ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:388/508)

Babka cytrynowa z makiem. 290

gazety zaginął... Dlatego postanowiłam zrobić to na własną rękę. Zainspirowałam się przepisem Pauli z Just My Delicious na babkę cytrynową i to do tego przepisu dodałam mak. Babka cytrynowa z makiem. Składniki: 4 jajka; 1 szkl. cukru; 200 g masła lub margaryny; skórka otarta z jednej cytryny; 2 łyżki soku z cytryny; 250 g mąki pszennej; 2 łyżeczki proszku(...)cytryny. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie miksujemy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera. Ciasto dzielimy na pół, do jednej części dodajemy mak i mieszamy. Jasne ciasto wylewamy do foremki, następnie wylewamy ciasto z makiem.  Ja używam formy silikonowej z kominem więc jej nie smaruję

Miksturownik
Ciasteczka Lawendowe 138

Ciasteczka są niezwykle kruche, o mocnym cytrynowym zapachu z delikatną nutą lawendy. Szkoda, że nie mogę umieścić na blogu zapachu jaki roznosi się po domu podczas pieczenia. Ciasteczka są pyszne same, ale też z czekoladą jak widać na zdjęciu. Rozpuściłam w kąpieli wodnej białą czekoladę, do której dodałam odrobinę fioletowego barwnika.  Składniki: 200 g masła w temperaturze pokojowej(...)łyżka lawendy (kwiatów) otarta skórka z cytryny + odrobina soku wyciśniętego z cytryny 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Z każdej części uformować wałek o grubości 3,5 cm, owinąć folią spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki. Chłodne ciasto wyjąć. Pokroić

Blondynka Gotuje
Sernik (pieczony) z winogronami i galaretką 227

Leciutki sernik z galaretką - pyszny! Polecam 👍 MASA SEROWA: 500 g sera trzykrotnie mielonego w wiaderku 3 duże jajka 125 g miękkiego masła 80 g cukru 20

Kuchenne zapiski Edyty
Muffinki z białą czekoladą, kremem mlecznym i gorzkimi guziczkami 138

Babeczki, weekend i czas spędzony z z dzieckiem w kuchni to bezcenne chwile, które dodają skrzydeł. Od rana moja Nikola nagadywała by zrobić jakieś pyszne babeczki

vaniliowoczekoladowa
Torcik z pianką 141

Szybki torcik na zimno, dolna warstwa ma zwartą konsystencje  górna jest delikatna co daje idealne połączenie. Przepis znalazłam w gazecie gdy córeczka robiła porządki w

Kulinarne życie
TORT POMARAŃCZOWY "LAMBADA" 171

W zeszłym tygodniu swoje 27 urodziny obchodził mój syn i z tej okazji upiekłam dla niego bardzo mocno pomarańczowy tort "Lambada". Taki wypiek sprawdzi

Przepisy Aleksandry
bezglutenowa cytrynowa babka wielkanocna 165

Przepraszam za zastój na blogu...Mam dla Was na prawdę dużo przepisów! Ostatnie 10 dni spędziłam w Finlandii bez dostępu do komputera tak więc na blogu

chili & sugar
Sernik z karmelem pomarańczowym! 195

Przepyszny sernik, wytwór mojej wyobraźni, jest bardzo kremowy z obłędnym pomarańczowym karmelem. Sernik jest dość prosty w wykonaniu, i nie wymaga dużych kosztów. Smak jest bardzo

SMYKWKUCHNI
Sernik owocowy na zimno 337

być trzy razy zmielony, więc idealnie nadaje się niezbyt rzadki ser z wiaderka. U mnie latem piekarnik odpoczywa, gdyż wolimy ciasta na zimno. Kochamy serniki, więc jeśli chodzi o ciasto bez pieczenia, wybór jest prosty  —  sernik, staram się tylko urozmaicać jego smak. Tym razem był sernik z owocami. Ciekawa jestem, czy również lubicie serniki i jakie najbardziej? Składniki(...)nektarynek  500 g dojrzałych truskawek  150 g dojrzałych borówek  5 łyżek cukru trzcinowego  1 łyżka soku z cytryny  2 galaretki truskawkowe  1 galaretka cytrynowa  150 g maślanych herbatników Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml. Jak przygotować sernik z owocami na zimno? Nektarynki pokroić, dodać cukier trzcinowy (ilość zależy, jak słodkie

