ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:373/508)

Tęczowy sernik na zimno. 136

szybki nie jest ale bardzo prosty. Składniki na blaszkę 28cm: - 1kg sera z wiaderka - 200g śmietanki 30% - 200g cukru pudru (lub do smaku) - galaretki jagodowa, wiśniowa, truskawkowa, brzoskwiniowa, cytrynowa, agrestowa, przeźroczysta - 400g jagód lub borówek - 100g malin (do serka z galaretką truskawkową, tu powinny być truskawki ale moje dzieci nie mogą truskawek dlatego zastąpiłam je malinami) - 200g brzoskwiń z puszki(...)pieczenia lub folią spożywczą, Galaretkę jagodową rozrabiamy całą wg przepisu, w naszych sklepach jest na 375ml wody i takie proporcje zostawiamy, tężejącą galaretką zalewamy borówki i tak tworzymy spód ciasta, wstawiamy do lodówki, każdą galaretkę dzielimy wagowo na pół, ser mieszamy z cukrem pudrem i śmietanką, mieszamy jedynie do połączenia składników, dzielimy na 5 równych porcji, u mnie wyszło

Wypieki Rene
Tort z musem truskawkowym 394

pianę ze szczypta soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier a następnie kolejno żółtka i obydwie przesiane i wymieszane mąki. Dno tortownicy (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 175-180 stopni przez ok. 30-40 minut (do momentu suchego patyczka). Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości(...)ponownie biszkopt i pozostawić do wystudzenia przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wyjmować z formy po całkowitym wystudzeniu. Przekroić na 3 blaty. Każdy ponczować leciuteńko osłodzoną wodą z dodatkiem aromatu cytrynowego lub ekstraktu waniliowego. Składniki na krem: • 1 kg truskawek • 2 łyżki soku z cytryny • 10-12 łyżek cukru pudru • 2 łyżki cukru z wanilią • 2 kopiate łyżki stołowe żelatyny

KUCHNIA POLSKA
Placek z jabłkami, pierniczkami i bitą śmietaną 110

Dodatkowo : 30 dkg pierniczków 1. Placki biszkoptowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy według przepisu(...)kroimy w drobną kosteczkę, dajemy do rondelka, dodajemy cukier i wodę i smażymy aż jabłka zmiękną. Jak jabłka są już miękkie to zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę cytrynową albo pomarańczową i dobrze mieszamy, odstawiamy do momentu aż jabłka z tą galaretką zaczną tężeć. 3. Jak jabłka zaczną tężeć to wykładamy je na jeden biszkopt i na jabłkach układamy pierniczki

Kuchnia u Bietki
Babeczki marmurkowe z różą 168

zapełniając dno foremki. Następnie kładziemy 1-11/2 łyżeczki konfitury z płatków róży. Po czym znów nakładamy naprzemiennie masę ciemną i jasną. Każdą foremkę napełniamy w ten sam sposób ciastem i nadzieniem do około 3/4 wysokości. Marmurkowe babeczki z różą wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Babeczki pieczemy około 30 minut. W zależności od piekarnika(...)foremek (większa ilość babeczek) czas pieczenia może być krótszy. Po wyjęciu z piekarnika babeczki studzimy, a następnie wyciągamy z foremek. Podajemy same, oprószone delikatnie cukrem pudrem lub polane delikatnie cytrynową polewą. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl

