ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:379/508)

BABKA CYTRYNOWA 165

Jest wilgotna, a zarazem puszysta i delikatna. Mocno cytrynowa. Idealny prezent na wielkanocne świętowanie. Przepis jest bardzo prosty i szybki.   Składniki na babkę: 250g mąki, 250g cukru, 4 jaja, 1 duża cytryna, 200g masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 1/2 wyciśniętej cytryny Ponadto: borówka do dekoracji Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijamy(...)miękkie masło. Gdy masa będzie gładka i puszysta dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Cytrynę sparzyć i wyszorować. Skórkę zetrzeć na drobnej tarce, a sok wycisnąć, dodać do ciasta wraz z pianą z białek. Delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełozyć do foremki z kominem. Piec 50minut w 180oC. Po przestudzeniu wyjąć z foremki. Lukier: do cukru pudru dodajemy

Słodki Zakątek
Jabłecznik ucierany z nutą pomarańczy 218

masła, 2 pełne szkl. mąki pszennej, 3 łyżki śmietany 12% 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 litrowy słoik najlepiej domowego musu jabłkowego lub 5 -6 jabłek, 2 łyżki galaretki cytrynowej, cynamon, olejek pomarańczowy Mus jabłkowy   5 dużych jabłek, obrane i starte na tarce o dużych oczkach. Wsypujemy do garnka podlewamy troszkę wodą i ok 5 min na wolnym ogniu(...)puch ok. 2 min), dodać jajka na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, utrzeć, dodać po łyżce śmietanę, dokładnie połączyć.  Piekarnik nagrzać do 175 C. Połowę ciasta wyłożyć łyżką na blachę, wyrównać (35x25), rozłożyć jabłka, nałożyć pozostałe ciasto delikatnie wygładzając łyżką. Piec przez około 45 minut , jeśli wierzch zarumieni się wcześniej, przykryć je papierem do pieczenia

Kubki smaku
Babka cytrynowa czyli Slodki Czwartek, Maly Lakomcuch w kuchni i poWeekendowe Lakocie w jednym 172

czwarte to idealny wypiek na śniadanie i na deser, w tygodniu i w weekend, dla całej rodziny! Receptura pochodzi z książki Donny Hay "szybko, świeżo, prosto". Babka cytrynowa 2 jajka 180 ml oleju 1 łyżka skórki otartej z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 280 g jogurtu greckiego 300 g drobnego cukru (u mnie pól na pół trzcinowy(...)cukrem. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na gładką masę. Przekładamy do natłuszczonej formy z kominkiem i pieczemy ok 40 minut. Wbity patyczek powinien być suchy. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Ucieramy lukier z podanych składników i lukrujemy nim babkę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasteczka wielkanocne SUGAR COOKIES 129

miękkiego masła 180 g cukru pudru (1,5 szklanki) 50 g szklanki cukru 1 jajko 3/4 łyżeczki cukru waniliowego firmy Delecta bądź opcjonalnie ekstraktu waniliowego opcjonalnie 1/4 łyżeczki ekstraktu cytrynowego firmy Delecta, bądź kilka kropli soku z cytryny Dekoracja: biała, żółta, pomarańczowa bądź czerwona masa cukrowa kilka ziarenek czarnuszki bądź posiekana drobno czekolada - na oczka Potrzebne będą: 2 duże miski(...)masa będzie miała konsystencję masła 4. Dodać jajko oraz ekstrakt z wanilii oraz cytryny 5. Połączyć składniki z pierwszej oraz drugiej misy i wszystko razem połączyć/ugnieść ciasto 6. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-45 minut 7. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolice, obficie podsypać mąką i rozwałkować na grubość

KreatywnePiny
Aura jak z horroru i biscotti na ogrzanie duszy 177

biscotti przechowują się znakomicie w szczelnie zamkniętym pudełeczku lub puszce. Przepis znalazłam w Biscuits, brownies and biscotti wydawnictwa The Australian women's weekly. Zmodyfikowałam dodatki - chociaż w oryginalnej pistacjowo-cytrynowej wersji też niedługo zrobię, bo brzmi pysznie, prawda...? Biscotti z migdałami i morelami Składniki: (na 8-10 sztuk) 30 g masła 70 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu(...)Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do masy maślano-jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera. Morele drobno pokroić, razem z migdałami dodać do masy, wymieszać łyżką. Z ciasta, które może się mocno lepić, uformować wałeczek, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Schłodzone ciasto odwinąć z folii, przełożyć na blachę wyłożoną

