY Tło do fotografii z tkaniny oraz starej gazety OMÓWIENIE ZDJĘCIA - ROLADA CYTRYNOWA KONCEPCJA ZDJĘCIA Zaplanowałam jasną, wiosenną stylizację z delikatnym wielkanocnym akcentem. Biszkoptowa rolada z cytrynową masą - połączenie bieli, szarości, odcieni żółci uzupełnione zielenią. DOBÓR TŁA I PROPSÓW Ponieważ stylizacja miała być lekka i wiosenna, wybrałam jasne marmurkowe tło. Jasne talerze, wiosenna zieleń(...)użyłam ostrego noża zamoczonego w gorącej wodzie - dzięki temu uzyskałam niemal idealnie równy i wyrazisty przekrój. Długość rolady dopasowałam do wielkości talerza, pozostałą część wykorzystałam na ujęciach z kawałkiem ciasta na talerzyku. Ponieważ nie mam specjalnych zdolności cukierniczych ani potrzebnego do finezyjnego ozdabiania ciast sprzętu postawiłam na prostotę. Czyli wykorzystałam końcówkę z małym, okrągłym otworem i zrobiłam na wierzchu
Chilli Czosnek i Oliwa
Magdalenki biszkoptowe ciasteczka 162odlane w prążkowanej skorupie muszli. I niebawem (...) machinalnie podniosłem do ust łyżeczkę herbaty, w której rozmoczyłem kawałek magdalenki. Ale w tej samej chwili, kiedy łyk pomieszany z okruchami ciasta dotknął mego podniebienia, zadrżałem, czując, że się we mnie dzieje coś niezwykłego. Owładnęła mną rozkoszna słodycz (...). Sprawiła, że w jednej chwili koleje życia stały mi się obojętne, klęski jako błahe, krótkość(...)jaja 150 gram mąki 1 łyżka otrąb lub inuliny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki drobnego cukru 100 gram roztopionego masła masło do wysmarowania formy olejek cytrynowy (lub woda pomarańczowa) Ubiłam pianę na sztywno. Dodałam cukier. Ubijałam dalej. Dodałam żółtka a za nimi przesianą mąkę i inulinę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wąską stróżą nalałam wlałam
AZgotuj!
Kokosowo-migdałowe pralinki 199mająca obsesję na punkcie deserów, ba, wręcz od nich uzależniona, muszę mieć w kulinarnych repertuarze kilka przepisów, które pozwolą wyczarować coś dobrego w celu błyskawicznego zaspokojenia słodkiego głodu. Uwielbiam ciasta, jednak w takich awaryjnych momentach perspektywa czekania, aż się upieką i przestygną, nie jest zbyt pocieszająca. Dlatego w moich kuchennych szafkach zawsze plątają się orzechy i suszone owoce, które utarte(...)Składniki: ¾ szklanki wiórków kokosowych plus jeszcze trochę do obtaczania ¾ blanszowanych migdałów ½ szklanki suszonych daktyli, moczonych przez 15 minut w ciepłej wodzie ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii ½ łyżeczki startej skórki cytrynowej Wiórki kokosowe oraz migdały wrzuć od blendera i miksuj do momentu, aż powstanie proszek. Powinno to zając około 3-5 minut. Dodaj odcedzone daktyle, ziarenka wanilii oraz skórkę cytrynową
Roślinna - blog wegański
Wytrawna bruschetta ze swieżymi figami i serem 213Figi z reguły kojarzą mi się z suszonymi owocami i Świętami Bożego Narodzenia, kiedy jako bakalie dodawane są do ciast. Przyznam, że nie często dane mi jest smakować tego śródziemnomorskiego przysmaku jako swieżego owocu, a szkoda, bo jest pyszny!! Dziś udało mi się zdobyć te ciemnofioletowe, spożywane na surowo. Pani w sklepie delikatnie dotykała każdej z fig i sprawdzała(...)miodowym sosem. Dziś wybrałam szybką przekąskę na słono. Nic szczególnego, bo tylko wczorajsza bułka (nic się nie marnuje), ser żółty, figi, szynka parmeńska pokrojona na julienne, trochę tymianku cytrynowego, a na koniec parę kropel miodu i oliwy extra vergine Delicato Monini. Mówię Wam, niebo w gębie! Musicie koniecznie spróbować!! Wytrawna bruschetta ze swieżymi figami i serem Składniki na 2 osoby
Mia Cucina Sofieta
Torcik piankowo-galaretkowy 537Jakiś czas temu widziałam na jednym z blogów podobny torcik piankowy. Niestety nie pamiętam już na którym. Pomyślałam sobie wtedy, ze koniecznie mszę go przygotować. Okazja
Smakołyki Asi
Przepisy na święta 274W tym roku (znowu) czasu przed świętami mam jakby coraz mniej... Jednak na pewno znajdę go tyle, by przygotować moje ulubione świąteczne smakołyki. Może i
KUCHARNIA