Słodkie okruszki
kajmakowiec 165

Bardzo smaczne ciasto, lekkie, nieprzesłodzone, idealne dla wielbicieli masy kajmakowej. Doskonałe na imprezy bo jest bardzo podzielne i można je długo przechowywać w lodówce. *blaszka 29*34 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę budyniową: 3 szklanki mleka 70 g budyniu waniliowego (niepełne dwie paczki) 2 łyżki cukru(...)masła na masę śmietanową: 500 ml śmietanki kremówki 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki żelatyny 1 puszka kajmaku o smaku czekoladowym  50 g mlecznej czekolady 6 małych paczek herbatników Biszkopt najlepiej upiec dzień przez przekrojeniem. Białka ubić z cukrem na pianę, dodawać żółtka ubijając. Mąkę i proszek przesiać, dodać do masy jajecznej i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Przelać do blaszki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Babeczki z porzeczkami i orzechową kruszonką 181

białe, czerwone i czarne) Mieszamy ze sobą wszystkie "mokre składniki" następnie dosypujemy suche i jeszcze raz starannie mieszamy, a następnie przekładamy do foremek napełniając je do ok 2/3. Na ciasto wysypujemy umyte porzeczki. Kruszonka: 2 łyżki cukru biszkoptowego Eko Maja 2 łyżki mąki 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka masła Składniki kruszonki łączymy starannie ze sobą, a następnie posypujemy(...)wykonania kruszonki można użyć zwykłego cukru, ale ten biszkoptowy nadał jej dodatkowego aromatu. W ofercie sklepu Eko Maja znajdziecie także cukry o smaku Cappucino, Amaretto i Cytrynowy. Są one aromatyzowane naturalnymi olejkami i bardzo dobrze wzbogacają smak deserów.     Przepis powstał przy współpracy ze sklepem EKO MAJA

Cynamonowe szczęście
Krem pomarańczowy (orange curd) 137

Pyszny, słodki i mocno owocowy - krem pomarańczowy. Idealny jako baza do przekładania ciast, ciasteczek i bez. Poniższy krem niesamowicie pachnie i smakuje, więc jeżeli lubicie pomarańcze to na pewno orange curd przypadnie Wam do gustu. Przepis dodaje do akcji "Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę" . Składniki na słoik 200 ml: sok z 1 pomarańczy + miąższ odrobina soku z cytryny ½ kostki(...)masła (tj. 100 g) 3 żółtka 3-4 czubate łyżki cukru pudru W rondelku wymieszać żółtka, sok pomarańczowy + miąższ z pomarańczy, sok cytrynowy i cukier puder. Przygotowaną masę podgrzewać na małym ogniu.  Gdy będzie ciepła dodać miękkie masło. Krem co jakiś czas przemieszać, aby nic się nie przypaliło. Gotować tak długo, aż uzyskamy dosyć gęstą konsystencję. Gorący krem przełożyć

Ugotować
Sernik potrójnie cytrynowy - najlepszy! 208

bardzo napowietrzać - tylko tak, aby wszystkie składniki się połączyły. Ser przelewamy na podpieczony spód i pieczemy w temperaturze 100 stopni przez 3 godziny. Studzimy przy uchyonych drzwiczkach piekarnika. Krem cytrynowy, lemon curd (kremu wyszło mi sporo, do sernika zużyłam ok. 1/3 - resztę przechowuję w szczelnym pojemniku w lodówce) Rondelek umieszczamy na większym garnku z gotującą się wodą. Do rondelka wbijamy(...)dodaniu i rozpuszczeniu całego masła - cały czas podgrzewamy mieszając - po pewnym czasie krem zacznie gęstnieć. Wtedy zdejmujemy go z ognia i studzimy. Na przestudzony sernik wykładamy wystudzony krem - inaczej ciasto może nam się rozbabrać. Krem robi się całkiem długo - ja mieszałam ponad 20 minut. Ale dla tego smaku warto poświęcić każdą minutę tego żmudnego procesu. Sernik chłodzimy przez parę godzin