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tantallon cakes - szkocki łakoć do herbaty 169

bliżej im jest do shortbreadów , niż do herbatników. Bardzo proste do wykonania. Nie dłużej niż w pół godziny od rozpoczęcia otrzymujemy małe conieco do kawy lub herbaty, o delikatnym cytrynowym aromacie. Swoją nazwę zawdzięczają ruinom zamku Tantallon w hrabstwie East Lothian w Szkocji. Składniki: 115 g mąki pszennej typ 500 115 g mąki kukurydzianej  115 g miękkiego masła(...)cukrem pudrem na jednolitą puszystą masę, dodaj roztrzepane jajka, mąkę z sodą. Krótko, ale dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły, następnie dodaj startą skórkę z cytryny. Przygotowane ciasto rozwałkuj na blacie roboczym dosyć cienko, na grubość 2 - 4 mm, nie więcej. Okragłą foremką, kieliszkiem lub szklaneczką wytnij okrągłe ciasteczka o średnicy 4 cm (oczywiście mogą być trochę mniejsze

Grahamka, weka i kajzerka
Odżywki białkowe słodzone erytrolem i stewią - GymtecLabs 192

Na blogu zdecydowana większość recenzji odżywek białkowych to białka roślinne. Wynika to z faktu, że przeważnie to białka wegańskie mają bardzo dobry skład, który warto Wam

Candy Pandas
sernik bardzo smaczny bez ubitej piany kokosowo-cytrynowy na kruszonkowym spodzie... 186

Składniki: KRUSZONKOWY SPÓD: mąka krupczatka 15 dag, cukier 15 dag, masło lub margaryna 15 dag MASA SEROWA: jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, masło lub margaryna

W Mojej Kuchni Lubię
Szczęście w nieszczęściu i duńskie ciasteczka z kardamonem 229

dzisiaj czekam na ciąg dalszy, bo takie wypadki to się chyba nie zdarzają. W zeszły czwartek, kiedy mentalnie już szykowałam się do pójścia do domu, próbowałam upchnąć ostatnie ciasta w zamrażarce. Przechowujemy je na wysokich wagonach; ten akurat miał miejsce na osiemnaście blach, wypełniony był roladami i spodami biszkoptowymi, które, choć pojedynczo lekkie, w takiej ilości w magiczny wręcz sposób(...)komponowaniu składników. Dodatek kardamonu i kokosa mnie zaintrygował, miałam na te ciasteczka ogromną ochotę. Dzięki amoniakowi są niesamowicie chrupiące, a dodatek kardamonu sprawia, że niesamowicie kuszą zapachem. Kwaskowa, mocno cytrynowa glazura pasuje tutaj po prostu idealnie. Całość jest niesamowicie uzależniająca - tak naprawdę nie jestem pewna, czy doczekają do niedzieli... Nie wyszło ich bowiem wcale tak dużo. Po inne skandynawskie smakołyki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche ciasteczka cytrynowe 64

wszystkich i powiem Wam, że ciężko się po nim pozbierać. Cierpię na chroniczny brak sił. Mam nadzieję, że ten stan szybko minie. Mam dla Was przepis na pyszne, kruche cytrynowe ciasteczka, do których dodałam sok z cytryny Limmi. Ciasteczka wyszły super, bardzo wszystkim smakowały. Z podanego przepisu mnie wyszło około 35 sztuk. Polecam i pozdrowionka ślę :-) Składniki: 150 g masła(...)puszystą masę. Dodajemy sok z cytryny i po jednym żółtku. Cały czas miksujemy. 2. Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Partiami dodajemy do masy. 3. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. 4. Po godzinie wyjmujemy, dzielimy na pół i każdą część rozwałkowujemy na grubość około 3mm. 5. Foremką wykrawamy

kruche babeczki
sernik z borówkami vel jagodami 119

składniki na spód: 150 g herbatników 80 g masła, roztopionego wykonanie: Herbatniki rozdrabniamy jak najdrobniej. Dodajemy roztopione masło i mieszamy do uzyskania struktury mokrego piasku. Przekładamy

Domowy Smak Jedzenia
Sernik na zimno z przezroczystą galaretką 249

Galaretki krystaliczne/przezroczyste to aktualny trend kulinarny 😊 Idealnie podkreślają owoce i dosłownie wyglądają jak tafla wody. Zachęcam Was do przygotowania najprostszego sernika na zimno na spodzie z

Ugotować
Kandyzowana skórka pomarańczowa – jak to zrobić? 386

Domowa, tradycyjna i pełna aromatu. Kandyzowana skórka pomarańczowa jest nie odłącznym składnikiem pierników, serników, keksów czy mazurków. Ten pełen aromatu dodatek tworzy niezwykle słodkie połączenie z

Ciasta z tradycjami
TORT Z OWOCAMI 274

Był tort na Dzień Mamy, to tort na Dzień Dziecka też musi być obowiązkowo!  Obłożony pyszna białą czekoladą, a pokryty mnóstwem świeżych owoców. Polubią nie