Kuchcik gotuje
SERNIK NA ZIMNO Z BISZKOPTAMI I ŚWIEŻYMI OWOCAMI 143

masa serowa: 400 g serka waniliowego 330 ml zimnej śmietanki 36%  1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru dodatki: ok. 12 biszkoptów  podłużnych 1 galaretka truskawkowa świeże owoce: borówki, maliny,truskawki,porzeczka Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia.  Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Powoli dodajemy serek waniliowy(...)Biszkopty mogą zacząć wypływać na wierzch- nie przejmujemy się tym :) Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.  Pod koniec tego czasu przygotowujemy kolejną galaretkę i studzimy.  Zalewamy wierzch ciasta zimną galaretką i układamy owoce. Wstawiamy do lodówki na kolejną godzinę. Smacznego

KuchcikoweLove
Pierniczki alpejskie 130

kakao, 3 łyżki śmietana 18%, 200ml soda, 3 łyżeczki przyprawa do piernika, 4 łyżeczki margaryna, 250g miód, 400g Składniki na lukier białka, 2 sztuki cukier puder, 2 szklanki aromat cytrynowy, 1 łyżeczka Przygotowanie W rondlu zagotowujemy miód z przyprawami, dodajemy margarynę i zdejmujemy z ognia. Mieszamy, aż do rozpuszczenia margaryny, odstawiamy do wystudzenia. Sodę rozpuszczamy w śmietanie i pozostawiamy(...)mąką, delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy wystudzony miód i na końcu śmietanę z sodą. Wszystko dokładnie ręcznie mieszamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki, aby ciasto zgęstniało. Gotowe ciasto wykładamy na blat wysypany mąką i rozwałkowujemy na grubość 5mm. Mąki sypiemy sporo, gdyż ciasto bardzo się klei. Wykrawamy foremkami dowolne kształty. Układamy na blaszce wyłożonej papierem

Gotowanie moimi oczami
Lekki trocik z serkiem ricotta i brzoskwiniami 171

gorącej wody sok z ½ cytryny skórka otarta z jednej cytryny Poncz: 1/2 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: 2 jasne galaretki ( u mnie cytrynowe) 2 litrowe słoiki brzoskwiń z kompotu Galaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W upalne dni, lub gdy zależy nam, aby galaretka szybciej stężała dodajemy mniej wody( dwie galaretki rozpusciłam(...)dodajemy po jednym żółtku. Do masy jajeczenej stopniowo wsypujemy wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem i pieczenia. Bardzo delikatnie mieszamy łopatką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. W ostudzonym biszkopcie w yrównujemy ewentualne nierówości i d obrze nasączamy ponczem

Mia Cucina Sofieta
Tarta Limoncello z persymoną 203

kostkę masło posiekać nożem z przesianą mąką, żółtkiem, cukrem i skórką cytryny. Delikatnie i krótko zagnieść. Uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, przełożyć do tortownicy ( 22-24 cm), wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 170 stopni na 13-17 minut. Jeśli nie macie termoobiegu trzeba zwiększyć czas pieczenia(...)cytryny, gotować 1 minutę. Dodać masło, serek mascarpone i skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać, wylać na upieczony spód. Owoce kaki umyć pokroić w plastry, wyłożyć na masę cytrynową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 15 minut

SzczyptaSmaQ
Muffinki pomarańczowe 183

Moje pierwsze muffinki zrobiłam w sobotę. Wyszły dobre, nie za słodkie, momentami nawet lekko gorzkawe (podejrzewam, że to przez czekoladę). Podaję przepis na wersję z lukrem cytrynowym. Przepis lekko zmodyfikowany stąd ;) Składniki na 12 muffinek: 2 szklanki mąki 2 łyżki cukru 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 50 gram gorzkiej czekolady 1 jajko 1/3 szklanki(...)białej skórki) Lukier: 200 g cukru pudru sok z jednej cytryny Wykonanie: Składniki suche i mokre wymieszać w osobnych naczyniach. Składniki mokre wlać do suchych i dobrze wymieszać wymieszać. Ciasto nakładać do papilotek w formie do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut. Lukier utrzeć na jednolitą masę. Polać muffinki, posypać kandyzowaną skórką

Pasja Smaku
Jabłecznik z bezą 110

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Idealne ciasto do popołudniowej herbatki jak i do imieninowej kawy    Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle(...)proszkiem przesiać do masy jajecznej delikatnie wymieszać. Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut. Do suchego patyczka Masa jabłkowa: 1 litrowy słoik musu jabłkowego lub prażonego jabłka, 1 cytrynowa galaretka u mnie domowy mus   jabłkowy dobrze odparowany i nie potrzebowałam dodatkowo galaretki Wykonanie: Mus rozgrzać w rondelku, do gorącego wsypać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretki. Przestudzony

W garach u Gosi