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Tort śmietankowo-malinowy na 8 urodziny córeczki 151

opisuję go w etapach przygotowania. Do nasączenia: około 2/3 szklanki ciepłej wody 5-6 łyżek soku z cytryny 4-5 łyżeczek cukru pudru *do nasączenia można też użyć kwasek cytrynowy. Uwaga! Ilości „ponczu” orientacyjne, zawsze go próbujemy, powinien być kwaskowaty, bo całość tortu jest słodka Dodatkowo: dżem z wiśni z kawałkami owoców opłatek na tort cukrowe serduszka niewielka(...)składniki, najlepiej w osobnych naczyniach. Ubijamy białka. Ciągle ubijając dodajemy przygotowane żółtka. Następnie wsypujemy cukier z cukrem wanilinowym. Na koniec wsypujemy powoli (ciągle miksując) mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem lub margaryną i dokładnie obsypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 24 cm. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach na środkowym poziomie piekarnika (temperatura zależy od piekarnika

Słodkie okruszki
Sernik na zimno z serków homogenizowanych z borówkami. 199

Dosłownie tylko kilka składników będzie potrzebne do zrobienia tego pysznego sernika na zimno z waniliowych serków homogenizowanych. Dzisiaj zrobiłam ten sernik z borówkami, ale smakować będzie

Pani M - kuchnia smakowita
Kryształowy torcik z mango i granatem 1268

Jogurtowy torcik z kolorowymi galaretkami i świeżymi, egzotycznymi owocami to świetna propozycja letniego, schłodzonego deseru, który nie tylko świetnie smakuje, ale również zjawiskowo wygląda. Z pewnością

Szalona Kuchnia Eweliny
smaczny brzoskwiniowo-arbuzowy z czekoladą sernik na zimno... 94

Składniki: woda gorąca 2 szklanki, żelatyna deserowa 8 łyżeczek,  ciastka maślane 300 gram, twaróg Sernikowy z Mascarpone Président 1 kg wiaderko, cukier puder 1 szklanka

W Mojej Kuchni Lubię
Kostka kawowa z musem gruszkowym 449

Nowy Rok trzeba zacząć od czegoś pysznego, słodkiego, ale lekkiego, dlatego dla tych, którzy jeszcze nie maja dosyć słodkości po świętach proponuję ciasto według przepisu Kasi Guzik na gruszkowe cappuccino. Przepis trochę zmodyfikowałam o cukier w warstwie kawowej i gruszkowej, którego zabrakło mi oryginalnym przepisie oraz o mleko skondensowane, z którego powstaje lekka pianka. KOSTKA KAWOWA  Z MUSEM GRUSZKOWYM(...)cappuccino (proszek) 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/2 szkl gorącej wody mus gruszkowy: 4 duże gruszki 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka cukru 3/4 szkl wody 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka żelatyny wierzch: 300 ml śmietana 36% 1 śmietan fix 1 łyżka cukru pudru dodatkowo: 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 200 ml kawy     Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy

Bon appetit mon amie
Jabłecznik cappuccino 133

tańsze od ziemniaków, to takie moje spostrzeżenie po ostatniej wizycie na ryneczku. Oczywiście niska cena skłoniła mnie do nabycia słusznej ilości i zrobienia z nich czegoś pysznego. Bo ciasta z jabłkami w naszej rodzinie są lubiane bardzo. Tym razem postanowiłam klasyczny jabłecznik na biszkopcie połączyć z masą o smaku kawy cappuccino. Przygotowałam prostą kawowo śmietanową masę, która podbiła podniebienia wszystkich(...)widać na zdjęciach. Jeśli chcecie, można zmniejszyć proporcje i zrobić np z 4 jaj lub przekroić go na pół. Mus jabłkowy: 1,5 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe Jabłka obieramy kroimy w kawałki (jak to ja mówię na "grubszy tryb") wrzucamy do garnka dolewamy kilka łyżek wody i dusimy aż zrobią się miękkie. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretki

Cynamonowe szczęście
EKSPRESOWY TORCIK ŚMIETANKOWY BEZ PIECZENIA – tylko 4 składniki! 67

uwielbiacie szybkie ciasta z kilku składników. A jeszcze jak są to ciasta bez pieczenia, to już mam gwarancję, że na bank wśród Was zrobią furorę! Tak będzie i tym razem …. i tym razem znów jest to przepis przygotowany przez moją Mamę ( jak wiecie to ostatnio Ona króluje w kuchni! ). Śmietankowy torcik, tak jak pisałam powyżej, to ciasto bez pieczenia(...)furorę! Zapraszam! SKŁADNIKI: ( 20×30 ) * herbatniki kakaowe – 250 g * herbatniki maślane – 250 g * śmietanka 30 % – 660 ml + 3 łyżki * cukier puder – 2 łyżki * galaretka cytrynowa – 70 g * czekolada mleczna – 100-120 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, studzimy. Na blasze z papierem układamy herbatniki kakaowe, jeden obok drugiego. Do wysokiego

Ostra na Słodko
Bułeczki cynamonowe z karmelizowanym jabłkiem 74

ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około 1,5 godziny powinno podwoić swoja objętość. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na kwadrat ok. 40 x 40 cm. Pozostaw, by chwile odpoczęło i w tym czasie rozpuść resztę masła. Za pomocą pędzelka posmaruj ciasto z wierzchu, równomiernie posyp cukrem i cynamonem. Ciasto zawiń(...)piecz około 20 minut. Po tym czasie odstaw by wystygły. Obrane jabłka pokrój w kosteczkę. Cukier rozpuść na patelni (możesz go skropić odrobiną soku cytrynowego). Kiedy cukier stanie się ciemniejszy, dodaj do niego jabłka i cynamon. Smaż przez mniej więcej 5 minut. Delikatnie mieszaj, by cukier się nie spalił. Z soku cytryny i cukru pudru przygotuj lukier. Na koniec polej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak curry z chlebkami naan 147

drobna kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, z papryczki chili pozbywamy się pestek i drobniutko ja kroimy. Mięso marynujemy w oleju wymieszanym z czosnkiem, chili, sokiem z cytryny i cytrynową skórką Odstawiamy na ok.10 min. Cebulę drobno siekamy i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy do cebuli kurczaka i smażymy aż będzie miękki. Jogurt mieszamy z pozostałymi przyprawami i wlewamy do mięsa. Gotujemy(...)oraz cukru robimy zaczyn, zostawiamy w ciepłym miejscu aż zacznie pracować Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej proszek do pieczenia, jogurt, 2 łyżki oleju, sól oraz rozczyn. Wyrabiamy miękkie delikatne ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość  dzielimy je na 10 części, wałkujemy i formujemy 10-12 placuszków w kształcie łezki. Posypujemy sezamem lub czarnuszką. Pieczemy

Krylowa Kuchnia
Pierniczki norymberskie 144

kropli olejku migdałowego 130ml mleka 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej 120 g rodzynek opłatki Lukier: cukier puder rum Przygotowanie: Rodzynki, skórkę pomarańczową i cytrynową zalać mlekiem i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Przed pieczeniem lekko rozdrobnić w blenderze tak by zostały kawałki. Orzechy i migdały również lekko rozdrobnić(...)wolnych obrotach dodać miód, przyprawę do piernika, kakao i olejek. Dodać rozdrobnione rodzynki ze skórką, orzechy i migdały. Na samym końcu wsypać mąkę. Miksować do połączenia się składników. Ciasto będzie trochę klejące ale takie ma być i nie dosypujemy mąki. Na opłatki nakładamy łyżeczką masę z lekką górką. układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika

Ala piecze i gotuje
Wiosenna tarta z młodą marchewką, rzodkiewką, serkiem i salsą z naci 124

się, jak pod wpływem wysokiej temperatury blednie ich intensywny róż. W smaku są również delikatniejsze od surowych. Niezwykle apetycznym elementem tego przepisu jest także serek zmiksowany z fetą, skórką cytrynową i odrobiną mleka. Możecie go wykorzystać jako pasta na kanapki albo dip do warzyw. Tarta, choć składa się z kilku elementów, jest do zrobienia w 40 minut i bardzo polecam(...)wrażenia! :) ➤ Sprawdź także: Tarty z serkiem, szparagami, groszkiem i miętą Wiosenna tarta z młodą marchewką, rzodkiewką, serkiem i salsą z naci Składniki / na 1 tartę, 8 porcji: 1 opakowanie ciasta francuskiego w kształcie prostokąta 1 żółtko (do posmarowania ciasta) 16 małych młodych marchewek z nacią (jeśli są większe, to wystarczy 8-10) pęczek rzodkiewki z ładną nacią oliwa extra virgin