Z Majeczką w kuchni
Biszkopt z prażonymi jabłkami i czekoladą 146

pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy Dodatkowo: 1 duży słoik prażonych jabłek 1-2 jabłka cynamon garść rodzynek 1 galaretka cytrynowa 1 mleczna czekolada Sposób wykonania: Biszkopt Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia(...)jabłka pokrojone w kostkę, cynamon, garść rodzynek oraz galaretkę. Mieszamy do momentu aż galaretka sie rozpuści. Gorącą masę wylewamy na spód biszkoptu i przykrywamy drugą częścią. Rozpuszczamy czekoladę- polewamy ciasto.  Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą

Smaki Natalii
Tort z galaretką na Dzień Mamy 81

Przepyszny lekki tort z galaretką i owocami, który zasmakuje wszystkim gościom. Idealny na Dzień Matki, ale będzie smakował też w każdym innym sezonie – nawet w

Bardzo Gruby Smok
Marynowana dynia a la ananas (bez octu) – przepis krok po kroku 287

dynią w roli głównej. Marynowana dynia a la ananas to kolejny z przetworów, który u mnie w domu przygotowujemy co roku. Jak wiadomo, ananasy są świetnym dodatkiem do ciast, kremów, deserów, sałatek, a nawet do mięsa, czy ryb. Natomiast kiedy wykryto u mojego Brata alergię na ananasy, postanowiliśmy znaleźć zamiennik tego owocu i tak się zaczęła nasza przygoda z dyniowym(...)przygotowania marynowanej dyni będziecie potrzebować: 2 kg obranej i oczyszczonej dyni 1,5 l wody 1 kg cukru (u mnie cukier trzcinowy ) 30 g cukru waniliowego 3 łyżeczek kwasku cytrynowego Przygotowanie krok po kroku: 1. Wodę zagotowujemy z kwaskiem cytrynowym i odstawiamy do przestudzenia. 2. Dynię obieramy, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę. Ważne, żeby nie były to zbyt

Okiem Blondynki by McBlondi
Adwokat Diabła- czyli tort sernikowy z adwokatem 300

kąpieli wodnej z relatywnie małą ilością cukru w stosunku do ilości kakao i gorzkiej czekolady. Obłędnie kremowy, zwarty i równy jak stół. Zwieńczeniem jest galaretka z likieru jajecznego (adwokatu). Ciasto nazwałam adwokat diabła bo sernik ma diabelnie czekoladowy smak a adwokat dopełnia intensywne doznania podczas degustacji. W końcu jest karnawał i raz do roku można zaszaleć.  Składniki(...)łyżeczka ciemnego rumu  1 łyżka kawy rozpuszczalnej  150 g czekolady gorzkiej 70% Na galaretkę adwokatową :  500 ml adwokatu  150 g kremówki  1 op galaretki cytrynowej 2 łyżki żelatyny + 50 ml gorącej wody 125 ml wody do rozpuszczenia galaretki  Wykonanie :  UWAGA wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. SER, JAJKA i ŚMIETANKĘ wyjmujemy wcześniej

vaniliowoczekoladowa
Tort śmietankowy z konfiturą wiśniową 190

Zaczynam od zrobienia biszkoptu, przepis znajdziesz tutaj . Następnie do miksera wlewam śmietankę, cukier ja przeważnie daje 1 szklankę :) (jeżeli ktoś lubi mniej słodki należy zmniejszyć ilość cukru), kwasek cytrynowy i włączam mikser aż do uzyskania sztywno ubitej śmietany.  Do miski wlewam wodę i mieszam ją z łyżką cukru i sokiem z połówki cytryny. Jeżeli ktoś lubi można dodać alkohol(...)mokry. Wykładam bitą śmietanę na grubość ok 2 cm a na nią konfiturę (po tym jak zrobiłam własną konfiturę, sklepową omijam szerokim łukiem. Przepis  tutaj .) Nakładam kolejną warstwę ciasta i postępuje dokładnie tak samo jak przy spodzie.  Na koniec nakładam ostatnią warstwę ciasta i cały tort pokrywam warstwą bitej śmietany. I zostało tylko udekorować dzieło

Kuchnia Viki
Kukurydziane ciasteczka cytrynowe 177

podniebieniem. Pierwsze wydaję się być smaczne, ale każde kolejne ciastko to czysta przyjemność! Oj! Jeżeli jesteście zwolennikami chrupiących  przekąsek to te mogę spokojnie polecić dalej! Oto Kukurydziane ciasteczka cytrynowe." Składniki: 200 g mąki kukurydzianej 250 g maki pszennej skórka z jednej cytryny szczypta soli 4 żółtka 200 g masła 125 g cukru Sposób przygotowania: Do wysokiej miski wsypujemy mąkę(...)niej mąki i dalej miksujemy (za pomocą robota kuchennego, albo ręcznego miksera ze spiralnymi końcówkami). Gdy masa będzie zwarta, wykładamy ją na oprószony mąką blat i zagniatamy w kulkę - ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części i każdą kolejno rozwałkowujemy na około 3-4 mm i wykrawamy

Słodkie Przyjemności