Chilli Czosnek i Oliwa
Piaskowa babka z pomarańczową nutką. 157

rozpuszczone i przestudzone masło lub margarynę i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. 3. Formę na babkę smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Następnie przelewamy do niej ciasto. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 - 45 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Upieczoną babkę ostrożnie wyjmujemy z formy. 5. Lukier: Cukier puder wsypujemy(...)minut, aż będzie miał odpowiednią konsystencję. Lukier nie może być zbyt rzadki ponieważ spłynie nam z babki. 6. Gotowym lukrem polewamy babkę. Dekorujemy ją skórką pomarańczową i listkami melisy cytrynowej. Odstawiamy do zastygnięcia lukru. 7. Po tym czasie babka jest gotowa do podania. 8. Życzę smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Użyłam takiej większej formy

Izabelawkuchni
BABECZKI WIELKANOCNE JOGUTROWO- CYTRYNOWE 163

święta.... w końcu spędzamy je sami w domu,słodkości dużo nie będzie. No dobra,będą małe cudne i pyszne babeczki - do święconki idealne. Uwielbiam je bo są wilgotne i cytrynowe - polecam a z pewnością też je pokochacie jak ja.   Składniki:   125 g jogurtu naturalnego 75 g roztopionego masła 2 jajka skórka starta z cytryny 150 g mąki(...)przestudzone masło,jogurt,jajka i skórkę z cytryny. Całość dokładnie rozkłócić. W drugiej miseczce wymieszać cukier,szczyptę soli,sodę oczyszczoną oraz przesianą mąkę - wymieszać dokładnie z mokrymi składnikami. Ciastem napełniać foremki na minibabki - jeśli nie macie takich mogą być na muffinki. Piec ok 20-25 min w 180 st.C.. lekko przestudzić,wyjąć z foremek i położyć górą do dołu

Niespełnione zdolności kulinarne
Apetyczne naleśniki zapiekane 406

się w codziennej formie? Można  na przykład dodać do nich skórkę z cytryny i odrobinę świeżego tymianku i zapiec w kremowej masie sufletowej. Pycha :) Koniecznie spróbujcie. NALEŚNIKI ZAPIEKANE (cytrynowo-tymiankowe) Składniki: naleśniki : 3 jajka 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki mąki 1 szczypta soli 3 łyżki oleju masa serowa: 500 g sera białego 1 jajko skórka(...)serka naturalnego Arla Apetina 3 łyżki śmietany 18% 1 szczypta soli Przygotowanie: naleśniki: Jajka roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy mąkę, olej oraz szczyptę soli. Mieszamy do uzyskania gładkiego lejącego ciasta. Z ciasta smażymy naleśniki.  masa serowa :  Ser miksujemy z żółtkiem oraz skórką otartą z cytryny i listkami tymianku (bez gałązek). Na końcu masę mieszamy z ubitym na sztywno białkiem

Bon appetit mon amie
Lidl Polska i pyszne herbaty 116

hibiskusem o smaku truskawki, poziomki i maliny najbardziej przypadła do gustu mojemu młodszemu synkowi. Ogólnie herbaty są smaczne, aromatyczne.  Mi najbardziej smakuje Yerba Mate z miętą i trawą cytrynową, jest delikatna i naprawdę smaczna. Yerba Mate o smaku aloesowym ze skórka granatu też na pewno Wam zasmakuje. Przyznam szczerze, że połączenie smakowe herbat mile zaskakuje.  Inne herbaty(...)Jeśli jeszcze nie macie tych smacznych herbat to koniecznie udajcie się do Lidla i zakucie zapas tych super herbat, bo kubek takiej herbaty wieczorem zamiast kawy z kawałkiem smacznego ciasta na pewno będzie idealny na złą pogodę za oknem

Ewa w kuchni
dużo wit.C - mus z czarnej porzeczki 141

Składniki 2 kg porzeczki czarnej oczyszczonej z szypułek 1kg cukru 2 łyżki kwasku cytrynowego Wykonanie Umyte i bez szypułek porzeczki zmiksować ,zasypać cukrem i odstawić na 3-4 godziny. I tu się zaczyna zabawa...Przecierać masę porzeczkową przez drobne sito ,aby jak najmniej pestek się dostało do czystej masy porzeczkowej. Gotową masę porzeczkową połączyć z kwaskiem,dobrze wymieszać .Nakładać(...)czystych wyparzonych słoiczków .Pasteryzować od zagotowania 8-10 minut. Wyciągnąć i nakryć kocem do ostygnięcia.Mus plus żelatyna daje nam wspaniałą masę -galaretkę do ciasta:)) ps. u mnie łyżeczka jedzą ,bo to naturalna witamina C.   Czarne porzeczki   mają wiele właściwości zdrowotnych . W tradycyjnej medycynie ludowej owoce stosowane są przy anginie i innych infekcjach górnych dróg oddechowych, artretyzmie

w mojej kuchni
Z okazji narodzin - ciasteczka 147

żeby zatemperować kilka kostek zwykłej. A jeśli w rodzinie nie zanosi się na żadne powiększanie, zawsze można poczekać na Walentynki, i upiec takie cudeńka dla ukochanej/ukochanego. Efekt murowany! Ciasteczka cytrynowe z lukrem królewskim Składniki: (na 40-50 sztuk) 100 g cukru pudru 350 g mąki pszennej 180 g zimnego masła 1 jajko 1 żółtko skórka otarta z 2 cytryn lukier(...)barwnik spożywczy w paście odrobina wody Cukier puder i mąkę przesiać, dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Dodać jajko i żółtko, zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać foremkami koła i serca. Ciastka układać na blasze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cytrynowe kruche ciasteczka- reniferki 168

Ciasteczka reniferki, kruche i cytrynowe (55 ciasteczek) Te ciasteczka goszczą na naszym wigilijnym stole co roku od jakichś 4 lat. Są to najsmaczniejsze ciasteczka cytrynowe jakie kiedykolwiek robiłam. Wygląd reniferków udało mi się kiedyś podpatrzeć na jakichś obrazkach w Internecie i postanowiłam spróbować zrobić takie same własne. Jak widzicie na zdjęciu- efekt całkiem niezły. Składniki: Ciasteczka: 225g mąki pszennej 150g(...)erytrytolu) szczypta soli skórka otarta z cytryny Dekorowanie ciasteczek: 65 czerwonych drażetek 50g rozpuszczonej czekolady mlecznej rozpuszczonej Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasteczka umieszczamy w misce i dokładnie zagniatamy. Ciasto przekładamy na blat i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Szklanką wykrawamy koła i układamy na wcześniej przygotowanej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200*C przez około

Moja Micha
Tort tęczowy 179

dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na pół, do każdej części dodać odrobinę wybranego barwnika, delikatnie połączyć. Dna dwóch tortownic o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić. W taki sam sposób upiec pozostałe 4 kolorowe biszkopty. Składniki na masę: 500 ml śmietany(...)mocna herbata z cytryną Kremówkę i mascarpone przełożyć do miski, ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i skórkę z cytryny. Blat fioletowy położyć na paterze, skropić małą ilością cytrynowej herbaty i posmarować kremem. To samo, w dalszej kolejności uczynić z blatem niebieskim, zielonym, czerwonym, pomarańczowym i żółtym. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem (u mnie połowa kremu

Domowa cukiernia Ewy